Astiapesukoneen käyttöikä?

Tiskari_77

Kuinka pitkään 2000-luvun astianpesukoneen voi olettaa kestävän käytössä? Itsellä 2002 mallinen Electrolux lakkasi juuri toimimasta. Virtavaloa lukuunottamatta täysin eloton peli. Pesty vajaassa seitsemässä vuodessa tahtiin koneellinen per viikko. Sanoisin että yllättävän lyhyt elinkaari 600 euron koneelle? Muistelin, että vanhempien 1987-mallin koneella pestiin 13 vuotta ja koneellinen päivässä, kun oli enemmän väkeä astioita likaamassa. Mitenkäs teidän muiden kokemukset näistä? Tekniikka kehittyy, laite halpenee ja käyttöikä on tuurista kiinni? Tämähän lienee ajan henki...

74

23281

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • veikkaisin

      Meidän siemens on pessyt kahdeksan vuotta suunnileen koneellisen päivässä, eikä hajoa vaikka odotan jo että sasi ostaa uuden.

      Eiköhän näiden nykykoneiden järkevä käyttöaika ole jotain kymmenen vuoden molemmin puolin.

      • pesunkestävä

        vm 1992 Electrolux ,koneellinen per päivä ei vian vikaa ja puhdasta tulee.


    • Tiskari_77

      Samasta teemasta vähän kääntäen: Mitenkä olette huomanneet astianpesukoneissa hinnan ja laadun korrelaation? Voiko halpa siis olla hyvä ja normaalihintainen / kallis kone kestävyydeltään huono? Hintataso näkyy vaihtelevan alta kolmensadan ja 700 euron välissä uusissa laitteissa tällä erää.

      • että voisi päätellä mitään

        No kyllä voi ihan suoraan sanoa että tuplaten kalliimpi on varmaan parempi, mutta ei tuplaten parempi.

        Harvemmalla on pitkäaikaista kokemusta monista erihintaisista toisiaan vastaavista koneista.


      • riska_74
        että voisi päätellä mitään kirjoitti:

        No kyllä voi ihan suoraan sanoa että tuplaten kalliimpi on varmaan parempi, mutta ei tuplaten parempi.

        Harvemmalla on pitkäaikaista kokemusta monista erihintaisista toisiaan vastaavista koneista.

        Kokemukseni mukaan hinnalla ei ole tekemistä kestävyyden kanssa.

        Joissakin tapauksissa kalliimpi kone on ainoastaan varustettu paremmin ja hintalisä koostuu varustelusta osien ollessa pääosin samoja.
        Muuten samassa koneessa voi olla hiukan erilaiset käyttökytkimet/avauskahva/astiakorit (saadaan kone näyttämään eri tuotteelta), ohjelmisto voi olla erilainen/jotain näyttöruutuja tai kalliimmassa on vaikkapa rosteripinnat ja halvemmassa on maalattua peltiä ja hinta on ihan eri luokkaa... Visuaaliset eroavaisuudet eivät tee toisesta sen kestävämpää.

        Eroa laadussa ja kestävyydessä tullee luullakseni eniten sen perusteella, missä tehtaassa kone sattuu olemaan valmistettu. Useita erimerkkisiä koneita valmistetaan samoissa tehtaissa ja ne ovat saman konsernin tekeleitä, joten niiden kestävyydessä ei ole eroja muuten kuin yksilöittäin.

        Tiskikonetta ei oiken pysty väärin käyttämäänkään paitsi liiallinen ruoantähteiden joutuminen koneeseen/liika pesuaineen käyttö, joten kyse on käsitykseni mukaan pelkästään kokoonpanon ja komponenttien laadusta. Pesuaineet saattavat vaikuttaa, kun niitä on niin monensorttisia. Pyykkikoneissa pesuaineet vaikuttavat ainakin. Jotkut pesuaineet kerääntyvät koneeseen ja tukkivat paikkoja. Tiskikone-aineista en niinkään tiedä.


    • zorro

      meillä vanha ROSENLEW tahkosi aikanaan 12 vuotta ilman murheita,sen jälkeen ollaan "ajeltu" MIELEllä hiukan yli 7 vuotta.aika näyttää,aika näyttää...

      • Boshkhi

        italialaista voi kohtuuhyvin luottaa kestoon...

        Jopa UPON ruottalaiset on ihan ok.


    • näin on

      23 vuotta on tuo AEG-tiskari pessyt ja vielä rouskuttaa ihan pirtsakasti.

      Vettä kyllä kuluttaa reippaasti enempi kuin uudemmat, mutta puhdasta tulee jne.

      Käyttöäkin on n. 4-5 koneellista/viikko.

    • TT-Citikka

      olla nykykoneet suunniteltu siinä kuuden vuoden käyttöikää varten. Eikä edes Miele kestä välttämättä kauempaa, vaikka on kalliimpi ja ainakin periaatteessa lujemmaksi suunniteltu.

    • sattumaakohan?

      Kävi täsmälleen samoin, kuin aloittajallekin jo viime vuoden puolella. Samana vuonna 2002 ostettu Electrolux astianpesukone alkoi ensin jauhaa samaa ohjelmaa loputtomiin ja lopulta ei käynnistynyt enää ollenkaan. Kyse oli kalliimmasta mallista, jossa oli näkyvissä punaisella digitaalinumeroilla jäljellä oleva pesuaika. Kuluttajavalituslautakunta on linjannut päätöksissään suurten ja kalliiden kodinkoneiden, joka astianpesukonekin on, hyväksyttäväksi käyttöiäksi vähintään viisi vuotta. Kun tuo aikaraja ylittyy, valmistajan ei enää katsota olevan virhevastuussa, vaikka oletettava käyttöikä kodinkoneille onkin vähintään 10 vuotta. Ei siis auttanut muu kuin ostaa uusi kone ja eri merkkiä. Onneksi kotivakuutuksesta tuli hieman apua hankintahintaan.

      • Tiskari_77

        Mitä nyt nettipalstoja oon selaillut, niin paljon on vikoja tiskikoneissa ja nimenomaan uudehkoissa. Omassa koneessa saattaa olla vain vuotosuoja lauennut. Menee tosiaan tilttiin kun virrat kytkee ja sitten nuo paneelin ledit syttyy. Jännää kun edellisen pesun suoritti muutama päivä sitten täysin normaalisti.


