vaellus tarvikkeet

ensimmäinen vaellus

Moi

Jos joku hiukan lisää valaisi meitä mitä kaikkea kannattaa huomioida kun lähtee vaeltamaan :)
tarkoituksenamme on lähteä heinäkuussa Ukk puistoon vaeltamaan pituutta tällä hetkellä reitilämme on n.60 km.
Tarkoitus olisi tehdä ensin ns koe vaellus toukokussa jossakin etelä suomen aluueella( ehdotuksia reitti valintaan otetaan mielihyvin vastaan) ja sit heinäkuun lopulla starttaamme kilopäästä....

26

5130

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ja paljon

      hyttysöljyä, siinä ne tärkeimmät. Tupiin vaan niin teltaa on turha kannella.

      • olihan neuvo

        Hyvä neuvo toi hyttysmyrkky ja tuvisssa majoittuminen, myrkkyä ainakin tarvitseen kun tuvissa majoittuu. Tuvassa kun lappaa väkeä päivän aikana aina muutama (ainakin itse kulkija) niin aina iniseviä unikavereita. Jos ei jaksa telttaa kantaa niin ei kannata lähteä kauas autolta tai omalta mökiltä. Erämaassa kun tarvitsee aina varautua sen pahimman varalle, aina ei pääse tupaan, syystä tai toisesta. Tarkoitus ei ole pelotella.

        Varusteista nostaisin esiin kunnon kengät, makuupussin ja rinkan. Kenkissä kun ollaan 10 tuntia päivässä niin rinkan olisi kiva sopia selkään ja kun sen jälkeen saa hyvät yöunet makuupussissa niin se seuraavakin vaelluspäivä tuntuu mukavalta. Muita varusteita pystyykin sitten "säveltävään" omista arkitavaroista ja hankkia erikeen vaeltamiseen tarkoitetta rompetta kaapit täyteen kun on ensin hurahtanut itse hommaan. Hurahtamisessa auttavat, mielestäni, nuo edellä mainitut.

        Muissa viesteissä mainitut kartta, kompassi ja kartanlukutaito ovat oleellisia asioita


    • vinkki.....

      vaellusnet.com

    • Metsänmenijä

      Eikös olisi syytä tutustua ensin kirjallisuuteen asiassa. Sen jälkeen muutama "vaellus" tuossa takapihalla, vaikkapa Laipanmaa, Nuuksio, Evo tms. paikassa, jossa on lyhyt matka tielle ja taajamaan.
      Hyvä idea voisi olla jokin merkitty reitti, vaikkapa Birgitan polku tms.
      On helvetin typerää ja vaarallista lähteä noin vain "mitähän siellä voisi tarvita" -tyylillä vaeltamaan kauas.
      Vapepa heko noita "kyllä mää osaan" -väkeä monesti sitten etsii ja pelastaa. Olen joskus auttanut kädettömiä pelkästään nuotion sytyttämisessä ja kuuman teen laitossa...

      Ja muista: GPS ja GSM EIVÄT riitä!!! On oltava kartta & kompassi ja NIITÄ PITÄÄ OSATA KÄYTTÄÄ!!!

      • pasi.p

        Olemme tutkineet ja ajatuksisamme onkin tehdä ns.koe vaellus jossakin etelä suomessa... kompassin ja kartan käyttökin on tuttua..
        Tarkoitus olikin vain saada lisää tietoa/vinkkejä noinkin pitkälle matkalle....


      • raita kalsareissa
        pasi.p kirjoitti:

        Olemme tutkineet ja ajatuksisamme onkin tehdä ns.koe vaellus jossakin etelä suomessa... kompassin ja kartan käyttökin on tuttua..
        Tarkoitus olikin vain saada lisää tietoa/vinkkejä noinkin pitkälle matkalle....

        Näyttää noi edellä olevat kirjoitukset olevan supervaeltajien käsialaa.

        Jos karttaa ja kompassia osaat lukea, niin ison osan olet jo saavuttanut. Muu tulee kokemuksesta ja kokemusta saa vain patikoimalla.

        Itse en näe minkäänlaista ongelmaa lähteä ´ensimmäiselle´ pitkälle jotokselle esim. UKK puistoon. Epäonnistumiset kasvattavat luonnetta ja kokemusta. Oma ensimmäinen retkeni oli farkuissa ja DrMartenseissa lähimmälle vaaralle toukokuussa kun metsä oli 0,5m hangessa ja vetinen.

