Aihe

Väliaikalähtö vai yhteislähtö?

asiantuntija

Mitä mieltä olette?

Mielestäni arvokisoihin kuuluisi kaksi väliaikalähtöä miehille ja naisille. Miehillä 15km ja 50km, naisille 10km ja 30km. Eikö teidänkin mielestä?

Toi 50km:n kisa oli todella naurettava. Vaikka Northug onkin nykyhiihdon ykkönen, niin rinnastatteko hänen voittonsa esim. Myllylän 50km:n voittoon?

Nykyään hiihtäjät palautuu viiskymppisestä kolmessa päivässä! Ennen meni pikkasen pisempään.

Sit sellanenkin, että nyt viedään taktiikoiden erot täysin veke. Joku saattoi aikanaan aloittaa rauhallisesti (Prokurorov) ja joku kovaa (Myllylä). Nyt kaikkien on "pakko" aloittaa samaa vauhtia.

Sitten se kärsimys. Jos olisi väliaikalähtö, niin se olisi aika tuskaista 10km:stä eteen päin, mutta nyt kärki menee hapoille vasta viimeisellä kilsalla.

Nykyään maailman paras 50km:n hiiihtäjä ratkeaa Holmenkollenilla! Niin se vaan on.

22

1399

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • yhteislähtö

   kisat ovat parempia, seurataan hiihtäjiä koko matkan eikä pelkästään jonkun ylämäki väliaika tolpan luona, väliaika lähtö kisat ovat hyvin sekavia. Mikä estää nyt sitten hiihtämästä maksimilla jos sitä haluaa alusta asti? Kyllä ne huonommat kyydistä putoo kun tarpeeksi vauhtia pitää.

   • kuuleppas

    Tasoerot miesten huipulla ovat pienet eli ei siellä kukaan ala vauhtia pitämään letkan kärjessä. Toisekseen: Vaikka eroa olisi väliaikalähdössä yli minuutin niin yhteislähtökisassa heikompi pysyy paremman vauhdissa.


   • Uninurkka
    kuuleppas kirjoitti:

    Tasoerot miesten huipulla ovat pienet eli ei siellä kukaan ala vauhtia pitämään letkan kärjessä. Toisekseen: Vaikka eroa olisi väliaikalähdössä yli minuutin niin yhteislähtökisassa heikompi pysyy paremman vauhdissa.

    puoli, että voi ottaa päivätirsat kesken kisan.....ei jää mitään tärkeää väliin. Kyllähän toi massalähtö on vähän semmoista laturetkeilyä, niin kuin Kattilakoskikin sanoi. Jollakin lailla se vanha systeemi vaan tuntuu paremmalta....ehkä pitempien päivätirsojen takia....


   • Näin on näreet.

    ..olisi tullut MM kisojen kaikilla yhteislähtö kisoilla jos ne olisi ollut väliaikalähtöjä se on varma kuin pläkki ja siinä se mitatataan hiihtäjien todellinen kunto Northyg ei ole voittanut koskaan yhtään väliaika lähtöä se kertoo jo jotain asiasta ymmärtäville kuten valmentajille mutta eihän se ole hiihtäjän vika jos järjestelmä on mätä.


  • *nukkumatti*

   Tuli todistettua, että kun telkkarin laitto päälle 1,25 kilometriä ennen maalia niin näki kisasta kaiken sen minkä pitääkin. Ei mitään järkee seurata kahta tuntia sunnuntaihiihtelemistä, jossa kenelläkään ei halua lähtee yrittään epätoivoista karkumatkaa. Muistelisin, että kyseistä yhteislähtömuotoa perusteltiin aikanaan sillä, että keski-eurooppalaisetkin katsojat pysyy paremmin selvillä tilanteesta :D Mutta eihän tossa juuri muusta ole kyse kun loppukiristä. Ottais kaikki vaikka eväät mukaan ja pitäis puolessa välissä muutaman minuutin kahvitauon...katsojatkin vois käydä sillä välin jääkaapilla ettei menettäisi sekuntiakaan jännästä kisasta.

