Pk Collie?

Mia--

Olen hankkimassa koiraa ja olen ehkä eniten kiinnostanut pk colliesta. Haluasin kuitenkin kysyä muutamaa asiaa.
Olen opiskelija, joten en voi olla koiran kanssa 24/7, pärjääkö hyvin myös yksin? Tarvitseeko paljon aktiviteetteja? Entä minkä pituisia lenkkejä pk collien kanssa olisi hyvä tehdä ja tarvitseeko se paljon liikuntaa?
Ja vielä, että pärjääkö hyvin kerrostalossa?

Kiitos vastauksista! :)

9

972

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • onko tästä apua

      Kyllähän collie tulee toimeen työpäivän ajan, jos se on aikuinen, ihan pentuajan alusta en osaa sanoa, koska itse pystyin olemaan omani kanssa nelikuiseksi. Lenkkeilyä tarvitsee ja aktiviteettejä, tosin joitakin päiviä menee, mutta sitten alkaa vaatia tavallista enemmän huomiota ja saattaisinpa ehkä kuvitella joittenkin yksilöitten älykkäänä rotuna keksivän omia ajanvietteitäkin.:) Kerrostalosta varsinkin pitää lähteä ihan vartavasten ulos, toisin kuin täällä maalla, jossa saa juoksennella omassa pihassa irrallaankin hommissa mukana. :) Kerrostaloasumisesta en tiedä, mutta kannattaa varmaan opettaa, että ei hauku ympärillä olevia ääniä. Vaikka collie on periaatteessa herkkähaukkuinen sen saa kyllä opetettua haukkumattomuuteen. Jotkut colliet ovat arkoja liikkumaan liukkailla ja kovilla pinnoilla, mutta varmaan, jos se on pienestä pitäen tottunut portaikkoihin niin tuskin pelkää.
      Colliet ovat erittäin ihmisrakkaita, joten päivän jos olet poissa, niin illan saatkin sitten varautua omistamaan sille. Tai ainakaan ei enää jättää yksikseen illaksi.

    • mutta...

      Kyllä se oppii yksinkin olemaan, mutta kyllä vaatisi sitten paljon seuraa kun olet paikalla. Ja voi sitä riemua kun pääsee laukkaamaan täysillä vapaana. Menee kuin nuoli pallon perässä pihalla. Meillä on aidattu koko 1200 m2 tontti ja heittelen siellä palloa ja annan kiskoa köydestä.

      "Hajulenkillä" käydään tietysti. Collie on erittäin tarkkaavainen, tutkii kaikki hajut ja kuulee metsässä joka rasahduksen. siitä se nauttii. Nämä lenkit on 2 x pari kilometriä. Niillä en pyrikkään varsinaisesti liikuntaan, vaan annan koiran tutkia rauhassa paikkoja.

      Portaikkoihin ei mene mielellään, varsinkaan kiiltäväpintaisiin.

      Pari kolme kertaa viikossa käydään tutuksi tulleiden toisten koirien pihoilla. Silloin mennään puoli tuntia täysillä kaverin kanssa. Sen jälkeen lötköttää oikosenaan pari kolme tuntia.

      Sanoisin, että älä ota näin suurta ja liikunnan kipeätä koiraa ellet voi tarjota kunnon liikuntaa.

      • Pakkaus

        Pärjää kyllä mielestäni helposti 8 h yksin päivässä mutta vaatii kyllä sitten muuten paljon .
        Omani kanssa käymme aamulla tunnin lenkin ja palloleikkejä pihassa .Illalla toko/agi yms ja leikkiä kavereiden kanssa ...eli olemme iltaisin ulkona 2-3 h ja vlopput sitten juostaan hiekkamontuilla tai metsikössä ja tavataan kavereita. Olin kipeänä muutamanpäivän ja koira joka ei koskaan ollut tuhonnut mitään alkoi oikeaksi pikku hirviöksi ja ihan vain sen takia että se tuhrautui kun en kyennyt niin paljon sille antamaan kuin se olisi tarvinnut .

