riiputus

jäljittäjä

Kun (jos) saan ammuttua jäniksen,
on vain kaksi vaihtoehtoa riiputukseen:
- sisällä 24 astetta
- ulkona -10.. -20 astetta

miten ihmeessä saan lihan mureaksi ilman että
se pilaantuu?

22

20280

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tietää

      anna olla ulkona pakkasessa mikäli on, tarpeeksi kauan. jos ei ole pakkasta niin sitten pakastimeen.

      • paikkaan

        Minä laitan viileään paikkaan päiväksi,en heti pakastimeen.Pakastimessa riiputus vain pysähyy,ei muuta haittaa.Jos laitat pakastimeen ,odota ensin että jänö on notkistunut.Ampumisen jälkeen pupu jäykistyy mutta veltostuu myöhemmin uudestaan.


      • jäljittäjä
        paikkaan kirjoitti:

        Minä laitan viileään paikkaan päiväksi,en heti pakastimeen.Pakastimessa riiputus vain pysähyy,ei muuta haittaa.Jos laitat pakastimeen ,odota ensin että jänö on notkistunut.Ampumisen jälkeen pupu jäykistyy mutta veltostuu myöhemmin uudestaan.

        asian ydin on siinä että rivitalossa ei ole viileää paikkaa ja itsellä ei ole vielä edes pakastinta.(ei vielä osuttua laukausta).

        Eläin ammutaan, riiputetaan sitten pakkasessa(viikko?),
        sulatetaan ja uuniin.(kuulemma jäniksen paras olemassa olo muoto).

        No, kai sen vois huonomminkin tehdä :)


      • tapauksessa
        jäljittäjä kirjoitti:

        asian ydin on siinä että rivitalossa ei ole viileää paikkaa ja itsellä ei ole vielä edes pakastinta.(ei vielä osuttua laukausta).

        Eläin ammutaan, riiputetaan sitten pakkasessa(viikko?),
        sulatetaan ja uuniin.(kuulemma jäniksen paras olemassa olo muoto).

        No, kai sen vois huonomminkin tehdä :)

        Paukautat rusakon/metsäjäneksen,poistat suolet heti,sydän ja keuhkot voi antaa hauvalle,suolet kiven alle tai puunoksalle niin ettei koira saa niitä,katajan-tai kuusenoksa jänön sisälle ja ei kun jaloista kii ja seuraavaan paikkaan,kotona otat turkin repäisemällä pois ,pää irti ja kontit puukolla kopsauttain pokki,nyt laitat riippumaan niin että pupu vetristyy notkeaksi,mitä lämpimämpää sen opeammin notkistuu,ja sitten uuniruuaksi tai kattilaan.


      • V-mies
        jäljittäjä kirjoitti:

        asian ydin on siinä että rivitalossa ei ole viileää paikkaa ja itsellä ei ole vielä edes pakastinta.(ei vielä osuttua laukausta).

        Eläin ammutaan, riiputetaan sitten pakkasessa(viikko?),
        sulatetaan ja uuniin.(kuulemma jäniksen paras olemassa olo muoto).

        No, kai sen vois huonomminkin tehdä :)

        Niin kylmäkypsytyksen voi tehdä myös jääkaapissa, lämpötila on lähes optimaalinen 6 astetta.

        Eli pupu palasiksi ja yöksi jääkaappiin. Kellaritila tms. olisi myös hyvä vaihtoehto, tasalämpöinen ja viileä.

        24 lämpöisessä tilassa riiputusaika on vain muutama tunti, lihan kanssa saa olla todella tarkkana ettei se pilaannu. Liika lämpö on liikaa. Kyllä se onnistuu, mutta pitää olla silmää oikealle lihan "kypsymisasteelle" eli oikealle ulkonäölle.

        Viileässä tilassa kylmäkypsyminen tapahtuu hitaasti, jolloin vaikkapa vuorokauden kylmäkypsytys tuo toivotun mureuden.

        Kylmäkypsytys tulee aina tehdä ennen pakastimeen laittoa, sillä pakastin ei kylmäkypsytä lihaa vaan se pakastaa sen. Prosessi ei ole sama kuin kylmäkypsytyksessä, jossa liha mureutuu.

        Ja jäniksen voi laittaa paloinakin jääkaappiin, kun muistaa ettei samaan aikaan jääkaapissa ole esimerkiksi kalaa tai jotakin muuta, josta hajua/makua voisi tarttua jänöön. Esimerkiksi edellispäivän ruoka saattaisi antaa tuikean maun lihalle. Kasviksethan eivät haittaa.

        Yksi mahdollisuus on laittaa jänis valmiiksi öljypohjaiseen marinaadiin ja sen jälkeen yön yli jääkaappiin. Tietenkään tämä ei käy, jos haluaa pakastaa jäniksen myöhemmin.


      • Vihtori
        V-mies kirjoitti:

        Niin kylmäkypsytyksen voi tehdä myös jääkaapissa, lämpötila on lähes optimaalinen 6 astetta.

        Eli pupu palasiksi ja yöksi jääkaappiin. Kellaritila tms. olisi myös hyvä vaihtoehto, tasalämpöinen ja viileä.

        24 lämpöisessä tilassa riiputusaika on vain muutama tunti, lihan kanssa saa olla todella tarkkana ettei se pilaannu. Liika lämpö on liikaa. Kyllä se onnistuu, mutta pitää olla silmää oikealle lihan "kypsymisasteelle" eli oikealle ulkonäölle.

        Viileässä tilassa kylmäkypsyminen tapahtuu hitaasti, jolloin vaikkapa vuorokauden kylmäkypsytys tuo toivotun mureuden.

        Kylmäkypsytys tulee aina tehdä ennen pakastimeen laittoa, sillä pakastin ei kylmäkypsytä lihaa vaan se pakastaa sen. Prosessi ei ole sama kuin kylmäkypsytyksessä, jossa liha mureutuu.

        Ja jäniksen voi laittaa paloinakin jääkaappiin, kun muistaa ettei samaan aikaan jääkaapissa ole esimerkiksi kalaa tai jotakin muuta, josta hajua/makua voisi tarttua jänöön. Esimerkiksi edellispäivän ruoka saattaisi antaa tuikean maun lihalle. Kasviksethan eivät haittaa.

        Yksi mahdollisuus on laittaa jänis valmiiksi öljypohjaiseen marinaadiin ja sen jälkeen yön yli jääkaappiin. Tietenkään tämä ei käy, jos haluaa pakastaa jäniksen myöhemmin.

        Eli jos ulkona
        10 niin voi roikkua 4vrk
        8...................5 vrk
        5...................8 vrk
        2..................20 vrk
        jos ulkona on pakkaset niin parempi paloitella ja antaa "riippua" jääkaapissa.


      • jäljittäjä
        tapauksessa kirjoitti:

        Paukautat rusakon/metsäjäneksen,poistat suolet heti,sydän ja keuhkot voi antaa hauvalle,suolet kiven alle tai puunoksalle niin ettei koira saa niitä,katajan-tai kuusenoksa jänön sisälle ja ei kun jaloista kii ja seuraavaan paikkaan,kotona otat turkin repäisemällä pois ,pää irti ja kontit puukolla kopsauttain pokki,nyt laitat riippumaan niin että pupu vetristyy notkeaksi,mitä lämpimämpää sen opeammin notkistuu,ja sitten uuniruuaksi tai kattilaan.

        susi kohtaa en ymmärtänyt mutta muut vastaukset oli hyviä.


      • Vaavi
        Vihtori kirjoitti:

        Eli jos ulkona
        10 niin voi roikkua 4vrk
        8...................5 vrk
        5...................8 vrk
        2..................20 vrk
        jos ulkona on pakkaset niin parempi paloitella ja antaa "riippua" jääkaapissa.

        Huono ohje on ns 40 sääntö. Kestääkö liha 4 päivää 10 asteessa. Ajatelkaa nyt vähän, miten helposti liha pilaantuu.
        Jäniksen liha on jo heti ampumisen jälkeen kontaminoitunut suolibakteereilla. Jos lihaa vielä pidetään 4 päivää olosuhteissa,
        joissa bakteerit pääsevät lisääntymään, niin pilaantuuhan liha ilman muuta. Monet kirjoittajat näyttävät sekoittavan käsitteet riiputus
        ja raakakypsytys. Riiputus on yksi tapa raakakypsyttää, ehkä kuitenkin se huonoin. Ainoa hyvä tapa raakakypsyttää riistaa on kontrolloidussa
        lämpötilassa eli jääkaapissa tai kylmiössä. Minä paloittelisin pupun heti ja laittaisit sopivan kokoisina annospaloina tiiviisti suljettuihin pusseihin
        jääkaappiin noin 5 päiväksi. Jos pupu olisi kovin likaantunut ampumisen tai suolistuksen yhteydessä, niin en raakakypsyttäisi kuin yhden vuorokauden
        jääkaapissa. Unohtakaa tuo 40 sääntö. Lihan käsittely ei ole niin yksinkertaista - valitettavasti! Monilla metsästäjillä on edelleen vankka uskomus siitä,
        että riistan liha ei pilaannu. Mutta riista menee aivan yhtä helposti pilalle kuin teuraslihakin. Liha itseasiassa pilaantuu nopeammin kuin
        maito. Yksi hyvä tapa seurata mahdollista lihan pilaantumista raakakypsytyksen aikana on pitää maitopurkkia lihan kanssa samassa tilassa.
        Jäätymään lihaa ei saa päästää raakakypsytyksen aikana.


      • Vihtori
        Vaavi kirjoitti:

        Huono ohje on ns 40 sääntö. Kestääkö liha 4 päivää 10 asteessa. Ajatelkaa nyt vähän, miten helposti liha pilaantuu.
        Jäniksen liha on jo heti ampumisen jälkeen kontaminoitunut suolibakteereilla. Jos lihaa vielä pidetään 4 päivää olosuhteissa,
        joissa bakteerit pääsevät lisääntymään, niin pilaantuuhan liha ilman muuta. Monet kirjoittajat näyttävät sekoittavan käsitteet riiputus
        ja raakakypsytys. Riiputus on yksi tapa raakakypsyttää, ehkä kuitenkin se huonoin. Ainoa hyvä tapa raakakypsyttää riistaa on kontrolloidussa
        lämpötilassa eli jääkaapissa tai kylmiössä. Minä paloittelisin pupun heti ja laittaisit sopivan kokoisina annospaloina tiiviisti suljettuihin pusseihin
        jääkaappiin noin 5 päiväksi. Jos pupu olisi kovin likaantunut ampumisen tai suolistuksen yhteydessä, niin en raakakypsyttäisi kuin yhden vuorokauden
        jääkaapissa. Unohtakaa tuo 40 sääntö. Lihan käsittely ei ole niin yksinkertaista - valitettavasti! Monilla metsästäjillä on edelleen vankka uskomus siitä,
        että riistan liha ei pilaannu. Mutta riista menee aivan yhtä helposti pilalle kuin teuraslihakin. Liha itseasiassa pilaantuu nopeammin kuin
        maito. Yksi hyvä tapa seurata mahdollista lihan pilaantumista raakakypsytyksen aikana on pitää maitopurkkia lihan kanssa samassa tilassa.
        Jäätymään lihaa ei saa päästää raakakypsytyksen aikana.

        Et kai Vaavi ole yliherkkä? :-)


      • Vaavi
        Vihtori kirjoitti:

        Et kai Vaavi ole yliherkkä? :-)

        En ole yliherkkä :) mutta lihankäsittelystä sentään tiedän hiukan. Lihan käsittely ei ole niin yksinkertaista, että tuollaisia sääntöjä
        voitaisiin noudattaa. Moni meidänkin hirviporukassa kannatti aikaisemmin 40 vuorokausiasteen sääntöä.
        Mutta kovasta vastustuksesta huolimatta olen saanut lähes kaikkien vanhojen ukkojen mielen muuttumaan. Joitakin
        jääräpäivisiä äijiä aina riittää porukassa, jotka eivät ymmärrä hyvän lihan päälle mitään. Onneksi meillä on hirviporukan sisällä
        pienemmät lihanjakoryhmät, ettei tarvitse omia osuuksia pilata riiputtamalla. Lihan raakakypsytyksessä ei mitään tiukkoja
        sääntöjä ole. Tärkeää on muistaa puhtaus ja oikea lämpötila 0 - 6 astetta - korkeintaan 8 astetta. Jäätyä liha ei saa, koska silloin
        raakakypsytykselle tärkeä entsyymitoiminta pysähtyy. Toisaalta taas liian lämpimässä hajottajabakteerit lisääntyvät ja
        pilaantumisprosessi tapahtuu nopeammin kuin raakakypsyminen. Eiköhän heitetä se 40 vuorokausiasteen sääntö jo huonona suomalaisena
        keksintönä romukoppaan ja raakakypsytetään riistan liha sopivan pituinen aika tasaisessa lämpötilassa pussiin suljettuna.
        Mainittakoon, että elintarviketeollisuudessa lihaa raakakypsytetään jopa 8 viikkoa tyhjiöpakattuna.
        Mutta riistaa ei saa niin puhtaana teurastamoon, että niin pitkät raakakypsytysajat onnistuisivat.


      • Vihtori
        Vaavi kirjoitti:

        En ole yliherkkä :) mutta lihankäsittelystä sentään tiedän hiukan. Lihan käsittely ei ole niin yksinkertaista, että tuollaisia sääntöjä
        voitaisiin noudattaa. Moni meidänkin hirviporukassa kannatti aikaisemmin 40 vuorokausiasteen sääntöä.
        Mutta kovasta vastustuksesta huolimatta olen saanut lähes kaikkien vanhojen ukkojen mielen muuttumaan. Joitakin
        jääräpäivisiä äijiä aina riittää porukassa, jotka eivät ymmärrä hyvän lihan päälle mitään. Onneksi meillä on hirviporukan sisällä
        pienemmät lihanjakoryhmät, ettei tarvitse omia osuuksia pilata riiputtamalla. Lihan raakakypsytyksessä ei mitään tiukkoja
        sääntöjä ole. Tärkeää on muistaa puhtaus ja oikea lämpötila 0 - 6 astetta - korkeintaan 8 astetta. Jäätyä liha ei saa, koska silloin
        raakakypsytykselle tärkeä entsyymitoiminta pysähtyy. Toisaalta taas liian lämpimässä hajottajabakteerit lisääntyvät ja
        pilaantumisprosessi tapahtuu nopeammin kuin raakakypsyminen. Eiköhän heitetä se 40 vuorokausiasteen sääntö jo huonona suomalaisena
        keksintönä romukoppaan ja raakakypsytetään riistan liha sopivan pituinen aika tasaisessa lämpötilassa pussiin suljettuna.
        Mainittakoon, että elintarviketeollisuudessa lihaa raakakypsytetään jopa 8 viikkoa tyhjiöpakattuna.
        Mutta riistaa ei saa niin puhtaana teurastamoon, että niin pitkät raakakypsytysajat onnistuisivat.

        tuossa roikkui viikon päivät.....huomenna niistä tehdään sapuskaa.-Miten sä luulet että tehtiin ennenkuin jääkappeja oli olemassa?


      • Vaavi
        Vihtori kirjoitti:

        tuossa roikkui viikon päivät.....huomenna niistä tehdään sapuskaa.-Miten sä luulet että tehtiin ennenkuin jääkappeja oli olemassa?

        Ennen jääkaappiaikaakin metsästettiin ja edelleenkin metsästetään kehitysmaissa maaseudulla,
        jossa ei ole jääkaappeja. Liha ei ole aikojen kuluessa muuttunut. Se on ennen jääkaappiaikaa pilaantunut yhtä
        nopeasti kuin nykyäänkin. Jos sitä viikon riiputti, niin ulkonäkö ehkä vähän tummentui ja pilaantuminen pääsi
        hyvään alkuun mikäli riiputuslämpötila on ollut liian korkea. Mutta ei siitä ennen mitään välitetty. Lihaa
        syötiin, vaikka se olikin vähän pilaantunutta. Eihän tuo viikko kuulosta yhtään pahalta raakakypsytysajalta.
        Mutta kyllä olosuhteiden pitää olla hyvät. Kyllä kunnon metsästäjän pitää arvostaa sen verran saalistaan, ettei
        sitä nyt väärällä käsittelytavalla pilaa. Itse en pidä pilaantuneesta ruoasta. Liha on todella hyvää, silloin kun se on asian-
        mukaisesti raakakypsytetty eikä se ole päässyt pilaantumaan.
        Vastaus tuohon kysymykseesi. 1. Liha pilaantui, jos sitä säilytettiin liian kauan lämpimässä. 2. Saalis laitettiin
        ateriaksi ennen kuin se ehti pilaantua. 3. Liha suolattiin voimakkaasti, jollon se säilyi pitkään.


      • Vihtori
        Vaavi kirjoitti:

        Ennen jääkaappiaikaakin metsästettiin ja edelleenkin metsästetään kehitysmaissa maaseudulla,
        jossa ei ole jääkaappeja. Liha ei ole aikojen kuluessa muuttunut. Se on ennen jääkaappiaikaa pilaantunut yhtä
        nopeasti kuin nykyäänkin. Jos sitä viikon riiputti, niin ulkonäkö ehkä vähän tummentui ja pilaantuminen pääsi
        hyvään alkuun mikäli riiputuslämpötila on ollut liian korkea. Mutta ei siitä ennen mitään välitetty. Lihaa
        syötiin, vaikka se olikin vähän pilaantunutta. Eihän tuo viikko kuulosta yhtään pahalta raakakypsytysajalta.
        Mutta kyllä olosuhteiden pitää olla hyvät. Kyllä kunnon metsästäjän pitää arvostaa sen verran saalistaan, ettei
        sitä nyt väärällä käsittelytavalla pilaa. Itse en pidä pilaantuneesta ruoasta. Liha on todella hyvää, silloin kun se on asian-
        mukaisesti raakakypsytetty eikä se ole päässyt pilaantumaan.
        Vastaus tuohon kysymykseesi. 1. Liha pilaantui, jos sitä säilytettiin liian kauan lämpimässä. 2. Saalis laitettiin
        ateriaksi ennen kuin se ehti pilaantua. 3. Liha suolattiin voimakkaasti, jollon se säilyi pitkään.

        siellä jo viikon päivät roikkunut :-)


      • Erkkimerkki1
        Vihtori kirjoitti:

        Eli jos ulkona
        10 niin voi roikkua 4vrk
        8...................5 vrk
        5...................8 vrk
        2..................20 vrk
        jos ulkona on pakkaset niin parempi paloitella ja antaa "riippua" jääkaapissa.

        Ei hyvä ..


      • Erkkimerkki1

        Kun vielä kävin hirvijahdissakin, sanoivat vanhat jäärät,että,, Kun ruhon osia on erilaisia,, on paistia, filettä, ulkovflettä, kinttua jne,,,
        että eri ruhonosat vaatii eri ajan "riiputusta" eli heidän mukaansa säilytystä jääkaapissa.
        Fileelle riitti päivä--> pakkaseen, Paistipalat 3-4 pv. --------> pakkaseen,,
        Muut ns. sitkeämmät osat jopa viikon, ja.----> pakkaseen,, et silleen täällä :)
        Sama pätee jäniksessäkin. Ruho on samansorttinen, pienempi vaan, ja ehkä nuo ajat voisi puolittaa. (Kinttu tarkoittaa jäniksessä sitä takakoipea, siinä on eri paisteja, huom. erotelkaa ne hirvestä, kun moni ei sormenpäänkokoisia paisteja jäniksestä irrota) Silleen :)
        Ja vielä,, kyllä se pupu pitäis riiputtaa takki päällä,, jos on 0-5,, voi hyvin 3-4 päivää antaa sen riippua, sit riisua "takin" ja palotella.


    • Jääkare

      mikä tarve seriffillä on poistta susikeskustelut..? jo toinen kerta..ettei vaan...olis toppatakkiporukkaa... KATO ensin meikä on paras- ym kirjoitukset linnustuksen osalta.. ennenkuin hylkäät! Saahan sitä olla ...mutta typerä ei...!

      • susi

        kuinkahan tuo nyt liittyi jäniksen riiputukseen???


    • tapauksessa

      ...jos nälkä pukkaa heti päälle tee näin.Kun olet kiskaissut turkin,käpälät ja pään pois (ja suolistanut jo metsässä) irrotat jalat omiksi paloikseen ja selkäranka kahdesta paikkaa poikki.Tuleeko siitä sitten 7 palaa.Ne laitat paistinpannuun rasvaan ruskistumaan,sillee että sisältä jää raa`aksi.Sillee että ovat kauniin ruskeita.Ja stten vaan vettä ja pippuria kattilaan ja palat kattilaan ja kansi päälle.Annat kuhista miedolla lämmöllä parisen tuntia.Ja otat taas sen paistinpannun ja lisäät siihen paistamisessa jääneeseen rasvaan sipulia ja kastikkeeseen tarvittava määrä jauhoja.Näin olet selvinnyt hommasta ja perunat vielä kiehumaan.Lopuksi pöytään kunnon punaviiniä ja tietty puolukkahillo.Nam.Siis riiputtamisenkin voi kyllä jättää trkemättä,keittoaika vain venyy.

      • aatu

        Nyljettyruho paloitellaan niin että sopii sankkoon vettä (kylmää) n.8 litraa ja 2 dl etikkaa annetaan olla viileässä n.kolmetuntia sitten huuhdellaan kylmällävedellä ja liha on mureutunut ja eikun pakkaseen/pataan...


      • niin
        aatu kirjoitti:

        Nyljettyruho paloitellaan niin että sopii sankkoon vettä (kylmää) n.8 litraa ja 2 dl etikkaa annetaan olla viileässä n.kolmetuntia sitten huuhdellaan kylmällävedellä ja liha on mureutunut ja eikun pakkaseen/pataan...

        ...puhut asiaa.Olen aina luullut että se etikkatilkassa liotus poistaa turhan veren paloista.


    • metsämaakari

      riiputtakaa kylmiössä joita löytyy yleensä kerrostalo/rivitalo asunnoista sielä on noin 3> 7 astetta sielä noin 3-7pv

      • asatuota

        syökää raakana karvoineen päivineen,heti ampumisen jälkeen.takuulla tuoretta ei pilantunutta. Bon'apetit


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävä sua j-mies!

      Enkä oikeesti ymmärrä miksi. Eihän me tunneta ees kovin hyvin. Mut haluaisin sun kanssa jotain säätöä sit kai vaan 🫦
      Ikävä
      53
      5240
    2. Voi itku! Sanna Marinilla EI OLLUT mitään tekemistä jäänmurtajakauppojen kanssa

      Miten tässä näin kävi? Sanna-kultti paniikissa.
      Maailman menoa
      92
      4069
    3. En välttämättä koskaan aikaisemmin tosissani uskonut mihinkään sielunkumppanuuteen ym

      Ennen kuin tapasin sinut. Oudointahan tässä on että ollaan tiedetty toisemme kuitenkin vuosia ja enemmän vuosia, mutta v
      Ikävä
      15
      3483
    4. Tykkäys ei tarkoita

      yhtään mitään!
      Ikävä
      45
      3110
    5. Mitä on tapahtunut myllymäessä ?

      On poliisit Sepänkadulla myllymäessä
      Kankaanpää
      10
      2550
    6. Puukotus Lidlissä

      Kuka sai puukkoo Lidlin pihas tänään. Ja kuka oli tekijä?
      Kankaanpää
      21
      2342
    7. Mulle riittäisi halaukset

      Ja juttelut mut sulle ei taida riittää
      Ikävä
      46
      2257
    8. Tarvitseeko

      kaivattusi suojelua?
      Tunteet
      39
      2196
    9. Sielunkumppanini ja nykyinen kaivattuni ovat hyvin samankaltaisia ihmisiä

      Ja uskon että he punovat langansa yhteen pian. Sielunkumppanille voi olla kova paikka hyväksyä kuinka välittävä ja herkk
      Ikävä
      34
      1882
    10. Paljon on tullut kuultua juttuja ja

      ei ole syytä olla uskomatta niitä.
      Ikävä
      64
      1771
    Aihe