      • Nimetön
        Tiskari_77 kirjoitti:

        Mitä nyt nettipalstoja oon selaillut, niin paljon on vikoja tiskikoneissa ja nimenomaan uudehkoissa. Omassa koneessa saattaa olla vain vuotosuoja lauennut. Menee tosiaan tilttiin kun virrat kytkee ja sitten nuo paneelin ledit syttyy. Jännää kun edellisen pesun suoritti muutama päivä sitten täysin normaalisti.

        moottorin hiilet ovat loppu , käynnistäessä kone käy ohjelman läpi ja jos moottorin kohdalla tulee tiltti niin eipä käynnisty vaikka muuten olisi ok.


      • testaa ensin
        Nimetön kirjoitti:

        moottorin hiilet ovat loppu , käynnistäessä kone käy ohjelman läpi ja jos moottorin kohdalla tulee tiltti niin eipä käynnisty vaikka muuten olisi ok.

        Ensin kannattaa kyllä testata linkouksen toimivuus


        ...ai, puhuttiinkin astianpesukoneista? No silloin on aika erikoinen värkki, jos on hiilet moottorissa.


    • Nimetön

      muistaakseni elektrohelios kesti 11v , nyt on menossa "halpis Bosch " ja hyvin tuntuu pelaavan
      koneellinen päivässä tulee pestyä

    • airsio

      Koneet eivät tosiaan kestä lähellekkään niin pitkään kuin yli 10 vuotta sitten ostetut.

      Se on tämä markkinataluos, tehnyt kaikesta niin kovaa bisnestä, että kaikki komponentit ovat viritetty kestämään juuri ja juuri sen 5 vuotta, mutta merkeissä on aika isoja eroja.

      Jos liikkeessä on jatko takuu mahdollisuus, kannatta sitä ehdottomasti käyttää, jos sattuu että kone pimahtaakin ennen aikojaan.

      On olemassa joitain merkkejä joita ei missään tapauksessa kannata ostaa vaikka hinta olisikin laadukkaan olinen, en kerro merkkejä, mitä en ostaisi tänä päivänä, jokainen ottakoon selvää mikä kestää ja toimii ja mikä ei !

      • jatkotakuu

        Jatkotakuussa kuluttaja laitetaan maksamaan virhevastuu, joka kuuluu myyjälle.


      • -ei pesunappeja

        ...näin sanoi huoltomies, tekevät liikaa vaahtoa...joo, kyllä koneen mukana tulee iso paketti nappuloita
        vuoden käytön jälkeen (puoli nappulaa/koneellinen) koneen käyntihäiriö, tai surrasi ja surrasi, vaikka avasi kannen.. kyllä se kotikonstein kuivaamalla korjaantuu


      • älytön toteamus

        "jokainen ottakoon selvää mikä kestää ja toimii ja mikä ei"

        Kuluttajalla ei ole mitään mahdollista arvioida koneiden kestävyyttä. Kuluttaja ostaa koneen ja joskus se hajoaa, hän ei voi tietää miten pitkään joku toinen kone olisi kestänyt, eikä varsinkaan voi tietää kestävyyttä etukäteen esitteitä eikä edes myymälän konetta tutkimalla.

        Joku pienkonekorjaaja näkee paljon koneita ja niiden vikoja ja tietää miten mitkäkin koneet yleensä vikaantuu. Korjaajatkaan ei törmää niihin koneisiin joihin ei ole tullu vikoja.


      • varmat merkit...

        Miele pitää olla valmistettu saksassa.
        Jos hinta hirvittää niin Bosch toinen hyvä kunhan valmistus maa on saksa.


    • elliivo

      Halvin kone mikä aikanaan löytyi Carlsoilta oli Siemens. Kesti 13 vuotta. Olisi vielä senkin jälkeen pessyt mutta ääni muuttui sietämättömän kovaksi.
      Ostin sitten Ignis-merkkisen koneen joka maksoi alle 300 e.
      Se on nyt toiminut moitteetta muutaman vuoden ja jatkaa edelleen.
      Aikaisemmin pesin joka päivä koneellisen mutta nyt kun sähkön hinta on noussut niin paljon, pesen aika usein käsin päivän tiskit ja käytän konetta vain 1-2 kertaa viikossa.

      • Astianpesukone

        Meillä vuoden 1986 Helkama astianpesukone pesee vieläkin.


      • ampheeri
        Astianpesukone kirjoitti:

        Meillä vuoden 1986 Helkama astianpesukone pesee vieläkin.

        ja wattijuoppo tuo sinun v.1986 koneesi. Tosin onnittelut kestävästä ostoksesta. Nykykoneet nyyhkähtää keskiarvolla 4-5 vuotta mutta vievät sähköä murto-osan 80-luvun ja 90-luvun alun koneista.


    • ajatelmia vaan tässä

      Astianpesukone on kuin muutkin kodinkoneet tänään: pyritään tekemään mahdollisimman halvalla, myydään jopa alle 300 eurolla. Sillä rahalla ei tehdä "hyvää" konetta, vaan ainoastaan kilpailutilanteen vaatimia hinnannäyttö-koneita. Kilpailu ja kuluttajat (=me) ovat saaneet koneiden laadun tippumaan viimeisen 15 vuoden aikana. Halpaa ja halpaa, kaiken pitäisi olla halpaa. Suomesta katoaa tuotantoa ulkomaille juuri siitä syystä että muualla tehdään halvemmalla, samalla koneiden komponenttien laatu heikkenee kun kaiken pitää olla halpaa. Halvinta mahdollista. Osta halvin, hauku sitten koko merkki, vaikka samalla merkillä löytyy myös hyviä malleja. Menehän ostamaan kaupasta (ihan sama onko gigantti tai Musta Pörssi) se 269 maksava tiskari niin se kone kyllä haukutaan ihan paskaksi ja yritetään myydä joku satasta kalliimpi, ihan sama paska, mutta siinä on yksi nappi enempi, mutta kaupalle jää 70 euroa enempi katetta (tai siis jää katettakina)...

      • uusissa halvoissa

        Karkeasti voisi sanoa niin että hinta nousee laadun toiseen potenssiin. Eli kaksi kertaa parempi kone onkin neljä kertaa kalliimpi.

