MIKÄ ON TUOMASMESSU ?

Tuomasmessu

MIKÄ ON TUOMASMESSU ?
Tuomasmessuun kutsutaan erityisesti etsijöitä, Tuomaan kaltaisia epäilijöitä ja uskossaan arkoja. Olet tervetullut sunnuntaisin klo 18!

Paikka on Helsingin Punavuoressa sijaitseva Mikael Agricolan kirkko, Tehtaankatu 23 (raitiovaunu 3B/3T, bussi 14). Ennen messua on mahdollisuus yksityiseen rippiin klo 17-18 morsiushuoneessa kirkon takaosassa (pääovesta katsoen vasemmalla). Messun jälkeen kryptassa teejatkot kestävän kehityksen ja reilujen tuotteiden hengessä.

Tuomasmessun piirteitä: Noin 70 vapaaehtoista on toteuttamassa messua joka kerta. Musiikki on ennakkoluulotonta ja vaihtelevaa. Messussa saat rukouspalvelua, myös öljyllä voiteluun on mahdollisuus. Tuomasmessun liturgiassa ja symboliikassa yhdistyvät postmodernin ajan spiritualiteetti ja vanhan kirkon perinne. Messu on luterilainen, mutta ekumenia ja matalan kynnyksen hengellisyys tekevät siitä omaleimaisen.

Tuomasmessun synty: Ensimmäistä Tuomasmessua vietettiin 10.4.1988 Agricolan kirkossa Helsingissä. Perustajajoukkoon kuuluivat muiden muassa Olli Valtonen, Anna-Maija Raittila, Miikka Ruokanen ja Reijo Telaranta. Messu levisi muutamassa vuodessa kaikkialle Suomeen ja ympäri maailmaa eri mantereille. Yhdysvalloissa vietetään tuhansien osallistujien Tuomasmessuja. Ruotsissa, Norjassa, Islannissa, Tanskassa ja Saksassa vietetään Tuomasmessua kymmenillä paikkakunnilla.

Suomessa messua vietetään säännöllisesti useissa kaupungeissa, esimerkiksi Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Tuomasmessu on vaikuttanut kirkkomme päiväjumalanpalvelukseen ja uuteen Agricola-kokeiluun.

Tuomasmessun synnystä kerrotaan kirjassa Tuomasmessu - uskon juhla.

Kesällä vietetään Agricolan kirkossa Tuomasmessua hieman kevennettynä ja lyhennettynä sunnuntaisin klo 19. Kesäkaudella Tuomasmessussa ei esimerkiksi ole rippiä, pyhäkoulua eikä teejatkoja. Tuomasmessun peruselementit ovat kuitenkin läsnä.

1

615

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvä idea

      Tuomasmessu on hyvä idea. Täällä Jyväskylässäkin on talviaikaan aina, joka kuukauden ensimmmäinen sunnuntai-ilta klo 18.00. Taulumäen kirkossa.

      Se on hieno tilaisuus, ruokouslappuja saa kirjoittaaa koriin papeille, jotka luetaan tilaisuuden aikana ja seuraavana viikolla vielä keskiviikkona, siis papit ruokoilee ne vielä uudestaan.


      Musiikki on iloisempaa. Tilaisuus alkaa n. 6-7 valkokaapuisen papin kulkuella pääovesta, jota edellä kulkeva kantaa ristiä, vaikuttava näky.

      Musiikki, kynttilät yms. ehtoollinen, öljyllä voitelu, sielunhoitajat yms. KANNATTAA MENNÄ!

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1605
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      172
      1273
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1090
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      1047
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      936
    6. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      44
      868
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      68
      861
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      63
      798
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      753
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      748
    Aihe