        Heinäkuu on räkkäaikaa lapissa ja varsinkin tuolla metsälapissa se on tottumattomalle ahdistavakin paikka. Olen jopa törmännyt vaeltajaan jonka vyötärönahka oli tulehduksissa lukuisten verenimiöiden ja lannevyön käytön seurauksena.

        Retkikeitin jonka pöhinää kuuntelee mielellään reissussa, kuivat vaatteet yllään. Puukko terässä, vuolee käyttötyökaluja tuleville taukopaikan käyttäjille ihan huvikseen kun samalla nauttii yöauringosta teen kera.

        Jalat, jalat ja jalat, ovat patikoijan tärkeimmät. Uudet kengät on hienot, kaupassa, vaelluksella mitättömät. Osta kengät heti nyt ja kävele niillä sinne reissuun saakka vaikka joka päivä, ellet jo omista niitä (muista huolto).

        Reppu, rinkka, kantoväline jne jne. Lainaa, vuokraa, osta omaksi. Makuupussi, nekin on nykyään niin pieniä paketoituna, että jopa saattaa unohtaa yöpaikkaansa, sekin on nähty.

        Unohda gepsit, Leatherit ja muut tekniset laitteet. Pelikortit, ruutupaperi ja kynä on parhaimpia ajanvietteitä.

        Ainakin kahdet vaatteet patikointiin, hyviä vaellussukkia muutama ylimääräinen pari, leirivaatteet esim. fleecepaita. Päähine aurinkoa vastaan, veden kuljetusta varten pullo, leili etc. polttoainetta keittimeen, kuivattua ruokaa jne jne... Mukavuudet painaa ja hartiat valittaa!!!


    • nappaan

      Terve,

      Kun itse aloitin vaeltelemisen joskus aikoinaan hankin perustietoa Björn Coranderin kirjoista. Niissä on tiivistettynä kaikki tähdelliset (ja vähän kryptisemmätkin) perusasiat erittäin hyvin. Kirjat ovat myöskin sopivan kokoiset vaikka reisulle mukaan otettaviksi; jos menee homma ahdistavaksi kesken matkaa, niin ei muuta kuin evästä tulille ja kirja käteen.

      Ukkelin sivustot löytyvät täältä:
      http://www.kolumbus.fi/bjorn.corander/index-su.htm

      Varusteista sanon omalta osaltani sen verran, että kannattaa välttää nykyisin valloillaan olevaa hifistisyyteen taipuvaa liioittelua, mutta muistaa silti vara.

      Noh, mitä itse otan reissulle mukaan (lappiin kesällä):

      -Puukon! Eli siis suomalaisen hiiliteräksisen vuolupuukon, enkä mitään linkkaria, nahkamiestä tai ameriikkalaista taisteluvesuria. Tämä väline on tärkeä, koska kunnollinen puukko helpottaa retkeilijän "arkisia" askareita, kuten vaikkapa tulen tekoa. Puukko kannattaa myös opetella teroittamaan kunnolla. Olen nähnyt aika usein tilanteen, jossa retkeilijä kantaa mukanaan merkatulla kävelyreitillä parin sadan euron gps-navigointilaitetta, mutta nirhii tulilla lastua muutaman euron hintaisella, lähinnä laatoitusten purkutöihin soveltuvalla, puukkoa muistuttavalla esineellä.

      -Rinkan, jonka sisälle ujutan jätesäkin pitämään veden loitolla (huolimatta kantolaitteen väitetystä vedenkestävyydestä).

      -Saappaat, kevyet lenkkarit ja suihkusläbärit

      -Vaatteita (eli minun tapauksessani tuttuja rääsyjä) niin, että kylmimmällä säällä voin pukea päälleni kaikki mukana olevat ja tareta vaikka menisi kunnolla pakkaselle (myös pipo ja käsineet mukaan aina). Kuitenkin niin, että jätän turhat varavaatteen varavaatteet painon säästämiseksi pois. En esimerkiksi ota mukaan puhtaita kalsareita, aluspaitoja ja sukkia jokaiselle retkipäivälle, vaan pesen/tuuletan vaatteita matkan aikana. HUOM! Vältä puuvillaisia alusvaatteita, koska ne ovat kylmiä märkänä ja kuivuvat todella, todella huonosti. Hanki heti aluksi keinokuituinen tai villainen aluskerrasto.

      Lisäksi; Kun käyttää rinkkaa on parempi valita vyön sijasta henkselit. Kun rinkan lantiovyön nimittäin kiristää tukevasti alkaa vyö helposti hankaamaan.

      -Sadeviitta. Ei kuitenkaan sellaista hautajaisiin kioskista myytävää läpinäkyvää räpälettä, joka hajoaa heti kun paketin avaa, vaan kunnollinen sadeviitta armeijan malliin. Olen huomannut että sadeviitta on kätevämpi kuin muut sadeasut, koska sitä voi käyttää myös rinkan suojana (niin kävellessä kuin leirissäkin), se on nopea heittää sivuun ja asettaa takaisin kuurosateisessa säässä, sadeviitta ei hiosta, se on myöskin paljon halvempi kuin kaikenmaailman ihmekuituasut.

      -Untuvamakuupussi. Ensimmäisellä kerralla harkitsisin kuitenkin kuitusäkkiä, koska untuvan kanssa tulee helposti kosteusongelmia, jos rutamaa ei jaksa joka välissä tuulettaa ja kuivattaa. Kuitupussit lämmittävät kohtuullisesti märkänäkin ja ovat siksi turvallisempi valinta.

      -Makuualusta, eli aivan tavallisen solumuovisen käkäleen, jonka rullaan nippuun irtohihnalla.

      -Teltta. Ota aina mukaan teltta, älä luota siihen että pääset tupiin. Teltattomuus myös pakottaa marssimaan tietyn aikataulun mukaan, siinä missä teltan mukana olo tuo tietyn vapauden majoittumisen kanssa - ainakin erämaissa. Omasta teltastani maksoin käytettynä hurjat 30 euroa ja olen silti pärjännyt jokaisessa losotuksessa.

      -Erätoveri, eli periaatteessa 3mx3m pressu, jota käytän tyypillisesti teltan lisäsuojana kovassa sateessa ja suojana telttaa pystyttäessäni. Jos lueskelet Nallen juttuja, niin huomaat mainitun retaleen monikäyttöiseksi välineeksi.

      -Ensiapuvehkeet. Eli toisin sanoen sellainen tuhdin lompakon kokoinen paketti, jossa mukana vähän särkylääkettä, ideal-side, ensiside (paine), keinonahkapaloja hiertymien varalta, laastareita, puhdistusainetta, sideharsoa, pienet sakset, ruiskusontalääkettä (jos vaikka vesi tekee tenän, kuten joskus voi käydä) esim. imodium, antibakteerista voidetta.

      -Korjauspaketti (myös lompakon kokoinen setti). Neuloja, lankaa, rinkan varanippeleitä, pieni tuubi kontaktiliimaa, nahkarasvaa minigrip-pussissa (puukon tuppeen), nappi, pätkä rautalankaa ja pieni hiomakivi (puukon teroittamiseen).

      -Tulitikkuja filmipurkissa. Kuinkahan ne muuten säilyvät muistikortin kotelossa =). Tulitikkujen lisäksi kannan mukana yleensä myös jotain muita (perinteisempiä) tuluksia, joilla voi fiilistellä kun keli on kuiva ja elämä liian helppoa.

      -Taskulamppu ja pieni radio

      -10m pyykkinarua ja lyhyempiä narunpätkiä. Helpottaa kummasti makuupussin, vaatteiden ja teltan kuivattamista! Narun lisäksi pidän yleensä mukana muutamia ylimääräisiä irtohihnoja.

      -Retkikeitin. Itselläni on primuksen multifuel, koska trangiasta en pidä ja kaasupatruunan kantaminen (ja varsinkin teltassa säilyttäminen) tuntuu vainoharhaisuudestani johtuen vastenmieliseltä ajatukselta. Kyseinen keitin on kylläkin sen hintainen, että en suosittele satunnaiselle harrastelijalle.

      -Kannellinen retkikattila (irtokahvalla), pieni kahvipannu, kuksa ja tavallinen lusikka. Vettä kuskaan 1,5 litran limsapullossa (jonka kiinnitän rinkan hihnojen alle) ja intin vanhassa kenttäpullossa.

      -Saippuarasia ja saippua. Käytän palasaippuaa kaikkeen peseytymiseen ja vaatteiden pesuun. Hyvä lisä hygieniavehkeisiin on toilet versiot kosteuspyyhkeistä. Niillä kun pyyhkäisee hanurinsa aina iltaisin niin on (kaikkien) mukavampi nukkua =).

      -Kirves. Ilmankin tosin pärjää, mutta eivät nuo nykyiset retkimallit enää paljon paina.