   • FIS kumartaa

    Yhteislähtökisoja tullaan näkemään FIS:n ohjelmassa niin kauan kuin norjalaiset määräilevät FISn päätöksiä. Northugit ja muut norskipellet pärjäävät vain ja ainoastaan yhteislähtökisoissa. Northugin raukkamainen roikkumistaktiikka jäisi pois väliaikalähdöillä.

    Yhteislähdöllä on hiihdon kanssa yhtä vähän tekemistä kuin norjalaisilla kulttuurin ja tieteen mallimaana.


   • kuuleppas
    FIS kumartaa kirjoitti:

    Yhteislähtökisoja tullaan näkemään FIS:n ohjelmassa niin kauan kuin norjalaiset määräilevät FISn päätöksiä. Northugit ja muut norskipellet pärjäävät vain ja ainoastaan yhteislähtökisoissa. Northugin raukkamainen roikkumistaktiikka jäisi pois väliaikalähdöillä.

    Yhteislähdöllä on hiihdon kanssa yhtä vähän tekemistä kuin norjalaisilla kulttuurin ja tieteen mallimaana.

    Kyllä väliaikalähtö olisi hyvien hiihtomaiden etu!
    Jos 50km/p pidettäis väliaikalähtönä, niin kaikki turskat kymppijoukossa!


   • 4 x 4

    Mitähän vielä tulossa hiihtomaailmassa. Yhteislähdöt = laturetki loppukiri tai peesaushiihtoa loppukiri
    Hiihtolatujen pituus lyhenee koko ajan, kohta 50 km hiihto hiihdetään sadan metrin suoralla.
    Varikkokäynnit tulleet, jolloin väärästä voitelusta ei ole niin väliä.


  • sanon minä

   Oikeiden hiihtäjien aika tulee vielä. Tällä hetkellähän maailmassa on kunnon hiihtäjiä vapaalla Södergren ja Piller Cotrer sekä sitten perinteisellä Veerpalu ja Hjelmeset. Siis, jos todella puhutaan kovakuntoisista hiihtäjistä 15-50km:n matkoilla!

   Naisissa tilanne on avoimempi. Kovakuntoiset pärjäävät yhteislähtökisoissakin.

   • Katsoikko

    ..kun Sami lähti oikein tosissaan menemään samalla osuudella.


  • ekatenori

   Kun on kyseessä yhteislähtö jossa etummaiset hiihtäjät lähtevät kymmeniä metrejä
   edellä takarivissä lähtijöitä niin kysyisin miten tämä matka hyvitetään takaa lähteville joilla tulee pidempi matka hiihdettäväksi.

  • 25 km x 2

   Itse olen väliaikalähtöjen kannalla ja mieluiten mahdollisimman pitkän radan kannalla. TV-yhtiöt ja loppukirihiihtäjät haluaisivat tietenkin yhteislähdön, lyhyen radan, useamman kierroksen ja jopa suksien vaihto sallittu kierrosten välissä.
   Voihan se olla joillekin pitkästyttävää seurata 50/30 km hiihtoa , mutta se on omasta mielestä reilunta, et voi peesata 49/29 km vaan joutuu ihan omassa päässä kehittämään tai muuttamaan taktiikkaa.
   Pari yhteislähtökisaa on olut yhtä tuskaa seurata, kun äijät hiihtelee laturetkivauhtia, yrittää pitää vain välineet ehjinä ja pysyä pahimmista sumista erossa. Kärkimiehetkin juttelivat keskenään hymyssä suin ja kisa ratkesi vasta loppusuoralla.
   Voisihan tuota kokeilla vaikka väliaikalähtöä, jossa lähdettäisiin 10- 15 sekunnin välein, niin kisat lyhenesivät ajallisesti ..

  • 3+4

   Ei yhteislähtökisat oikein tule toimimaan niin kauan kuin hiihtäjät hiihtelevät vain itseään varten. Ei fillarikisoissakaan saman joukkueen jäsenet toisiaan vastaan kilpaile.

   Joka kierrokselle täytyy laittaa 100 metrin nousu tai aletaan hiihtää joukkueena. Muuten menee laturetkeksi. Ei joukkuehiihdolla Norttia saada pois pelistä, mutta Cologna saataisiin helposti. Aktiivista hiihtoa suurmailta, ettei Dario tietäisi kenen vauhdinlisäykseen pitäisi reagoida, jos reagoi liikaa, niin väsy tulee liian aikaisin.

   • Ennustajaeukko

    No näinhän siinä juuri kävi...:))))


  • Yippi

   Kyllä toi väliaikalähtö on paljon mielenkiintoisempi kisamuoto. Itse tuli seurattua koko kisa aina kun kyseessä oli väliaikalähtö oli sitten kyseessä 30km tai 50km. Nykyään tosiaan riittää kun katsoo viimeiset 5km yhteislähtökisasta ja se on siinä joskus riittää kun katsoo viimeisen 1km matkan varsinkin miestenpuolella. Siksi itselläni onkin hiihdon seuraaminen jäänytkin vähemmälle kun tuo yhteislähtö on syönnyt mielenkiintoa koko lajista nyt lähinnä seuraankin silloin tällöin kun joudan. Ennen siinä oli tosissaan hiihdon makua ja joka hiihtäjä joutui yksin miettimään taktiikan matkalle ja matkan aikana.

  • Finl. Lahdessa

   Nehän on nuo yhteislähdöt noin isolla porukalla viimeiseen kilometriin saakka kuin Finlandiahiihtoa. Ei todellakaan tarvitse katsoa kuin vähän ennen loppukirin alkamista koko kisaa, niin saa sen mitä tarvitaan. Kaikki muu on tönimistä ja kaatuilemista.

  • zzzzzzkk

   Ei järkeä. Sama olisi hiihtää 5 kilometriä. Loppusuoralla se kuitenkin ratkeaa.

  • väliaikaaa

   Ehdottomasti väliaikalähtö. Se on kilpahiihtoa eikä mitään retkeilyä ja showta, kuten nuo yhteislähtöpelleilyt. Ja tosiaan mieluusti varsinkin 50km kisassa mahdollisimman pitkä rata!!

   En arvosta noita 50km yhteislähtökisoja ollenkaan. Ennenvanhaan se oli hiihdon kuninkuusmatka.

  • Niinhänseonjuu

   Jos suomalaiset pärjäisivät hyvin yhteislähdöissä, ei asiasta juuri keskusteltaisi.

   Nyt kun on huomattu, että suomalaiset eivät hallitse "sosiaalista" hiihtoa vaan kompuroivat tai jäävät pussiin ratkaisevalla hetkellä, me emme pidä yhteislähdöistä.

   Noh, kyllä minäkin muistelen haikeasti sitä aikaa, kun arvokisamitalit ratkaistiin lähes pelkästään väliaikakisoissa.

  • Mormuska voittajalle

   Ehdottomasti yhteislähtöjen kannalla arvokisoissa. Ennen meni 50 km:n kisan seuraamiseen monta tuntia ja jännittämistäkin oli, nyt pääsee paljon helpommalla, kun katsoo viimeisen vitosen ja muun aikaa voi käyttää halkojen hakkaamiseen. Nytkin viikonloppuna tulevat yhteislähdöt antaa mökkeilijälle huimasti vapaa-ajan mahdollisuuksia....vaikka sitten "paukusta" omaan rantaan pilkille aurinkoa ottamaan ja nautiskeleen....

  • Havuja prkle

   Ehdottomasti väliaikalähtö hiihdossa. Ei mitään järkee, että 49900m himmaillaan ja lopppu 100m kiritään. Muut ovat tässä asiassa täysin hakoteillä.

   • SamaaMleltä

    Yhteislähdöissä liikaa kaatumisia ja muuta sähellystä jotka pilaavat joillakin koko hiihdon. ;s


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisan uupuvat päivitykset ja tuoreet rikosepäilyt

   Mikäs kun Maisa ei ole viikkoihin päivittänyt instaa ja nyt ollaan lehdissä tälläisistä.. 👀 https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/010c6594-780f-4
   Kotimaiset julkkisjuorut
   206
   16329
  2. Ikea palkkaa pakolaisia hienoa!

   Huonekalujätti Ikea aikoo tarjota Suomessa työpestin noin 70 pakolaiselle kolmen seuraavan vuoden aikana, yhtiö kertoo tiedotteessaan. – Pakolaiset o
   Maailman menoa
   334
   5841