Olenko kihloissa?

enpäs tiedä

Olen tätä palstaa lukenut ja täällä usein tulee hyvin tiukkoja ja kiukkuisia kommentteja tyyliin "jos sinua on kosittu sanoilla 'mennäänkö kihloihin', ette ole kihloissa, koska kihlaus on lupaus avioliitosta ja kuuluu siis kysyä 'mennäänkö naimisiin'" jne.

Painotetaan erittäin paljon sitä että kysymys on siitä, että aiotaan mennä naimisiin, ei riitä että mennään vain kihloihin, vaan aikomuksena on oltava avioliitto. Joidenkin mielestä on myös sovittava aivan tarkka hääpäivä.

Laissahan lukee, että kihlaus on kahden ihmisen välinen sopimus naimisiinmenosta.

No, tältä pohjalta tulkinnanvaraa kyllä mielestäni riittää!
Itseäni ei ole kosittu, mutta olemme kyllä useasti mieheni kanssa keskustelleet häistämme, esim. ketä kutsumme, mihin vuodenaikaan pidämme ja millaisen hääauton haluamme jne.

Olemmeko siis jonkunlaisen tulkinnan mukaan jo kihloissa, kun tavallaan olemme molemmat selvillä siitä, että aiomme mennä naimisiin?

11

1847

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olette sopineet?

      Hyvä, tiedät jo sen ainoan paikan, jossa kihlaus "virallisesti" määritellään ja vielä melko tarkkaan sanamuodonkin. Mitä tulkinnanvaraista siinä on? Lain sanamuoto on "...ovat sopineet menevänsä avioliittoon keskenään...". Aika selkeää, eikä ollenkaan tulkinnanvaraista, eikö? Sopimus on sopimus. Ei sillä ole väliä, kuka ehdottaa tai millä sanoilla, vaan sillä on merkitystä, että on sovittu naimisiinmenosta. Siksipä pelkät sitoumuskihlautujat eivät tuon määritelmän mukaan ole kihloissa, koska he eivät ole sopineet naimisiinmenosta, ainoastaan jostain itse määrittelemästään yhdessäolosta. Kuten laista lienet itsekin löytänyt, niin siinä ei puhuta mitään mistään päivämääristä. Sen mukaan siis päivämäärää ei ole tarvinnut sopia.

      Sanoilla ei siis ole väliä, vaan ajatuksella sanojen takana. Eikä ole väliä, onko toinen kosinut "kaikkien taiteen sääntöjen mukaan" vai onko vain kesken aamiaisen asiasta yhteisesti sovittu. Joten, mitä sinuun itseesi tulee, oletteko sopineet menevänne naimisiin? Vai onko keskustelu häistä vain teoreettista tyyliin "sitten kun me joskus ehkä...".

      Tosiasiassa koko kysymyksellä ei ole enää merkitystä, koska kihlauksen purkautumisesta ei seuraa mitään sanktioita.

    • valitan

      Et ole kihloissa, ellei sinua ole kosittu, sinä et ole kosinut tai ette ole sopineet yhdessä menevänne naimisiin.

      Mahdollisten tulevien häiden suunnittelu ei ole kihloissa olemista, ellei häitä suunnitella ihan tosissaan eikä vain puhuta siitä millaiset häät olisivat kivat.

    • mies****

      Niin, en minäkään ymmärrä mitä tulkitsemista tuossa on. Avioliittolain määritelmän mukaan keskinäinen sopimus avioliitosta on yhta kuin kihlaus. So what? Mitään juridista merkitystähän sillä ei enää ole. Vähän sama juttu kuin että 'terminen kevät tarkoittaa sitä, että vuorokauden keskilämpötila pysyy 0 ja 10 asteen välillä'. Tämä siis meteorologinen määritelmä. Jos joku tuumaa että kevät alkaa tai ei ala tammikuussa niin fine, mutta silloin kun puhutaan yleisesti hyväksytyistä määritelmistä niin sille ei mitään voi, että joillekkin asioille on yleisesti sovitut käsitteet. Hoh hoijaa...

      • nainen****

        "Mitään juridista merkitystähän sillä ei enää ole."

        Tähän on pakko korjata se, että oikeudenkäymiskaaren mukaan kihlakumppani voi kieltäytyä oikeudenkäynnissä todistamasta kihlakumppaniaan vastaan. "Pelkällä" seurustelukumppanilla kieltäytymisoikeutta ei ole.


      • lakiin?
        nainen**** kirjoitti:

        "Mitään juridista merkitystähän sillä ei enää ole."

        Tähän on pakko korjata se, että oikeudenkäymiskaaren mukaan kihlakumppani voi kieltäytyä oikeudenkäynnissä todistamasta kihlakumppaniaan vastaan. "Pelkällä" seurustelukumppanilla kieltäytymisoikeutta ei ole.

        Totta, mutta itseäni tämä kyllä ihmetyttää, kun kuka tahansa voisi väittää olevansa kihloissa? Mistä sitä tietää mitä jotkut ovat keskenään sopineet tai olleet sopimatta? Mitenkähän tätä lain kohtaa sovelletaan? "Pelkästään" seurustelevat voisivat tarpeen tullen olla muka kihloissa, jotta ei tarvitsisi todistaa toista vastaan....


      • lisäys
        nainen**** kirjoitti:

        "Mitään juridista merkitystähän sillä ei enää ole."

        Tähän on pakko korjata se, että oikeudenkäymiskaaren mukaan kihlakumppani voi kieltäytyä oikeudenkäynnissä todistamasta kihlakumppaniaan vastaan. "Pelkällä" seurustelukumppanilla kieltäytymisoikeutta ei ole.

        Lain mukaan myös kihlakumppanin kuollessa voidaan soveltaa avioliiton mukaista perimysoikeutta, jos voidaan selvästi toteen näyttää, että parilla on ollut vakaa aikomus avioitua. Vaikka tämähän voidaan sitten tapella "sukulaisten" kanssa vaikka miten ja veikkaan, että se kihlakumppani jää tässäkin toiseksi... Eli on sillä kihlauksella vieläkin jonkilaisia oikeudellisia vaikutuksia, vaikkakin hyvin helposti mitätöitäviä nykyään.


    • Ol Playa

      Jos olette selväsanaisesti luvanneet toisillenne, että menette naimisiin, niin on häiden järjestelyn aika ja olette siinä tapauksessa kihlapari eli sulhanen ja morsian.

    • kalpu

      Aattelin kyllä nussia ensin Naapurin Kirsiä!!!

    • kihloissa!

      Odota vain kosintaa, kyllä se tulee sieltä vielä. Sitten sun ei tartte entää palstoilla kysellä vaan TIEDÄT OLEVASI.

    • mieheltä!

      "ei riitä että mennään vain kihloihin, vaan aikomuksena on oltava avioliitto." Yleensä sitä aikomuksena on mennä naimisiin, jos kihlautuu = sopii avioliitosta. Sinä taidat tarkoittaa kihlauksella sormusten vaihtamista? Vai mikä tuo tarkoittamasi kihlaus on mikä ei joillekin riitä vaan pitää vielä olla lisäksi aikomus mennä naimisiinkin? Kaikki avioliitosta sopineet (=kihlautuneet) ei tietenkään päädy avioliittoon. Kihlaus voi purkautua. Mutta ihmettelisin sitä, jos sovitaan että mennään naimisiin vaikka oikeasti ei ole aikomusta mennä. Mitä sitä sitten sellaista sopii? Jos sopii niin kyllä mielestäni pitää lisäksi olla se aikomuskin! Eikä pelkkä sopiminen/lupailu riitä! "Olemmeko siis jonkunlaisen tulkinnan mukaan jo kihloissa, kun tavallaan olemme molemmat selvillä siitä, että aiomme mennä naimisiin?" "Selvillä" olo ei riitä, jos ei selkeästi naimisiin menosta keskenään jollain tavalla ole sovittu. Oletteko sopineet (hääpäivä ei tarvitse olla sovittu!!) vai puhutteko vaan "jos" -tasolla? Että sitten jos me joskus menemme naimisiin? Monet parit puhuu avioliitosta ja häistä vaikka eivät ole vielä kihloissa. Jos et tiedä niin kysy mieheltä!

      • mieheltä!**

        Ja varsinkaan "tavallaan selvillä" ei riitä. Eiköhän sitä tiedä, onko kihloissa vai ei. Eli onko sitä menossa naimisiin vai ei. Jos ei tiedä niin pitää tosiaan kysyä toiselta, että ollaanko me sovittu jossain vaiheessa, että mennään naimisiin?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8855
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2643
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      129
      2380
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1999
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1746
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1550
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1497
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1296
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      5
      1227
    Aihe