No nyt vetoa

lyömään!

Onko pörssien (lähinnä Dowin) sukelluksen pohja jo nähty vaiko ei? Nyt on täällä mahdollisuus leimaantua jommankumman kannattajaksi. Asiantuntijoiden lausuntoja ja mediakirjoituksia on tarjolla kummallekin valinnalle, joten ei tarvitse itse keksiä perusteluja valinnalleen. Panoksena on nimimerkin maine eli oikein arvannut nimimerkki korotetaan gurun asemaan ja väärin arvannut alennetan rupusakkiin. Kantaa ottamaton nimimerkki luokitellaan opportunistien laajaan ja äitelään joukkoon. :) )

3

359

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiedäpä tuosta vetojen lyömisestä. Asiasta sinänsä on kiinnostavaa vaihtaa ajatuksia. Jo aikaisemminkin olen ollut semmoisella kannalla, että tämän vuoden aikana kansainvälinen talous rupeaa elpymään ja kääntyy selvään nousuun. Lukeuden siis Björn Wahlroosin ja Risto E. J. Penttilän kanssa samaan koulukuntaan.

      Ongelmana on kansainvälisen talouden epätasaisuus ja eritahtisuus. Siinä mielessä Templeton-rahoitusyhtiön salkunhoitaja Mark Mobius arvioi oireellisen osuvasti, että kehittyvien talouksen taantuma ei ole niin syvä kuin suurien läntisten teollisuusmaitten kriisi. Niinpä hän ennakoi noususuhdenteen käynnistyvän selkeänä juuri kehittyvien maitten talouksissa. Hänen sanomisiaan on vähätelty, mutta minä en halua olla siinä vähättelijöitten porukassa.

      Jo v.2004 marraskuussa odotin, että jos demokraattien ehdokas John Kerry olisi voittanut USA:n presidentin vaalin, niin Jenkkilän talouden remontti olisi alkanut jo silloin. Toisin kävi. George W. Bushin hallinnon johdolla Yhdysvallat jatkoi täyttä vauhtia tuhon tiellä. Jälki on ollut sen mukaista. Neljä vuotta sitten olisi selvitty paljon helpommalla vähemmin vaurioin.

      USA:n presidentin vaihtuminen oli ratkaiseva käänne siitäkin huolimattta, että myös Mobius on mitä ilmeisimmin oikeassa. Nyt elpyminen käynnistyy monilla eri tahoilla. Siinä mielessä Risto E. J. Penttilän hahmottelema kuva monitoimijaisesta maailmantaloudesta on hyödyllistä havaita. Nyt on paineita myös siihen, että USA:n dollarin asema maailmanmarkkinoilla muutettaisiin valuttakoriksi kuten Kiinan taholta on ehdotettu. Saattaa hyvinkin käydä niin, että tämän meidän "ilonamme" olevan globaalin kriisin seurauksena syntyy uusia rakenteista.

      Jos nyt jotain näppituntumalla tehtyä arvausta tuohon keskustelun aloittajan heittämään kysymykseen tarjoaisin, niin eri talouksien epätahtisuudesta huolimatta rohkenen ajoittaa selkeän käänteen olevan havaittavissa ennen kesää. Kun katselen kalenteria, niin silmään osuu Helatorstai 21. toukokuuta sopivan tuntuiselle kohdalle. Siihen mennessä USA:ssa on jo saatu maata jalkojen alle. Siihen mennessä Euro-alueella ynnä Iso-Britanniassa ja Skandinaviassa pyörien pyörimistahti on paranemassa. Kehittyvien maitten taloudet ovat niin ikään menossa hyvää kyytiä eteen päin Mobiuksen mieliksi ja vähättelijöitten mieliharmiksi. Sitten tietysti Japani, Kiina ja Etelä-Korea, Malesia, Intia, Australia ovat jälleen täynnä työtä ja tomintaa. Ja kun Ruotsin kruunu taas vahvistuu, niin jälleen on StoraEnson tuotanto väärässä paikassa.

      Koska maailma on vaihtelevainen, niin kaikkialla asiat eivät suju samaan tahtiin. Meille suomalaisille saattaa koitua hienoiseksi ongelmaksi Venäjä, joka ei ilmeisesti pääse samaan elpymisen vauhtiin kuin läntinen Eurooppa ja USA. Ja kukapa tuota surisi, jos Islanti keskittyisi lähinnä turskan- ja sillinpyyntiin.

      • työläinen miekkonen...

        maailmallahan on kaikesta ylitarjontaa, ylikapasiteettia jne. koska tämä edeltänyt noususuhdanne perustui reaalitaloudesta irtaantuneeseen kuplaan niin miten mikään kestävä nousu voisi enää alkaa näissä oloissa? Pitääkö puhallella aina uusi kupla jotta talous "nousisi" ja mitä järkeäkään semmoisessa on?


      • laskua
        työläinen miekkonen... kirjoitti:

        maailmallahan on kaikesta ylitarjontaa, ylikapasiteettia jne. koska tämä edeltänyt noususuhdanne perustui reaalitaloudesta irtaantuneeseen kuplaan niin miten mikään kestävä nousu voisi enää alkaa näissä oloissa? Pitääkö puhallella aina uusi kupla jotta talous "nousisi" ja mitä järkeäkään semmoisessa on?

        > maailmallahan on kaikesta ylitarjontaa, ylikapasiteettia jne. koska tämä edeltänyt noususuhdanne perustui reaalitaloudesta irtaantuneeseen kuplaan niin miten mikään kestävä nousu voisi enää alkaa näissä oloissa? Pitääkö puhallella aina uusi kupla jotta talous "nousisi" ja mitä järkeäkään semmoisessa on?

        Minulla on tällainen maallikon yksinkertaistettu näkemys asiasta:
        Lama alkoi siitä, että raha kieltäytyi kiertämästä ensin pankkien ja sitten myös työllistävien yritysten kautta, koska se ei ollut tarpeeksi kannattavaa koituvaan rahojenmenetysriskiin nähden. Keskuspankit pyrkivät väkisin korvaamaan (työllistävästä) kierrosta puuttuvan rahan painamalla uutta rahaa ja toimimalla halpana lainaajapankkina pankeille ja yrityksille. Raha ei nyt lopu, mutta lama on ehtinyt jo alkaa ja yritysten käyttöaste on pudonnut useita kymmeniä prosentteja. Markkinoilla on rankka ylikapasiteetti ja yritykset toimivat tappiolla. Vaikka rahaa taas saa, eivät yritykset sitä halua suuren ylikapasiteetin vuoksi. Päinvastoin, yritykset supistavat tuotantoaan sopeutuakseen uuteen tilanteeseen ja tullakseen jälleen kannattaviksi. Kun yritykset potkivat työntekijöitään pihalle, niin kulutuskysyntä laskee ja uusia tuotannonsupistuksia tarvitaan jne jne. Kierre jatkuu kunnes yritysten toiminta on jälleen muuttunut kannattavaksi ja tuotantoa ei enää tarvitse supistaa.

        Tuolla periaatteella tuotanto siis supistuu paraikaa. Nousu alkaa kun yritykset toimivat jälleen voitolla ellei siihen ole muita esteitä. Koska toteutuneet riskit ovat juuri aiheuttaneet suuret tappiot ja talousromahduksen, on riskien otto mennyt pois muodista ja halu tuotannon lisäämiseen lisätuottojen toivossa (= ahneus) on vain varjo entisestään. Niinpä nousu lamasta on hidas ja piitkä kuten oli 30-luvullakin.

        Nyt uuteen nousuun vaikuttaa kuitenkin aivan uusi lisäjarru: resurssipula. Sen synty on ennustettu ensimmäisen kerran jo 1972 Rooman Klubin julkaisemassa kirjassa "The Limits to Growth" (Kasvun rajat) http://en.wikipedia.org/wiki/Limits_to_Growth . Kirja on päivitetty viimeksi 1.6.2004 ja sen ennustuksien paikkansapitävyys on vahvistettu raportissa "A Comparison of `The Limits to Growth` with Thirty Years of Reality" http://www.csiro.au/files/files/plje.pdf .

        Tuon raportin sivulla 49 on sinua varmasti kiinnostava käyrästö Figure 8: "Industrial output per capita" http://www.csiro.au/files/files/plje.pdf#page=49 , jonka mukaan maailman tuotannon supistuminen on toteutumassa sellaisen vaihtoehdon mukaan, joka on jopa huonompi kuin "asiaan ei puututa" -vaihtoehto. Tämän vuoksi ei ole syytä odottaa, että tästä nykyisestä lamasta koskaan noustaan korkealle. Nousu kyllä alkaa, mutta on hidas ja kääntyy pysyväksi laskuksi muutamassa vuodessa. Em käyrästön mukaan "asiaan ei puututa" -vaihtoehdossa tuotannon lasku per capita alkaa noin vuonna 2015 eli 6 vuoden kuluttua.

        Saman raportin Figure 7 "Food per capita" puolestaan ennustaa, että myös nälkä alkaa levitä samoihin aikoihin eli noin 2015, jos mitään ei tehdä. Se kehitys on jo paljon vaarallisempi sikäli, että nälkä voi generoida suuren määrän sotia.

        Kommentit maallikon ominaisuudessa. :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Näin lähellä

      Se on näin 🤏 lähellä että heitän hanskat tiskiin sun kanssasi.
      Ikävä
      85
      3577
    2. Kerro jotakin hauskaa. :)

      Kirjoita jotakin mukavaa vaikka kaivatustasi. :) Ei törkytekstejä kiitos. :)
      Ikävä
      81
      3240
    3. Mä sanon tän suoraan.

      Se on sun käytös mikä ajaa pois. Et välitä muitten tunteista kun omistasi.
      Ikävä
      68
      3072
    4. On olemassa tiettyjä sääntöjä!

      Ja jos aiot pärjätä mun kanssa niin teet vain niinkuin mä sanon. Mieheltä Naiselle
      Ikävä
      70
      2730
    5. Oliko pakko olla taas tyly?

      Miksi oot niin tyly mua kohtaan nykyään? Ei edes tunneta kunnolla. Katseita vaihdettu ja varmasti tunteet molemmin puoli
      Ikävä
      44
      2232
    6. Olen niin yksinäinen...

      ... puhukaa mulle jotain kivaa 🥺
      Ikävä
      65
      1812
    7. Huomenna heitän järjen

      romukoppaan ja annan tunteen viedä. Kerran tässä kuitenkin vain eletään. Muistan myös jonkun minua viisaamman sanoneen,
      Ikävä
      27
      1769
    8. Lähtisitkö nainen

      🚐Reissuun matkailuautolla🤔 👋😎❤️
      Ikävä
      35
      1735
    9. Hyvää huomenta

      Hyvää huomenta ja alkavaa viikonloppua ihanalle naiselle! Mitä ikinä teetkään, niin täälä sua yksi miekkonen ajattelee.
      Ikävä
      18
      1699
    10. Perjantai-ilta ootko nainen menos

      Bilettää löytyyks jäbii? Tai jotain muita
      Ikävä
      60
      1658
    Aihe