Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kinkkinen perintö

Riikan puolesta

Osaatteko kukaan sanoa, miten tulisi toimia seuraavanlaisessa tapauksessa:

Olemme lapseton aviopari, meillä on jonkin verran omaisuutta: omakotitalo, kaksi kaupunkiasuntoa sijoitusasuntoina, joissa vuokralaiset, vanha maalaistalo kesäasuntokäytössä, parikymmentä hehtaaria metsää, joitakin sijoitusosakkeita, rahaa pankissa.

Emme kumpikaan pidä tarpeellisena, että omaisuutemme päätyisi kuolemamme jälkeen suvuillemme, suvut omistavat enemmän kuin me. Sen sijaan haluaisimme, että omaisuutemme jäisi ystäväperheemme lapselle, tällä hetkellä noin kolmikymppiselle Riikalle. Hän on asunut luonamme lapsuus- ja nuoruusvuosinaan useaan otteeseen, yhteensä monta vuotta. Olemme hänelle kuin toiset vanhemmat tai mummi ja ukki. Mitenkään virallista hänen asumisensa ei ole ollut, mutta esimerkiksi kouluaikoina me usein allekirjoitimme kokeita tai todistuksia. Hänen vanhempansa olivat välillä matkatöissä tai muuten poissa kuvioista (päihteitä ja psyykkisiä ongelmia). Sosiaaliviranomaiset suostuivat aikoinaan tähän menettelyyn, jotta turhalta paperisodalta vältyttäisiin. Tiesivät lapsen olevan hyvässä hoidossa ja turvassa. Saattaa olla, että arkistoista löytyisi päätöksentekopapereitakin.

Voimmeko adoptoida Riikan, ilman että hänen biologiset vanhempansa joutuvat luopumaan vanhemmuudestaan? Tiedän tapauksen, että ihmisellä on ollu virallisesti kahdet vanhemmat, kasvattivanhemmat ja biologiset, ja hän on perinyt heidät kummatkin. Lieneekö lainsäädäntö näistä 80-luvun päivistä muuttunut?

Haluaisimme siis adoptoida Riikan sen vuoksi, ettei hänen tarvitsisi perintöverot maksaakseen meidän kuoltuamme heti ruveta realisoimaan perimäänsä omaisuutta. Perintöverohan on paljon pienempi, jos perittävä on lähisukua. Riikka on kuitenkin se, joka meidät perii.

4

736

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei ole

      mhdollista, että suomalaisella olisi kahdet vanhemmat. Jos adoptoitte tytön, hän menettää omat vanhempansa ja vanhempiensa perinnön.

      Ainoaksi vaihtoehdoksi jää testamentin tekeminen tytön hyväksi. Silloin hän joutuu maksamaan raskaat perintöverot, mutta kun perittävää sentään on noinkin paljon, niin kyllähän siitä käteenkin jää. Lakiosa oikeus on vain rintaperillisillä, joten Riikka saa kaikki mitä verottaja jättää jäljelle.

    • Adoptoidun sukulainen

      Muutama juttu:

      - Ennen vuonna 1980 voimaan astunutta uudistettua adoptiolakia adoptiolapset todellakin perivät sekä biovanhempansa että adoptiovanhempansa. Adoptoidut perivät myös biosukulaisiaan, mutta he eivät perineet adoptiosukulaisiaan. Uuden lain myötä adoptiolapset asetettiin biolasten kanssa samanlaiseen tilanteeseen eli adoption jälkeen he perivät vain adoptiovanhempansa ja adoptiosukunsa, mutta he eivät peri biovanhempiaan tai biosukuaan. (Testamentin avulla voivat tietenkin biologiset vanhemmat ja sukulaiset nykyäänkin jättää perintöä adoptoiduille.)

      - Riikan kohdalla saatettaisiin voida ajatella aikuisadoptiota, koska hän on lapsuutensa aikana ollut teidän hoidossanne. Tällöin hän kuitenkin menettäisi perimisyhteyden biologisiin vanhempiinsa ja sukuunsa. Eli nykyään adoptoidut eivät voi rintaperillisinä periä kaksia vanhempia. Aikuisadoptioita ei myöskään yleensä vahvisteta tällaisissa tapauksissa, joissa motiivina on lähinnä perintöveron kiertäminen. Jos Riikka on asunut myös biovanhempiensa kanssa ja jos hänellä on heihin tiivis suhde, aikuisadoptio tuskin menisi käräjäoikeudessa läpi.

      - Voitte tietenkin testamentata omaisuutta Riikalle. Jos haluatte siirtää hänelle omaisuuttanne, niin voitte varmasti tehdä sitä jo elinaikanannekin. Silloin kannattaa selvittää, miten omaisuuden siirtoa kannattaa tehdä, että selviää vähimmillä veroilla.

    • Perheen sisällä adoptoitu

      Lakipykälät ovat tosiaan selvät. Itse kuulun siihen joukkoon, joita alkoi ensimmäisten joukossa koskea juuri se laki, että en peri biologista vanhempaani enää. Se on oikeastaan hyvä, sillä mitäpä sitä sillä perinnöllä, jos vanhemmuuttakaan ole.
      Neuvoisin lämpimästi keskustelemaan tämän "adoptiotyttären" kanssa asiasta, mitä hän on mieltä. Sitä paitsi minusta kuulostaa siltä, että teidän suhteenne on paljon syvempi kuin mikään perintöjärjestely, joten oikeus saattaisi kaysoa sen myös puoltavaksi asiaksi. Ei kuitenkaan kannata laittaa tyttöparkaa vaikeaan valintatehtävään - joko omat biovanhemmat vastaan ihanat naapurin "sijaisvanhemmat" miljoonaomaisuuksineen. Siitä varmaan tulee vaan paha mieli kaikille.
      Yksi mahdollisuus, josta "tyttönne" voisi olla myös mielissään on omaisuuden lahjoítus johonkin hyvään tarkoitukseen, esim. vaikka lapsettomuuden tutkimukseen tai Pelastakaa Lapset ry:lle tai Unicefille tai jollekin tuon kaltaiselle järjestölle, jolloin rahat menevät monien lasten hyväksi. Aina on mahdollisuus myös säätiöidä varat. Tällöin varoja luovutetaan pikkuhiljaa johonkin hyvään tarkoitukseen, esim. mielenterveydestä kärsivien perheiden lasten lomatoimintaan tai johonkin. Kannattaa jutella jonkun hyvän juristin kanssa.
      On muuten hienoa, että olette olleet jollekin pienelle tytölle läsnä silloin kun hän on tarvinnut vanhempaa ja turvaa. Teidän rakkautenne vuoksi sosiaalihuoltokierteestä on yksi ihminen vähemmän ja hän on saanut mahdollisuuden onnellisempaan lapsuuteen ja parempaan aikuisuuteen. Olette kunnioituksen ansaineet. Hienoa!

    • mie1234

      Minä (41) ja mieheni (37) teimme keskinäisen testamentin, jonka allekirjoitimme viime viikolla. Kun me molemmat olemme poissa, sijoituskämpät, asunto ja rahasto-osakkeet menevät Pelastakaa Lapset ry:lle. Lapsettomia kun olemme ja haluamme, että kärsivät lapset hyötyvät meistä jotain, kun emme omaakaan lasta saaneet.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2444
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2143
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1798
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1591
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1566
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1525
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1478
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      87
      1296
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe