Puuhellan kansi

Tomi

Millä saan puuhellan valurautakannen pysymään mustana? Myydäänkö "hellamustaa", muistaakseni olen joskus kuullut sellaisesta, mutta kaupassa (Bauhaus) yllättäen eivät olleet kuulleetkaan. Bauhaus on ollut muuten joka käynnillä pettymys, siellä käyminen loppui nyt. Kallista tavaraa, tumpelot myyjät.

23

21385

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Jocu

   Sillä se on hoidettu maailman sivu, ja on paras konsti vieläkin.
   Käryää tietysti parilla lämmityksellä, mutta ei se käry ole myrkyllistä. Tai jos on, niin vaikuttaa tosi hitaasti.

   • Anonyymi

    Liesimusta poistaa ruosteen ja lian sekä antaa mustan, suojaavan pinnan. Käytetään puuliesien, valurautakaminojen, uuninluukkujen, nokiluukkujen, sähkölevyjen, hellanrenkaiden ym. hoitoon.
    Käyttöohje:
    Ravista pulloa hyvin. Kaada liesimusta rievulle ja hankaa metallia pieni ala kerrallaan kunnes ruoste ja lika ovat hävinneet. Käytä liesimustaa mahdollisimman ohuesti.
    Käsitelty pinta suositellaan lämmitettäväksi heti käsittelyn jälkeen. Voidaan harjata pinnan kuivuttua.
    https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/26/tuhkaimuritestissa-sotkettiin-matot-ja-puseron-hihat


  • ~kippe~

   Puuhellan puhdistan kerran vuodessa kokonaan. Irroitan liitasta (metallinen taso) kaikki irtoavat osat (jos hellassasi on useita rinkuloita, niin älä sekoita pakkooja, sillä vanhat osat ei aina sovi epäjärjestyksessä ja jos on pienet rinkulat ja sekoitat pakat on sen selvittäminen varsinainen apinoiden palikkatesti, sillä rinkulat on noin sentin levyisiä)ja harjaan teräsharjalla alapuoliset alueet sekä yläpinnat ynnä tasojen urat. Noki alapinnoilla estää pinnan lämpiämisen. Tasojen uriin kertyy kaikki levylle menneet töhkät, joten se on hyvin harjattava, sillä kun uriin kertyy öhröjä eivät metalliosat mene enään tiiviisti limittäin ja lämmönjako heikkenee. Puhdistuksen jälkeen kokoan tason uudelleen ja kevyesti kostealla liinalla pyyhkäisen tasolta irtonaisen lian pois. Annan tämän jälkeen kuivua tunnin ja sivelen metalliseen tasoon laaria (jos löytyy suolatonta, oltava ehrottomasti suolatonta) tai sitten ihan ruokaöljyä (mitä tahansa). Yleensä teen tämän keväällä, lämmityskauden päätyttä, jotta öljy saa rauhassa imeytyä rautaan. Ensimmäinen lämmitys aiheuttaa hieman palaneen rasvan krääsää, mutta se on ohi noin viidessä minutissa. Jos olen kuitenkin joutunut vielä hellaa käyttämään "öljyämisen" jälkeen, kestää krääsä noin viisitoista minuuttia. Tällöin avaan tuuletushormin suuluukun, keittiön ikkunan ja suljen ovet keittiöön. Täksi ajaksi hyväksy palovarottimen piipitys, tai irroita patteri krääsän ajaksi ja sen poistuttua kytke palovarottimen patteri uudelleen.

   • Anonyymi

  • Mustaa mönjää

   Rautakaupoissa myydään Liesimustaa, jolla voit viimeistellä putsauksen jälkeen lieden pinnan.

   • Jussi

    K-Rauta.


   • Anonyymi

    Ja muute toimii hienosti! Itse hain Puuilosta, eikä maksanut kuin 10€. Riittoisa pieni pullo. Toimi ohjeiden mukaan ja musta, uutuuttaan mattana uhkuva liesi on taattu!


