Avatar arvostelu

Anime-x

Avatar the last Airbender on yksi harvoista hyvistä Amerikkalaisista animaatioista, jotka ikinä on tehty. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö siitä olisi jotain huonoakin sanottavaa.


Animaatiojälki on ensinnäkin todella laadukasta! Mieleen tulee pääosin Japanin Toei Animation, kun kyse on puhtaasta animaation laadusta.


Avatar oltiin kuitenkin alunperin tehty jonkinlaiseksi vastavedoksi Japanilaisen studio Pierrotin Narutolle. Verrattuna Narutoon sekä Avatarin piirrostyyli että juoni on huomattavasti luontevampi, huolellisemmin tehty ja suuntaviivaisempi.


Avatar on monessa mielessä tyyppillinen Amerikkalainen piirretty. Ensinnäkin, siinä puhutaan Englantia. Monet Avatarin arvot niin hyvässä kuin pahassa ovat myös tyyppillisen Amerikkalaisia.


Avatarin juoni sinällään on kyllä ongelma. "Juonta" ei sanan varsinaisessa mielessä ole olemassa. Japanilaisten mestaritaeosten kuten esim Toward the Terra, Gingra Nagareboshi Gin, Gundam 0080, Gundam 0083 ja Digimon kausien suurena fanina minun on pakko todeta, että Avatar todella pettää juonen suhteen. Verrattuna näihin Japanilaisiin mestariteoksiin sillä ei varsinaisesti ole mitään juonta tai "tarinaa" ollenkaan, vaan se huomattavasti enemmän muistuttaa Naruton kaltaista aivotonta mäiskintää.



"Amerikkalainen vastine Narutolle" monet ovat sanoneet, ja siinä he myös ovat oikeassa! Avatar the last Airbender on todella Amerikkalainen versio tyypillisistä Japanilaisista piirretyistä kuten Narutosta. Siinä myös ikävä kyllä tulee varsin hyvin selville Japanilaisen ja Amerikkalaisen animaation välinen ero.


Ensimmäinen kysymys;missä on juoni? Vai käykö sellaiseksi pienen (ilmeisen)Tiibetiläispojan epätoivoinen taistelu kansanmurhaa harrastavaa tulikansaa vastaan?


Avatarin "juoni" omaa suoraan sanoen voimakkaita rasistisia vivahteita. Avatar Ang on itse Budhan inkarnaatio, ja viimeinen kuolevan ilmapaimentolaiskansan vesa. Viittaukset Tiibetiläisiin ovat siis ilmeisiä!


Ja tässä vaiheessa asiat sitten alkavatkin mennä päin mäntyä!


Amerikkalaisen ja Japanilaisen animaation välinen ero on suoraan sanoen voimakkaissa rasistisissa vivahteissa, joita ilmenee sekä uutuus-sarja Avatarissa että Amerikkalaisessa Boondocksissa. Suoraan sanottuna en ikinä "Kultaisessa kasarilla" näin rajuun, yksipuoliseen ja rasistiseen kamaan törmännyt, joskin tuolloin kaikki lastenpiirretyt olivat "sensuroituja" Nyt ne eivät enää ole, mutta ne esittävät hyvin yksipuolisen kuvan todellisista tapahtumista. Amerikkalainen uutuusanimaatio Boondocks esittää yksipuolisen kuvan mustien ongelmista Amerikassa;ne ovat KAIKKI heidän itsensä syytä! Avatarissa suurin ongelma Aasian vakaudella ja sen kansojen vapaudelle ja hyvinvoinnille ovat Tulikansa, eli käytännössä Kiinalaiset!



Japanilainen kulttuuri koki hävityn tyynenmeren sodan jälkeen todellisen muodonmuutoksen, jota myötä yksipuoliset, keisaria ja sotaa ylistävät tarinat kuolivat sukupuuttoon. Niihin verrattuna Amerikkalainen animaatio on lapsellista ja räikeän yksipuolista. Joitakin poikkeuksiakin löytyy, kuten esim oman lapsuuteni suosikki Dungeons&Dragons, joka kuitenkin peruttiin, koska televisioyhtiöiden mielestä se oli liian väkivaltainen, ja ne halusivat tilalle lisää Turtlesia ja Transformereita;=((



Sen jälkeen hyvää Amerikkalaista animaatiota onkin saanut etsiä kissojen ja koirien kanssa! Viimeisen 10-vuoden ajan kyse ei edes ole ollut "hyvästä" Amerikkalaisesta animaatiosta. Boondocks ja Avatar ovat AINOAT mainittavat Amerikkalaiset animaatiosarjat viimeisen 10-vuoden aikana. Sekä Disney, Don Bluth että Steven Spielgerin Dreamworks ovat sensijaan käytännössä vuotaneet kuiviin!



Avatar on Japanilaisiin vastineihinsa verrattuna poskettoman yksipuolinen ja yksinkertainen. Pahan tulikansan kansanmurhasuunnitelmat on PSYÄYTETTÄVÄ! Piste! Mitään muuta varsinaista "juonta" ei ole. Koko juttu on kuin CIA:n Kiinaa demonisoivasta propagandatekstistä. Kiinalaiset(ilmeinen tulikansan vastine)eivät ensinnäkään ole "kansanmurhanneet" Tiibetin väestöä. Avatarin maailmassa Kiinalaisten hiljainen maahanmuutto alueelle sen sijaan ollaan kuvattu "kansanmurhana" jossa Tiibetiläiset yksinkertaisesti kerralla hävitetään maan päältä sukupuuttoon!


Tämä on lievästi sanoen vääristävää. Kiinalaiset kuvataan raaoksi kansanmurhaajiksi alusta alkaen, mitä he todellakaan eivät olleet. Tulikansalla on ilmeiset Kiinan kansan symbolit, eli taito "taivuttaa" tulta ja lohikäärme kansallisena symbolina. Ilmapaimentolaisten muinainen yhteiskunta muistuttaa myös merkittävästi Tiibetiä siinä suhteessa, että se on pappisylimystlön hyvin tiukassa kontrollissa. En tottapuhuen ole kovin paljoa perehtynyt Tiibetiläiseen kulttuuriin. Avatarin maailmassa Tiibetiläismunkit ovat pikkupoikien ympäröimiä. Vaikka joissakin Budhalaisissa maissa kuten Thaimassa on nuorten poikien tapana viettää vuosi luostarielämää(eräänlainen Suomalainen vastine armeijalle) Avatarin maailmassa luostarille omistetaan kirjaimellisesti koko elämä! Mistä nämä pikkupojat oikein tulevat on kysymys, johon ei juuri vastata? Eli ketkä olivat Avatarin oikeat vanhemmat?



Budha hahmona perhesuhteet luonnollisesti "häiritsisivät" Angin luonteen kehittymistä, mutta tähän oleelliseen kysymykseen ei löydy vastausta. Ang suree katkerana kaikkien toveriensa menetystä, mutta hänen varsinainen alkuperänsä jää varsin hämäräksi. Tottapuhuen Avatarin Tiibet muistuttaa jonkinlaista "munkkityranniaa" jota kontrolloi hyvin pieni ylimysluokka, joka ilmeisesti pakottaa paimentolaisheimoja luovuttamaan heille vesansa, edellyttäen että näitä heimoja edes on olemassa, koska verrattuna esim tuli, vesi ja maakansaan, tavallisia Tiibetiläisheimoja ei sarjassa nähdä juuri lainkaan. Avatarin yksipuolisessa maailmassa keskitytään vain muutamaan ylimysmunkkiin(oikeastaan vain yhteen)ja Avatar Angiin. Avatarin munkkiyhteisö muistuttaa myös epäilyttävästi katollista vatikaania.


Verrattuna Japanilaisiin mestariteoksiin(jollaiseksi Narutoa ei MISSÄÄN NIMESSÄ voi laskea!) Avatarissa ei ole varsinaista juonta. Ei ainakaan sellaista, jota voisi edes hieman pureskella ennenkuin sen nielee alas.


