Australian typerä

väestönlaskenta

on taas ensi viikolla, lomake tuli eilen. Taas se sama kysymys, joka on joko huonosti harkittu tai, pelkäänpä, tahallisesti manipuloiva: "Mitä kieltä puhut kotona?"

Rehellinen suomalaisen kanssa naimisissa oleva vietnamilainen, joka ei pidä yhteyttä omankielisiinsä, ja puhuu puolisonsa kanssa simppeliä englantia, vastaa siis 'englanti'. Miten tämä auttaa 'suunnittelemaan palveluja' niille, joille englanti on vieras kieli?

Missään tässä Cencus-lomakkeessa ei kysytä vastaajan äidinkiletä, ja se kuitenkin olisi se kysymys, joka antaisi selvän kuvan tilanteesta. Esimerkkini vietnamilainen joutuu joko valehtelemaan puhuvansa 'vietnaminkieltä kotona', tai vastaamaan 'englanti', joka minimoi (hallituksen tulkinnan mukaan) tulkkipalvelujen tarpeen.

On kyllä sitten toinen kysymys, joss voi kertoa, puhuuko englantia erittäin hyvin vai huonosti vai siltä väliltä, mutta äidinkieltä ei kysytä! Se arvataan synnyinmaan perusteella. Entä, jos hänen vanhempansa olivat muuttaneet Thaimaasta Vietnamiin, ennen kuin hän muutti Australiaan? Census-virkailijat eivät tiedä, että hänen äidinkielensä onkin thai.

Vanhempienkin syntymämaa kysytään kyllä, mutta ei heidänkään äidinkieltään. Entä, jos he olivat Thaimaan malesialaisia?

3

719

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suunnittelee

      matkustavansa vaikka Kreikkaan, ja harjoittelee kielen alkeita kotonaan, yksin asuen, puhuen alkeellista kreikkaa kielinauhan avulla. Siis puhuu kreikkaa kotona? Vieraita ei käy, koska kyseessä on epäsosiaalinen suomalainen. Siis vain kreikkaa?

    • juuri kukaan?

      Sinänsä asiaa viestisi, mutta luullakseni juuri näin kysymällä kuitenkin saadaan esille se todellinen tarve. Vaikka äidinkielesi olisi vietnam, thai tai suomi, ja vaikka puhuisit sitä kotonakin, et ehkä kuitenkaan välttämättä tarvitse koskaan tulkkipalveluja. Jos tässä maassa aikoo pärjätä, käydä töissä, seurata maan tapahtumia ja osallistua yhteiskunnan ja paikallisyhteisöjen toimintaan sekä koko maan kehittämiseen, niin kyllä se on käytännössä englantia osattava ja erittäin hyvin vielä. Siirtolaiseksi ei edes pääse ja kansalaisuutta saa, jos ei englannilla pärjää. Sillä, mikä on äidinkielesi, ei kuitenkaan niin hirveää merkitystä ole muulloin kun pahan dementian iskiessä. Minäkin aion vastata englanti, vaikka kyllä kotona tulee muitakin kieliä puhuttua.

      • aloittaja

        eilen, ja keskustelin asiasta. Kyseessä on testilaskenta; varsinainen väestönlaskenta on vasta kahden vuoden päästä. Hän kirjoitti mielipiteitäni muistiin. Kirjoitan ne vielä uudestaan lomakkeelle. Juuri tällaisten asioiden takia testi pidetäänkin - jotta löydettäisiin virheet ennen varsinaista laskentaa.

        Tuo kysymys ei tosiaan kerro mitään mistään. Mitä se muka kertoo? Jos kysymys olisi: What is your best language?, asia olisi paljon yksinkertaisempi.

        Tuo kysymys sisältää niin paljon vääriä johtopäätöksiä ja olettamuksia, ettei sillä ole muuta arvoa kuin ehkä antamassa kuvaa englanninkielisemmästä kansasta tuin kansa todellisuudessa onkaan. Toisin sanoen kielipalvelujen tarpeen vähättelemisessä. Sellaisena tuo kysymys toimii aika hyvin.

        Harhaanjohtava kysymys vai tahallista manipulointia, siinä se ongelman ydin.

        Minun pitäisi varmaan hakeutua töihin Censukseen. tällaiselle hiustenhalkojalle se olisi täydellisesti sopiva työ.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      133
      3397
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1341
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1310
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      67
      1156
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1094
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1071
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      999
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      986
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      43
      973
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      47
      877
    Aihe