Taolaisuus ja kasvissyönti.

asiasta kiinnostunut

OSaako kukaan sanoa onko alunperin filosofinen taolaisuus ollut lihansyöntiä vastaan?
Ainakin, kun siitä tuli uskonto lihansyöntiä ei suositeltu.
TOkihan Laotsekin vastusti tappamista.

Itse pyrin noudattamaan taolaisen filosofian oppeja elämässä ja olen kasvissyöjä. Olisin kiinnostunut jos jolla kulla olisi enemmän tietoa asiasta.

Olen Dao De Jingistä lukenut useita käännöksiä, mutta vastaan on tähän mennessä tullut vain se, että tappaminen on väärin. No, toisaalta itse en syö lihaa, koska en pidä moraalisesti oikeana tappaa muita ajattelevia olentoja ja syödä niitä.

4

778

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • miekin

      1) Älä ole epälojaali tai epäkunnioittava vanhempiasi kohtaan ilman hyväntahtoisuutta tai hyvää uskoa. Noudata sitoumuksiasi ylempiäsi ja perhettäsi kohtaan ja ole vilpitön suhteessasi lukemattomiin olentoihin.
      2) Älä salaisesti varasta mitään, vaali salaisia juonia tai vahingoita ketään hyötyäksesi siitä itse. Harjoita aina salaista hyveellisyyttä ja avusta elävien olentojen joukkoja.
      3) Älä tapa tai vahingoita mitään, mikä elää tyydyttääksesi omia mielihalujasi. Usko aina myötätuntoon kaikkia eläviä kohtaan, jopa myriadeja hyönteisiä ja matoja kohtaan.
      4) Älä ole himokas äläkä saastuta itseäsi alentamalla mystistä qi-voimaa. Ylläpidä aina pidättyväisyyttä ilman virheitä ja syytöksiä.
      5) Älä päihitä muita menestyäksesi itse tai hylkää läheisiäsi ja sukulaisiasi. Taoon pitäytymällä auta aina muita ja tue yhdeksää klaania harmoniassa.
      6) Älä puhu pahaa tai pilkkaa viisaita ja hyveellisiä tai kersku omista taidoistasi ylentääksesi itseäsi. Ylistä aina kauneutta ja hyvyyttä muissa äläkä koskaan kiistele omista ansioista tai kyvyistäsi.
      7) Älä juo alkoholia kohtuuttomasti tai syö lihaa ja siten riko sääntöjä. Ylläpidä aina harmonista energiaa ja rauhallista olotilaa ja tee velvollisuutesi puhtaudessa ja tyhjyydessä.
      8) Älä ole ahne ja kerää asioita saavuttamatta koskaan tyydytystä, älä kerää rikkauksia olematta koskaan antelias. Harjoita aina kohtuutta kaikissa asioissa ja osoita sympatiaa köyhille ja osattomille.
      9) Älä pidä yllä suhteita epäviisaisiin ihmisiin tai elä epäpuhtaiden ja saastaisten keskuudessa. Pyri aina ylittämään itsesi ja elämään puhtaudessa ja tyhjyydessä.
      10) Älä puhu kevyesti tai tee pilaa vakavista asioista, käytä kiihtynyttä kieltä tai halvenna täydellisyyttä. Ole aina vakava ja puhu nöyriä sanoja tehden taosta ja sen hyveestä pääasiallinen velvollisuutesi. (Kohn 2001, 161-162.)

      Sääntöjen noudattamisen tiukkuus vaihtelee koulukunnan mukaan. Siinä missä täydellisen oivalluksen taolaisuudessa eletään selibaatissa ja vältetään lihaa ja alkoholia, taivaallisten mestarian taolaisuus sallii jäsenilleen avioelämän eikä kiellä lihaa tai alkoholia.

      Yleisesti ottaen taolaiset maallikot noudattavat buddhalaisten viiden ohjeen kaltaisia eettisä ohjenuoria ja uskovat siihen, että hyvistä teoista seuraa tekijälleen hyvää ja pahoista rangaistus. Hyviä tekoja pidetään yleisesti kuolemattomuuden saavuttamisen välttämättömänä edellytyksenä. Pahojen tekojen myös uskotaan lyhentävän ihmisen elämää.

      http://www.uskonnot.fi/uskonnot/view?religionId=10

    • sanoa

      on on on

    • tietämykseni

      taolaisuudesta perustuu Benjamin Hoffiin,elikäs Nalle Puh ja tao,jota on kuitenkin pidetty ihan raamatun veroisena esim. hotelleissa ,joten enempiä lainailematta suosittelen ehdottomasti lukemaan sen. Mielestäni varsin asiallista tekstiä.Itse olen aina ollut ja tulen olemaan yhtä ja samaa tyhjyyttä,sanoista ja eri symboleista huolimatta. voimme kutsua itseämme jumalaksi,tyhjyydeksi tai ihan miksi vaan vaan, mutta kuitenkaan absoluuttisesti meitä ei ole.

    • wu wei

      Taolaisuuden perusidea on ns. wu wei eli tekoa ilman toimintaa. Siis kaikki hyvä tulee ajallaan ilman pyrkyryyttä ja olemalla positiivinen ja myötätuntoinen elämää kohtaan. Sehän tarkoittaa myös tappamisen vättämistä...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6203
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3976
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      260
      2373
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1930
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1393
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1306
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1050
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      961
    Aihe