hypnologia.com-foorumi

hiljentynyt

Täällä on keskusteltu avoimen kansalaispalstan oudosta moderoinnista, keskustelun häirinnästä trollaamalla, nimimerkkejä vohkimalla ja sensuroimalla, hypnotismin järjestötoiminnasta erottamisineen, leimaamisineen ja "kaksoisjäsenineen". Alla olevakin juttu joutui toistuvasti taannoisten viestipuhdistusten kohteeksi, vaikka juttu ja sen kommentoimat kirja-arviot olivat olleet esillä jo kohta viisi (5) vuotta Oy Suggestomedian verkonkutojien moderoimalla Hypnologia.com-foorumilla. Nyt on hypnologia.com-foorumikin hiljentynyt! Jos nyt poistetaan nämä otteet, niin toivottaisiin edes perustelu.

Otteita: Re: Hypnoosi ja Suggestio, lääketieteessä ja psykologiassa (Kirja)
Kirjoitti: Hannu Lauerma
Päiväys: 31.heinäkuuta 2004

"Kuulin ylläolevista viesteistä jo maaliskuussa, mutta kirjan toimituskunnan jäsenenä jäin tietyllä uteliaisuudella odottamaan, päätyisikö edes joku palstalainen niitä kriittisesti kommentoimaan. Koska viestien valitettavasti voi nyt ainakin kuvitella saaneen jonkinlaisen hiljaisen hyväksynnän, esitän seuraavat näkökohdat.

Vastoin viestin 1 näkemystä kirjassa esiintyy useita lääketieteen ammattilaisten epäonnistumisia. Joskushan käy niin, että itseä ärsyttävät kohdat ikäänkuin hyppäävät silmille tekstistä, jolloin jotain muuta jää näkemättä. Kirjassa todetaan myös, että hyvien tulosten saaminen hypnoosihoidossa ilman laajempaa ammatillista ja tieteellistä koulutusta on sinänsä täysin mahdollista, mitä seikkaa sitten punnitaan muita ja ongelmallisempia näkökohtia vasten. Kyllähän esimerkiksi umpisuolen leikkaaminen onnistuu lähes keltä tahansa lyhyen harjoittelun jälkeen. Toiminnan säätely on silti tarpeen toiminnan mielekkyyden ja potilasturvallisuuden vuoksi.

Viestin 2 sisältö on monin osin tolkuton. Jokainen kirjan tapausselostus historiallisia ja sellaisiksi kuvattuja lukuunottamatta on haettu hyvin läheltä. Potilaiden kertoma ja heistä tehdyt havainnot löytyvät sairauskertomuksistä. Koska kirjaan valikoitiin tarkoituksella tuoreita tapauksia, on niillä myös elossa olevia henkilötodistajia kuten esim. sairaalahenkilökuntaa ja potilaat itse. Yhteen tapausselostukseen on sen esittelynkin mukaan liitetty piirteitä useista tapauksista, koska se oli rikoksiin liittyvänä hyvin arkaluontoinen ja salassapitämisen paine oli tavanomaista suurempi. Potilaan oma kuvaus saamistaan toivottuun nähden päinvastaisista suggestioista taas on lyhennetty hänen omasta ja kokonaisuutena hieman kiivaammasta tekstistään, ja lyhennelmä on ennen julkaisua hyväksytetty hänellä. Kirjalliset dokumentit tästä on talletettu. Pääperiaatteena lääketieteellisissä tapausselostuksissa on väittää sanoman kannalta mielummin hieman liian vähän kuin liian paljon. Sitä vastoin potilaan tunnistamisen mahdollistavia mutta kuvattavan asian kannalta merkityksettömiä tietoja usein muutetaan. Onkin tyyten mieletöntä kuvitella, että "paikkakunta ja ehkä muitakin asioita" olisi tuotu esiin. Tapauselostusten kirjoittajilla ei ole halua, tarvetta eikä edes moraalista oikeutta mustamaalata yksittäisen ja tunnistettavaksi tulevan ammatinharjoittajan potilastyötä. Kritiikki julkisuudessa esitettyjä väitteitä ja yleisen tason ilmiöitä kohtaan on kokonaan toinen asia.

Jos tapausselostusten aitoudesta pitäisi jostain syystä käydä oikeutta, se olisi salassapitovelvollisuuden melkoisesti mutkistamaa muttei mahdotonta. Dokumentit voi toimittaa oikeudelle virkavastuulla tai valan tehneenä toimivan virkamiehen riisuttua ne nimistä ja henkilötunnuksista.