Eli yksipuolista mättöä? Kyllä! Naruto ja Avatar muistuttavat hyvin paljon toisiaan juonen ilmeisellä puuttumisella. Erona ehkä tässä on, että Narutolla sentään oli oikeat vanhemmat, vaikkakin heihin ei sarjan aikana kovin useasti törmää.


"Juoni" on suoraan sanoen aika surkea! Oikeastaan mitään varsinaista "juonta" ei Japanilaisiin mestariteoksiin verrattuna ole, joten jäljelle jää sairas ja yltiönationalistinen mättö!



Avatar on ensinnäkin voimakkaan Kiinalaisvastainen ja rasistinen. Tämän lisäksi se on äärimmäisen epärealistinen! 12-16 vuotiaat teinit heiluvat miekkojen ja tikarien kanssa, polttaen ja piesten toisiaan kuin viimeistä päivää, mutta kukaan ei ikinä loukkaannu edes lievästi.


Ei savua ilman tulta, ei tappelua ilman haavoja! Avatar on suoraan sanoen pahemman luokan mättöä, jossa väkivalalla ei tunnu olevan minkäänlaista loogista seurausta. Japanilaisessa Animessa veri roiskuu, koska väkivallalla on aina joku seuraus. Jenkkipiirretyissä se sensijaan on sensuroitu.


Suoraan sanoen nämä ovat niitä arvoja, joita lapsille ei halua opettaa. Kiinalaiset ovat sairaita sadistisia kansanmurhaajia, joita voi mättää turpiin mielin määrin ilman pelkoa haavoista. Ja tarvittaessa voi muuttua "raivoritariksi" eli aktivoida pyhä Avatar symbioottin/tila, jolloin on käytännössä PYSÄYTTÄMÄTÖN...


Tai sitten ei!


Avatar on kauniista animaatiojäljestään huolimatta suoraan sanoen rasistista keskivertomättöä. Se on maailmassa, jossa asiat ovat ja pysyvät yksinkertaisina. Avatar Ang on Jumalan inkarnaatio, jonka on määrä pääosin itse pysäyttää mielipuoliset kansanmurhaaja Kiinalaiset...


Hohhoijaa!


Tässä tulee Amerikkalaisen ja Japanailsen kulttuurin välinen ero aika selvästi esille. Japanissa Anime tuppaa usein olemaan taiteen muoto, jossa sotaa ja väkivaltaa erinäisistä historiallisista ja kulttuurisista syistä katsotaan useasta eri näkökannasta. Avatar sen sijaan on niin yksipuolista propagandamättöä kuin olla ja voi!



Ja kun Kiinalaisvastaisen rasismin tielle kerran ollaan lähdetty, niin miksi edes pysähtyä siihen? Sarjan keskellä Avatar ystävineen juuttuu salaperäiselle aavikolle, jossa hänen lentävä biisoninsa joutuu aavikkopaimentolaisten anastamaksi. Tässä yhteydessä muslimit "luonnollisesti" kuvataan typeriksi ja sydämettömiksi raakalaisiksi.


Hohhoijaa, mistä jatkaisi? Kiinalaiset ehkä toteuttivat tätä sarjaa tehtäessä ja sen ilmestyessä voimakasta miehitys ja "kansanmurhapolitiikkaa" Tiibetissä, vaan haluaisimpa nähdä televisiosarjan, jossa käsiteltäisiin valkoisten kristyttyjen verenhimoista yritystä tuhota ja alistaa muslimit? Tämäkin muuten näet on historiallisesti totta, mutta erinäisistä syistä tällaista sarjaa tuskin tultaisiin esittämään Ameirkkalaisessa TV:ssä



Joten paljoa hyvää ei tässä vaiheessa todellakaan ole sarjasta sanottavaa. Väkisin en mielelläni ala asioita tähän vääntämään. Ehkä näin loppupeleissä voisi sanoa, että yritys hyvä, ja melkein tästä tuli mieleen "Kultaisen kasarin" piirretyt, mutta sen enempää Amerikkalaisen kuin Japanilaisenkaan animaation klassikoiden tasolle tämä sarja ei juuri yllä, valitettavasti. Loppurutistus on muuten todella KAAMEA!

7

1199

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maron

      Keskityt vähän liikaa tuoho Kiina ja Tiibet juttuun ottaen huomioon, että piti arvostella piirrettyä...

      En väitä, ettetkö voisi olla oikeassakin, mutta on ihan totta, että Kiina sortaa Tiibetiä. Ja monia muitakin vähemmistökansoja Kiinassa. Ja kyllä rasismia löytyy japanilaisistakin animaatioista. Lapset tuskin osaavat liittää tätä millään tapaan kiinalaisiin ja tiibetiläisiin, mutta toki vanhemmat saattavat. Mikäli keskiverrot yhdysvaltalaisvanhemmat siis edes tietävät aiheesta mitään.


      Pikkupoikia luostarissa, ei vanhempia, mistä he tulevat? Munki käyttävät tälle koko elämänsä. Tämähän on nähty jossain! Oletko katsonut Star Warsia?

      Mitä mättöön ja loukkaantumisiin tulee, niin samanlaistahan se meininki oikeastaan loppuen lopuksi monissa japanilaisissakin sarjoissa on. Tehty usein vaan astetta tyylikkäämmin. Mikäli olet nähnyt japanilaisia laten piirrettyjä niin eipä niissäkään paljon veri roisku (ehei, sen sijaan sankarin muuttuu toimintakyvyttömäksi mikäli pää kastuu, jolloin on leivottava uusi).

      Ihailet selvästi japanilaista animaatiota. Hieno juttu, niin minäkin. Mutta kyllä sekin ihna puhtaasti viihteksi suurin osa tehdään -rahojen ja suurien katsojalukujen toivossa.

      Tekstiäsi ei oikeastaan voi edes kutsua arvosteluksi. Arvostelun kuuluu olla paljon puolueettomampi (olet ottanut jo alusta alkaen negatiivisen asenteen ja olet selvästi Kiinan puolella). Et oikeastaan perehtynyt juoneen, vaikka se olematon saattaisi ollakin. Entä hahmot? Etpä kertonut heistäkään paljon. Musiikki? Piirustusjälki? Tietokonetehosteet? Mikäli näitä ei ollut tarkoituskaan arvostella olisi kyseessä juoniarvostelu. Tosin kuten sanoin, tämä on lähinnä pelkkää mollaamista. Hyvin ristiriitaista, että alotat sanoin "yksi harvoista hyvistä", mutta näitä hyviä puolia et sitten juurikaan tuo esille ja loppuarvosanasikin on "kaamea".

      Lukemisen kannalta hieman häiritsi (okei, enemmänkin kuin hieman) tekstissäsi vilisevät kirjoitusvirheet. Muistathan myös, ettei suomen kielellä kirjoiteta kansalaisuuksia isolla alkukirjaimella. Siis amerikkalaiset, kiinalaiset, japanilaiset, tiibetiläiset. ;) Sen lisäksi Buddha kirjoitetaan kahdella d:llä. Ja myös buddhalaisuus kirjoitetaan pienellä.

      Ihan lopuksi vielä sanon, etten ole nähnyt jaksoakaan Avataria. :)

      • Anime-x

        "Ihan lopuksi vielä sanon, etten ole nähnyt jaksoakaan Avataria. :)"

        Ja se kertookin jo paljon se;=))


      • afgfh
        Anime-x kirjoitti:

        "Ihan lopuksi vielä sanon, etten ole nähnyt jaksoakaan Avataria. :)"

        Ja se kertookin jo paljon se;=))

        ...arvostelussa saakin tuoda mielipiteensä julki. Ärsyttää kun nykyään vaaditaan kaikessa puolueettomuutta; mitä järkeä on arvostella jotain jossei saa nähdä kuinka näkee asiat?? Minä sain haukkuja joskus eräällä ulkomaisella saitilla kun vertasin katsomaani animea erääseen toiseen lajityypin suosittuun klassikkoon- ei olisi saanut vertailla sillä "kaikki eivät tiedä tuota animea"! Wtf?? :x
        Kuinka arvostelija voi tehdä "työtään", jos yksikään viittaus ei ole sallittu eikä saa esittää omia mielipiteitään vaikkapa yhteiskuntapoliittisista aiheista animen ympärillä?

        Minusta arvosteluja on hauska lukea juuri siksi että niistä näkee aina erilaisen maailmankuvan :).
        Eräs rakastamani anime haukuttiin lyttyyn monesti muiden toimesta ja se pisti sitten minutkin katsomaan ehdotettuja ja vertailemaan että onko se alkuperäinen tapaus sittenkään niin hyvä.

        Ei ollut. ;)


    • Itekin huomasin kirjoitusvirheet tuota "arvostelua" lukiessa,mutta mua ainakin pisti se silmään,että toistelit juonesta melkein kaiken aikaan samaa asiaa tyyliin "juoni surkea jne." So what?Mie oon nähnyt muutaman jakson Avatar-sarjasta ja vaikutti mielestäni hyvältä sarjalta,vaikken sen pahemmin ole kattonut kuin tosiaan nuo muutamat jaksot,jotka nyt olen onnistunut näkemään.Juoni ei vaikuttanut niitten näkemieni jaksojen perusteelta mitenkään tylsältä tai muuta vastaavalta.Mutta tämä on minun mielipiteeni. -.-''

      • korppi™

        haittaaks jos avatarissa on tiibetin kansanmurha juttu


    • vihellellen vaan

      Katoin 7-8 jaksoa joskus telkkarista, ei säväyttänyt. Kaikki päähenkilöt tylsiä, monet sivuhahmot vastenmielisiä, ja vähän liikaa geneerisyyttä. Komeetan kutsuminen tuomaan voimaa pahiksille on matkittu Final Fantasy VIIstä.

    • Lastenohjelma

      Kyseessä on lastenohjelma.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      126
      1615
    2. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      99
      1181
    3. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      200
      1066
    4. Jorma Uotinen jakoi hämmentävän kuvan tiukoissa trikoissa - Jopa Vappu Pimiä häkeltyy: "No wau"

      Jorma! Ei huono! Aikamoisen häkellyttävä kuva totta tosiaan! Lue lisää ja katso kuva: https://www.suomi24.fi/viihde/jo
      Suomalaiset julkkikset
      7
      985
    5. Vanhempi mies

      Minä rakastan sua. Ja tiedän, että sullakin on tunteita mua kohtaan. Tätä elämää ei pitäisi tuhlata enää päivääkään. J
      Ikävä
      54
      861
    6. Anna anteeksi

      Olen rikkonut sinua vastaan tavalla, josta minäkin kärsin. Syitä tutkiskellessani löydän vain itseni. Minä kuulin jokais
      Ikävä
      78
      803
    7. Aika haavat parantaa

      Hyvää huomenta ja mukavaa päivää. ☕🌾😊❤️🪷
      Ikävä
      171
      774
    8. Nyt jos haluat vielä jotain nainen

      Niin laita tähän nimikirjain. Muuten klousaan keissin. Liikaa aikaa kulunut.
      Ikävä
      96
      763
    9. HUS näyttää, kuinka paljon turhaa tai vähemmän tarpeellista tehdään verorahoilla

      HUS on laskeskellut, että sieltä voidaan vähentää melkein tuhat ihmistä ilman, että se toiminta häiriintyy, johon verora
      Hallitus
      48
      760
    10. Tänään kun näin sinut

      olit kuin taideteos. Arat ja väsyneet silmäni kaipaavat lepoa sinussa, mutta en voinut katsoa sinua niin paljon kuin hal
      Ikävä
      51
      751
    Aihe