        Ja minulla ON muutakin elämää kuin koira ! Mutta aika on yleensä järjestely kysymys ja minulla ja koiralla on onneksi samat harrastukset ;)


    • ihana paimenkoira myös

      Tossa keskustelussa pari pykälää alempana on shelteistä juteltu.

      Oisko sellanen parempi liikunnantarpeen kannalta?

    • Dimpsula

      Oletko ihan tarkkaan miettinyt koira hankkimista? Ajattelin vain kun olet opiskelija ja mitä ilmeisemmin asut omassa kämpässä?
      Itselläni vain huonoja kokemuksia ihmisistä jotka ottavat koiran opiskelijana. Mietitään tilanne jossa olet koulussa 6-8 tuntia päivässä, ja sitten vaikka töissä saman verran 3 kertaa viikossa... näinä kolmena päivänä koira on yksin sen 12-16 tuntia, plus matkat päälle. Sitten vielä jos haluaa johonkin "bilettämään" niin mitäs sitten?
      Entäs jos tulee rahallisesti tiukka paikka? Kaurapuuro ei koiralle ole mikään ravinto.
      Tietty tämä opiskelu ja työnteko ei ole ongelma jos asut vaikka miehen kanssa samassa taloudessa, mutta muussa tapauksessa, harkitse tarkkaan... ja mieti mitä haluat nyt, ja mitä seuraavat 10-15v.
      Colliesta sen verran yleisesti että on hirmu fiksu koira joten ainakin tuo meidän tyttö tylsistyy jossain vaiheessa js joutuu olemaan 8 tuntia yksin, siksi sillä aktiviteettejä tarjolla paljon. Myös jos yrittää "luistaa" lenkistä niin ennen pitkään sitä itse tulee niin hulluksi siihen sisällä riehumiseen että ei auta kuin laittaa takkia niskaan ja lenkille purkamaan energiaa... Eli liikuntaa tarrvitsee paljon...

      Toivottavasti ei viestini ollut kovin negatiivisen sävyinen, sitä se ei ollut.. :)

    • hiphei

      tervehdys:)
      meillä on sellainen melkein vuoden vanha collie-poitsu.ausumme kerrostalossa ja oikein hyvin meillä on mennyt. tosin aluksi meillä olin minä poitsun kanssa kotona ja sitten kun lähdin taas töihin niin mies jäi lomalle poitsun kanssa. mutta hienosti oppi sisäsiistiksi tosin se vaatii aluksi monta kertaa päivässä ulos vientiä ja kerrostalossa se on vaativampaa kuin esim. omakotitalossa jossa koiruuden voi vaan päästää pihalle.
      ja kun ihan pienestä asti on ollut kerrostalossa niin ei hauku kun tulee aamulehti tai päiväposti. meillä on ollut iltasella vähän tuota komennus haukkua, mutta siitäkin ollaan pääsemässä. ja yksin ollessaan on ihan hissukseen.
      liikuntaa tarvitsee ihan päivittäin ja jos on mahdollissuus viedä koirapuistoon niin oikein hyvä. pari päivää voi mennä pienemmälläkin lenkki/ulkoilu määrällä mutta sitten kyllä jo vaatii lenkitystä ja energian purkua.
      ja meidän collikka an myös erittäin vahvatahtoinen, itsepäinen ja rohkea poitsu joten ainakin meillä on saanut panostaa oikein kunnolla tuohon kasvatuspuoleen:)))
      mutta aivan ihana koiruus on, olen aivan ihastunut rotuun:) toivottavasti sait edes jonkinlaista vastausta kysymykseesi ja vahvistusta päätöksen tekoon:)))
      ainii, meillä oppinut hienosti olemaan itsekseen kotona:)))

    • chiweds

      Meidän collie on n. 6-9 tuntia päivässä yksin ja hyvin kestää sen ajan. Kannattaa jättää esille joitain turvallisia leluja ja luita poissaolon ajaksi, ja tietenkin raikasta vettä tarpeeksi!

      Joku 5km lenkki on collielle jo hyvä, pidempääkin jaksaa ja vähemmälläkin selviää hätätilanteessa. Ja collie kannattaa joskus viedä jonnekkin, missä se saa juosta vapaana metsässä, siitä se nauttii. Eli jos sattuu kiirepäivä, eikä ehdi jotain 5km mennä, niin kyllä se päivän vähemmälläkin selviää, kunhan sillä sitten on muuta toimintaa siellä kotona.

      Pärjää hyvin kerrostalossa! Kun eihän se itse kämppä ole riehumista ja leikkimistä varten niin ei sillä koolla ole niin väliä, kunhan ulkoilemaan pääsee tarpeeksi. :)

    • menth.-

      Pk collie on aktiivinen koira, joka tarvitsee paljon aivotoimintaa. Harmittavan monet colliet eivät vain näytä toiminnantarvettaan, vaan tyytyvät vähäiseen liikuntaan ja tekemiseen. Collieilla on palava halu toimia ihmisen kanssa ja olla tietoinen laumansa jäsenistä. Jokainen koira periaatteessa pärjää päivän yksin, kun omistaja on töissä/koulussa, mutta koskaanhan se ei ole koiralle hyväksi. Opiskelijana joudut luultavasti myös tekemään koulutehtäviä kotona, joka on myös koiralle jaettavasta ajasta pois. En suosittelisi koiraa opiskeluaikana (ellet sitten opiskele alaa, jossa koira saa olla esim. tunneilla mukana).

      Collie on erittäin viisas koira, olisi tyhmää jättää se toimettomaksi sohvakoiraksi. Colliet (niin kuin kaikki muutkin koirat) pitävät siitä, kun saavat työskennellä aivoillaan, joten aktiviteettien keksiminen ei koskaan ole pahasta. Tasapainoisen koiran saavuttamiseksi aktiviteettien kesiminen on lähes välttämätöntä. Melko yleinen suositus collien lenkkimääräksi olisi noin 8-10km päivässä. Tämäkin on ihan mielettömän yksityiskohtaista ja riippuu liikunnan laadusta. Collie on paljon kiitollisempi puolentunnin aivotyöskentelystä kuin tunnin kävelylenkistä sitä normaalia reittiä pitkin.

      Ja taasen; Kaikki koirat perjaatteessa pärjäävät kerrostalossa, mutta mikään lempipaikka se tuskin kenellekään on. Collie tosin on yleensä erittäin hiljainen ja rauhallinen koira, joten niiltä osin sopii kerrostaloon.

      Mikäli vielä olet collieen kallistumassa, mieti sen turkinhoitoa. Sitä pitää hoitaa PALJON. Meillä harjataan joka toinen päivä korvataustat ja housukarvat, vähintään kerran viikossa koko koira läpi. Ja kura keleillä pääset varmasti joka lenkin jälkeen suihkuttelemaan collikan mahanalustaa ja tassuja. Jos turkin hoito ei houkuta liiaksi, vilkaise lk collieta. Nahkat tosi ovat astetta aktiivisempia ja vaativat astetta enemmän aktiivista aivotoimintaa kuin pehkot.

      Harkitse tarkkaan mitä valitset, tsemppiä koiran hankintaan! :-)

    • sarakkk

      Jos koirasi täytyy olla yksin paljon, on hyvin tärkeää totuttaa se siihen. Eiköhän se sitten pärjää. Aktiviteettejä tarvitsee hyvin paljon, koska muuten se saattaa tylsistyä ja tuhota koko kodin! Kyllä, collie tarvitsee liikuntaa, hyvin paljon liikuntaa. Varsinkin se tarvitsee hyvin pitkiä lenkkejä kun se joutuu olemaan noin paljon yksin. Kerrostalossa collie kyllä pärjää, minäkin asun omani kanssa kerrostalossa eikä minkään laisia ongelmia ole syntynyt.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1109
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe