mitä lupia kennelin perustamissen ?

alottava kenneli

Osaisko kukaan kertoa mitä lupia tarvitsee hakea kennelin perustamiseen taajama alueelle vai tarviiko mitään erityisiä lupia ???

20

1838

  Vastaukset

  • Kerro ensin mitä tarkoitat kennelin perustamisella.

   Koirahoitolaako? Vai "kenneliä" kasvatustoimintana? Löytöeläintarhaa? Vai jotain muuta?

   Kysymys on aika pitkälle siitä mitä häiriötä toiminta aiheuttaa ympäristölle, naapureille taajama-alueella ym. Laki ei tunne termiä "kennel" siinä mielessä, että se olisi luvanvaraista.

   • kasvatus kenneli on tarkoitus perustaa jos se ei sen kummempia lupia vaadi = on laillista perustaa taajamaan


   • aloittava kenneli kirjoitti:

    kasvatus kenneli on tarkoitus perustaa jos se ei sen kummempia lupia vaadi = on laillista perustaa taajamaan

    Kasvattajaksi ryhtyminen ei vaadi lupia keneltäkään. Eikä nyt kyllä mitään fyysistä 'kenneliäkään'.

    Kennel kuvaa pikemminkin sitä, että kyseessä on järjestäytynyt kasvattaja, jolla on kennelnimi. Ei sitä, että kysessä olisi mikään kennelrakennus tai -tarha.

    (Itse asiassa kuulostaa vähän hassulta kysymykseltä)

    Jos ryhdyt vastuulliseksi kasvattajaksi, joka kasvattaa puhdasrotuisia koiria, hankit tietysti kennelnimen ja allekirjoitat kasvattajasitoumuksen ym. ym.


   • ei... kirjoitti:

    Kasvattajaksi ryhtyminen ei vaadi lupia keneltäkään. Eikä nyt kyllä mitään fyysistä 'kenneliäkään'.

    Kennel kuvaa pikemminkin sitä, että kyseessä on järjestäytynyt kasvattaja, jolla on kennelnimi. Ei sitä, että kysessä olisi mikään kennelrakennus tai -tarha.

    (Itse asiassa kuulostaa vähän hassulta kysymykseltä)

    Jos ryhdyt vastuulliseksi kasvattajaksi, joka kasvattaa puhdasrotuisia koiria, hankit tietysti kennelnimen ja allekirjoitat kasvattajasitoumuksen ym. ym.

    juu meinasin vaan että jos naapureita häiritsee niin onko jotain lakipykäliä johon voivat vedota.


   • alottava kenneli kirjoitti:

    juu meinasin vaan että jos naapureita häiritsee niin onko jotain lakipykäliä johon voivat vedota.

    mm. kotirauhan rikkomiseen jos meteli on liian kova tai sitä kestää liian kauan.

    Mutta sinuna aloittaisin hyvästä koirasta, yhdestä. Ei kenneliä perusteta ihan tosta vaan ;)


  • Kennelliiton sivuilta löydät ohjeet, jos virallisesti haluat kasvattajaksi. Yleisin mistä naapurit voivat valittaa on meluhaitta.

  • Ilmeisesti laki on tässä lähinnä eläinten puolella, eli kunhan eläimille on määräystenmukaiset olot niin mikään ei estä. Meidänpä naapuriin omakotitaloalueelle päätti ilmeisen maineikas koiraharrastaja perustaa täyden palvelun koirabisneksen. On tilapäishoitoa, kasvatusta, pentutuotantoa ja sijoituspalvelu. Kiitos kovasti. Sivuillaan kerrotaan milloin syntyi mitäkin lajia ja hyvin se tieto on korreloinut pihalta kantautuneeseen ääntelyyn. Haukunta kovaa ja hiljempaa, vinkuna, räksytys, murina ja nahistelu ovat olleet jokapärkeleenpäiväistä kuunneltavaa nyt pari vuotta, aamusta iltaan. Olemme ihmetelleet että on jukoliste nuorilla ihmisillä otsaa! Sinulle, joka haluat perustaa kennelin kotiisi kaupunkialueelle missä muitakin on sanon, että älä tee sitä. Kennel kaupungissa takapihalla on todella huono idea. Naapurisi eivät ehkä aluksi sano mitään mutta kyllä pinna kiristyy ja katkeaminen on vain ajan kysymys. Et millään saa koiriasi pysymään niin hiljaa etteikö se häiritsisi. Nykyaikana toki ajatellaan niin, että häiriötä kokeva on se jonka kuuluu muuttaa kauas maalle jos ei kestä pientä ääntä eikä suinkaan metelöijän mutta älä laske liikaa tämän varaan. Kertokaapa, paljonko meteliä on tarpeeksi ettei mene niuhotuksen puolelle ja että kun kaupungin terveystarkastajalle valitan niin näyttö kohtuuttomuudesta riittää?

   • Aloittaja puhui kylläkin taajama-alueesta EI kaupungista!Taajama-alue & kaupunki ovat 2 täysin eri asiaa! Mun mielestä on todella typerää että koirat eivät saa päästää ääntäkään.Jos koirat leikkiessään haukkuvat,murisevat yms,niin tehdään heti valitus.Mutta lapset & nuoriso saa metelöidä mielin määrin.Koiriahan ei periaatteessa kuulu kouluttaa olemaan TÄYSIN hiljaa.


   • Koira on paha riesa kaikille. Koiria on nykyään liikaa. Koiranomistajat välinpitämättömiä.


  • Toden totta, taajama ei ole kaupunki. Ja tosiaan, koska ääntely on niin koiralle, kamelille, aasille kuin paviaanillekin lajityypillistä käyttäytymistä niin se on naapuruston hyväksyttävä ja suorastaan iloittava siitä että joku tuo elämän merkkejä kulmille. Ja tosiaan, jos meteli ylittää sietorajan niin häiriintyvä voi vapaasti muuttaa muualle. Ahdasmielisyys ja suvaitsemattomuus ovat nykyajan suuria ongelmia. Jokaisella on oikeus toteuttaa ja ilmaista itseään kaikin mahdollisin tavoin, ulkoisvaikutuksista riippumatta.

  • Sinulle Whippe viimeinkin!

   Ihan "sattumalta" googletin kennel-myönteisiä kannanottoja.
   Rajanaapuriini muutti useampia koiria. Kuinka ollakaan jonkin ajan kuluttua selvisi, että kyseessä on kennel. Miten kivaa. Kauniita koiria ääntelemässä esim. kesäisin yötä päivää. Miten kivaa, että en tarvitse herätyskelloa aamuviideltä. Koirat takuulla herättävät. Käyvät myös kylässä tarpeen mukaan. Oikein mukavaa.
   En ole ainoa tällä asemakaavoitetulla, tiheään asutulla omakotialueella, joka on tämän päässyt kokemaan. Koirat myös "tervehtivät" minua yhteen ääneen joka kerta, kun pihallani haen postia, liikun, teen puutarhatöitä ym. On oikein mukavaa, että naapurin kennelin koirat (pääluku kasvamassa) tervehtivät minua terhakkaasti, kunnes häivyn sisätiloihin tai poistun pihastani. Alueella ei ole vastaanvanlaista toimintaa ennen ollut, joissakin kiinteistöissä on yksi koira lemmikkinä. Taloni on myytävänä, tuletko ostamaan sen. Tosin - kiinteistön arvo laski samalla hetkellä, kun kennel, ah niin lähelle, muutti. Mutta saathan mukavan asunnon, ainakin parin vuoden päästä pilkkahintaan. Toivon todella, ettet myy sitä, hinta voi olla vielä huonompi.

   • Koirallinen naapuri on pahimmasta päästä. Minä kärsin tonttinaapurin rakkitehtailijasta.Onko tyhmempää sakkia koirineen.


   • suivis kirjoitti:

    Koirallinen naapuri on pahimmasta päästä. Minä kärsin tonttinaapurin rakkitehtailijasta.Onko tyhmempää sakkia koirineen.

    Kyllä on, koirattomat ruikuttajat.


   • suivis kirjoitti:

    Koirallinen naapuri on pahimmasta päästä. Minä kärsin tonttinaapurin rakkitehtailijasta.Onko tyhmempää sakkia koirineen.

    Rakkitehdas on kelpo bisnes. Veroja ei tarvitse maksaa, kyseessähän on aina "pienimuotoinen" harrastustoiminta ja naapureille bisneksenteolla aiheutettuja melu-, haju- ja puremahaittoja joutuu aniharvoin korvaamaan.


  • Monissa kunnissa on lomakkeet, joilla tehdään ilmoitus kennelin perustamisesta kaava-alueelle. Siinä lomakkeessa (eläintenpito kaava-alueella tms) pitää eritellä ulosteiden käsittely ym suunnitelmat. Ilmeisesti kyse on kuitenkin vain ilmoitusluenteisesta menettelystä, eli varsinaisesti ei haeta lupaa. On olemassa myöskin kenneltoiminnan sallivia tontteja merkattuna kaavaan, tapauksissa, joissa kaava-aluetta laajennetaan kennelin ympärille.

   On sitten rajanvetoasia, mikä on kennel. Minulla on koiria, ja välillä tuttavien koiria hoidossa. Meillä ei silti ole kenneliä. En siis harrasta minkäänlaista kasvatustoimintaa, enkä liiketoimintaa. Jos nyt teettäisinkin muutaman pentueen vuosien varrella, ja joutuisin anomaan kennelnimeä, niin muuttuisinko ilmoitusvelvolliseksi? En tiedä tulkintaa, ehkä joku viisaampi osaa sen kertoa oikein. Mutta tuolleinen ilmoituskaavake on olemassa. Missä vaiheessa se sitten pitää täyttää? Voisi olettaa, että silloin, kun on kyse elinkeinosta, mutta se on vain villi veikkaus :D

  • Vanha aloitus,jonka joku taas nostanut.....mutta siis,jokainen voi perustaa kennelin, jos niin haluaa.Kennelliiton sivulta löydät varmasti neuvoja,ja voit ihan sinne halutessasi soitellakkin.Alkuun tarvitset tietysti kennelnimen, rekisteröityjä, rodunomaisia, näyttelyissä menestyneitä, terveystarkistettuja narttuja.Uroksia saa astutuksiin muilta kenneleistä,niitä ei itsellä pidä välttämättä olla.
   Kennelharrastus vaatii rahaa,näyttelyt, terveystarkistukset,pentujen hoidot,madotukset ruuat jne,maksavat.Mutta,on se antoisaa nähdä oman koiran jälkeläisten kasvavan,ja pärjäävän näyttelyissä.Koiraharrastajat ovat sosiaalisia ihmisiä,hehän näkevät harrastuksien myötä jatkuvasti uusiakin ihmisiä.Koiraharrastuksen myötä saa siis uusia hyviä kavereita, mikä onkin harrastuksessa parasta.Yhteisöllisyys,ja rodulle omistautuminen, sekä rodun jalostaminen parempaan suuntaan.Jotta ihmisille olisi tarjolla rodunomaisia,terveitä näyttelyissä ja muissakin harrastuksissa menestyviä koiria.Siinä on haastetta kennelinpitäjille :)

  • Kaupungin asuinalueella naapurissani on kenneli, jossa monta haukkuvaa koiraa. Kennel omistajat eivät osaa kouluttaa koiria hiljaisiksi. Aina kun ovat ulkona ja kun ulko-oven avaamme tai olemme omalla pihalla,alkavat kaikki koirat yhtaikaa naapurista haukkumaan. Tuo on kotirauhan rikkomista ja mielestäni kenneliä ei saisi perustaa kaupunki alueelle. Meiltä naapureilta eivät ole edes kysyneet lupaa!!!. Aluksi heillä oli vain yksi koira, mutta vähitellen hommasivat lisää ja hommasiavt kennel pätevyyden. Kaikki tämän tien asukkaat ovat selvästi tympääntyneitä koirien haukkumiseen. Mitä tässä tilanteessa pitäisi tehdä??? Kennel omistajat eivät aina edes välitä vaikka ulkona pitävät kovaa meteliä. Kun avaan kotioven ulos tullessani, niin koirat naapurissa alkavat sisälläkin haukkumaan ja tuntuu, että tulevat ovesta läpi. Omalla pihallakaan ei saa rauhassa olla naapurien koirien vuoksi.

  • Ei siihen mitään lupia tarvitse, ei minullakaan ole koskaan ollut!

  • Kenneliin ei tarvita mitään lupaa Suomessa. Myös kaikki muu "koirayritystoiminta", kuten koirien päiväkoti, koirahoitola, koirakurssit, koiratrimmaamo, koirailotalo on sallittua eikä naapureilta tarvita suostumusta eikä heille tarvitse edes ilmoittaa asiasta. Melu- ja hajuhaitat, vaarallisuus ym. kaikki jää naapureiden iloksi. Kennelliitolta pyydettiin lausuntoa ja se suositteli, että lupia ei tarvittaisi kuten ei ole ennenkään tarvittu.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sanna Marinin hallituksen hanke tyrmistyttää:

   1680 euron kuukausituloilla pitää maksaa 25000 euron remontti? https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sanna-marinin-hallituksen-hanke-tyrmistyttaa-1680-eu
   Maailman menoa
   293
   4706
  2. Sohvi takaisin Eirassa

   Riita tullut,yöllä lähti koiran kanssa,aamupäivitys eirasta,lakanoista tunnistin,samat mitkä vaihtoi silloin toukokuussa😅
   166
   2821
  3. Sofia muuttaa?!

   Instan mukaan Sofia Berlöff muuttaa taas. Mutta minne tällä kertaa?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   107
   2649
  4. Stefun sisko Charlotta laittoi Sofiasta sydänvideota omaan instaansa

   Stefun suku on ottanut avosylin Sofian sukuunsa. Chaali joka ei ikinä laittanut mitään Martinasta, laittoi julkisena videopätkää omaan instaansa, joss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   61
   1415
  5. Sofia nuolee shampanjapulloa instassaan

   Laittoi storyyn, on Stefun ja kavereidensa ja Stefun siskon kanssa bilettämässä Hangossa. Nuolee kallista shampanjapulloa... iljettävä video.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   79
   1372