        Kyllä nämä nykykoonnetkin kestää varamaan keskimäärin sen 10 vuotta, sehän nyt on aika paljon yksilöstä kiinni, toinen voi sipata kuuden vuoden ikäisenä ja toinen toimii kuusitoista vuotta.

        Se mikä on oikeasti muuttunut, on se että korjaajat ovat hinnoitelleet itsensä pihalle markkinoilta. Koneta ei kannata korjata, kun remontin hinnalla saa jo melkein uuden.


      • käsityö
        uusissa halvoissa kirjoitti:

        Karkeasti voisi sanoa niin että hinta nousee laadun toiseen potenssiin. Eli kaksi kertaa parempi kone onkin neljä kertaa kalliimpi.

        Kyllä nämä nykykoonnetkin kestää varamaan keskimäärin sen 10 vuotta, sehän nyt on aika paljon yksilöstä kiinni, toinen voi sipata kuuden vuoden ikäisenä ja toinen toimii kuusitoista vuotta.

        Se mikä on oikeasti muuttunut, on se että korjaajat ovat hinnoitelleet itsensä pihalle markkinoilta. Koneta ei kannata korjata, kun remontin hinnalla saa jo melkein uuden.

        Olen aika samoilla linjoilla hinta-laatu suhteesta. Sinnepäin tuo tuntuisi menevän.

        En usko että nykyiset koneet ovat yhtä kestäviä kuin vaikkapa 10 vuotta vanhat. Kone on suunniteltu niin ettei se kestä niin kauan kuin edellinen koneesi kesti. Valmistajat kun haluavat asikkaita mahdollisimman usein ostoksille.

        Kun uusi kone tehdään tehtaissa koneellisesti ja korjaaja tekee käsityönä korjaukset, ei tarvitse miettiä miksi korjaukset maksavat lähes uuden koneen hinnan.


      • väärinpäin
        uusissa halvoissa kirjoitti:

        Karkeasti voisi sanoa niin että hinta nousee laadun toiseen potenssiin. Eli kaksi kertaa parempi kone onkin neljä kertaa kalliimpi.

        Kyllä nämä nykykoonnetkin kestää varamaan keskimäärin sen 10 vuotta, sehän nyt on aika paljon yksilöstä kiinni, toinen voi sipata kuuden vuoden ikäisenä ja toinen toimii kuusitoista vuotta.

        Se mikä on oikeasti muuttunut, on se että korjaajat ovat hinnoitelleet itsensä pihalle markkinoilta. Koneta ei kannata korjata, kun remontin hinnalla saa jo melkein uuden.

        > Se mikä on oikeasti muuttunut, on se että korjaajat ovat hinnoitelleet itsensä pihalle markkinoilta. Koneta ei kannata korjata, kun remontin hinnalla saa jo melkein uuden.

        Tai sitten koneet ovat halventuneet niin, ettei enää kannata maksaa korjaajalle puolen päivän työstä & tarvikkeista 1/10 -osaa omasta kk-liksasta (brutto), kun uuden koneen saa 1/5 -osalla kk-liksasta.

        Muinaisista astianpesukoneiden hinnoista ei minulla ole tarkkaa mielikuvaa, mutten taida mennä pahasti metsään, jos väitän niihin palaneen 80-luvulla helposti lähes 1 kk bruttopalkan.

        Esim. ensimmäisistä 28" (palloputki)telkkareista huudettiin 90-luvulla kymppitonni = kuukauden palkka. Nyt samankokoisen 32" laajakuva- (eli vähän leveämpi & matalampi) ruudun saa yhden viikon bruttopalkalla.


      • kuluttajan
        väärinpäin kirjoitti:

        > Se mikä on oikeasti muuttunut, on se että korjaajat ovat hinnoitelleet itsensä pihalle markkinoilta. Koneta ei kannata korjata, kun remontin hinnalla saa jo melkein uuden.

        Tai sitten koneet ovat halventuneet niin, ettei enää kannata maksaa korjaajalle puolen päivän työstä & tarvikkeista 1/10 -osaa omasta kk-liksasta (brutto), kun uuden koneen saa 1/5 -osalla kk-liksasta.

        Muinaisista astianpesukoneiden hinnoista ei minulla ole tarkkaa mielikuvaa, mutten taida mennä pahasti metsään, jos väitän niihin palaneen 80-luvulla helposti lähes 1 kk bruttopalkan.

        Esim. ensimmäisistä 28" (palloputki)telkkareista huudettiin 90-luvulla kymppitonni = kuukauden palkka. Nyt samankokoisen 32" laajakuva- (eli vähän leveämpi & matalampi) ruudun saa yhden viikon bruttopalkalla.

        se haluaa koneen halvalla ja hyvillä ominaisuuksilla. Koneiden hinnat eivät ole kasvaneet samassa suhteessa kun muut hinnat. Eihän 300€ voi saada hyvää konetta hyvillä ominaisuuksilla. Mulle opetti vanhemmat aikanaan ettei köyhän kannata ostaa halpaa. Hyvä ja halpa eivät kulje käsikädessä.
        Kaikkien ihmisten palkat ovat nousset niin myös kone korjaajien.


      • jopa euroissa
        väärinpäin kirjoitti:

        > Se mikä on oikeasti muuttunut, on se että korjaajat ovat hinnoitelleet itsensä pihalle markkinoilta. Koneta ei kannata korjata, kun remontin hinnalla saa jo melkein uuden.

        Tai sitten koneet ovat halventuneet niin, ettei enää kannata maksaa korjaajalle puolen päivän työstä & tarvikkeista 1/10 -osaa omasta kk-liksasta (brutto), kun uuden koneen saa 1/5 -osalla kk-liksasta.

        Muinaisista astianpesukoneiden hinnoista ei minulla ole tarkkaa mielikuvaa, mutten taida mennä pahasti metsään, jos väitän niihin palaneen 80-luvulla helposti lähes 1 kk bruttopalkan.

        Esim. ensimmäisistä 28" (palloputki)telkkareista huudettiin 90-luvulla kymppitonni = kuukauden palkka. Nyt samankokoisen 32" laajakuva- (eli vähän leveämpi & matalampi) ruudun saa yhden viikon bruttopalkalla.

        Koneethan nyt jopa nimellishinnaltaan halvempia kuin ennen, eli muihin hintoihin verrattuna kodinkoneet ovat halventuneet oikein reilusti.

        Mitään ei oikein enää kannata korjauttaa ja itsekin korjaaminen on kyseenalaista sillä varaosat ovat ihan järjettömän hintaisia.

        Joku pyykkikone maksaa varmaan helposti yli 10.000€ jos laskisi komponenttien hinnat varaosaluettelosta.

        Itse maksoin yhdestä hikisestä nappitermostaatista 60€, samanlaisia, mutta ei ihan yhteensopivia myydään elektroniikka liikkeissä muutamalla eurolla ja niissäkin on kovat katteet.


    • Husse

      Sanotaa tähän väliin että vanhemmillani Husqvarnan astianpesukone kestänyt jo yli 20 vuotta. 80-luvulla ostettu ja toimii kun junan vessa, pesty joka toinen päivä koneellinen. Ainoa mikä mennyt ajan saatossa, sisävalo palanut. Joskus tehtiin koneet hyvin.

      Niin ikään käytössä on edelleen aivan loistavasti ja uutta tehokkaammin toimiva Mikro 80-luvulta, merkkiä en muista Electrolux tai Husqvarna. Uus mikro ei lämmitä samas ajas lähellekkään niin hyvin ruokaa, johtuu kai siitä kun uudet mikrot on alle puolet siitä tehosta mitä toi vanha.

      • juujoojeejuu

        Oma kokemus on semmoinen että vanha 80-luvun siemens toimi 20 vuotta aivan huoletta. Ongelmaksi tuli lopulta semmoinen että ne muoviset rojusihdit mureni ja koneen käyttö muuttui aika työlääksi kun pesuvarsia joutui ronkkimaan puhtaaksi joka pesun jälkeen. Mutta silti se vaan tiskasi...

        Sitten hankittiin tilalle halpa italialainen sutkuttaja. Tosi hiljainen ja näppärä kone.

        Mutta parin viikon kuluttua se laski vedet allensa. Takuu sen korjasi. Takuun rauettua vedet valui taas koneen alta. Korjasin sieltä itse yhden vuotokohdan ja olin tyytyväinen. Mutta sitten se alkoi tuhnuttamaan sitä vettä heti uudestaan. Siellähän oli toinenkin paikka mikä tihkuaa.

        Nyt se mokoma rakkine vuotaa sitten luukun välistä sitä vettä eikä sitä aina jaksaisi olla purkamassa.

        Lisäksi astiakoreista on kaikki muovinippelit haurastuneet piloille, joten ylemmän korin kanssa saa olla tarkkana, ettei kaikki lasit ole sirpaleina lattialla.

        Ihan rihkama rakkine.

        Kerran töissä korjasin muutaman vuoden ikäisen ja laadukkaan oloisen koneen. Ohjelma ei mennyt läpi koska lämmitys ei toiminut. Ohjelmakortin releet oli väsähtäneet ja niiden vaihdolla se korjaantui. Kodinkonehuollossa ohjelmakortin vaihto olisi maksanut niin paljon että olisi jo kannattanut ostaa uusi kone. Ennemmin kannatti korjata se ohjelmakortti talon omassa korjaamossa.

        Ei noista oikein ota selvää että mikä kone kestää pisimpään. Ne pitäisi purkaa kaupassa ja tutkia mikä on tehty muovista ja mikä teräksestä. Ikävä kyllä kauppias tähän ei taida suostua...

        Yksi konsti millä näiden muovikoneiden ikää saa ehkä pidennettyä on käyttää alhaisempaa pesulämpötilaa jos mahdollista. Silloin muovit ei haurastu niin nopeasti.


      • eivätkä selvitä
        juujoojeejuu kirjoitti:

        Oma kokemus on semmoinen että vanha 80-luvun siemens toimi 20 vuotta aivan huoletta. Ongelmaksi tuli lopulta semmoinen että ne muoviset rojusihdit mureni ja koneen käyttö muuttui aika työlääksi kun pesuvarsia joutui ronkkimaan puhtaaksi joka pesun jälkeen. Mutta silti se vaan tiskasi...

        Sitten hankittiin tilalle halpa italialainen sutkuttaja. Tosi hiljainen ja näppärä kone.

        Mutta parin viikon kuluttua se laski vedet allensa. Takuu sen korjasi. Takuun rauettua vedet valui taas koneen alta. Korjasin sieltä itse yhden vuotokohdan ja olin tyytyväinen. Mutta sitten se alkoi tuhnuttamaan sitä vettä heti uudestaan. Siellähän oli toinenkin paikka mikä tihkuaa.

        Nyt se mokoma rakkine vuotaa sitten luukun välistä sitä vettä eikä sitä aina jaksaisi olla purkamassa.

        Lisäksi astiakoreista on kaikki muovinippelit haurastuneet piloille, joten ylemmän korin kanssa saa olla tarkkana, ettei kaikki lasit ole sirpaleina lattialla.

        Ihan rihkama rakkine.

        Kerran töissä korjasin muutaman vuoden ikäisen ja laadukkaan oloisen koneen. Ohjelma ei mennyt läpi koska lämmitys ei toiminut. Ohjelmakortin releet oli väsähtäneet ja niiden vaihdolla se korjaantui. Kodinkonehuollossa ohjelmakortin vaihto olisi maksanut niin paljon että olisi jo kannattanut ostaa uusi kone. Ennemmin kannatti korjata se ohjelmakortti talon omassa korjaamossa.

        Ei noista oikein ota selvää että mikä kone kestää pisimpään. Ne pitäisi purkaa kaupassa ja tutkia mikä on tehty muovista ja mikä teräksestä. Ikävä kyllä kauppias tähän ei taida suostua...

        Yksi konsti millä näiden muovikoneiden ikää saa ehkä pidennettyä on käyttää alhaisempaa pesulämpötilaa jos mahdollista. Silloin muovit ei haurastu niin nopeasti.

        ". Ne pitäisi purkaa kaupassa ja tutkia mikä on tehty muovista ja mikä teräksestä. Ikävä kyllä kauppias tähän ei taida suostua..."

        Myyjät ei myöskään tiedä koneista yhtään mitään. Ostin pesukonetta ja kyselin koneiden pesukaukalon materiaalia, eli onko terästä, muovia vai jotain muuta. Erittäin harva myyjä tiesi sitä, yleensä ottivat sen esitteen käteensä jossa on pilven hattaroiden ja kukkasten kuvia, hetken selailun jälkeen vain totesivat, ettei täällä kerrota.


      • djask
        eivätkä selvitä kirjoitti:

        ". Ne pitäisi purkaa kaupassa ja tutkia mikä on tehty muovista ja mikä teräksestä. Ikävä kyllä kauppias tähän ei taida suostua..."

        Myyjät ei myöskään tiedä koneista yhtään mitään. Ostin pesukonetta ja kyselin koneiden pesukaukalon materiaalia, eli onko terästä, muovia vai jotain muuta. Erittäin harva myyjä tiesi sitä, yleensä ottivat sen esitteen käteensä jossa on pilven hattaroiden ja kukkasten kuvia, hetken selailun jälkeen vain totesivat, ettei täällä kerrota.

        Laite se myyjä soittamaan maahantuojalle, kyllä selviää!


    • Tuurikauppaa

      Kestää tasan takuuajan jos ei ennen ala vuotaa alleen. Vuotoviat yleisempiä uusissa koneissa ja kastuminen pilaa myös elektroniikan.

    • realistiM40

      Nykykoneet on tehty kierrätettäväksi kompostimateriaaleista. Siksi ne eivät kestä. Ennen tehtiiin laitteet oikeista materiaaleista käyttötarkoituksen mukaan.

      Kierrätys on jumalan lahja valmistajille ja se lisää myyntiä. On pakko ostaa kallis kone useammin. Valmistus vie enemmän energiaa, rasittaa luontoa ja kaatopaikat täyttyvät romusta ja ihmisten rahat menee tehtaille. Uusia laitteita ei voi tai kannata enää korjata kun ne on tehty kertakäyttöisiksi kierrätyksen nimissä. Laitteita ei edes suunnitella kestämään tai huollettaviksi. Elektroniikkalaitedirektiivin vaikutuksesta on kielletty huoltamasta ja kierrättämällä myyntiin vanhoja koneita, koska se vähentäisi myyntiä. Tässäkin ekojutussa "Tie helvettiin on silattu hyvillä aikomuksilla".
      Usein elinkaarimallista unohdetaan valmistuksen ja kierrätyksen panostus, jolloin pitkäikäiset vanhat laitteet pesisisivät nykyiset ekolaitteet mennen tullen. Usein tuijotetaan sinisilmäisesti jotain keinotekoista energialuokitusta. Matalaan energiaa päästään käyttämällä vähän vettä ja jättämällä tiski likaiseksi.


      Minulla on mennyt tiskarin made-in-france tyhjennyspumppu 3 v välein. Se oli tehty kuin aikapommi vuotamaan kun kumi kuluu käytössä ja se syövyttää itseensä. Vaihdoin uuden osan, johon lisäsin sen puuttuvan oikean radiaalitiivisteen. Se on toiminut 7 v nyt. Oikea osa maksoi 2 eur lisää ja sellaisia oli ennen käytössä.

      • kaatis

        mistä löytyy tuo direktiivi, en ole kuullut. Toivon, että siinä olisi tulkitsemisvaraa.


    • masiinat kunnossa

      apk ja pyykkikone samaa merkkiä; molemmat yli 20-vuotiaita, reilusti (miele). Hella täyttää toukokuussa 34 v. ja toimii, kellolaitteen on tosin pari kertaa ukkonen särkenyt, ja noin vanhaan ei enää saa varaosia. Hella oikuttelee joskus, mutta kun uhkaan ostaa uuden, kiukuttelut loppuu siihen (on muuten husqvarna).

      • kestää kyllä

        Edellisen asunnon AEG-astis käy vieläkin eli 22-vuotias.
        Nykyisen kämpän Siemens-astis on 16-v ja porskuttaa. Ottaa vettä todella hitaasti, eli sulku kiinni ja syöttöletku irti. Koneen takana on kumitiiviste sihti mihin kertyy sakkaa. Sihti puhtaaksi ja kamat takaisin kiinni, niin taas skulaa.
        Tosin se lähtee kuukauden päästä keittiörempan myötä niinkuin 25-vuotiaat Rosenlew jk/pak ja Upo hella. Uudet jk,hella,astis n.1300€.
        Kyllä vanhat on kestävimpiä. Veljen perheessä Hoover pyykinpesukone ruksutti reilusti yli 30 vuotta ennen sippaamista.


    • Igniskone

      2002 tehtiin keittiö remppaa, ja päätettiin säästää ostamalla halpa Ignis -astianpesukone. Käytössä on ollut joka päivä, eikä mitään vikaa! Reilut 300 euroo maksoi, ja ollaan oltu enemmän kuin tyytyväisiä!

    • Made in Sweden

      Otettu käyttöön syyskuussa 1995 eli 13½ vuotta sitten. Ei toimintahäiriöitä toistaiseksi.

      Pitänee koputtaa puuta.

      • Ja Livings

        10 v kesti edellinen kone, kunnes jätti vedet sisään pari vuotta sitten. En alkanut vähintään satasen remppaa teettämään, kun joku toinen paikka olisi voinut pian pettää ja lisäksi oltaisiin oltu ilman konetta pidempään. Hain siksi n 300 € Boschin joka oli täysin sama, kuin en nyt jaksa muistaa millä nimellä toisessa liikkeessä myynnissä ollut kone. Olen tyytyväinen, jos taas 10 v mennään eteenpäin näillä. Kaverilla hajosi kone heti kättelyssä, vaikka oli hintahaitarin kalliimmasta päästä.

        Tiskikoneissa, kuten pyykkikoneissakin valmistajia on vähän, mutta samoja koneita sitten myydään eri tuotemerkeillä ja isoillakin hintaeroilla. Mitä simppelimpi kone, niin todennäköisesti sitä kauemmin kestää.


    • jollei pese päivittäin saap...

      Kyllä suomalainen pesukone jaksaa!

    • vähän

      tarvetta, että vain kerran viikossa, niin mitä koneella teet. Pistä itsesi töihin, niin ei ole kestävyys murheita, vai onko liian suuri urakka?

    • kone toimii!

      Minulla on ikivanha astianpesukone, joka on ostettu, kun olin n. 3v. ja äippä antoi sen mukaan, kun muutin ekaan omaan kotiin. Eli se on nyt varmaan yli 20 vuotta vanha. Ja iloisesti rullaa, noin kaksi kertaa viikossa. Kerran on jouduttu korjaamaan (onneksi isä on sähkömies). Joten vanhassa vara parempi.

      Jos ostat uuden koneen, kannattaa, joltakulta tutulta sähköalan asiantuntialta tahi kodinkonekorjaajalta kysyä sopivaa merkkiä/mallia, koska he osaavat valita sellaiset jotka kestää parhaiten. Mutta taitaa tosiaan olla aikalailla tuurista kiinni.

    • uusista en tiedä

      Juuri viime kesänä tuli hankittua uusi Electroluxin tiskari vanhan vm.1981 Cylindan tilalle. Cylinda toimi vielä ihan hyvin, mutta keittiörempan yhteydessä pistettiin kaikki uudet koneet. Ja olihan sen etukansi jo vähän väriltään kauhtunut.
      En tosiaan odota nykykodinkoneilta yhtä pitkää käyttöikää.

    • 23456789ijhged

      Meillä kone n. 15 vuotta vanha 1-2 koneellista päivittäin. Ei kertaakaan temppuillu, merkki on asea scandia

    • UPO LAHTI

      ME HANKIMME KOTIAMME 1999 UPO PISARA ASTIANPESUKONEEN JA OLI MEILLÄ KÄYTÖSSÄ YHTEEN PUTKEEN VUOTEEN 2003, JOLLOIN MUUTIMME JA ASUNNOSSA OLI ASTIANPESUKONE NIIN EI TARVINUT OMAAMME KÄYTTÄÄ. JA TÄMÄ KYSEINEN UPO TISKARI MENI VARASTOON JA VASTA NYTTEN TÄNÄ VUONNA ANNOIMME BROIDILLENI KONEEN KÄYTTÖÖN OMAAN KÄMPPÄÄNSÄ JA HYVIN PELAA, EI OLE RUOSTEESSA MISTÄÄN ULKOPUOLELTA, TIIVISTEET HYVÄT JA PESEE TODELLA HYVIN. SÄILYTIMME KONETTA KYLMÄSSÄ JA KOSTEASSA VARASTOSSA, MUTTA VOIMME TODETA ETTÄ UPO KESTÄÄ, KONE ON VALMISTETTU RUOTSISSA.

      • zoomipoika

        mutta UPO on silti ok


      • Ei enää upoa

        Upo pisara-astianpesukoneeesta joku konkka rikki, onneksi meni takuuseen. Upo maxi-pyykinpesukoneesta kahdesti ohjelmakortti rikki, ei enää takuuta. Kyllä en enää yhtään upo-merkkistä kodinkonetta osta...


      • UPO KESTÄÄ
        Ei enää upoa kirjoitti:

        Upo pisara-astianpesukoneeesta joku konkka rikki, onneksi meni takuuseen. Upo maxi-pyykinpesukoneesta kahdesti ohjelmakortti rikki, ei enää takuuta. Kyllä en enää yhtään upo-merkkistä kodinkonetta osta...

        ET TULE SELLAISTA KONETTA KAUPASTA SAAMAAN JOKA KESTÄÄ LOPUN ELÄMÄSI, TÄNÄ PÄIVÄNÄ KODINKONEITA EI TEHDÄ KÄYTTÄMISTÄ VARTEN VAAN KATSOMISTA, MUTTA SUOMESSA JA RUOTSISSA VALMISTETUT UPO, ASKO JA CYLINDA KODINKONEET TEHDÄÄN KÄYTTÖÄ VARTEN JA KOVAA SELLAISTA. ON ILMISELVÄÄ ETTÄ SUOMEN JA RUOTSINTEHTAATKAAN EIVÄT TAKAA ETTEIVÄTKÖ HEIDÄN VALMISTAMANSA TUOTTEET MENISI RIKKI, SYY EI KUITENKAAN OLE AINA VALMISTAJAN VAAN ALIHANKKIJAN JOKA OSAT VALMISTAA TUOTTEESEEN. MUTTA USKOKOON KUKA MITÄ VAAN ( UPO KESTÄÄ KAIKESTA HUOLIMATTA ) :D


    • tukossa?

      Ei se vältämättä suuri vika tarvitse olla kun toimimasta lakkaa,yleensä tulosuodatin tukossa.

    • riska_74

      Minulla on 1994 ostettu 1993 valmistettu AEG Favorit Compact 305. Kone on toiminut tosi hyvin. Siinä on mekaaninen ohjelmakoneisto, vettä kuluttaa 17 litraa/pesu. Käytän aina kaikkein kevyintä pesuohjelmaa (3vaihtoehtoa) ja Pesuainetta laitan tasan puolet pasujauhepaketin annosteluohjeesta. Pesutabletteja en käytä koskaan.
      Koneella on pesty koko olemassaolon ajan 1-3 koneellista viikossa ja puhdasta tulee joka kerta. Korjausta ei ole tarvinnut koskaan. Viime vuonna tarkistin viimeeksi letkut ja ne eivät ole ainakaan vielä vuotaneet. Kerran-pari vuodessa putsaan roskasihdit.

      Uskon pesuaineen pihistelyni olevan vielä kaukana siitä, miten vähällä määrällä tiskit puhdistuisi. En esipese astioita tai huuhtele astioita mitenkään laittaessani ne koneeseen ja tosi harvoin jää yhteenkään astiaan yhtään mitään. Ne ovat ihan kirkkaita ja kiiltäviä kuin mainoksessa. Jos joskus jää likaa, niin huomaan ladanneeni astiat liian tiukkaan tai 2lusikkaa jää ladatessa yhteen nippuun tai kattilan alle jää juomalasi tms. Käytän myös huuhtelukirkastetta ja sen annostelusäätö on kakkosella (max6).

      En usko tuttavieni kokemuksiin vedoten uusien koneiden pystyvän samaan ainakaan kestävyydessä. Koneeni ei oikuttele vielä mitenkään, mutta tietenkin joku mekaaninen- taikka sähkö-osa tulee hajoamaan.

      Vettä uudet koneet vievät saman verran ja sähköä varmaan hiukan vähemmän. Täytyykin mitata energian kulutus heti.

    • ja aina pesee

      jos on vähän tiskaamista PESKÄÄ KÄSIN!! Säästätte luontoa kun ei tarvitse tehdä koneita ja ette työnnä veteen niitä myrkkyjä joita konetiskiaineissa on. Ja tulee halvemmaksikin.

      • olevan hiljaisempi

        Väittäisin oikean tiskikoneen olevan hiljaisempi tiskari...ja ehkä oikea tiskikone olisi halvempi ylläpitää..Ja vettä menee saman verran jopa enemmänkin käsin tiskatessa.
        Myrkyistä olen samaa mieltä kanssas.


    • Kertakäyttökamaa

      jos hyvä tuuri. Siihen tosin yksi korjaus, joko takuuaikana tai heti sen jälkeen.
      Meillä tiskari menee takuukorjaukseen alle 2v... nyt pyykinpesukone tarvitsi uuden pumpun, koneella ikää 3v.
      Tuon vanhempi ei juuri kannata korjailla.

      Turha on enää haikailla 15 tai 20 vuoden käyttöikiä, se ei vaan sovellu markkinatalouteen missä pitää saada tavaraa kaupaks. On toki hinnatkin kohtuullisia, ehkä mennään siihen että ostetaan aina noin 300 euron kone ja kaatiksella kun kone poikii viiden vuoden päästä

    • Aku_Po

      Otsikko on kysymysmerkillä, kun homma on vielä vähän auki. Meidän 1,5 v vanha Bosch jäi eilen jurnuttamaan huuhteluun ja ohjelmakelloa piti kääntää käsin. Pumppausvaihe jätti koneen pohjalle ämpärikaupalla vettä. Joku häiriö ainakin, ellei jopa isompi vika.

      • mitään

        isompaa vikaa kun poistopumpun putsaus,voi olla lasinsiru tms. siipien välissä.Eikä ole edes takuu asia jos löytyy joku vieras esine pumpusta.


      • Aku PO
        mitään kirjoitti:

        isompaa vikaa kun poistopumpun putsaus,voi olla lasinsiru tms. siipien välissä.Eikä ole edes takuu asia jos löytyy joku vieras esine pumpusta.

        Joo, otin poistoletkun irti ja rassasin viemäriin menevää liitosta, ettei siellä ole mitään mujua. Nyt näkyisi toimivan ihan ok. Ilmeisesti ohjelmakello ja pumppu on käsi kädessä -- jos pumppu ei pumppaa, ei kellokaan liiku.


      • harmittaa
        mitään kirjoitti:

        isompaa vikaa kun poistopumpun putsaus,voi olla lasinsiru tms. siipien välissä.Eikä ole edes takuu asia jos löytyy joku vieras esine pumpusta.

        Cylinda kesti 1996-2003 ,Helkama 2003-2009.Nyt Upo .pesen koneellisen päivässä mutta viikonloppuisin pari koneellista.Kyllä saisivat kestää kauemmin !!


      • kovassa käytössä
        harmittaa kirjoitti:

        Cylinda kesti 1996-2003 ,Helkama 2003-2009.Nyt Upo .pesen koneellisen päivässä mutta viikonloppuisin pari koneellista.Kyllä saisivat kestää kauemmin !!

        Yleensä on pyrytty ostamaan ns. keksihitaisia peruskoneita, ei liikaa nappuloista tai turhia toimintoja, eikä mitään huippukalliita.

        Ostettiin ensimmäinen pyykkikone vuonna 1993, kun oli lapsi tulossa. Kyseessä oli yleisesti laadukkaana pidetty Ruotsissa kasattu Cylinda, siitä loppui ohjelmakoneisto vuonna 2002. Osa oli niin kallis että ei kannattanu enää korjata. Ja oli siitä tuotakin ennen hajonnut kerran pumppu, jonka sai sentään vielä kohtuudella korjattua. Koneen avatessa tosin huomasin että lähes kaikissa komponenteissa lukee "Made in Italy". Ei kai siinä ruotsalaista ollu kuin "raskaat" osat. Elinikää koneelle tuli siis noin 9 vuotta ja pyykkiä pestiin varmaan noin koneellinen päivässä, parina eka vuonna ehkä vähän vähemmän.

        Seuraavaksi hankittiin Whirlpool ja se on käytössä edelleen, nyt siis seitsemättä vuotta ja edelleen pestään koneellinen päivässä, jos edes riittää. Kerran olen joutunut purkamaan pumpun, kun oli kertynyt savea niin täyteen että lakkasi pyörimästä ja kerran jouduin kiinnittämään etulevyn uudelleen, kun se irtosi linkouksessa.

        5-hengen perheessä kodinkoneet on melko kovassa käytössä ja olen oikeastaan ihan tyytyväinen jos kestävät noin 10 vuotta, siinä vaiheessa jo usein haluaisi vaihtaa muutenkin, kun uusissa koneissa on uusi mukavia ominaisuuskia. Astianpesukoneen vaihto tuntui taivaalliselta, koska meteli keittiössä laski oleellisesti :)


    • noille halpiksille

      Mikäli haluat säästää, maksat enemmän. Osta merkkikone ja lakkaa säästämästä, mikäli taloudellisuutta ajattelet.

      Te pihit saattekin maksaa näiden bulkkikoneiden muodossa.

      • kokemusta on!!

        Nykyään ei ole hinnasta kiinni tai merkistä, koneet tehdään niin että ne kestävät tasan takuuajan ja sen jälkeen ollaan taas valmiita asiakkaita!!

        Meillä on ollut vuodesta 88 siemensin lady plus astianpesukone Siemensin kiertoilmauuni, jääkaappi ja integroitu pakkanen ainoastaan pakastin sanoi sopimuksensa irti viime vuonna..
        MIETTIKÄÄS NYT 21VUOTTA JA TOIMIVAT VIELÄ KUIN UNELMAT!! Koneita käytämme päivittäin!

        Pyykinpesukone sanoi n.6vuotta sitten itsensä irti ja sen jälkeen meillä on ollut 3 pyykkikonetta merkillä 2xLG ja Upo kaikki ovat valehtelematta hajonneet muutamama viikko siitä kun takuu on mennyt umpeen=/
        NYKYÄÄN VALMISTETAAN KONEET NIIN ETTÄ ASIAKASKUNTAA LÖYTYY 2VUODDEN PÄÄSTÄKIN!!!!


    • Upo Lahtiska

      hankittu vuonna 1984 ja pelittää vielä. Kovaääninen on kuin puimakone ja lienee sähkösyöppökin, mutta puhdasta tulee. Ei vuoda eikä ole korjaajaa tarvittu. Pohdinkin, raaskinko tulevan keittiöremontin myötä luopua siitä ja hankkia uuden.

    • Taas rikki

      Tämän päivä kodinkoneiden keski-ikä on noin 7 vuotta.
      Käyttöikä on noin 10 vuotta.
      Käyttöikä ei tarkoita, että kone kestää korjaamatta tuon ajan.
      Kestoikä tämän päivän laitteilla riippuen tuotteesta on 1kk-1 vuosi.
      Esimerkkinä digiboxin kestoikä on 3kk.

      T: Kodinkonehuollossa työskentelevä

    • ja pestään

      jopa kaks kertaa päivässä/ 3 krt viikossa ja vieläkin pesee kuin unelma..oliskohan jostai yksittäis kappaleesta kysymys kun ei kestänyt pitempään...meitin koneen ikää en musita mut ainakin yli 6 vuotta vanha....

    • trenditietoinen

      Uusin kodinkoneet ja viihde-elektroniikan vuosittain. Näin pysyy kätevästi mukana uusimpien uutuuksien ja toimintojen kehityksessä, eikä tarvitse pähkäillä toimiiko laite.

      Vanhat laitteet annan tai myyn tutuille ja vien kierrätykseen.
      Sukulainen tulee hakemaan 42" HD plasman viikonloppuna. Uusi on jo hankittu. Eroja on selvästi havaittavissa.

      Joo, palkka on erinomainen. Näin meillä.

    • Yllättynyt

      Meillä oli Lahtiska merkkinen kone, noin kerta
      päivässä käytöllä tasan 20v ennen kuin alkoi
      lopettelemaan.Seuraava Siimes merkkinen on ollut
      6v ja nyt toimii vain kun sitä auttelee välillä
      käsiohjauksella, että se näistä rakkineista.

    • Nimetön

      Meillä on pyörinyt 6 hengen perheessä 1-2 koneellisen päivätahtia AEG ÖKÖ FAVORIT 5050. Pariin otteeseen olen uusinut poistoletkun: ensimmäisellä kerralla hankautui puhki asennusvirheestä johtuen ja toisella kertaa hiiren hampaat olivat muovia vahvemmat. Eli kumpikaan vika ei koneesta johtuva. Tänä vuonna vaihdettiin veitsi-haarukka-lusikkakori uuteen, vanhan muovi alkoi vääntymään.
      Vehje on nyt pelannut 12 vuotta ja puhdasta tulee edelleenkin. Astioita emme laita umpilikaisina koneeseen, vaan aterian jälkeen ne esihuuhtaistaan hanan alla. Saattaa myös vaikuttaa käyttöikää pidentävästi.

    • vaihdettiin

      HUOLTOMIES VAIHTOI YLIVUOTOSIENEN(JOKU SIENI OLI KASTUNUT)Estää vesivahingot,mutta ei käynnisty ennekuin uusi kuiva sieni laitetaan.Sama merkki suurinpiirtei sama ikä.

    • Tero Mela

      Olen parisenkymmentä vuotta korjaillut kodinkoneita.
      On todettava, että APK on niitä lujinpia koneita,
      mutta näiden tavallisimpien koneiden ikä näyttää pyörivän tuossa 4...8 vuodessa. Mitä enemmän on koneessa hienouksia (elektroniikkaa), sen lyhytikäisemmältä se vaikuttaa.
      Tekisipä mieleni sanoa, että monasti saman hintaluokan koneet saattavat olla käytännössä lähes samoja, merkki vaan on vaihdettu!

      Aivan peruskone ilman herkkuja lienee sittenkin hinta/laatusuhteeltaan houkuttavin, ainakin minulle!

      • otie

        kun takuulapussa 2 v. takuu ja käyttöikä ehkä 5-6 vuotta,jos laitte menee rikki 3 v. käytön jälkeen, meneekö korjauskulut takuuseen.


    • kestää kestää

      on ollut jo moitteetta käytössä astianpesukoneeni, vanha kunnon AseaScandia.(vm.-87) Pyykkikone Roosenlevis hajosi just. Ostettu 2001. Se siitä.
      Kummallisia nämä nykykoneet.

    • Anonyymi

      Meillä on toimiva astianpesukone Siemens Lady,ikä 42 vuotta
      Ei vielä uutta

      • Anonyymi

        Taisi olla hyvä merkki tämä Siemen Lady, sillä meillä on ollut vuodesta 1982 tämä kone ja on toiminut moitteettomasti ,ainoastaan poistoletku on uusittu n7 vuotta sitte. Pesee todella puhtaaksi, lapsetkin myöntävät kun vertaavat omiin koneisiinsa joita uusivatkin tämän tästä.Luulen että on haukkunut hintansa.


    • Anonyymi

      Meidän Rosenlew asianpesukone ostettiin marraskuussa 2010. Se kesti 13 vuotta ja nyt
      hajosi, sillä on pesty lähes joka päivä. Ostettiin uusi Bosch Series 4, saas nähdä sen kesto

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      161
      9319
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      49
      2879
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      35
      2671
    4. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      57
      2551
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      197
      1955
    6. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      98
      1872
    7. Sinä saat minut kuohuksiin

      Pitäisiköhän meidän naida? Mielestäni pitäisi . Tämä värinä ja jännite meidän välillä alkaa olla sietämätöntä. Haluai
      Tunteet
      24
      1826
    8. Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan

      Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä
      Ikävä
      50
      1361
    9. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      109
      1227
    10. Miten hetki

      Kahden olisi paras
      Ikävä
      28
      1211
    Aihe