minkälainen metsästyskoira??

metsästyskoira

Heips!! Oltaisiin hankkimassa perheeseen koiraa, joka metsästäisi hirveä ja jänistä. Koiran tulisi olla pienikokoinen, vähän haukkuva ja lapsiystävällinen ja sellainen, että selviää päivät yksin kotona. Löytyyköhän sopivaa lajia?? Kertokaa ihmeessä jos tulee mieleen.

12

2880

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vähän.

      Riippuu vähän siitä mitä tarkoitat sanalla "pienikokoinen".

      Oman "pienikokoinen" määritelmäni mukaan tuohon ei mahdu oikeastaan mitään muuta kuin ajavalinjainen mäyräkoira. Jäniksen ja hirven lisäksi ajossa kulkee tietysti kettu, kauris ja peurakin. Suurin osa viihty myös vedessä, joten saat samalla ainakin välttävästi toimivan noutajankin jos vain viitsit kouluttaa siihen. Ja lisäksi saat hyvän jälki- ja luolakoiran...

      Ajavalinjainen = koiran vanhemmilla on sekä isän että emän puolella useita ajokokeissa hyvin menestyneitä esivanhempia. Kaikki mäyräkoirat eivät aja! Se on periytyvä ominaisuus, jota kaikissa suvuissa ei ole.

      Katso: http://www.mayrakoiraliitto.fi/harrastukset.php

    • Eräsmies!

      Yhdellä koiralla ei nämä vaatimukset toteudu.

      Yksin kotona ei mikään koira viihdy. Hengissä selviää kyllä mutta koska koira on laumaeläin niin toinen koira voisi olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Jos ajatellaan asiaa koiran näkökulmasta.

      Lapsiystävällisiä ovat useimmat koirarodut. Kun pentu tottuu pienestä pitäen lapsiin niin kaikki suomen yleisimmät koirarodut täyttävät tämän ehdon.

      Hukkumatonta metsästyskoiraa ei taida olla. Kotioloissa pystykorvat ovat haukkuherkempiä kuin ajokoirat joten jänisajuri olisi hiljaisempi kotona.

      Pienkokoisia jäniskoiria löytyy beagle, dreeveri ja mäyräkoirat. Ne ovat kaikki ajavia koiria joten hirvenmetsästykseen ne soveltuu huonosti.

      Periaatteessa mäyräköiraa ja dreeveriäkin voisi käyttää ajavana hirvikoirana mutta sitä ei Suomessa ole paljoakaan harrastettu. Peurat ja kauriit pysyvät ajossa pienellä alalla mutta hirvet juoksevat herkästi kymmeniä kilometreja.
      Oman metsästysseuran väki ei välttämätä kiittele
      jos koira ajaisi hirvet heti naapuriseurojen puolelle.

      Itsellä tulee kyllä mieleen se että mäyräkoira ja dreeveri voisi jäniksenajamisen lisäksi soveltua myös hyvin verijälkityöskentelyyn. Olisi hyvä että hirviseurueessa olisi jäljestyskoira haavakoita varten. Myös hirvikolarien jälkeen tarvittaisiin jälkikoiria, niistä on pulaa.

      Hirveä haukkuvat hirvikoirat ovat kaikki keskikokoisia tai isohkoja koiria. Suomen pystykorvista löytyy hirviverisiä samoin Pohjan pystykorvista mutta molemmat ovat haukkuherkkiä kotona.

      Luonteiltaan lapsiperheeseen beagle ja Pohjan pystykorva ovat varmimpia valintoja. Molemmat ovat pienehköjä kooltaan ja hyväluontoisia.

      Beagle on hyvä jänisajuri ja täyttää kaikki muut ehdot paitsi hirvenmetsästyksen.

      Jos tarvitaan välttämättä hyvä hirvikoira niin sitten täytyy muista vaatimuksista luopua ja hankkia karjalan karhukoira, norjan harmaa tai jämtlannin pystykorva.

      Metsästyskoira vaatii paljon aikaa ja harjoitusta. Opetus on sitä että koira pääsee työskentelemään metsään.

      Koiran hankinta on iso päätös, koira on perheenjäsen pitkään. Kanattaa siksi valita huolella ja hankkia sopiva koira. Jokainen kasvattaja kehuu omaa rotuaan, kanatta siksi
      harkita tarkoin.

      Kun koirarotu selviää niin hyvästä pennusta kanattaa maksaa enemmän. Jos pennun vanhemmat ovat käyttövalioita ja mielellään jopa isovanhemmat niin on erittäin todennäköistä että pennusta tulee hyvä metsästyskoira.

      Jos pelkästään toinen koiran vanhemmista on kokeissa palkittu tai ei kumpikaan niin jää aina riski siihen että pennusta ei kasvakkaan metsästyskoiraa. Tilanne on hankala, kun perhe on jo kiintynyt koiraa niin sitä ei ole helppoa vaihtaa.

    • Hukka-Musti

      Suosittelisin mieluiten mustanorjanhirvikoiraa. Suht. pieni hirvikoiraksi. Ei ehkä aivan sopiva, sillä vaatii hyvän koulutuksen ja saattaa olla herkkähaukkuinen, mutta sopivampaa ei tule mieleen.

    • Nimetön

      jos haluaa hyvää jäniskoiraa, niin sellanen olis dreeveri.sitkeä ja periksiantamaton.ehkä hieman hidas mutta eipä tästä syystä jäniskään tee silloin suurta lenkkiä.mulla itellä ollut muutaman vuoden,enkä muita ota..kaurista ajaa myös,hirvenajosta ei dreeverillä kokemusta.norjanharmaa olis tähän spesialisti.
      tarvitset vain kaksi koiraa.

      • että..

        Dreeverin käyttö ajavana koirana hirven, kauriin ja peuran metsästyksessä on lain mukaan kielletty.

        Ellei sitten omista kääpiödreeveriä, jonka säkäkorkeus on alle lain salliman 28 cm... ;-)


    • laikaman

      Yhdistelmä. Minulla on ollut itälaika lintu- ja jäniskoirana. Hirvihomma jäi pois runsaiden pienriistatilanteiden takia, hirvilupia oli vähän. Olen kyllä kuullut itälaikasta, joka on huippuhirvikoira ja jolle joskus jäniskin otetaan. Työtä ja metsää vaatii moinen paljon ja lahjakkaan tarkka-aistisen koiran. Ei laikat kovin pieniäkään ole. Metsäkalassa oli kuva keskikokoisesta villakoirasta, jolle oli iso hirvi ammuttu ja sanottiin muussakin pelittävän.

      • pelaa

        kummassakin. Tosin jos aiot kokeissa käydä hirven ajaminen on silloin riesa, koska on sääntöjen mukaan kielletty riistaeläin koiran turvallisuuden vuoksi. Kaikki hirvet kun eivät lähde ajettaviksi ja saattavat antaa sorkkaa lopputuloksena 3 jälkainen mäyris
        Nykyisen omani olen saanut pidettyä hirvestä irti em. syiden vuoksi.
        Kaurista peuraa ja jänistä ajaa ja kisoissakin on pärjätty kaikilla eläimillä
        Tiedän porukoita joissa on varsin tuloksellisesti käytetty hirvijahtiin mäyristä. Etuja on ajoäänen kuuluminen passimiehille ja alkukarkon jälkeen verrattain verkkainen eteneminen. Hirvi ei tule lentämällä passiin. Mutta kuten sanoin riskit ovat kohtalaiset hirven metsästyksessä


    • mr.hound

      Karkeakarvainen mäyräkoira on monipuolinen.

    • sovuen

      Mäyräkoira sopii molempiin hommiin, muista vaikea sanoa, ehkä joku laika voisi olla yleiskoira.

    • hmm..

      Itsellä on oma kokemus, että koiraa ei opeteta ajamaan montaa lajiansa :D Esimerkiksi pystykorvalle ei ammuta jänistä, vaikka se sen ajaisikin makuukselta ylös, sillä silloin vaarana on, että oppii pois tarkoitetulta riistalta. Tällöinhän esimerkiksi hirvelle ja jänikselle opetettu koira saattaa hirvimetsällä haukkua jänistä ja jänismetsällä hirveä, sillä sen mielestä molemmat on luvallista saalista. Ajokokeisiinhan tämä vaikuttaa vieläkin dramaattisemmin.
      Jos haluat metsästää niin jänistä kuin hirveä, suosittelen hankkimaan kaksi koiraa, hirveä haukkuvan ja jänistä ajavan erikseen. Eipä taida olla koiraa joka molempia tekisi. Ajokoira/dreeveri/beagle jänikselle ja joku norjanharmaa/jämpti/laika hirvelle. Lapsiystävällisyys riippuu siitä, miten koira totutetaan lapsiin ja siitä, että miten lapset totutetaan koiraan. Koira ei ole lelu ja sekin pitää lapsille opettaa.

    • pohjan poika

      kyllä se vaan paras vaihtoehto noille vaatimuksille on pohjanpystykorva.suht.pieni kokoisia,ei hauku turhia ja ystävällisiä luonteeltaan.haukkuu linnut,ajaa jänikset ja hirvet.monen riistan koira.henkilökohtaista kokemusta kyseisetä rodusta.

    • sitä

      mieltä, että ota mies. Täyttää joskus, mutta harvemmin, kaikki edellä mainitut kriteerit.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2733
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2320
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2080
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      15
      1827
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1721
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1705
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1686
    8. 100
      1646
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1477
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe