Kerrosluku 1/2 I 1/2?

Mitähän

tuo tarkoittaa käytännössä?

Eli tontin asemakaavassa kerrosluku olisi muodossa 1/2 I 1/2. Kellarin tasolle saa rakentaa 1/2 suurimman kerroksen alasta. Samaten ullakon tasolle saa rakentaa 1/2 suurimman kerroksen alasta.

Ongelmaksi nähdäkseni muodostuu, haaveilemassani noin 130-150 neliön 1 1/2-kerroksisessa talossa, kolmen huoneen sompaaminen yläkertaan. Kaksi lasten huonetta toisessa päädyssä jäänee avuttoman pieneksi, vai?

Otetaan esimerkiksi parin suuren toimittajan mallit:

Kastelli:

http://www.kastelli.fi/talot/talomallistot/kartano/Kartano 110-156

Omatalo:

http://www.omatalo.com/talo.php?id=47

Eli tekeekö tuo kerrosluvun määräys käytännössä mahdottomaksi kolmen huoneen sompaamisen yläkertaan jos puolia kerrosalasta ei saa käyttää? Tietysti tuleehan sieltä alle 160 senttiset osat mukaan, mutta silti?


Entäs onnistuisiko kerroslukurajoituksen kierto sillä tavalla että rakentaakin kaksikerroksisen talon, jossa yläkerran päällä on vielä tuo ullakko?

Taas esimerkiksi samat valmistajat:

Kastelli:

http://www.kastelli.fi/talot/talomallistot/kartano/Herraskartano 159

Omatalo:

http://www.omatalo.com/talo.php?id=28

Eli saako rakentaa "kolmikerroksisen" talon? Kellaria en ehkä tässä vaiheessa olisi lähtemässä rakentamaan, jos kolme huonetta saisi muuten sommiteltua yläkertaan kyseisellä kerroslukurajoituksella.

Kiitoksia vastauksista, asiallisista.

5

3919

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kysyä

      vaikkapa alueen lupatarkastajalta.

      Onko tuo kerrosala ohje vai vaatimus? Riippuen siitä, vaihtoehtoja on paljon tai vähemmän. Jos se on maksimi niin voiko rakentaa esim 1 krs talon? Vai vaaditaanko 50% alakerrasta yläkertaan?

      Kolmikerrostaloa tuskin saa rakentaa paitsi jos 50% on kellarissa. Eli ohje vai määräys?

      • on kyse

        tässä tapauksessa. Kaksi kerrosta käytännössä tulee, koska naapurusto on kaksikerroksista muutenkin ja ole siinä sitten muitten "alamainen".

        Kellareista tosiaan on muutama havaintoesimerkki ja puolet alasta saa olla asuitiloja kellarissa, kunhan ovat maan tasalla.


    • Rauno Kangas

      ...tarkoittaa täysien kerrosten määrää ja murtoluvut edellä ja jäljessä kellariin ja yläkertaan SALLITTUJEN kerrosalojen suhdetta täyteen kerroskokoon. Paino sanalla sallittujen - niitä siis ei ole pakko rakentaa. Jos joissain tapauksissa halutaan velvoittaa esim. kellarin tekoon ao. murtoluku ALLEVIIVATAAN.

      130-150 neliöinen on aika pieni talo ollakseen kolmen makkarin yläkerta. Ja tuo 1/2-kerrosluku aiva oikeasti rajoittaa tuota leveyttä, kuten huomasitkin. Yleensä se onnistuisi I 3/4 kaavalla tai kikkailemalla pikkuisen välipohjan aukolla isonnat porrasaukkoa siinä talon keskialueella reiluhkosti (aula avoin alakertaan) jolloin yläkerran sallittuja kerrosneliöitä kuluu sillä alueella vähemmän. Toinen käyttökelpoinen kikka on laajentaa sitä I-kerrosta vaikkapa saunatilat siipeen laittamalla, jolloin ullakkokerroksenkin pinta-ala voi kasvaa.

      Kannattanee myös kysyä kunnasta, kuinka "nuukaksi" heitttäytyvät tuon puolikkaansa kanssa - joskus sallivat siihen kohtuullisen ylityksen mukisematta.

      Kellarin kuuluu olla merkittäviltä osin maan alla - eli kaksi kerrosta ullakko tuskin toimii (kellarin määrittely tosin vaihtelee kuntakohtaisesti jonkin verran). Kellarin voi tehdä koko 1. kerroksen kokoisena, mutta kerrosalaan laskettavia tiloja siellä ei saisi olla kuin taas sen 1/2 I-kerroksen alasta.

      • 1 1/2

        kerroksinen siihen sitten tulee. Ilmeisesti noista kerrosluvuista saa poiketa ja lupaa annetaan yleensä, eihän ulkomuoto talolla oikein miksikään muutu.

        Hassulta tuntuu kikkailla epäkelpoja rakenteita että voi kiertaa kerroslukua eli sitä mitä talon seinien sisällä on. Sauna omassa siivessään olisi varmaan kiva, mutta tietää lisähintaa ja lämmityskustannuksia.

        Pitänee rakentaa sen verran iso talo pohjapintalaltaan, että yläkertaan mahtuu sopivasti kolme huonetta, vaatehuone, vessa ja pieni aula kakkostelkkarille. Mennään tosin hieman takapuoli edellä puuhun.

        Hyviä ehdotuksia talopaketeista? (vitsi)


      • Rauno Kangas
        1 1/2 kirjoitti:

        kerroksinen siihen sitten tulee. Ilmeisesti noista kerrosluvuista saa poiketa ja lupaa annetaan yleensä, eihän ulkomuoto talolla oikein miksikään muutu.

        Hassulta tuntuu kikkailla epäkelpoja rakenteita että voi kiertaa kerroslukua eli sitä mitä talon seinien sisällä on. Sauna omassa siivessään olisi varmaan kiva, mutta tietää lisähintaa ja lämmityskustannuksia.

        Pitänee rakentaa sen verran iso talo pohjapintalaltaan, että yläkertaan mahtuu sopivasti kolme huonetta, vaatehuone, vessa ja pieni aula kakkostelkkarille. Mennään tosin hieman takapuoli edellä puuhun.

        Hyviä ehdotuksia talopaketeista? (vitsi)

        ...on kaksi näkökulmaa - tontin haltijan/omistajan sekä naapurin. Tuo yläkerran/ullakkokerroksen rajoitus tähtää useimmiten naapurin edun huomioimiseen, ettei talot kasvaisi liian korkeiksi ja varjostaisi tai peittäisi näkymiä naapurissa.

        Tarkennetaan vielä I 1/2-määräystä sen verran, että se sallii kuitenkin aika korkeatkin talot. Esimerkiksi reilusti II-kerrosta korkea talo saadaan ahdistettua I 1/2 kaavaan, kun huomataan laittaa oleskelutilojen kohdalle iso välipohjan aukko ja reilun kokoinen siipiosa I-kerrosta korkeana. Siksi tuo I 1/2-määräys yleensä "terästetään" viittauksella ullakkokerrokseen (2. kerroksen sijasta) - ja ullakkohan tarkoittaa tilaa, joka on pääosin sivuräystästason yläpuolella. Myös kattokulmamääräyksillä sitä pyritään suitsimaan.

        Hyviä ehdotuksia talopaketeista en alalla toimivana ja palstan eikaupallisuutta kunnioittavana lähde antamaan, mutta yksi vinkki voisi olla paikallaan:

        Hyvä suunnittelija hyvin nopeasti hahmottaa tilanteen ja löytää olennaiset pointit hyvän talon rakentamiseen. Etenkin kohteissa, joissa on kaavamääräyksessä murtolukuja sekä ennen että jälkeen roomalaisen luvun, on muuttujia niin paljon, että muutaman tunnin konsultaatiosta tulevat kustannukset ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaiset. Ammattilainen pikavaaitsemaan tonttia ja katsomaan myös naapuritonttien todennäköistä rakentamistapaa sekä visioimaan teidän tulevaa taloa - veikkaan, että kannattaisi. Vaikkei lopputuloksena olisikaan yksilöllisesti suunniteltu talo, niin saisitte ainakin omalle suunnittelulle oivallisia "rakennuspalikoita". Talon karkea suunnittelu tarkoittaa eri toiminteiden sijoittelua tontille ja talon perusmuodon hahmottelua - sellaisen tiedon varassa mallistotalonkin valinta helpottuu radikaalisti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      91
      6390
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2614
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2170
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1847
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1651
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1437
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe