Mikä vei ulkomaille?

sociology92

Teen lukion sociology-kurssilla tutkimusta maastamuuttajien asenteista Suomea kohtaan ja mikä sai heidät muuttamaan pois Suomesta. Toivoisin vastauksia kysymyksiin:
Miksi muutit pois Suomesta?
Millainen asenne sinulla on/ oli Suomea kohtaan -onko se muuttunut?
Mikä saa ihmiset pysymään Suomessa?
Näetkö tulevaisuuden Suomessa vai ulkomailla, miksi?
Kiitos paljon kaikille, jotka jaksavat vastata!:)

14

2310

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siirtolainen vm. 2001

      * Miksi muutit pois Suomesta?

      Työ ja ei-suomalainen puoliso

      * Millainen asenne sinulla on/ oli Suomea kohtaan -onko se muuttunut?

      On se muuttunut. Ennen se oli itsestäänselvyys, että asun Suomessa, vaikka paljon ulkomailla kävinkin. Nyt näen Suomen yhtenä maana muiden maiden joukossa. Eli Suomessa asuessani olin hyvin Suomi-keskeinen. Nyt olen maailma-keskeinen. Entistä enemmän näen Suomen myös osana Eurooppaa.

      * Mikä saa ihmiset pysymään Suomessa?

      Suurin osa maailman ihmisistä haluaa pysyä siellä, missä on syntynyt ja kasvanut, ja se on ihan ok. Ulkomaille muutto on kuitenkin kaikin tavoin raskas ja voimia vaativat juttu. Ei siihen joka jannu pysty.

      * Näetkö tulevaisuuden Suomessa vai ulkomailla, miksi?

      Oman tulevaisuuden näen ulkomailla, vaikka ei Suomikaan nyt ihan ehdottomasti pois suljettu ole. Yksi tekijä, joka pitää poissa Suomesta on Venäjä. Liian epävarmaa elellä sen maan naapurissa.

    • KR¤R

      "Miksi muutit pois Suomesta?"

      Työn takia. Sain työpaikan jossa urakehitys ja palkka ovat sellaiset että Suomessa siihen ei 100 % varmuudella olisi ollut mahdollisuuksia.

      "Millainen asenne sinulla on/ oli Suomea kohtaan -onko se muuttunut?"

      Asenne on muuttunut sikäli että nykyisin näen Suomen hyvät puolet selkeämmin kuin siellä asuessani. Muutin pois Suomesta 14 vuotta sitten mutta edelleen se tuntuu "kodilta" enemmän kuin nykyinen asuinmaani. Johtuu varmasti siitäkin että puolisoni on suomalainen (tapasimme kun jo asuin nykyisessä asuinmaassani; elimme kaukosuhteessa muutaman vuoden, ja sitten hänkin muutti tänne). Vietämme Suomessa pari viikkoa jouluisin ja kuukauden kesällä (meillä on molemmilla molemmat vanhemmat vielä elossa; kun he ovat kuolleet, Suomessa tulee ehkä vietettyä vähemmän aikaa). Katsomme suomalaista tv:tä TV-kaistan kautta ja luemme suomalaisia lehtiä. Sanoisin että olen näidenkin vuosien jälkeen varsin hyvin perillä Suomen asioista. Toisaalta nykyisin Suomessa käydessäni tunnen itseni eräällä tavalla turistiksi, olen kuitenkin aika ulkona siitä normaalielämästä.

      "Mikä saa ihmiset pysymään Suomessa?"

      Perhe, ystävät, tuttu ympäristö, tuttu kieli.. Kyllähän ulkomaille muutto vaatii tietynlaisen luonteen ja jonkinlaista rohkeutta.

      "Näetkö tulevaisuuden Suomessa vai ulkomailla, miksi?"

      Seuraavat 20 vuotta ulkomailla, työn takia. Mutta kun jäämme puolisoni kanssa eläkkeelle, niin tarkoitus on asua puolet vuodesta (=kevät, kesä, alkusyksy) Suomessa ja puolet jossain muualla. Jos ilmastonmuutos jatkuu niin 20 vuoden kuluttua Keski-Eurooppa on kesäisin aikamoisen sietämätön paikka.