Tapausselostuksissa kuvataan mm. hypnoosin virheelliseen käyttöön liittyneitä ja yleisen tiedon valossa siihen todennäköisessä syysuhteessa olevia reaktiivisia psykooseja, vakavia somaattisia terveysriskejä, pitkäkestoisia tuskatiloja ja väärin asetettuihin hoitotavoitteisiin liittynyt itsemurha (historiallinen tapaus, kuvaajana hypnoosihoidon antanut lääkäri!). XX voi halutessaan kertoa mikä näissä on hieman lapsellista. Kömpelyyden arvioiminen lienee makuasia, mutta totean että kirjoittaja on saanut muista lääketieteellisistä teksteistään neljä palkintoa eri tahoilta.......

On valitettavaa, että ajatusta hypnoosin hoitovaikutusten ohella ilmenevistä haittavaikutuksista vierastetaan. Psykoterapioilla on sivuvaikutuksia, luonnollisesti. Minkä tahansa hoidon sivuvaikutusten huomiotta jättäminen taas on lääkärinvakuutuksen vastaista, yhtä epäeettistä kuin lääkkeen vakavan haittavaikutuksen jättäminen raportoimatta.

Kirjassa esitettyjen näkemysten osalta kirjoittajat eivät ole yksin, sillä tutkimuksessa lääkäreistä ja psykologeista vain 14 % katsoi ettei lainsäädäntö olisi tarpeen. Äskettäin lainsäädännön tarpeen otti puheeksi lääninoikeuslääkäri emeritus, oikeuslääketieteen dosentti Antti Jääskeläinen, jolle aikanaan raportoitiin Olavi Hakasalon alias Olliver Hawkin toimiin liittyneistä komplikaatioista........

Kysymys on säätelyn tarpeesta, jota motivoi niin räikeä toiminta, ettei kustantaja nähnyt mahdolliseksi edes kuvata sitä hypnoosia myönteisesti käsittelevässä kirjassa. Ja tiedoksi nyt sitten tällä kertaa etukäteen: dokumentit ovat tallessa. Niihin kuuluu mm. valelääketieteelliseksi muotoiltu aivan muulla alalla toimineen miehen ilmoittelu hypnoosihoidosta klitoriksen stimuloinnin yhteydessä "nuorten tyttöjen ja naisten" depressioihin ja seksuaaliongelmiin. Myös uhkailusta ja pahansuovasta suggeroinnista on talletettuja dokumentteja. Kuvitelma siitä, että tällainen toiminta saataisiin aisoihin yksittäisten yhdistysten valistustyöllä ilman lainsäädäntöä on lohduttoman naivi....."

Otteet Oy Suggestomedian http://www.hypnologia.com -foorumilta.

2

408

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kimmokkeena

      Miten niin hypnologia.com-foorumi on "hiljennyt"?

      SHY:n ja Hypnoosiliiton tuolloinen kaksoisjäsen (JK) kirjoitti arvostelun Kallion ym oppikirjasta (Duodecim 2004). Lauerma sitten kommentoi hypnologin ja nimimerkki Erään arvostelua. Tuo sittemmin kuvioista kadonnut maallikkohypnologi antoi haastattelun Ultra-lehdelle regressiosta, luennoi Bodom-tapauksesta Ultran kesäpäivillä ja erään toisen SHY:n jäsenen ja kouluttajan tavoin Jyväskylän Para-Seurassa.

      En ymmärrä, mitä sensuroitavaa Lauerman tai kaksoisjäsenen kirjoituksissa on ollut, koska ne ovat olleet julkisesti esillä. Oy Suggestomedia Ab kaiketi vastaa hypnologia.com-foorumista ja Hypnologia-lehden sisällöstä.

      Myös nämä tiedot ovat julkisia ja esitetty ilman arvoarvostelmia ja asiallisesti. Ei siis aihetta sensuuriin eikä tunnevaltaisiin reaktioihin.

    • tyrehtynyt???

      Ensin lakkautetaan liikkeen jäsenfoorumi (SHYRYFOORUM) ja sitten vaikenee (määrätietoisesti toimitettu asiakkaille ja suurelle yleisölle suunnattu) www.hypnologia.com-keskustelufoorumi! Sen seriffi ei ole enää loppusyksyn jälkeen sallinut kysymysten tai mielipiteiden esittämistä Hypnologian kirjoituksista, kommentteja lainsäädäntötoimista, tiedearvioita, kriittisiä asiakaspalautteita tajunnaohjauksista. Aiemminkin www.hypnologia.com-keskustelufoorumi oli etupäässä suoggestoterapian ammatinharjoittajien oman toiminnan puffaamista, mutta lähes totaalinen sulku on outoa. Keskustelu ja meininkien tarkastelu järjen valossa ei taida käydä pirtaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 195
      2659
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      223
      2484
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      63
      2312
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      190
      1804
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1308
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1287
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      20
      1243
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1225
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1118
    Aihe