Väliaikalähtö vai yhteislähtö?

asiantuntija

Mitä mieltä olette?

Mielestäni arvokisoihin kuuluisi kaksi väliaikalähtöä miehille ja naisille. Miehillä 15km ja 50km, naisille 10km ja 30km. Eikö teidänkin mielestä?

Toi 50km:n kisa oli todella naurettava. Vaikka Northug onkin nykyhiihdon ykkönen, niin rinnastatteko hänen voittonsa esim. Myllylän 50km:n voittoon?

Nykyään hiihtäjät palautuu viiskymppisestä kolmessa päivässä! Ennen meni pikkasen pisempään.

Sit sellanenkin, että nyt viedään taktiikoiden erot täysin veke. Joku saattoi aikanaan aloittaa rauhallisesti (Prokurorov) ja joku kovaa (Myllylä). Nyt kaikkien on "pakko" aloittaa samaa vauhtia.

Sitten se kärsimys. Jos olisi väliaikalähtö, niin se olisi aika tuskaista 10km:stä eteen päin, mutta nyt kärki menee hapoille vasta viimeisellä kilsalla.

Nykyään maailman paras 50km:n hiiihtäjä ratkeaa Holmenkollenilla! Niin se vaan on.

23

4312

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yhteislähtö

      kisat ovat parempia, seurataan hiihtäjiä koko matkan eikä pelkästään jonkun ylämäki väliaika tolpan luona, väliaika lähtö kisat ovat hyvin sekavia. Mikä estää nyt sitten hiihtämästä maksimilla jos sitä haluaa alusta asti? Kyllä ne huonommat kyydistä putoo kun tarpeeksi vauhtia pitää.

      • kuuleppas

        Tasoerot miesten huipulla ovat pienet eli ei siellä kukaan ala vauhtia pitämään letkan kärjessä. Toisekseen: Vaikka eroa olisi väliaikalähdössä yli minuutin niin yhteislähtökisassa heikompi pysyy paremman vauhdissa.


      • Uninurkka
        kuuleppas kirjoitti:

        Tasoerot miesten huipulla ovat pienet eli ei siellä kukaan ala vauhtia pitämään letkan kärjessä. Toisekseen: Vaikka eroa olisi väliaikalähdössä yli minuutin niin yhteislähtökisassa heikompi pysyy paremman vauhdissa.

        puoli, että voi ottaa päivätirsat kesken kisan.....ei jää mitään tärkeää väliin. Kyllähän toi massalähtö on vähän semmoista laturetkeilyä, niin kuin Kattilakoskikin sanoi. Jollakin lailla se vanha systeemi vaan tuntuu paremmalta....ehkä pitempien päivätirsojen takia....


      • Näin on näreet.

        ..olisi tullut MM kisojen kaikilla yhteislähtö kisoilla jos ne olisi ollut väliaikalähtöjä se on varma kuin pläkki ja siinä se mitatataan hiihtäjien todellinen kunto Northyg ei ole voittanut koskaan yhtään väliaika lähtöä se kertoo jo jotain asiasta ymmärtäville kuten valmentajille mutta eihän se ole hiihtäjän vika jos järjestelmä on mätä.


    • *nukkumatti*

      Tuli todistettua, että kun telkkarin laitto päälle 1,25 kilometriä ennen maalia niin näki kisasta kaiken sen minkä pitääkin. Ei mitään järkee seurata kahta tuntia sunnuntaihiihtelemistä, jossa kenelläkään ei halua lähtee yrittään epätoivoista karkumatkaa. Muistelisin, että kyseistä yhteislähtömuotoa perusteltiin aikanaan sillä, että keski-eurooppalaisetkin katsojat pysyy paremmin selvillä tilanteesta :D Mutta eihän tossa juuri muusta ole kyse kun loppukiristä. Ottais kaikki vaikka eväät mukaan ja pitäis puolessa välissä muutaman minuutin kahvitauon...katsojatkin vois käydä sillä välin jääkaapilla ettei menettäisi sekuntiakaan jännästä kisasta.

      • FIS kumartaa

        Yhteislähtökisoja tullaan näkemään FIS:n ohjelmassa niin kauan kuin norjalaiset määräilevät FISn päätöksiä. Northugit ja muut norskipellet pärjäävät vain ja ainoastaan yhteislähtökisoissa. Northugin raukkamainen roikkumistaktiikka jäisi pois väliaikalähdöillä.

        Yhteislähdöllä on hiihdon kanssa yhtä vähän tekemistä kuin norjalaisilla kulttuurin ja tieteen mallimaana.


      • kuuleppas
        FIS kumartaa kirjoitti:

        Yhteislähtökisoja tullaan näkemään FIS:n ohjelmassa niin kauan kuin norjalaiset määräilevät FISn päätöksiä. Northugit ja muut norskipellet pärjäävät vain ja ainoastaan yhteislähtökisoissa. Northugin raukkamainen roikkumistaktiikka jäisi pois väliaikalähdöillä.

        Yhteislähdöllä on hiihdon kanssa yhtä vähän tekemistä kuin norjalaisilla kulttuurin ja tieteen mallimaana.

        Kyllä väliaikalähtö olisi hyvien hiihtomaiden etu!
        Jos 50km/p pidettäis väliaikalähtönä, niin kaikki turskat kymppijoukossa!


      • 4 x 4

        Mitähän vielä tulossa hiihtomaailmassa. Yhteislähdöt = laturetki loppukiri tai peesaushiihtoa loppukiri
        Hiihtolatujen pituus lyhenee koko ajan, kohta 50 km hiihto hiihdetään sadan metrin suoralla.
        Varikkokäynnit tulleet, jolloin väärästä voitelusta ei ole niin väliä.


    • sanon minä

      Oikeiden hiihtäjien aika tulee vielä. Tällä hetkellähän maailmassa on kunnon hiihtäjiä vapaalla Södergren ja Piller Cotrer sekä sitten perinteisellä Veerpalu ja Hjelmeset. Siis, jos todella puhutaan kovakuntoisista hiihtäjistä 15-50km:n matkoilla!

      Naisissa tilanne on avoimempi. Kovakuntoiset pärjäävät yhteislähtökisoissakin.

      • Katsoikko

        ..kun Sami lähti oikein tosissaan menemään samalla osuudella.


    • ekatenori

      Kun on kyseessä yhteislähtö jossa etummaiset hiihtäjät lähtevät kymmeniä metrejä
      edellä takarivissä lähtijöitä niin kysyisin miten tämä matka hyvitetään takaa lähteville joilla tulee pidempi matka hiihdettäväksi.

    • 25 km x 2

      Itse olen väliaikalähtöjen kannalla ja mieluiten mahdollisimman pitkän radan kannalla. TV-yhtiöt ja loppukirihiihtäjät haluaisivat tietenkin yhteislähdön, lyhyen radan, useamman kierroksen ja jopa suksien vaihto sallittu kierrosten välissä.
      Voihan se olla joillekin pitkästyttävää seurata 50/30 km hiihtoa , mutta se on omasta mielestä reilunta, et voi peesata 49/29 km vaan joutuu ihan omassa päässä kehittämään tai muuttamaan taktiikkaa.
      Pari yhteislähtökisaa on olut yhtä tuskaa seurata, kun äijät hiihtelee laturetkivauhtia, yrittää pitää vain välineet ehjinä ja pysyä pahimmista sumista erossa. Kärkimiehetkin juttelivat keskenään hymyssä suin ja kisa ratkesi vasta loppusuoralla.
      Voisihan tuota kokeilla vaikka väliaikalähtöä, jossa lähdettäisiin 10- 15 sekunnin välein, niin kisat lyhenesivät ajallisesti ..

    • 3+4

      Ei yhteislähtökisat oikein tule toimimaan niin kauan kuin hiihtäjät hiihtelevät vain itseään varten. Ei fillarikisoissakaan saman joukkueen jäsenet toisiaan vastaan kilpaile.

      Joka kierrokselle täytyy laittaa 100 metrin nousu tai aletaan hiihtää joukkueena. Muuten menee laturetkeksi. Ei joukkuehiihdolla Norttia saada pois pelistä, mutta Cologna saataisiin helposti. Aktiivista hiihtoa suurmailta, ettei Dario tietäisi kenen vauhdinlisäykseen pitäisi reagoida, jos reagoi liikaa, niin väsy tulee liian aikaisin.

      • Ennustajaeukko

        No näinhän siinä juuri kävi...:))))


    • Yippi

      Kyllä toi väliaikalähtö on paljon mielenkiintoisempi kisamuoto. Itse tuli seurattua koko kisa aina kun kyseessä oli väliaikalähtö oli sitten kyseessä 30km tai 50km. Nykyään tosiaan riittää kun katsoo viimeiset 5km yhteislähtökisasta ja se on siinä joskus riittää kun katsoo viimeisen 1km matkan varsinkin miestenpuolella. Siksi itselläni onkin hiihdon seuraaminen jäänytkin vähemmälle kun tuo yhteislähtö on syönnyt mielenkiintoa koko lajista nyt lähinnä seuraankin silloin tällöin kun joudan. Ennen siinä oli tosissaan hiihdon makua ja joka hiihtäjä joutui yksin miettimään taktiikan matkalle ja matkan aikana.

    • Finl. Lahdessa

      Nehän on nuo yhteislähdöt noin isolla porukalla viimeiseen kilometriin saakka kuin Finlandiahiihtoa. Ei todellakaan tarvitse katsoa kuin vähän ennen loppukirin alkamista koko kisaa, niin saa sen mitä tarvitaan. Kaikki muu on tönimistä ja kaatuilemista.

    • zzzzzzkk

      Ei järkeä. Sama olisi hiihtää 5 kilometriä. Loppusuoralla se kuitenkin ratkeaa.

    • väliaikaaa

      Ehdottomasti väliaikalähtö. Se on kilpahiihtoa eikä mitään retkeilyä ja showta, kuten nuo yhteislähtöpelleilyt. Ja tosiaan mieluusti varsinkin 50km kisassa mahdollisimman pitkä rata!!

      En arvosta noita 50km yhteislähtökisoja ollenkaan. Ennenvanhaan se oli hiihdon kuninkuusmatka.

    • Niinhänseonjuu

      Jos suomalaiset pärjäisivät hyvin yhteislähdöissä, ei asiasta juuri keskusteltaisi.

      Nyt kun on huomattu, että suomalaiset eivät hallitse "sosiaalista" hiihtoa vaan kompuroivat tai jäävät pussiin ratkaisevalla hetkellä, me emme pidä yhteislähdöistä.

      Noh, kyllä minäkin muistelen haikeasti sitä aikaa, kun arvokisamitalit ratkaistiin lähes pelkästään väliaikakisoissa.

    • Mormuska voittajalle

      Ehdottomasti yhteislähtöjen kannalla arvokisoissa. Ennen meni 50 km:n kisan seuraamiseen monta tuntia ja jännittämistäkin oli, nyt pääsee paljon helpommalla, kun katsoo viimeisen vitosen ja muun aikaa voi käyttää halkojen hakkaamiseen. Nytkin viikonloppuna tulevat yhteislähdöt antaa mökkeilijälle huimasti vapaa-ajan mahdollisuuksia....vaikka sitten "paukusta" omaan rantaan pilkille aurinkoa ottamaan ja nautiskeleen....

    • Havuja prkle

      Ehdottomasti väliaikalähtö hiihdossa. Ei mitään järkee, että 49900m himmaillaan ja lopppu 100m kiritään. Muut ovat tässä asiassa täysin hakoteillä.

      • SamaaMleltä

        Yhteislähdöissä liikaa kaatumisia ja muuta sähellystä jotka pilaavat joillakin koko hiihdon. ;s


    • Anonyymi

      Yhteislähdössä viimeisessä rivissä lähtijä joutuu hiihtämään jopa 100 metriä pidemmän matkan kuin ensimmäinen lähtijä. Se ei ole reilua!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1856
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe