Tonttien hinta puoliintuu

pääkaupunkiseudulla

Jippii! Tämän päiväisessä Hesarissa oli hienoja graafeja, miten tonttien hinta on jo laskussa ja tulee arviolta puoliintumaan huippuhinnoista. Esim. pelkästään Espoon kaupunki laittaa jakoon 2000 tonttia ihan kohtapuoliin.

Mitä olette mieltä, kannattaako nyt lykätä tontin ostoa ja odottaa hintojen halventumista? Kuinka maan hinnan aleneminen vaikuttaa valmiiden omakotitalojen tai muiden asumusten hintoihin?

7

2511

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...taustoja

      enkä ota sen väittämiin kantaa. Kuitenkin pari pointtia.

      Kaupunkien ja kuntien tarjoamia tontteja tulee nyt myyntiin aiempaa enemmän ja samaan aikaan kysyntä on pienentynyt -> ne tontit halpenevat.

      Tämä laskee tietenkin osaltaan myös yksityisten tarjoamien tonttien hintoja, mutta siinä pitää muistaa, että heistä, yksityisistä tontin myyjistä, harvalla on mitään pakkoa myydä tonttia vaan he voivat odotella parempia aikoja. Valtaosa näistä yksityisten tonteista on kuitenkin jotain rintsikka-talojen takapihoja joiden omistajilla on kyllä aikaa odotella -> myös tarjonta pienenee, joten en jaksa uskoa hintojen puoliintumiseen. Maltilliseen laskuun kylläkin. Ja olen rakentamista suunnittelevana tyytyväinen siihenkin.

      Pelkästään tonttien hintojen laskun perusteella en kuitenkaan rakentamispäätöstä liion lykkäisi kuin aikaistaisikaan. Se voisi kannattaa arvokkaassa paikassa jossa tontti muodostaa suurimman osan rakentamisen kustannuksista, mutta siellä hinnatkaan tuskin laskevat niin paljoa.

      Tätä perustelen sillä, että rakentamisen hinta kasvaa kuitenkin. Jos ei tänä ja ensi vuonna niin sen jälkeen ainakin. Palkat nousevat kuitenkin. Rakentamisen hintaa nostavat myös kiristyvät energiamääräykset.

      Näin ollen ei ole lainkaan perusteetonta väittää, että rakentamisen hinta voisi vuonna 11-12 olla 10 prosenttia nykyistä enemmän. 250 tonnin talossa tämä tarkoittaisi 25 tonnin nousua. Tonttien pitää muuttua siis paljon halvemmaksi ennen kuin odottelu kannattaa.

      Vaikutuksesta valmiiden talojen hintaan on hyvin vaikea sanoa. Toki siihen vaikuttaa maan ja rakentamisen hinta, mutta ei pelkästään se. Jos tietäisin mikä kaikki ja tuntisin valmiiden talojen yms. hintakehityksen en varmaan enää normaalia työtä tekisi. :)

      Ei varmaan kuitenkaan vaadita mitään kristallipalloa jos väittää, että vuoden muutaman valmiiden talojen hinnat voivat laskea, mutta pidemmän päälle niidenkin hinnat varmasti nousevat. Jos tonttien hinnat eivät ala nousta yhtä nopeasti niin sehän tietää säästyneitä euroja meille rakentajille!

      • aikaa

        Jos aloittaa omakotitalon rakentamisen vuoden kuluessa, hyötyy halvemmista hinnoista. Vuonna 2011 voi tahti olla jo aivan toinen.


    • 2000

      http://www.espoo.fi/default.asp?path=1;28;11866;10526;10528;414

      eli

      Valitettavasti Helsingin Sanomissa 16.3.2009 oli virheellistä tietoa. Espoossa ei ole tulossa hakuun tänä ja ensi vuonna 2000 omakotitonttia. Kaupungin strategisena tavoitteena vuosille 2009-2011 on luovuttaa keskimäärin 100 omakotitonttia vuodessa. Valitettavasti ihan tähän ei ole päästy. Viimeisimmässä, edelleen kesken olevassa, hakuprosessissa oli haettavana 80 tonttia. Arvioimme, että Espoon alueella voisi olla n. 1000 rakentamatonta omakotitonttia, näistä valtaosa yksityisellä maalla. Kaupungin omistuksessa on tällä hetkellä n. 100 asemakaavan mukaista omakotitonttia. Tontit laitetaan hakuun sitä mukaan, kun varmuus kunnallistekniikan rakentamisesta saadaan. Näillä näkymin seuraava haku järjestetään aikaisintaan syksyllä 2010.

    • aina omistaa.

      Sitä ei valmisteta enää.

      • kaupunkien

        myymät tontit halventua, korkeintaan jotkut yksityisten. Lisäksi kannattaa huomioida että hyvältä paikalta menee laman aikaankin kaupaksi.
        Jos löydät hyvän paikan nyt niin osta ihmeessä, sillä vuoden päästä et tule saamaan sellaista paikkaa enää.


      • akhmed terroristimus

        väärin katsopa saudien projekteja


    • kyllä se ale tulee

      Vai odotinko vuoden turhaan ? Nyt rakentaminen on taas 10 % kalliimpaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5639
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3465
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1893
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1875
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1720
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1558
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1473
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      17
      1360
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1356
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      23
      1308
    Aihe