      Tämä lista on tietenkin epätäydellinen ja suuntaa antava, mutta toivottavasti siitä on jotain iloa.

      Noin yleisesti ottaen mukaan kannattaa ottaa myös oikea asenne ja erätavat, joka on muuten aina vain harvinaisempaa. Roskaajiin, sikailijoihin ja möykkääjiin alkaa ikävä kyllä törmäämään nykyisin joka notkossa.

      • lol_lol_lol

        aika loistava :D

        ainoa mikä taisi unohtua on kartta kompassi


    • Tapas-Papa

      Kun kerjäät käytännön vinkkiä heinäkuuksi...
      Korvissa on ainetta, joka pitää kärpäset - ja vissiin muutkin ötökät - loitolla. Eli älä putsaa korvia korvapuikolla muutamaan päivään ennen lähtöä. Älä ainakaan käytä mitään vettä voimakkaampaa liuotinta.
      Huippuhygienia korvien putsauksessa aiheuttaa sen, että kärpäset pyrkivät korvan sisään!
      Believe me, this is not a joke!

    • Purevia, pistäviä

      Sääskiä, mäkäräisiä, polttiaisia, niitä riittää tuohon aikaan. Syksy ja kevät ovat parempia aikoja.

      • Retkeltäjätärtärtär

        ...asenteella ja Offin Geelillä.
        Sumutteet on tietty kätsyjä,mutta haihtuvat iholta aivan liian nopeasti.
        Samoin ötökkäongelmaan auttaa liikkuminen tuulisella paikalla.
        Itselläni on aina mukana sellainen pään yli vedettävä musta verkkohuppu.
        Ostaessasi katso,että verkon silmät ovat mahdollisismman pienet,etteivät mäkärärt ja polttiaiset mahdu kulkemaan naamalle.

        Ja se vähän riippuu,Kuivat kevät monesti tekee sen,ettei itikoita edes paljoa ole.
        Eli sen takia ei kannata reissua jättää väliin.
        Ne kun on paljon pienempiä,kuin itikat.


    • anter 0

      Tarvikkeet on suhteellista.
      Jos ensimmäistä kertaa n.60km matka maastossa tiedossa niin kunnonkohotusta kesää kohden vain ja kävellen.
      Harjoituksena voitte tehdä vkl retkiä pakatuin rinkoin 20-30km pitkin metsiä kävellen. Esim. 5 tuntia kohti pohjoista ja seuraavana päivänä takas mistä lähti.

    • korjattavaa

      Keskustelupalstan nimi on ERÄRETKEILY. Hienoa harrastusta aloittava tekee asiallisia kysymyksiä ja saa vastauksiksi vinoilua ja vittuilua. Viestin luki 929 harrasrajaa. Kyllä odottaisi, että saisi myös asiallisia vastauksia.
      Heinäkuu on ihan hyvä retkeilyaika. Saariselkä on ihan hyvä aloituspaikka. Vaellusnetissä on paljon hyviä ohjeita välineistä. Yksi parhaista on myös Turhankävelijän sivut.
      Eikös näiden sivujen tarkoitus ole mm. auttaa uusia harrastajia?

      • täällä voi

        mitään kirjaa kirjoittaa eli ohjeita 100-200 sivua? Kyllä kysyjän pitää kaivaa vanhoja viestejä tai hakea kirja kirjastosta ja lukea se.

        Kiilopäältä jos lähtee niin vaihtoehdot on vähissä. En ole sieltä lähtenyt mutta puulla päällystetty polku siitä lähtee ja eikun sitä seuraamaan.


    • Kiitos....

      Ja vielä kerran kiitos kaikille vastanneille. Myös noille toppahousuille jotka ei tajunneet kysymystäni :)))) mutta iso kiitos eritoten parille neuvoja antaneelle.

      • unohtuiko nämä

        nutukkaat,moottorisaha,kelluntaliivit,valurautapata,10 10 litraa vettä,visakortti ja tuohikontti


    • järkevämpää

      tuo moottorisaha saattaa ruveta painamaan parinkymmenen km jälkeen ja noi vedet. Ei kannata ottaa ku se hyvö rinkka vaikka vesuri ja puukko ja pakki ja jonkuverra vettä.

    • Parin päivän retkiä

      Ite retkeilen sellasella reitillä, missä on laavuja. Sillon ei tartte telttaa. Puukko, säilykkeitä ja kahvipannu. Opastetuilla reiteillä ei tarvii kummosta karttaa, kunhan löytää suuntia minne on menossa. Ite oon löhössä Korouomaan, Posiolle. Kunhan toiseen päähän saa kyytin (linja-autolla) niin toisessa päässä voi ottaa taksin tai liftata takasin keskustaan.. :)

    • lk.bjvhcgxfz<s

      Maastoverkko 3x3m , riippumatto hyttysverkolla ja sateita varten nylontarp.

      • iuhgiuhuh

        Mikä on maastoverkko? Naamioverkko?


    • asdasdasd

      Kenkiin kannattaa ivnestoida, netistä ei kannata sokkona tilata vaan käy kokeilemassa mikä tuntuu hyvältä jalkaan sitten kun on merkki ja malli tiedossa voi netistäkin ne tilata hyvillä mielin jos sieltä löytyy edullisemmin.
      Vaelluskengät pitää melkeinpä poikkeuksetta kaikki ajaa sisään että ne muotoutuu jalkaan joten pari viikkoa kevyttä kävelyä uusissa kengissä muotoilee kenkää jalalle sopivaksi.
      Pienenä vinkkinä suosittelen käyttämään kaksia sukkia kenkiä sisään ajaessa niin suurin hankaus jää sukkien väliin eikä rakkoja tule niin herkästi, pätee myös vaelluksilla.

      Kantolaite, tässä tapauksessa luultavasti rinkka ? On myös yhtä tärkeä kuin kengät, huonoa rinkkaa roudatessa ei tule muuta kuin paha mieli.
      Rinkkaa ostaessa kannattaa varmistaa että on palautus / vaihto oikeus koska todella harvassa myymälässä on valmiudet koittaa rinkkaa pakattuna.
      Eli kun löytyy se sopiva ja miellyttävä rinkka heti ensimmäisenä täytyy sitä kokeilla painon kanssa eli pakkaat joko ne tavarat mukaan mitä olet vaellukselle suunnitellut tai vastaavan painon.
      Rinkka kuin rinkka tuntuu aivan erilaiselta painon kanssa kuin tyhjänä. Siksi se onkin hyvin tärkeätä kokeilla heti miten se rinkka toimii lastin kanssa.

      Yöpymisvälineet, mikäli vaellat kesällä pärjää noilla markettien kesäpusseilla luultavasti ihan hyvin kannattaa silti varmuuden vuoksi satsata esim. fleece sisäpussiin, siitä saa ylimääräistä lämpöä eikä tarvitse makuupussia pestä
      ( makuupusseja ei saisi koskaan pestä )

      Makuu alustaksi suosittelen / - 1cm paksuista solumuovi patjaa ne ei maksa paljoa ja hoitaa asiansa vallan mainiosti.

      Mikäli vaellus suuntautuu erämaastoon missä ei laavuja / eräkämppiä ole kannattaa ottaa mukaan teltta. Mikäli kiikarissa on vain yksi vaellus niin tuollainen halpa festari teltta ajaa asiansa eikä paina paljoa. Teltta kuin teltta, halpa tai kallis kannattaa se veden pitävyys kokeilla ennen reissuun lähtöä.
      Halpojen telttojen kanssa suosittelen ottamaan mukaan muutaman euron pressun joka toimii sitten teltan suojana tai vaikka pohjana teltalle jos veden pitävyys ei ole ihan sitä parasta A luokkaa.
      Mukaan myös tiskirätti, jos yöllä sataa sillä saa suurimmat vedet pyyhkäistyä teltan pinnalta pois, näin ei tule ylimääräistä painoa vedestä ja onhan se mukavampaa roudata kuivia kamoja.

      Vaatetuksessa kun käyttää maalaisjärkeä ei voi ihan väärin mennä, suosittelen silti satsaamaan kunnon sade ponchoon.

      Työkalut, puukko on aikalailla välttämätön ottaa mukaan enkä suosittele niitä kaikkein halvimpia K-raudan euron moria. 7-15 eurolla saa hyvin asian ajavan moran kaupasta.
      Kirves, riippuu tietysti mihin vaellat jos vaellat esim. Birgitan polkua pitkin ja tarkoitus on yöpyä merkityn polun laavuilla niin siinä tapauksessa kirves ei ole aivan välttämätön yleensä näiltä laavuilta löytyy asiansa ajava kirves.
      Retkisaha, se ei paina oikeastaan mitään joten sen suosittelen pakkaamaan mukaan, puukolla ja retkisahalla saa jo pitkälti tehtyä kaiken mitä kirveelläkin tekisi.
      Monitoimi työkalu, itse en ole kuin ehkä kerran tarvinnut pihtejä reissussa joten ei se ehkä aivan välttämättömin työkalu ole, mutta on se silti hyvä pakata mukaan. Monitoimityökalu ei kuitenkaan paina juuri mitään eikä vie tilaa.

      Vaatetus, aika pitkälti maku asia mitä kukakin tykkää käyttää. Nykyään näkee paljon gore-texejä yms. tuolla merkityillä poluilla, mutta näiden super kankaiden kanssa tulisi muistaa että se ns. hengittävä ja vettä pitävä kalvo kärventyy todella herkästi varsinkin erätulilla.

      • asdasdasd

        Puukosta vielä sen verran, että ostaessa sitä kannattaa varmistaa vaikka myyjältä että siinä on varmasti vähintään "Rat-tail tang" eli puukon teräs osuus jatkuu ponssiin asti.
        Näissä rautakauppojen euron morissahan on useasti ontto kahva josta sen sitten näkeekin että se teräs osuus ei jatku puukon ponssiin asti. Näissä puukoissa on about aina se vaara että puukko ja kahva irtaantuu toisistaan, sitten sillä ei tee enään mitään.

        Ruokailu, itsellä on trangia ja olen ollut varsin tyytyväinen siihen toimii niin kesällä kuin talvella. Suosittelen tuon trangian kanssa ostamaan sen trangian oman täytettävän polttoainepullon, se kestää hieman kolhuja eikä vuoda. Tavallisilla sprii pulloilla marinol / sinol / hyvätuli tuppaa olemaan taipumus vuotaa lähes aina. Toki sitä voi helposti ehkäistä kietaisemalla pullon muovipussin sisälle.
        Armeijan pakki. Halpa ja sen saa rinkan ulkopuolelle kiinni yhdellä remmillä.
        Pakilla tulee keiteltyä vedet tulilla, ja silloin kun se on kannossa se toimii säilytys astiana mm. myslipatukoille siellä ne ei muussaannu eikä mene poikki ja saa suhteellisen helposti avaamatta rinkkaa.

        Ruoka vaelluksilla on lähes aina poikkeuksetta kuivamuonaa esim, nuudelit / kuiva pastat. Esim, nuudeleista ja purkkitonnikalasta saa ihan hyvän ruuan.
        Henk. koht suosittelen pysymään kaukana purkki keitoista, esim. lihakeitto, vaikka se onkin kutkuttava ajatus että sen voi lämmittää suoraan omassa purkissaan niin loppujen lopuksi siinä ei ole juuri ollenkaan mitään syömistä vaan suurin osa on lientä toisin sanoen turhaa painoa.
        Itse olen pussiruokien kohdalla suosinut markettien knorr / maggi pastoja, ne ei maksa aivan tuhottomia kuten vastaavat retkeilijöille suunnitellut pussiruuat.
        Ruoan tarve kannattaa laskea ja miettiä etukäteen ja pakata pari päivää ylimääräistä, koskaan ei tiedä mitä siellä reissussa tapahtuu.
        Riisillä on myös aika hyvä paino/riittoisuus suhde. Sitä tulee itse pakattua reissun pituudesta riippuen 0.5-1kg olettaen että on kalastus vermeet mukana.
        Kahvit,teet,mehu tai urheilujuoma jauheet maun mukaan.
        Mausteita suosittelen ottamaan pippuria / suolaa ja tabascoa ne ei vie tilaa ja antaa edes jotain makua jos sattuu se maanantai kappale pastapussista eikä maistu miltään.
        Tummaleipä ja metwursti. Molemmat säilyy hyvin ja ihan mukavaa vaihtelua pussi sapuskoille.

        Pienet ompeluvälineet kannattaa kanssa pakata, ei tarvi kummoiset olla vaikka yksi rulla mustaa lankaa, pari hakaneulaa ja neuloja esim filmirulla kotelossa toimii hyvin.
        50m pikkurulla jeesusteippiä, sillä voi korjata jo melkein mitä vain.
        Jekkulankaa kannattaa kanssa ottaa pieni pätkä mukaan.
        Tulentekovermeet, tikut ja sytkä niillä pitäisi pärjätä jo pitkälle kaveriksi sytykkeitä.
        EA välineitä, paineside, laastaria, lääkkeitä mm. imodium,burana,hiilitabut.
        sitten voi oman maun mukaan ottaa vitamiineja / lisäravinteita.
        Sea-to-summit all-around saippua, tosi riittoisa ja sillä voi tiskata ja pestä itsensä.

        Eipä tässä nyt just tähä hätään tule muuta mieleen mutta kirjotelkaa omista kamoistanne niin saa uudet harrastajat jotain viitteitä sen suhteen mitä kannattaa ottaa ja mitä ei.


      • Seukke6788
        asdasdasd kirjoitti:

        Puukosta vielä sen verran, että ostaessa sitä kannattaa varmistaa vaikka myyjältä että siinä on varmasti vähintään "Rat-tail tang" eli puukon teräs osuus jatkuu ponssiin asti.
        Näissä rautakauppojen euron morissahan on useasti ontto kahva josta sen sitten näkeekin että se teräs osuus ei jatku puukon ponssiin asti. Näissä puukoissa on about aina se vaara että puukko ja kahva irtaantuu toisistaan, sitten sillä ei tee enään mitään.

        Ruokailu, itsellä on trangia ja olen ollut varsin tyytyväinen siihen toimii niin kesällä kuin talvella. Suosittelen tuon trangian kanssa ostamaan sen trangian oman täytettävän polttoainepullon, se kestää hieman kolhuja eikä vuoda. Tavallisilla sprii pulloilla marinol / sinol / hyvätuli tuppaa olemaan taipumus vuotaa lähes aina. Toki sitä voi helposti ehkäistä kietaisemalla pullon muovipussin sisälle.
        Armeijan pakki. Halpa ja sen saa rinkan ulkopuolelle kiinni yhdellä remmillä.
        Pakilla tulee keiteltyä vedet tulilla, ja silloin kun se on kannossa se toimii säilytys astiana mm. myslipatukoille siellä ne ei muussaannu eikä mene poikki ja saa suhteellisen helposti avaamatta rinkkaa.

        Ruoka vaelluksilla on lähes aina poikkeuksetta kuivamuonaa esim, nuudelit / kuiva pastat. Esim, nuudeleista ja purkkitonnikalasta saa ihan hyvän ruuan.
        Henk. koht suosittelen pysymään kaukana purkki keitoista, esim. lihakeitto, vaikka se onkin kutkuttava ajatus että sen voi lämmittää suoraan omassa purkissaan niin loppujen lopuksi siinä ei ole juuri ollenkaan mitään syömistä vaan suurin osa on lientä toisin sanoen turhaa painoa.
        Itse olen pussiruokien kohdalla suosinut markettien knorr / maggi pastoja, ne ei maksa aivan tuhottomia kuten vastaavat retkeilijöille suunnitellut pussiruuat.
        Ruoan tarve kannattaa laskea ja miettiä etukäteen ja pakata pari päivää ylimääräistä, koskaan ei tiedä mitä siellä reissussa tapahtuu.
        Riisillä on myös aika hyvä paino/riittoisuus suhde. Sitä tulee itse pakattua reissun pituudesta riippuen 0.5-1kg olettaen että on kalastus vermeet mukana.
        Kahvit,teet,mehu tai urheilujuoma jauheet maun mukaan.
        Mausteita suosittelen ottamaan pippuria / suolaa ja tabascoa ne ei vie tilaa ja antaa edes jotain makua jos sattuu se maanantai kappale pastapussista eikä maistu miltään.
        Tummaleipä ja metwursti. Molemmat säilyy hyvin ja ihan mukavaa vaihtelua pussi sapuskoille.

        Pienet ompeluvälineet kannattaa kanssa pakata, ei tarvi kummoiset olla vaikka yksi rulla mustaa lankaa, pari hakaneulaa ja neuloja esim filmirulla kotelossa toimii hyvin.
        50m pikkurulla jeesusteippiä, sillä voi korjata jo melkein mitä vain.
        Jekkulankaa kannattaa kanssa ottaa pieni pätkä mukaan.
        Tulentekovermeet, tikut ja sytkä niillä pitäisi pärjätä jo pitkälle kaveriksi sytykkeitä.
        EA välineitä, paineside, laastaria, lääkkeitä mm. imodium,burana,hiilitabut.
        sitten voi oman maun mukaan ottaa vitamiineja / lisäravinteita.
        Sea-to-summit all-around saippua, tosi riittoisa ja sillä voi tiskata ja pestä itsensä.

