korotettu vammaistuki helpostiko?

eräs sukulaiseni

saa tukea kelalta,kun hänen 5-vuotias lapsensa ei osaa puhua pahemmin.niin tämä äiti retostelee että aikoo anoa nyt enemmän saataviaan kelalta.lapsi saa toimintaterapiaa ja puheopetusta päiväkodilla,mutta näistä äiti ei tietty maksa mitään.olen ymmärtänyt että vammaistuki pitää käyttää lapsen kehityksen tukemiseen,eikä äidin menoihin

21

11395

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei sitä

      korotettua saa kyllä todellakaan niinvaan,eikä toi kuullosta siltä että tämä kyseinen lapsi sais sitä mitenkään, paljon "isommat vaivat" pitää olla. Itellä poika joka saa sitä alinta tukea, ja voin sanoa että isommat vaivat pojallani on!

    • Tristar

      kaikki tuki mitä saa pitää hakea. Puheongelmaisen lapsen hoitaminen ei ole missään nimessä helppoa ja on vaativampaa kuin normaalin lapsen hoito. Alimman vammaistuen saa kohtuullisen helposti, diagnoosilla (joka muuten ei ole keksitty vaan lääkärin, lastenneurologin tekemä) mutta se ei ole edes sataa euroa kuussa. Lapsilisäkin on isompi :D

      Kadehditko sinä ihan oikeasti muutamaa kymppiä kuussa äidiltä joka hoitaa erityislasta? Ihan totta? Minusta se ei ole korvaus eikä mikään, mutta edes ele oikeaan suuntaan. Pieni rahallinen korvaus hoidon vaativuudesta.

      "olen ymmärtänyt että vammaistuki pitää käyttää lapsen kehityksen tukemiseen,eikä äidin menoihin "

      Kuten lapsilisääkään, ei tätäkään tueka ole korvamerkitty mihinkään tiettyyn käyttöön, vaan perheen elämiseen. Jos pilkkua viilataan, se on korvaus vanhemmille lapsen hoidon tuomasta rasituksesta ja sitovuudesta (siinä määrin kuin se eroaa terveen lapsen vastaavista). Niin päätöksissä lukee :D eli nimenomaan vanhemmille suunnattu, ei lapsen hoitoon.

      ***

      • meto

        Yhdyn tristalin kirjoitukseen. Ollaanko sitä noin jeesuksen kateellisia mitä kukin äiti saa ja mihinkä. Erityislapsen hoitaminen on niin raskasta ja todellakin erinlaisempaa kuin ns. normaalin ja jos siitä ei ole omaa kokemusta olisi syytä olla ihan hiljaa!! Ei kela maksa mitään ellei ole lääkärin tai foniatrin lausuntoa elikkä ei äiti päätä mitä maksetaan vain asiantuntijat määrää!!


      • erityislapsen äiti
        meto kirjoitti:

        Yhdyn tristalin kirjoitukseen. Ollaanko sitä noin jeesuksen kateellisia mitä kukin äiti saa ja mihinkä. Erityislapsen hoitaminen on niin raskasta ja todellakin erinlaisempaa kuin ns. normaalin ja jos siitä ei ole omaa kokemusta olisi syytä olla ihan hiljaa!! Ei kela maksa mitään ellei ole lääkärin tai foniatrin lausuntoa elikkä ei äiti päätä mitä maksetaan vain asiantuntijat määrää!!

        niin kyllä se vaatii vanhemmilta voimmavaroja jos on erityislapsi.


    • 3 lapsen äiti

      Johan on sinulla kateuden aiheet! Mun poika on 5v 4kk puheen kehityksessä viivettä ja oman kehon hahmotuksessa ym häiriötä. Poika saa puheterapiaa ja toimintaterapiassa käy. Saadaan korotettua vammaistukea ja raha on tarkoitettu kattamaan menoja ym, kun kuljettaa sairasta lasta enemän, kuin tervettä. Nyt löyty sitten pojan sairaudelle diagnoosi duchenne! Että kyllä mä mielummin jättäsin sen vammaistuen saamatta, ja ottaisin pojalle terveyden!!

      • kokki

        Itse ymmärsin aloittajan tekstistä, että hakijan lapsella on puheenkehityksessä viivästymää. Varmaan on lapsella muutakin, koska toimintaterapiassa käy.

        Silti korotettuun vammaistukeen pitäisi olla jotain oikeaa "syytä". Vanhempien ahneus ei riitä. Meidän kehitysvammainen poikamme ei sitä saanut ensimmäisellä hakukerralla, ehkäpä pitäisi hakea uudelleen...

        Tuntuukin "epäreilulta", jos jotkut hakevat ja hakevat ja uuvuttavat virkailijat vammaistukihakemusten ja valitusten määrällä, vaikka lapsella ei muihin hakijoihin verrattuna olisikaan tarvetta korotetulle tuelle. Kelallakaan kun ei ole rahaa loputtomasti, ja on taatusti niin, että kaikille ei makseta korotettua tai ylintä vammaistukea.

        Onneksi hakemukseen täytyy todellisen tilanteen mukaan kertoa kulut ja hoidon raskaus. Ihan tekaistuin syin korotettua tukea ei saa. Eli korotettua tukea ei saa helposti, eikä korotettua tai korkeinta tukea myönnetä pitkäksi ajaksi, ilman kunnon syytä...


    • kiven alla

      Ei korotettu hoitotukea tänä päivänä saa helposti. Kela kiristää ehtoja jatkuvasti.
      Me saimme valittamisen jälkeen 1,5 vuodeksi, kun ainoa kieli oli tukiviittomat ja kuvat.

      Mihin itselläni tuki meni: kalliisiin kehittäviin peleihin ja kirjoihin, Tikoteekista omin varoin hankittuihin tietokonepeleihin,työajan lyhennykseen tukiviittomaopettajan tullessa kotiin iltapäivällä, lasta aktivoimiin retkiin jne. Joskus tuntui, että kaikki lapsen kanssa toimiminen oli alitajunnan tasolla muuttunut kuntoutukseksi.
      Vuosien univelkojen, ystävien ja sisarusten laiminlyönnin aikaa ei mikään raha korvaa. Kun viikkoihin ei kuule lapsestaan mitään myönteistä hoitavilta tahoilta niin olen huomannut että pelko puretaan välillä epätoivoiseen kehuun.

      Hyvä sukulainen: otapa välillä vaikka tuo lapsi päiväksi luoksesi ja anna äidille mahdollisuus kokea hetki tavallista arkea, joka muille on itsestään selvyys

      • kirjoittaa ihan nappiin

        Mekin aikaisemmin saimme korotettua hoitotukea ja ihan syystä. Minä olin ainoa, joka kykeni toimimaan tulkkina, kun lapsi yritti jotain puhua. Kukaan muu ei ymmärtänyt. Lapsen kanssa ei voinut mennä edes kauppaan.
        Kuluja tuli myös siitä, että otti palkatonta vapaata töistä parin viikon osastokuntoutusjaksoja varten. (josta Kela korvasi osan, mutta ei se palkkaa vastaa) Aikaa meni 24h/vrk, kun teki lapsen kanssa puheharjoituksia, otti lapsen kehityksen joka kohdassa huomioon (todellakin, elämä oli kuntoutusta)täytti lapsen kanssa päiväkotivihkoa päivittäin, jotta lapsi voi kommunikoida siellä edes auttavasti, opetteli viittomia, tulosteli netistä kuvitettuja lauluja lapselle jne.. Kuntoutuslista on loputon, samoin siihen käytetty aika. Ulkopuolinen ei uskoisi minkä työn teimme. Mutta nyt se kaikki vaiva on palkittu. Lapsi puhuu ja kehittyy huimaa vauhtia. Sanoisinpa vain kaikille vanhemmille, että jaksakaa tehdä lapsen eteen töitä, sillä lopulta se kuntoutus rupeaa todellakin näkymään.


      • mä...

        Tämä kaikki kuulostaa niin tutulta...ihanaa et kuuluu että kyllä muillakin on vaikeeta. mulla kohta 6 vuotias poika, puheterapiat, viittomat, kuvat jne. on tullu tutuksi.poika vasta nyt on alkanu puhuun vähänkään selvemmin (onneks, koska eskari oottaa syksyllä) vielä äänteissä vikoja ja korvailee kirjaimia. kelalta saatu korotettu vammaistuki jo kaksi- kolme vuotta nyt uutta päätöstä ootellaan voi olla et laskee normaaliin. Voin kertoo kaikille jotka täällä rähisee vammaistuista plus muista et tulee tarpeeseen, valittajat voivat miettiä jos omalle kohdalle osuis sama niin miten suu pantais. Joutuisit koko ajan oleen oman lapses tulkkina...ja kuinka raskasta tämä on lapselle itselle ku kukaan, (muut kuin korkeentaan oma isä ja äiti), ei ymmärrä sua. nostan hatttua omalle lapselle siitä ettei hän ole alkanut missään vaiheessa häpeemään puhettaan vaan on erittäin sosiaalinen lapsi


    • saada kovin

      helposti.
      Meillä on erittäin vilkas ja keskittymiskyvytön FAS-lapsi, emmekä saa edes sitä alinta vammaistukea. Diagnoosikin löytyy, mutta KELAn lääkärin mukaan on täysin terve.
      Ennenkuin tulee isompia haukkumisia niin lapsi ei ole meidän biologisesti.

      • eri asia

        sitäpaitsi olette ottaneet lapsen vapaaehtoisesti, vaikkei se edes ole oma.

        Minäkään en myöntäisi teille rahallista tukea.

        Mutta puhumaan kykenemättömän vanhemmalle kyllä, kateellisista sukulaisista huolimatta.


      • kokki
        eri asia kirjoitti:

        sitäpaitsi olette ottaneet lapsen vapaaehtoisesti, vaikkei se edes ole oma.

        Minäkään en myöntäisi teille rahallista tukea.

        Mutta puhumaan kykenemättömän vanhemmalle kyllä, kateellisista sukulaisista huolimatta.

        Yökastelijatkin saavat vammaistukea. Tuen tarkoitus on korvata osa lääke- ja vaippakuluista.

        Myös FAS-lapset voivat saada vammaistukea. Ei muuta kuin uusi hakemus Kelaan. Lomakkeen täyttöön voi pyytää apua ja mielipidettä esim neurologin vastaanotolla tai sosiaalineuvojalta.

        Hakemuksessa täytyy kaivaa esiin kaikki "raskaat" puolet lapsen hoitamisessa, joita ei ole normaalin lapsen hoidossa.


      • jotain.
        eri asia kirjoitti:

        sitäpaitsi olette ottaneet lapsen vapaaehtoisesti, vaikkei se edes ole oma.

        Minäkään en myöntäisi teille rahallista tukea.

        Mutta puhumaan kykenemättömän vanhemmalle kyllä, kateellisista sukulaisista huolimatta.

        Voin kertoa,että FAS-lapsen "vilkkaus" on hiukan eri luokkaa kuin tavallisen lapsen.Usein näillä lapsilla ei ole edes minkäänlaista vaarantajua,vaikka olisivat jo koululaisia.
        Miksi mielestäsi vammaistuki kuuluu ainoastaan biologisille vanhemmille?Jos kyseessä on sijais- tai adoptioperhe niin perhe ei välttämättä edes ole tiennyt lapsen alkoholivauriosta ennenkuin lapsi on jo asunut perheessä.
        Minun mielestäni tuki kuuluu kaikille perheille jos muuten on siihen oikeutettu.


    • yks tyyppi

      Vammaistuki on tarkoitettu perheelle korvaamaan vammaisesta lapsesta aiheutuvia erityisiä kuluja ja hoidon raskautta, verrattuna saman ikäiseen terveeseen lapseen.

      Saatu tuki riippuu lapsen vaikeuksista verrattuna terveisiin saman ikäisiin. Saadun rahan vanhemmat voivat käyttää oman harkintansa mukaan oman jaksamisensa tukemiseen. Usein raha menee esim. lapsen hoidon järjestämiseen, jotta vanhemmatkin pääsee harrastamaan silloin tällöin ilman lasta. Mutta yhtälailla rahan voi käyttää vaikka shoppailuun, jos vanhemmista niin tuntuu. Kukaan ei valvo rahan käyttöä tai vaadi todisteita sen käytöstä.

      • pojan omaishoitaja

        Poika pian 13 v, vaikea ja monioireinen adhd, hieno ja karkeamotoriikan häiröitä, lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeutta, sosioemotionaalisen kehityksen viivästymää, aleksitymian piirteitä, yökastelua. Pojalla on lääkitys Adhd:hen, käyttäytymisen hillintään, mukahtamiseen ja yökasteluun. Terapiat on tällä hetkellä tauolla. Korotettu tuki tipahti alimmaksi, josta me sitten valitimme ja nyt vain odotellaan KELA:n päätöstä.


    • korotettu vammaistuki

      Tyttö on nyt 1v3kk. Hän oppi ryömimään vuoden ikäisenä ja konttaamaan kaksi kuukautta myöhemmin. Tytöllä on aivoissa rakennepoikkeama, pikkuaivovermis puuttuu ja aivokurkiainen on hypoplastinen. Motorinen kehitys on jäljessä ja vartalolla hypotoniaa. Näkö- ja kuulohermoissa on häikkää.Kelan mukaan tyttö on terve. Hän on saanut sairaalan maksamaa fysioterapiaa yht. 40 kertaa, kaksi kertaa viikossa. Nyt terapia loppuu, koska korotettu vammaistuki evättiin, niin silloin ei saa kuntoutustukeakaan. Kävelyn oppiminen taitaa jäädä kauaksi tulevaisuuteen, ellei sitten haaveeksi.

    • Puhe.

      Kylläpä on KATEELLINEN kirjoittaja sukulaiselleen.

      Meillä esim. pojalla vaikea puheen viivästyminen, saatiin Hyksin tutkimusjakson jälkeen asiantuntija lääkäriltä ja puheterapeutilta lausunnot joissa suositeltiin tiivistä puheterapiaapojalle, no tätä haettiin kelalta mutta koska lapsi ei saanut korotettua vammaistukea ei kela suostunut kustantamaan puheterapiaa, koska puheterapian ehtona on korotettu tuki!

      Eikun valitusta kelaan, sosiaalilautakuntaan ja koko ajan lapsi ilman tarvitsemaansa puheterapiaa...

      koska poika kuului erikois-sairaanhoidon piiriin niin kunta ei ollut velvollinen järjestämään puheterapiaa (lain mukaan jokaisella alle kouluikäisellä on oikeus puheterapiaan) ja sairaanhoitopiirillä ei varoja!

      Lopulta 8.kk päästä ensimmäisestä hakemuksesta kela korjasi päätöksensä ja myönsi korotetun vammaistuen ja sitä kautta puh.terapian pojalle (tosin vuoden puheterapioiden määrä pitäisi käyttää vajaassa 4kk.ssa ja sitten taas anoa uudestaan puh.terapiaa!)

      OLISIMME MISSÄ VAIHEESSA TAHANSA LUOPUNEET KOROTETUSTA VAMMAISTUESTA KUNHAN POIKA OLISI SAANUT TARVITSEMAANSA PUHETERAPIAA, MUTTA KUN KELA VAATII ETTÄ PITÄÄ ANOA JA SAADA KOROTETTU VAMMAISTUKI ENNEN KUIN SAA KELAN KUSTANTAMANA PUHETERAPIAA!!!!!

    • äfkasikolme

      "Alle 16-vuotiaan vammaistuki on tarkoitettu lapselle, joka sairauden tai vamman takia on vähintään 6 kuukautta hoidon, huolenpidon ja kuntoutuksen tarpeessa niin, että se sitoo perhettä enemmän kuin samanikäisen terveen lapsen hoito. Lisäksi hoidon tulee aiheuttaa erityistä rasitusta."

      Kyllä meillä ainakin ihan syystä lapsi saa korotettua vammaistukea. Mieluummin olisin ilman ja kaikkea sitä huolta, tuskaa, vaivaa ja ajankulua ilman mitä menee terapiaan, kuksailuihin, itseopiskeluun, lääkärikuluihin jne jne

      • Kelan_logiikkaa

        Poika nyt 1,5v. Ensimmäinen korvatulehdus 3kk:n ikäisenä. Kesäkuusta 2009 heinäkuuhun 2010 käyntejä yksityisellä, lastenpolilla ja tk:ssä 65x. Yli 20 korvatulehdusta ja 20-25 laringyyttiä, joista lääkehöyryä 10 tapaukseen. Valvottuja öitä 50 ettei poika tukehdu kakomiskohtauksiin ja yli 200 tuntia palkatonta poissaoloa töistä. Antibioottikuureja 21 ja paikallishoitoon korvatippoja 9x. 2x tuubit, toimivat mutta siltikin korvatulehduksia. Näillä tuli peruskorvaus, josta valitus.

        Hankin tarhasta todistuksen että muksu ollut poissa vuoden aikana yli 45 hoitopäivää vuoden aikana sairauksien takia. Sekään ei "riittänyt". Valitin uudestaan ja lisäsin, että korvatulehduksissa 4x sellaista jatkohoitoa, että kun korvatulehdus alkanut ja märät imetty korvasta, käyty 3-6vrk peräkkäin imemässä korvasta märät pois. Eli yksistään 4. korvatulehdusta vaatinut jopa 15-18 käyntiä korvapolilla. Tätä ei ole laskettu tuohon edm. 65 käyntikertaan, koska nämä jatkohoitoja.

        Tuli tieto, että selvitykset eivät anna oikeutta korotettuun tukeen. No, lasten infektiolääkäriltä lausunto, että pojalla niin monta tulehdusta korvissa, että vaikuttanut motoriikan ja puheenkehitykseen. Ei ole kuullut puhetta tulehdusten takia ja tasapainoaisti häiriintynyt samasta syystä. Tällä saatiin korotettu tuki, 6kk jälkikäteen. Voi V!

        Tämän kirjoitti pojan isä.


    • kateutta ilmassa

      JOLLA ON KALTAISESI SUKULAINEN...häpee.

      • fgjgfff

        On tää nyt ku joku helvetin ääliö kahdehtii vammaistukea. Kuka vaan olis mieluummin ilman vammaistukea jos vaan lapsi olis terve/normaali tms.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      140
      1415
    2. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1215
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      168
      922
    4. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      29
      889
    5. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      167
      789
    6. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      41
      766
    7. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      49
      752
    8. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      54
      733
    9. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      36
      635
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      37
      595
    Aihe