    • Expatriate

      "Miksi muutit pois Suomesta?"
      Ensin työpaikka ulkomailta, ja sittemmin myös ulkomaalainen puoliso.

      "Millainen asenne sinulla on/ oli Suomea kohtaan -onko se muuttunut?"
      Olisin viihtynyt Suomessakin, ja ulkomailla vietetty aika on opettanut huomamaan Suomen hyvät puolet. Toisaalta, myös ne ei niin hyvät puolet ovat tulleet esiin. Suomi on kuitenkin ihan hyvä maa, monessa paikkaa on asiat huonomminkin.

      "Mikä saa ihmiset pysymään Suomessa?"
      Tuttu kulttuuri, kieli, perhe ja ystävät.

      "Näetkö tulevaisuuden Suomessa vai ulkomailla, miksi?"
      Tällä hetkellä näen tulevaisuuteni ulkomailla. Minulla on täällä oma perhe ja ystäväpiiri. Suomalaisiin ystäviini ja vanhempiin sekä sisaruksiin pidän myös yhteyttä, enkä ole kokenut koti-ikävää. Suomessa ei houkuttele matala palkkataso, korkea verotus ja korkea hintataso.

    • tutkimukseesi

      Miksi muutit pois Suomesta?
      Olin pitkään halunnut kokeilla uutta elämäntyyliä ja uusia haasteita.

      Millainen asenne sinulla on/ oli Suomea kohtaan -onko se muuttunut?
      Positiivinen, isänmaallinen ja realistinen. Samana pysynyt.


      Mikä saa ihmiset pysymään Suomessa?
      Sehän on koti. Perhe, stävät, sukulaiset, elämäntilanne.

      Näetkö tulevaisuuden Suomessa vai ulkomailla, miksi?
      Seuraavat 10-15 vuotta ulkomailla ja sen jälkeen ainakin kesäisin Suomessa.

    • poissa jo 16 vuotta

      Miksi lahdin Suomesta?

      Nuorena tyttona halusin seikkailua,ja nahda muutakin,ja sen seurauksena myohemmin avioliitto ulkomaalaisen kanssa.

      Suomi-kuva on muuttunut tosi paljon positiivisesti.Nyt huomaa Suomen hyvat puolet(koulutus,terveydenhoito,sosiaaliturva,jne.).Mutta toisaalta myos huonotkin erottuvat helpommin(viina,ihmisten yksinaisyys,jne.)

      Kai suurin osa ihmisista kuitenkin haluavat asua omassa tutussa maassaan ja kulttuurissaan.

      Haluaisin muuttaa takaisin Suomeen ja toivon,etta jonain paivana se on viela mahdollista.

    • Muuttanut

      (1) Miksi

      Prosessi käynnistyi, kun sain kenkää suomalaisesta IT-alan yrityksestä oltuani siellä ohjelmistokehitystehtävissä runsaat 13 vuotta. Tuo yritys oli markkinajohtaja Suomessa 1980-luvulla. Potkut olivat raskas isku, koska olin jo ohittanut 40 vuotta, ja ikärasismi alkaa tuntua.

      Potkujen syynä olivat yrityskaupat ja "virheeksi" luokiteltu ohjelmistotuote, jota kehittäneet kaikki tulivat irtisanotuiksi.

      Tuon tapauksen jälkeen tutkailin työmahdollisuuksia paljon laajemmalla alueella kuin Suomessa. Niitähän oli! Lähdin konsultiksi ulkomaille (siis ohjelmistotyöläinen, jota konsulttiyritys vuokrasi eri yrityksiin). Tätä jatkui runsaat kaksi vuotta.

      Konsulttielämän jälkeen vietin vuoden Suomessa. Yhteys kuitenkin säilyi entisen työpaikan projektipäälliköiden kanssa sähköpostitse. Sitten eräänä päivänä tuli viesti: "Täällä olisi sinulle töitä. Oletko kiinnostunut?" Olin kiinnostunut ja lähdin. Tuosta on jo yli 8 vuotta. Ryhdyin työsuhteeseen tämän maan viranomaisen kanssa, jota opetusministeriö valvoo. Lähtö merkitsi 60% palkankorotusta! Kuka suomalainen ei tarttuisi tällaiseen tarjoukseen?