        Eipä tässä nyt just tähä hätään tule muuta mieleen mutta kirjotelkaa omista kamoistanne niin saa uudet harrastajat jotain viitteitä sen suhteen mitä kannattaa ottaa ja mitä ei.

        Leirikengät, kevyet, sandaali tai crocs- aikas kiva ottaa vaelluskenkä pois jalasta tepsutella kevyissä leirillä/ tuvalla.
        Vara-akku, kannattaa valita malli (tai adapteri) joka toimii kaverinkin puhelimessa/lampussa/gps/tai muussa laitteessa


    • yli 40 v kairassa

      Näkyy aikaa jo kuluneen kyssymyksen esittämisestä,mutta saattaa joku uudempi vaeltaja suunnitella samaa.
      Eli reissuun tarvitsee lähinnä ruokaa riittävästi.Laske vaelluspäivät ja ajattele mitä aiot kunakin päivänä syödä.Ravinto on yksi tärkeimmistä.
      Makuupussi on hyvä olla.Kesäpussi välttää mainiosti.
      Niinsanottu avaruushuopa on kevyt ja menee pieneen tilaan.Ota sellainen mukaan.On hyvä nukkua sen päällä vaikka puuntyvellä.
      Tulitikkuja suojattuna minigrip pusseihin.Pari-kolme rasiaa.
      Hyvä puukko.Noin 10 m lujaa narua.
      Kartta ja kompassi.Suunnittele reitti hyvin.Päivämatkojen pituudet suunnittele hyvin.
      Jos ajattelet retkelläsi kalastaa,hanki luvat. Siellä on kalavesiä ja niistä saa kyllä syömäkalaa ongella.
      Ota ruokaa pikkuisen yli,kuin liian vähän.
      Hyvät jalkineet ja varavaatteet.
      Saippua ja pyyheliina myös mukaan.On mukava peseytyä hikisen päivän jälkeen.
      Pieni kevyt radiokin on mukava ajankulu iltasella.Voi kuunnella ainakin uutiset.
      Kiilopäältä voi patikoida moneen suuntaan. Polut on selviä ja niiltä ei kyllä eksy. Silti seuraa karttaa. On hyvä tietää missä milloinkin on.
      Oma ruuanlaittoastia on hyvä olla.Kämppien kalustus tahtoo olla varattuna,tai likaisena. Oma trangia ei paljon paina.
      Mikä tärkrintä,ota myös pieni EA varustus mukaan.
      Sitten vain menoksi ja hyvää matkaa. Ota kuvia ja tee reissupäiväkirjaa.

    • Nikulutsi

      Hupaisia juttuja tällä yli 40 v sitten kairassa käväisseellä!

      Ajat ovat muuttuneet. Nykyisin on toisin. Mitä retkellä tekee puukolla ja 10 metrin narukerällä? Ei mitään. Eikä jollakin avaruushuovalla, joka on vain ohutta ritisevää muovia.

      Ja Kiilopäältä lähtiessä pitää nykysin mennä todella kauaksi, että kalastuslupien lunastus kannattaa. Saariselältä ei nimittäin saa enää kalaa, ei ainakaan lailliset mitat täyttävää syömäkalaa. Pariin sormenmittaiseen tammukanpoikaseen ei kannate luparahoja tuhlata.

      Varavaatteet ja varamuona ovat vain alottelijoitten kantamaa turhaa painolastia. Muutakin voisin neuvoskella, mutta siperia on kuitenkin paras opettaja. Että sekaan vaan. Seuraava reissu voi sitten mennä jo vähän paremmin. Tai sitten ei.

    • Elinkautinen

      Terve. Heinäkuussakin pärjää hyttysten kanssa,kunhan eivät pääse telttaan,tupaan ne pääsee.On tullut muuan tuhat kilometriä käveltyä; kumisaappaissa.Toisina kenkinä sandaalit; niitä voi käyttää kahlatessa.
      Sateen varalta minulla on sateenvarjo ja kovempaan sateeseen sadeviitta.
      Kannoin pari kesää anatomigia(pussukkaa). Tuleva kesä on 26. rungollisen (Halti Hiker) kanssa.Keittimenä nestekaasuTrangia on kätevä; helppo säätää.Vettä ei kannata paljon kantaa, juomapullollinen, jos menee tunturille.
      Tekemällä oppii.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      377
      1451
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      104
      1263
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      114
      1187
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      158
      1072
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      41
      951
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      886
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      796
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      790
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      85
      777
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      166
      662
    Aihe