  • puuhelli

   Kaivelin täältä tällaisen iänikuisen vanhan keskusten koskien puuhellan kantta ja sen putsausta/käsittelyä. Sain siis inspiraation käydän rapsuttelemaan meidän hellasta irti vanhaa "hellamustaa", jota olen aina inhonnut! Se on tahmeaa kuin kärpäspaperi! Siihen tarttuu kiinni liat, pölyt, rätit, kaikki mitä hellan päälle erehtyy laskemaan. Hella ei ole käytössä, koska hormissa on jotain vikaa, joten kököttää keittiön nurkassa vain koristeena. Kohta kun olen sen putsannut, täytynee se käsitellä uudestaan jollain aineella ettei se ruostu. Googlettamalla löysin tällaisia vaihtoehtoja:
   Savenmaa Uuni- ja hellamusta
   Liberon Grafitti tahna
   Klinex Ferro liesimusta
   Nyt kaipaisin käyttökokemuksia näistä? Mikä noista olisi sellainen ettei muodosta sitä tahmaista pintaa vaan kovettuisi kunnolla? Kuumentaahan tuota meidän hellaa ei siis voi, eli sen täytyisi kovettua ilman kuumennusta, ainakin Liberon tuote mainostaa itseään tällaiseksi. Ja kaikki muutkin hyväksi havaitut vinkit asiaa koskien otetaan vastaan. :)

   • puhellaa aina tarvit

    Liesimustaa maailman sivu käytetty ja loppusilaus sanomalehtipaperilla !!!
    Hinkattiin , kunnes ei väri lähtenyt ja pinta kiilsi kauniisti!

    Meillä koristeena alkuperäinen vv 29 ja sitä aina silloin tällöin hinkkailen. Koristeellisten luukkujen kanssa ensin vanhalla hammasharjalla ja sitten vaan näppikonstein.

    Nyt katselin sisäpellitystä silmällä pitäen lahden taa
    plekitöö http://www.sisustusweb.ee/category/KAMINAD, AHJUD, KORSTNAD/62/


  • Sirohella

   Mistä saisi Högforsin puuhellaan Siro numero 52 paistinuunin posliinisen kahvan väri valkoinen ja yhden kappaleen? Tiedosta kiitollinen.

   • kissan kusen tuoksu

    Meillä on sellainen ongelma että kissa sattui oksentamaan puuhellan kannelle kuukausi sitten ja se ehti siinä muhia vajaan viikon, oltiin itte reissussa ja kissan hoitaja ei ollut huomannut. Pistettiin nyt tulet ja haju on karmea, onko ideoita millä sais hajun pois vai pitääkö ettiä kanteen uusi osa.

    Hajutonta hellaa odotellen


   • ubbiu
    kissan kusen tuoksu kirjoitti:

    Meillä on sellainen ongelma että kissa sattui oksentamaan puuhellan kannelle kuukausi sitten ja se ehti siinä muhia vajaan viikon, oltiin itte reissussa ja kissan hoitaja ei ollut huomannut. Pistettiin nyt tulet ja haju on karmea, onko ideoita millä sais hajun pois vai pitääkö ettiä kanteen uusi osa.

    Hajutonta hellaa odotellen

    Pese se hellankansi! Peitä lika väkevällä mäntysuopaliuoksella ja anna sen liota. Käytä sitten messinki- tai teräsharjaa tai -villaa. Huuhtele ja lopuksi levitä liesimustaa.

    Toisaalta se lika voi palaa pois, kun pitää kunnon tulta. Kai teillä on joku liesituulettimen tapainen, ettei hajut leviä ympäri huushollia.


  • Röörimies

   Hongkongissa on vanhanajan uuni- ja hellamustaa 0,2 l purkeissa.

   • Anonyymi

  • Tyhmä190

   Pitääkö se liesimusta kunnolla kuivua, ennenkuin tekee valkean? Minä tyhmä laitoin heti ja koko talo täynnä käryä :(

   • Tyhmä190

    No pahin käry sitten lähti, kun ikkunat oli auki.


   • Tyhmä190

    Vai teinkö jotain väärin?


   • Tyhmä190

    Käryää vaikka polttaa pieniä määriä syttyjä. No ei varmaan käy sitten tohon puuhellaan tuo uunimusta ja ihan oikein levitetty tuota uunimustaa eli ohuesti.

    Pitää varmaan hinkata pois koko aine.


  • Perinnekonsti_paras

   Poltetaan rasvalla tietenkin, ja vielä parempi jos ihan sian ihraa käytät. Vanha perinteinen konsti, mutta e sovellu uusavuttomille, kun polttavat koko torpan tämän yhteydessä.

  • Hellankansi

   Vanhassa puuhellassani (Kotiliesi) on pari keittolevyä, jotka koostuvat "rinkuloista" ja yksi iso, yhtenäinen, lähellä pesää. Onko mitään väliä miten sen ison yhtenäisen levyn asettaa hellalle eli mihin kohtaan pitäisi sen pienen ilma-aukon tulla? Vai onko sillä mitään merkitystä?

   • Anonyymi

    Se reikä on vain osan poistoa helpottamassa. Kaikki savu jne tulee poistua hormiin. :)


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kirja: Martina Aitolehti näki narkomaani-siskonsa piikitetyn käsivarren: "Sillä hetkellä tajusin..."

   Hyvinvointiyrittäjä ja triatlonisti Martina Aitolehti avautuu rehellisesti mm. pikkusiskonsa-Steffin huumehöyryisestä elämästä uudessa elämäkertakirja
   Kotimaiset julkkisjuorut
   55
   4041
  2. Loiri on kuollut.

   Poistui kuvioista.
   Maailman menoa
   184
   3606
  3. Martinan vastenmielinen menneisyys

   Martinan kirjasta julkaistujen otteiden perusteella hän on vastenmielinen sarjapettäjä ja epävakaa persoona. Kukaan normaali ihminen ei huuda kuutta t
   Kotimaiset julkkisjuorut
   277
   2526
  4. Vesa-Matti Loirin some hiljeni pahaenteisesti - Nyt tuhansilla suomalaisilla vain tämä yksi viesti

   Mikä on sinun suosikkimuistosi Vesa-Matti "Vesku" Loirista? Meneekö se Uuno Turhapuro osastolle, Eino Leinon tulkintaan vai onko se aivan jotain muuta
   Maailman menoa
   58
   1699
  5. Miksi Martina puhuu kirjassaan

   …muunneltua totuutta. Hän ei ole ollut apuvalmentajana hevostallilla nuoruudessaan. Hän on ollut ihan tavallinen tallityttö muiden tallityttöjen jouko
   Kotimaiset julkkisjuorut
   143
   1650
  6. Kiinasta taas uusi virus maailman iloksi

   Kiinassa on tunnistettu uusi Langya henipavirus (LayV), johon on sairastunut jo kymmeniä ihmisiä. Tutkijoiden mukaan virus on todennäköisesti tarttun
   Maailman menoa
   72
   1635
  7. Loiri oli minusta vastenmielinen

   Loirin kaikkea tekemistä leimaa hänen Uuno Turhapuro filminsä. Uuno filmit ovat olleet minulle aina todella vastenmielisiä. Tuo poru
   Maailman menoa
   205
   1035
  8. Parisuhdeodotukset

   Ajattelin ohittaa tämän päiväisen palstahärdellin ja viedä keskustelua alueelle, joka kovasti mietityttää ja joka saa tuntemaan suurehkoa rakkauden va
   Sinkut
   139
   877
  9. Martina - Taistelija (WSOY) on menestyskirja

   Mukavaa luettavaa ja paljon kauniita kuvia Martinasta. Loppukesä menee tämän kirjan parissa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   130
   825
  Aihe