      (2) Asenne

      Suomalaisessa työelämässä olen kokenut potkut tultuani "tarpeettomaksi" 13 vuoden jälkeen. Nykyisestä asuinmaastani - jonka kansalainen myös nyt olen - sen sijaan sain työpaikkatarjouksen annettuani sitä ennen näyttöjä osaamisestani lyhyen ajan. Täällä olen tullut vastuuhenkilöksi sellaisista ohjelmistoista, joiden aikakriittisyys on korkeinta mahdollista luokkaa eli jos ne eivät toimi, se huomataan välittömästi ulkopuolella.

      Edellä sanotusta voi rivien välistä lukea asenteeni suomalaista työelämää kohtaan. Eli selkokielellä: Olen onnistunut fantastisen hyvin kumoamaan suomalaisten tekemän arvioinnin tarpeettomuudestani. Teillä lukiolaisilla ei vielä ole kokemusta työelämästä, mutta se on raakaa peliä. Se yrityskauppa, jonka uhriksi jouduin, paljastui tähdänneen ainoastaan kilpailijan toimittamiseen pois päiviltä. Kun yritysjohtajapellet pelaavat pelejään, HR on toissijainen asia (HR = human resources). Nykyisessä työpaikassani sen sijaan HR on hyvin arvostettu asia.

      Suomessa eletään pienissä kuvioissa. Ulkomaille muutto käynnisti kansainvälistymisprosessin, joka on avannut silmät näkemään paljon muutakin. Tässä maassa on monia kansallisuuksia. Työnantaja tavoittelee myös eri kansallisuuksien, ikäryhmien ja sukupuolten tasapuolista edustettuna olemista työpaikalla - tarkoitan, että näitä on samassa suhteessa kuin ympäröivässä yhteiskunnassakin. Täällä on ihan mukava olla töissä.

      Tunnen olevani maailmankansalainen enemmän kuin minkään erityisen maan kansalainen. Nykyisin näen suomalaisetkin vain yhtenä pienenä maapallon väestönosana, vaikka juureni ovatkin Suomessa.


      (3) Suomessa pysyminen?

      Niin kauan kuin elämä sujuu ilman suuria kriisejä, on helppoa pysyä kotimaassaan. Siellä ovat ystävät, harrastukset, tuttu kieli jne. Lähtijöiksi voivat päätyä seikkailijatyypit tai sellaiset, jotka kokevat elämässä kriisin ja löytävät ratkaisun ulkomaille muutosta kuten itse tein. Täytyy tosin olla tiettyä huimapäisyyttä, että uskaltaa lähteä. Jos vaakakupissa ovat vaihtoehtoina työttömyysputki Suomessa tai hyvä ura ulkomailla, kumman valitset?

      En ollut edes ajatellut ulkomaille muuttamista ennen tuota irtisanomista. Jos sitä ei olisi tapahtunut, olisin vieläkin Suomessa. Koskaan ei tiedä, mitä elämässä saattaa sattua.

      Jossain näin mietelmän, että kun elämässä yksi ovi sulkeutuu, on lähes sääntö, että samalla avautuu muita ovia. Ihmisellä vain on taipumus nähdä se kiinni mennyt ovi, ei avautuneita mahdollisuuksia.


      (4) Tulevaisuus

      En usko, että enää palaan Suomeen. Siellä ei ole minulla mitään jäljellä. Niin kauan kuin olen mukana työelämässä, se tapahtuu nykyisessä asuinmaassani. Sen jälkeen avautuu optio muutosta vaimon kotimaahan, joka on kaunis valtio Euroopan ulkopuolella ja jonka ilmasto on sangen miellyttävä pohjoismaalaiselle. Kansainvälistymisprosessini on johtanut minut myös tapaamaan vaimoni. Olen saanut ystäviä hänen kotimaastaan ja minulta kysellään tuon tuostakin, milloin olen tulossa :)


      Vastasin tarkoituksella epätavallisen yksityiskohtaisesti, en vain ylimalkaisesti tyyliin "muutin työn perässä". Toivon, että tästä vastauksesta on Sinulle iloa kuten myös sosiologiakurssilaisille, jotka varmaan tulevat käsittelemään näitä juttuja.

      • sociology92

        Kiitos paljon vastauksistanne! Esitelmästäni/tutkimuksestani on tulossa mielenkiinotinen :) Kiva kun ihmiset vastailevat mielellään!!


    • --jukkis--

      Miksi muutit pois Suomesta?
      Otin askelia kohti unelmaani. Lähdin kouluttamaan itseäni eteenpäin sillä suomessa ei ollut enää tarjota alallani mitään suurta ja ihmeellistä. Itse ajattelin ja yhä edelleen ettei itse kannata hakata päätä seinään asioissa jotka joku voi kertoa heti suoralta kädeltä. Olin ensin vuoden, kuten suunnitelma oli, palasin suomeen vuodeksi ja kuten kaikki tietää suomessa ei arvosteta osaamista pätkän vertaa, en saanut alan töitä ollenkaan. Toisinaan tein jotain siivouskeikkoja ja suurimman osan ajasta olin työttömänä. Päätin palata takasin ja sillä tiellä olen edelleen.

      Millainen asenne sinulla on/ oli Suomea kohtaan -onko se muuttunut?
      Suomi kuva on näiden vuosien aikana realistisoistunut. Olen ilmeisesti kadottanut sinivalkoiset linssit tai vastaavaa, mutta näen Suomen vain maana muiden joukossa. Nykyään katselen esimerkiksi uutisia erittäin kriittisin silmin tai olenko vain oppinut näkemään asiat niin eritavalla, hankala sanoa.

      Mikä saa ihmiset pysymään Suomessa?
      Uskalluksen puute, ystävät, kieli, maastamuuttoon perehtymättömyys

      Näetkö tulevaisuuden Suomessa vai ulkomailla, miksi?
      Ainakin toistaiseksi ulkomailla. Toisaalta kaipaan Suomen luontoa ja puhtautta varsin paljon, mutta en näe mitään mahdollisuuksia saada töitä Suomesta edes kohtuullisella palkalla. Toisaalta jos laittaisin oman yrityksen pystyyn, en silti usko että asiakkaani olisi Suomessa. Toki lomilla tulee poikettua Suomessa niin nyt ja tulevaisuudessa.

    • 18 vuotta sitten

      Miksi muutit pois Suomesta?
      Olin tympääntynyt työhöni, enkä nähnyt tulevaoisuutta Suomessa. halusin seikkailla, laajentaa kokemuspiiriäni, kasvaa ihmisenä. Tulin lomalle, jäin, menin naimisiin.


      Millainen asenne sinulla on/ oli Suomea kohtaan -onko se muuttunut?
      Negatiivinen asenne; karttelin Suomea ja suomalaisia täällä. Vasta hiljattain olen alkanut kunnioittaa juuriani. Kävin Suomessa, ja koin sen yhtä vastenmieliseksi kuin ennenkin, mutta itse olen iloinen suomalaisuudestani - kunhan harjoitan sitä jossain muualla kuin synnyinmaassani.


      Mikä saa ihmiset pysymään Suomessa?
      Useimmat ihmiset jäävät juurilleen. Rohkeat, seikkailijat, maailmaansa laajentavat lähtevät. Minun sukuni sääli minua, kun jätin 'maailman parhaan maan'! Minä säälin heitä, ei siksi, että he jäivät, vaan siksi, että heillä on tuollainen asenne.


      Näetkö tulevaisuuden Suomessa vai ulkomailla, miksi?
      Täällä uudessa kotimaassani. Suomessa minulle ei olisi mitään. Vierailen kyllä mielelläni, luonnon, kielen ja lapsuusmuistojen verestämisen takia, ja tunteakseni itseni kokonaiseksi.

      • elämä?

        "Niin kauan kuin elämä sujuu ilman suuria kriisejä, on helppoa pysyä kotimaassaan.."

        On varmasti paljon ihmisiä jotka lähtevät ulkomaille pakoon itseään/ongelmiaan/ elämäntilannetta tms. kuvitellen että maisemanvaihdolla asiat oikenevat. Fakta lienee kuitenkin että ne ongelmat seuraavat pään sisässä myös sinne ulkomaille ja mahd. saavat jopa ei-toivottuja uusia ulottuvuuksia vieraassa kulttuurissa.

        ps. Tämä kommentti ei ollut tarkoitettu henkilölle jolta sen lainasin, hänhän näyttää luetun perusteella menestyneen hyvin uudessa elämässään.


    • 18-v opiskelija

      1. Miksi muutit pois Suomesta?
      Olen paljon matkustanut ulkomailla pienestä
      asti ja tuntenut monessa eri paikassa
      olevan "enemmän kotona" kuin suomessa, olen
      sopeutunut paremmin kulttuuriin. Lisäksi
      halusin opiskella mieluummin englanniksi
      vaikka suoritinkin lukion suomeksi suomessa.

      2. Millainen asenne sinulla on/ oli Suomea kohtaan -onko se muuttunut?
      Rakastan suomalaista luontoa vaikka uudessa
      kotimaassani on luonto todella kaunis, ja
      ennen kaikkea rakastan suomalaista talvea,
      lunta ja talviurheilulajeja. Suomessa monet
      ihmiset ovat kuitenkin aika epäkohteliaita ja
      tylyjä eikä niin sydämellisiä ja avuliaita,
      ihmiset juovat paljon alkoholia.. täällä olen
      asunut vuoden enkä törmännyt yhteenkään
      juoppoon vaikka olenkin liikkunut paljon
      myöhään ulkona. Kaikkiallahan on huonoja ja
      hyviä puolia, pitää vain punnita mitkä
      itselle merkkaavat eniten.

      3. Mikä saa ihmiset pysymään Suomessa?
      Itse ainakin kaipaan Suomesta perhettäni ja
      kavereitani ja talvea, vaikka pidänkin
      kovasti lämpimästä. Minulla on vähän huono
      omatunto kun en voi viettää paljon aikaa
      isovanhempieni kanssa vielä kun he ovat
      olemassa.

      4. Näetkö tulevaisuuden Suomessa vai ulkomailla, miksi?
      Ulkomailla. Kävin suomessa viikon ajan
      jouluna ja se ol tosi ihanaa! Mutta tuntui
      että olin "vieras" eikä tuntunut enää samalta
      kun asuessani suomessa. en usko että enää
      pysyisin sopeutua suomalaiseen kulttuuriin
      vaikka suomi onkin hieno maa. suomessa on
      kuitenkin kiva käydä aina kerran tai kahdesti
      vuodessa lomalla, olen kuitenkin tosi hyvin
      sopeutunut uuteen maahani.

    • Seikkailija

      1. Miksi muutit pois Suomesta?

      Olin jo muutaman vuoden haaveillut tilapäisestä muutosta nykyiseen asuinmaahani. Halusin selvittää haluaisinko muuttaa tänne pysyvästi. Työuupumuksen takia olin breikin tarpeessa työelämästä. Työnantaja ei antanut vuorotteluvapaata, joten tein ison päätöksen ja irtisanouduin itseni. Nyt olen jo muutaman vuoden asunut osan vuodesta uudessa asuinmaassani ja osan vuodesta Suomessa. Olen anonut pysyvää oleskelulupaa uuteen asuinmaahani.

      Ulkomailla asuminen avartaa näkemyksiä, antaa runsaasti enemmän elämänkokemusta (jopa melko lyhyessä ajassa) kuin Suomessa asuminen sekä kasvattaa ihmistä henkisesti.

      2. Millainen asenne sinulla on/ oli Suomea kohtaan -onko se muuttunut?

      Tällä hetkellä Suomi-asenteeni ei ole kovin positiivinen. Suomi on vain yksi maa muiden joukossa. Ei se ole millään erityinen maa.

      3. Mikä saa ihmiset pysymään Suomessa?

      Moni kyllä haluaisi muuttaa ulkomaille vaikka vain lyhyeksi ajaksi, mutta heillä ei riitä rohkeutta siihen. Ulkomaille muutto ei ole ihan helppo juttu. Lisäksi se vaatii paljon suunnittelua ja asioiden järjestämistä uudessa maassa sekä kotimaassa. Uuden kulttuurin ja uuden kielen opetteleminen voi myös olla vaativa haaste.

      4. Näetkö tulevaisuuden Suomessa vai ulkomailla, miksi?

      En ole vielä päättänyt lopullisesta muutosta ulkomaille, mutta tällä hetkellä se näyttää todennäköiseltä.

    • Unkka T. Kumiankka

      *Miksi muutit pois Suomesta?

      - Tyttòystàvà, tyòt, en viihtynyt Suomessa.

      *Millainen asenne sinulla on/ oli Suomea kohtaan -onko se muuttunut?

      - Oma asenteeni Suomea kohtaan ei ole kovin mairitteleva, ja se on ulkomailla asuessa muuttunut vain hieman negatiivisempaan suuntaan. Suoraan sanoen inhoan suomalaista juomakulttuuria, ihmisten kylmyyttà, turhantàrkeilyà ja junttimentaliteettia.

      *Mikä saa ihmiset pysymään Suomessa?

      - Ystàvàt ja perhe. Muuten varmaan puolet kansasta muuttaisi muualle, veikkaan.

      *Näetkö tulevaisuuden Suomessa vai ulkomailla, miksi?

      - Oman tulevaisuuteni nàen ehdottomasti ulkomailla. En kaipaa Suomea tai suomalaisia lainkaan, eikà minulla Suomessa ole yhtààn sen parempia ammatillisia mahdollisuuksia kuin tààllàkààn - itse asiassa olen nykyisessà kotimaassani etulyòntiasemassa muihin tyònhakijoihin nàhden. :) Nàen Suomen myòs suhteellisen huonona paikkana kasvattaa lapsia, johtuen heikosta sosiaalisesta kulttuurista.

    • maailmalla9898888

      1. Lapsesta asti olen ollut vanhempieni kanssa paljon ulkomailla, nuoresta asti oli monesti olo että Suomeen en ainakaan koko elämäkseni jää, lukion jälkeen oli lippu kourassa ja suuntana seikkailut ja uudet kulttuurit. Koulun ohessa Suomessa seuraavat vuodet tuli vietettyä vaihdossa, töissä tai millä konstilla vaan muun maissa. Tutkinnon jälkeen asetuin Suomeen mutta en nauttinut elämästäni, kun tarjoutui tilaisuus duunin kautta lähteä maailmalle niin lähdin ja sillä tiellä on oltu pysyvästi kymmenen vuotta. Puoliso löytyi ja elämä asettui urilleen, tuli avioero mutta sekään ei saanut miettimään edes hetkeksi paluuta Suomeen. Elämäni, kotini ja ystäväni ovat täällä. 2. Suomi tuntuu usein kaukaiselta mutta arvioin Suomea realistisesti muiden maiden ohella, tuntuu toisinaan hassulta suomalaisten vouhotus pisa tutkimuksista ja siitä sun tästä mutta samaa kansallistunnon nostoa se kaikissa muissakin maissa missä olen asunut, kaipaan Suomen luontoa ja hiljaisuutta mutta aika kultaa muistot ja lapsuuden kesiä ei enää kiinni saa. Suomesta puuttuu sosiaalinen aito kulttuuri ja toisista välittäminen, suomessa ollaan sosiaalisia ainoastaan kännissä. 3. Sama kuin saa ihmiset pysymään missä tahansa, Suomi on turvallinen valtio monissa asioissa, on valtion tuki takana, onko se sitten hyvä tai huono, moni pääsee liian helpolla, onni syntyy ihan muista asioista. 4.Ulkomailla ehdottomasti, en halua kasvattaa lapsiani suomalaisessa kulttuurissa, koulutuksellani tienaisin paremmin Suomessa mutta täällä minulla on paremmat mahdollisuudet nauttia elämästäni, ystävistäni ja kasvattaa lapseni sosiaalisiksi nuoriksi ihmisiksi. Suomi on upea maa mutta moni asia ihan päin seiniä.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      450
      4849
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1732
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1468
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1359
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      23
      1337
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1218
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1075
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1010
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      895
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      859
    Aihe