Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Salakielet ja -kirjoitukset

blackmagicwoman

ovat mielestäni yksi hauskimmista piirteistä salapoliisitarinoissa. (Muusta ongelmanratkaisusta: sanaristikot ja kryptot alkavat toistaa itseään nopeasti, pitäisi tehdä niitä jollain muulla kielellä kuin suomeksi. Onneksi piilosanat ovat luovempia.)

Sherlock Holmes-novellissa oli tanssivat kuviot (joiden merkityksen olen unohtanut). Umberto Econ "Ruusun nimessä" oli salakieltä, jossa käytettiin Eläinradan tähtikuvioiden ja taivaankappaleiden symboleja. Luostarin kirjasto matki keskiaikaista maailmankarttaa, ja huoneesta toiseen oli suunnistettava maiden ja maanosien nimien mukaisessa järjestyksessä. Jokainen huone labyrintissä oli siis merkitty yksittäisellä kirjaimella. John Dickson Carrilla on ollut useassa kirjassaan salakielten purkamista, ja muistaakseni myös Dorothy Sayersilla.

Suomenkielisessä novellikokoelmassa oli tarina (en muista nimeä enkä tekijää), jossa egyptologi oli jättänyt perinnöksi hieroglyfeillä koristellun skarabeen ja jälkipolvet pähkäilivät sen merkitystä. Kuuluisa ranskalainen egyptologi oli katsonut skarabeeta ja todennut, että teksti on hölynpölyä. Ongelma oli siinä, että teksti olikin hieroglyfeillä kirjoitettua englantia, eikä ranskalainen tutkija ollut englannin kielen taitoinen! Sisältö oli aarrekartta, ja jälkisanoina oli "Jumala siunatkoon kuningas Zorzia" eli Yrjöä.

Tässä ketjussa puhutaan kryptogrammista, jota en huomannut ollenkaan, koska en ollut lukiessani kovin tarkkaavaisessa tilassa :-( Sisältää juonipaljastuksia Robert Robinsonin romaanista "Kuolleet kirjatoukat":

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000020&conference=1500000000000154&posting=22000000041222307

2

1241

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • svartsöndag

      Joko olet lukenut Karpin uusimman?

    • olisi helppo oppia

      Kryptografian kannalta vähän paremmastakin, mutta suht yksinkertaisesta, ilman tietokonetta toteutettavasta, salakirjoitussysteemistä on kirja olemassa. Tosin eipä taida olla suomeksi.

      http://www.schneier.com/solitaire.html

      Useimmat kirjojen salakirjoitusmenetelmistä ovat aika heikkoja. Niiden murtaminen olisi osaavalle kryptoanalyytikko lasten leikkiä. Schneierin Solitaire voisi olla vähän hiinä ja hiinä että pystyykö sen murtamaan tietokoneella millään milekkäillä resursseilla?

      Nykyaikaiset yleisimmin hyväksytyt tietokoneilla toimivat kryptosysteemit (kuten AES) ovat niin vahvoja että käytännössä niitä ei murra millään.

      ... Paitsi tietysti on olemassa värikäs joukko dissidenttejä joiden mielestä esim. NSA pystyy murtamaan mitä tahansa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2184
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2023
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1632
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1460
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      77
      1438
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1347
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1324
    8. 51
      1222
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1180
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe