Asumaan Kanarialle

eläköityvä

Onko kenelläkään palstalaisella haavetta tai valmista suunnitelmaa muuttaa asumaan Kanarialle? Onko aie olla vain muutaman kuukauden vai muuttaa ihan pysyvästi?
Itsellä elää toive viettää ainakin 3-6kk Kanarialla kunhan eläkepäivät koittaa.

42

7896

    Vastaukset

    • Canarialla

      Las Palmasissa on suomalainen "yhdyskunta", joka koostuu eläkeläisistä. On Suomi-kerhoa...vaikka mitä. Mutta Kanarian hintataso ei enää juurikaan poikkea meidän tasosta, ainoastaan on hieman lämpimämpää.
      Hetken kävi muutto sinne talviksi mielessä, mutta muutaman kerran siellä käyneenä olen perunut haaveeni. Ehkä googlettamalla saat lisätietoa siellä aikaansa kuluttavilta asuvilta.

      • seirita

        Las Palmasissa ruoka on puolet halvempaa kuin Suomessa,laitat itse ruokaa säästät,Gran ei kyllä tiedä hinnoista,se on valintakysymys,olen asunut 5-7v L.P:ssä ja nyt olen käynyt joka vuosi ,tiedän hinnat.


    • Tosin on vielä pitkähkö aika odotettavaa, mutta ihan varteenotettava vaihtoehto olisi voida viettää pidempiä aikoja jossain kohteessa. En usko, että viihtyisin koko talvea, mutta parikin kuukautta voisi olla hyvä ratkaisu.
      Törmättiin ed. lomalla yhteen suomalaisnaiseen, joka kaipaili kotiin ja tuskaili, miten tylsää on, kun jokainen kadunkulma tulee liian tutuksi. Tätä fiilistä en halua kokea, mutta kun en ole ollenkaan talvi-ihminen, mielelläni täältä pois lähden aina, kun siihen on mahdollisuus. Koti on kuitenkin - ja pysyy - Suomessa.

      • liinappa

        Kiitti, kun annoit minulle sivuosoitteen jossa oli paljon aiheesta. Olen toki käynyt joka puolella kanariaa paitsi en Moganissa, mutta aina on joku ollut mukana. Nyt minua askarruttaa tämä yksin lähteminen yli 60 vuotiaana, kun en ole yksin koskaan matkustanut. Suomitalon nettitieto oli myös hyödyllinen. Olen aika sosiaalinen ja päiväni täyttyvät harrastuksista, joten jotain puuhaa kaipaan ja ehkä kielikursseja siellä. Matkatoimistosta sain vinkin samaa pähkäillessäni, ettei pidä mennä apartamentokseen kuten aioin vaan hotelliin. Hotellissa on ihmisiä. On myös pakko mennä "ulos" syömään, joten varmasti tutustuu muihinkin suomalaisiin.


    • annabolena

      Muutamia vuosia ennen eläköitymistä haaveilimme siippani kanssa muuttavamme talvikuukausiksi Kanarialle sitten kun työt on tehty ja vakituiset velvollisuudet Suomessa hoidettu.. Olimme käyneet Inglesissä muutaman kerran ja tosi ahkerasti matkoillamme tutkailleet erilaisia asumisvaihtoehtoja, kiertäneet asuntovälittäjiä ja soitelleet talojen seinässä oleviin puhelinnumeroihin.
      Olin siis opetellut muutaman vuoden espanjaa paikallisessa työkkärissä ja smalltalk sujui aika hyvin, tosin asioidessa käytettiin tietysti myös enkkua apuna..Lopputulema oli, että asuimme eräänä talvena San Agustinissa vuokra-asunnossa pitemmän tovin, mutta mutta...ei se meitä autuaiksi tehnytkään!
      Kun uutuudenviehätys katosi parin viikon jälkeen, kun sattui muutama ikävä omaisuuteen kohdistunut tapaus, kun cervesa ja vino blanco alkoikin maistua arkipäiväiselle ja kitkerälle, kun aurinko porotti liian kuumasti joka päivä, kun harrastamamme urheilulaji on siellä kallista, kun rantapaseo oli kävelty puhki päästä päähän monta kertaa, niin silloin totesimme, että ei tämä olekaan meidän juttu! Ja todella mietimme, mistä tämä tyytymättömyys johtui, kun puitteet olivat kuitenkin loistavat. Tulimme siihen tulokseen, että ihminen tarvitsee sen oman arkensa, vaikka elämä onkin eläkkeellä pelkkää "lomaa" ja sitä emme siinä vaiheessa osanneet siellä itsellemme luoda.
      Emme siis halunneet liittyä siihen ihmisjoukkoon, joka kiertää viikosta toiseen toistensa parvekkeilla ottamassa juomaa ja miettimässä, kenen parvekkeella huomenna istutaan..No, jokainen järjestää itse oman elämänsä, mutta me olimme tyytyväisiä, että tulimme kokeilleeksi tämän mahdollisuuden ja saatoimme palata Suomeen kokemusta rikkaimpina. Olemme toki vierailleet siellä useasti tämänkin jälkeen, koska saimme muutaman hyvän paikallisen ystävän ja heitä on mukava käydä tervehtimässä ja muutenkin ottaa "valohoitoa" kaamoksen keskellä.

      Mielestäni ihmisten, jotka haaveilevat muuttavansa pitemmäksi aikaa pois omista tutuista ympyröistä, varsinkin vanhemmalla iällä, kannattaa kysyä itseltään; mitä minä sieltä saan? Mitä minä siellä teen? Miten saan arkeni sujumaan? Mutta aina kannattaa yrittää, pettymisen riski kannattaa ottaa, viihtyminen on niin paljon ihmisestä itsestään kiinni..

      Tämä oli minun tarinani, mutta kuitenkin..on parempi kun ei koskaan sano ei koskaan..

      • Senorita:)

        Kiitos oikein hyvästä kirjoituksesta annabolena.
        Usein itsekkin mietimme puolison kanssa muuttavamme Puerto de la Cruziin talvikuukausiksi mutta aina tulee jo ajatuksesta että on siellä pidempään, lapset, lapsenlapset, vanhat läheiset ihmiset jotka "tarvitsevat" meitä täällä, näitä pähkäilyjä on tosiaan käyty monen monen kertaa.
        Mutta niin kuin sanoit parempi kun ei sano ei koskaan...
        Kiitos vielä ajatuksia herättävästä kirjoituksesta, kaikkea hyvää!


      • kaari lähes

        sama.Toteutuskin liippaa läheltä.Lopputulos täysin sama.Lomamatkoilla tunnelma on täysin erilainen.Arjen tyhjyys tavallaan yllätti vaikka siitä oli monet kerrat keskusteltu.Ja tosiaan vuokra-asunnossa voi kokeilla tuntemuksiaan.Pariin vuoteen ei saarilla käyty,mutta nyt tuntui taas mukavalta,jopa kotoisalta.


      • kämpässä
        kaari lähes kirjoitti:

        sama.Toteutuskin liippaa läheltä.Lopputulos täysin sama.Lomamatkoilla tunnelma on täysin erilainen.Arjen tyhjyys tavallaan yllätti vaikka siitä oli monet kerrat keskusteltu.Ja tosiaan vuokra-asunnossa voi kokeilla tuntemuksiaan.Pariin vuoteen ei saarilla käyty,mutta nyt tuntui taas mukavalta,jopa kotoisalta.

        saattaa aika hyvinkin käydä pitkäksi. Mutta jos vuokraa talon jossa on edes pieni piha/patio/puutarha, tekemistä löytyy heti. Itselleni tuo on paras vaihtoehto. Siellä kun haluaa olla mahdollisimman paljon ulkona - jos on oma piha- ei tarvitse "lähteä ulos" ja pukeutua.
        Hoitelee pihaa, kukkia, rapsuttelee maata, hätistelee naapurin kukkoja pois, nauttii viinistä ja grillailee.. Se on elämää se !


      • seirita

        Aurinko on minun viihtymiseni tae,lisäksi Las Palmasin Suomikerho järjestää retkiä,kielikursseja ja on kirjasto ,juhlia ym,ei tarvitse vuorotella parvekkeilla,itsestähän se on kiinni.Talven kylmyyden,pakkasen,liukkauden ja pohjoistuulen se voittaa mennen tullen.Ps,minua auttaa myös että osaan ja puhun sujuvasti espanjaa.


    • Mentira

      sitä on haaveillut, jo kakarasta saakka, että saisi nämä talvikuukaudet esim. marras-maaliskuun viettää hieman lämpimimmissä oloissa kun lunta vihaan ja pakkasesta ei tykkää, mutta haaveeksihan se on jäänyt ja taitaa aina jäädäkin..
      Omassa perhe- ja ystäväpiirissä on kyllä ihmisiä jotka ovat etelässä talvisin kuukaudesta kolmeen, ja heiltä olen saanut erittäin positiivista palautetta siitä että aika kuluu hyvin (vähän liiankin nopeasti) kun vain asennoittuu siten että nyt ei ollakaan lomalla, vaan eletään tämä aika täällä enempikin arkielämää johon pikku hiljaa muodostuu ne omat rutiinit, joihin jokapäiväinen tissuttelu kantabaarissa ei kuulu! Se vie näet helposti sille tielleen..
      Kuukausi, kaksi, kolme.. mikä vain kelpaisi kyllä minullekin jos vain olisi mahdollisuutta nyt tai vuosien päästä (jos vielä eloa ja terveyttä piisaisi) etelässä asustella (Kanarialla, Portugalissa, milloin missäkin), mutta luulen että omalla kohdallani se ei ole realistinen haave. On monia seikkoja jotka tälläkin hetkellä yrittävät estää jo 2 viikonkin pituisen loman, ja pahoin pelkään että aina tulee olemaan asioita joiden takia emme voi pitempiä lomia poissa kotoa viettää. Saisipa kerrankin olla reissussa edes kolme viikkoa mutta kun ei.. keles!
      Mutta toisaalta, tulevaa emme tiedä ja kuka ties vielä joskus voisimme mekin Kanarialla olla hieman pidemmän aikaa olkoon se sitten vain muutamia viikkoja tai jopa useampia kuukausia! Realistinen toive se ei todellakaan ole, mutta onhan maailmassa suurempiakin ihmeitä tapahtunut..

    • Matti Espoosta

      Vietimme 2 vuotta sitten 6 viikkoa Los Cristianoksessa, Teneriffalla. Ensi alkuun tuli tunne, kuinka saadaan aika kulumaan siellä. Paikka oli tuttu jo entuudestaan, joten tiesimme mikä meitä odottaa. Tämä loma oltiin hotelli majoituksessa (kaksio). Lähdimme heti mukaan suomalaisyhteisön toimintaan. Americansissa oli joka torstai suomenkielinen messu, jossa tapasi muita suomalaisia. Koska asuimme aparimentossa, niin valmistimme ateriat itse. Joka päivälle riitti puuhaa ja toimintaa eikä aika tullut pitkäksi. Tämä 6 viikon loma antoi uskoa siihen, että kyllä siellä voisi olla pidemmankin aikaa vaikkapa sen 2 - 3 kuukautta.

    • viajes

      Kanarialla tai muualla ulkomailla vaikkapa 1kk aluksi. En vain jaksaisi odottaa eläkepäiviin, niihin on melkein 20v aikaa..

      • todella

        nuori isoäiti jos sulla on muutaman vuoden ikäinen lapsen lapsi vai muistanko väärin? :)


      • viajes
        todella kirjoitti:

        nuori isoäiti jos sulla on muutaman vuoden ikäinen lapsen lapsi vai muistanko väärin? :)

        nuori mummi ja lapsen toinen mummi on vielä nuorempi, hän oli 38v kun pieni syntyi.


    • on mielessä !

      Paperisotaa täällä Suomen päässä selvitellään parhaillaan.
      En todellakaan kestä tätä talvea, ja koska minua ei mikään täällä pidättele, olen päättänyt muuttaa.

      Useissa kirjoituksissa ihmiset kertovat jo kotvan kuluttua kyllästyneensä siellä oloon. Sanovat "nurkkien" käyneen liiankin tutuiksi.
      Mutta samahan se on täällä Suomessakin - en tiedä miten iso teidän päivittäinen reviirinne on, mutta näin eläkkeellä minulla se on aika pieni. Kaupassakäynnit ja kolme-neljä lenkkiä koiran kanssa. Joskus leffassa, kirjastossa, ulkona syömässä, kahvilla, uimassa, sienessä etc.
      Eli täysin samoja asioita teen päivittäin myös Kanarialla. Ympäristö vain on lämpimämpi ja aurinkoisempi.

      Tärkeintä ulkomailla asuessa aluksi onkin sen arjen rakentaminen ja päivittäisen rytmin aikaansaaminen. On ne eläkeläisen saamat edut Espanjassa (Kanarialla) niin suuret, että mielesäni kannattaa yrittää.
      Nythän elo muualla on helppoa, kun voi olla yhteydessä Suomeen jatkuvasti (jos on tarve) ja saa kaikki uutiset luettua internetin välityksellä.

      • Canarcanar

        Samat sanat, en kestä talvea ja pimeyttä täällä.
        Oletko vuokraamassa tai ostamassa asuntoa?
        Minä puolestani olen suunnitellut talveksi muuttoa.
        Mitä tarkoitit eläkeläisten eduilla?


      • edut!
        Canarcanar kirjoitti:

        Samat sanat, en kestä talvea ja pimeyttä täällä.
        Oletko vuokraamassa tai ostamassa asuntoa?
        Minä puolestani olen suunnitellut talveksi muuttoa.
        Mitä tarkoitit eläkeläisten eduilla?

        Jos hakee pysyvää oleskelulupaa, eli siirtää kirjansa sinne kokonaan, pääsee nauttimaan kaikista eduista: eläketulo on verotonta, lääkkeet ja lääkäri ilmaiset. Saarten sisäiset bussiliput ilmaisia. Lennot saarelta saarelle meno-paluu n. 30 e, meno-paluu Madridiin samoin vain n. 60e.
        Lämmitykseen ja talvivaatteisiin ei tarvitse upottaa rahoja, samoin ei tietenkään tv-lupaan.
        Ruoka on edullisempaa ja tulee syötyä terveellisemmin (edellisen talven aikana heidän ruoillaan laihduin 8 kg).

        Ehdottomasti vuokraan, eihän sitä tiedä vaikka yht'äkkiä haluaisi muuttaa mantereelle tai vaikkapa Mallorcalle. Vuokrat ovat tosi edullisia nekin. Kalustettu kerrostalo kolmio n.60-80m2 vuokra n. 380 ja vedet sisältyvät hintaan joskus jopa sähkökin. Sähkö on siellä kuitenkin huomattavasti kalliimpaa kuin meillä, muistaakseni n. 13c/kWh (veroineen) siirtomaksua siellä ei ole. Kalustetun talon saa puolestaan n. 500 eurolla.
        Internet kulut kuukaudessa saattavat olla n. 50e, mutta se on niin tärkeä yhteydenpitoväline Suomeen, että se kannattaa ilman muuta pitää.


      • Canarcanar
        edut! kirjoitti:

        Jos hakee pysyvää oleskelulupaa, eli siirtää kirjansa sinne kokonaan, pääsee nauttimaan kaikista eduista: eläketulo on verotonta, lääkkeet ja lääkäri ilmaiset. Saarten sisäiset bussiliput ilmaisia. Lennot saarelta saarelle meno-paluu n. 30 e, meno-paluu Madridiin samoin vain n. 60e.
        Lämmitykseen ja talvivaatteisiin ei tarvitse upottaa rahoja, samoin ei tietenkään tv-lupaan.
        Ruoka on edullisempaa ja tulee syötyä terveellisemmin (edellisen talven aikana heidän ruoillaan laihduin 8 kg).

        Ehdottomasti vuokraan, eihän sitä tiedä vaikka yht'äkkiä haluaisi muuttaa mantereelle tai vaikkapa Mallorcalle. Vuokrat ovat tosi edullisia nekin. Kalustettu kerrostalo kolmio n.60-80m2 vuokra n. 380 ja vedet sisältyvät hintaan joskus jopa sähkökin. Sähkö on siellä kuitenkin huomattavasti kalliimpaa kuin meillä, muistaakseni n. 13c/kWh (veroineen) siirtomaksua siellä ei ole. Kalustetun talon saa puolestaan n. 500 eurolla.
        Internet kulut kuukaudessa saattavat olla n. 50e, mutta se on niin tärkeä yhteydenpitoväline Suomeen, että se kannattaa ilman muuta pitää.

        eläketulo verotonta sekä lääkkeet ja lääkäri ilmaiset?Voiko tuo olla totta?


      • Canarcanar kirjoitti:

        eläketulo verotonta sekä lääkkeet ja lääkäri ilmaiset?Voiko tuo olla totta?

        Olen tuossa lomillani jututtanut useampaakin suomalaista, siis jotka ovat muuttaneet pysyvästi sinne. Noin se menee, ovat hyvin tyytyväisiä. Eläke on veroton, asuminen on edullista, terveydenhoito lääkkeineen ilmaista ja toimivaa. Elinkustannukset muutenkin, kuten ruoka, ja varsinkin juomat, Suomea edullisempia.
        Mutta totta kai, jos sinne asettuisi, pitäisi oppia kieli ja sopeutua siihen systeemiin, joka ei aina ole suomalaiselle helppo. Lueskelin yhden sinne muuttaneen kirjoituksia siitä byrokratiasta, mitä pitää käydä läpi ennen kuin sen vakituisen asumisluvan saa. Puhumattakaan ajokortista jne.

        Kelasta ja verotoimistosta saa noihin liittyviä ohjeita.


      • masa10
        Sotavento kirjoitti:

        Olen tuossa lomillani jututtanut useampaakin suomalaista, siis jotka ovat muuttaneet pysyvästi sinne. Noin se menee, ovat hyvin tyytyväisiä. Eläke on veroton, asuminen on edullista, terveydenhoito lääkkeineen ilmaista ja toimivaa. Elinkustannukset muutenkin, kuten ruoka, ja varsinkin juomat, Suomea edullisempia.
        Mutta totta kai, jos sinne asettuisi, pitäisi oppia kieli ja sopeutua siihen systeemiin, joka ei aina ole suomalaiselle helppo. Lueskelin yhden sinne muuttaneen kirjoituksia siitä byrokratiasta, mitä pitää käydä läpi ennen kuin sen vakituisen asumisluvan saa. Puhumattakaan ajokortista jne.

        Kelasta ja verotoimistosta saa noihin liittyviä ohjeita.

        kanssa oikein mahtaa olla. Täällä on nyt kahdessakin kommentissa todettu eläkkeen olevan veroton.
        Ainakin manner-Epsanjassa näin ei ole. Ainoastaan jos saat Suomesta sellaisen todistuksen, että eläkkeesi on 100% pysyvä työkyvyttömyyseläke, niin eläkkeestä ei Espanjassa mene veroa. Todistus pitää käännättää virallisella kielenkääntäjällä espanjaksi. Rohkenisin epäillä, että Kanarialla on samat säännöt.
        Ongelmaksi on muodostunut se, että Suomesta ei tahdo saada todistusta, jossa sanotaan tilanteen olevan pysyvä, eikä todeta sanaa toistaiseksi.
        Mikäli eläke on hyvin pieni, ei siitä varmaankaan silloin mene veroa. En osaa sanoa tulorajaa. Se pitänee kysyä.
        Terveydenhoito on ilmaista samoin lääkkeet, jos muuttaa kirjansa Espanjaan. Samalla menettää Suomen sosiaaliturvan. Aika usein henkilöt, jotka asuvat osan vuotta Espanjassa sanovat saavansa siellä terveyskeskuksessa "ilmaisen" palvelun Kelan lomakkeella/kortilla. Näinhän se heille onkin, mutta Suomi maksaa sen vastavuoroisuusperiaatteella Espanjan lähettämää laskua vastaan. Siis me veronmaksajat se "ilmainen lääkärinhoito" maksetaan.


      • se on
        masa10 kirjoitti:

        kanssa oikein mahtaa olla. Täällä on nyt kahdessakin kommentissa todettu eläkkeen olevan veroton.
        Ainakin manner-Epsanjassa näin ei ole. Ainoastaan jos saat Suomesta sellaisen todistuksen, että eläkkeesi on 100% pysyvä työkyvyttömyyseläke, niin eläkkeestä ei Espanjassa mene veroa. Todistus pitää käännättää virallisella kielenkääntäjällä espanjaksi. Rohkenisin epäillä, että Kanarialla on samat säännöt.
        Ongelmaksi on muodostunut se, että Suomesta ei tahdo saada todistusta, jossa sanotaan tilanteen olevan pysyvä, eikä todeta sanaa toistaiseksi.
        Mikäli eläke on hyvin pieni, ei siitä varmaankaan silloin mene veroa. En osaa sanoa tulorajaa. Se pitänee kysyä.
        Terveydenhoito on ilmaista samoin lääkkeet, jos muuttaa kirjansa Espanjaan. Samalla menettää Suomen sosiaaliturvan. Aika usein henkilöt, jotka asuvat osan vuotta Espanjassa sanovat saavansa siellä terveyskeskuksessa "ilmaisen" palvelun Kelan lomakkeella/kortilla. Näinhän se heille onkin, mutta Suomi maksaa sen vastavuoroisuusperiaatteella Espanjan lähettämää laskua vastaan. Siis me veronmaksajat se "ilmainen lääkärinhoito" maksetaan.

        veroton, mikäli olet pysyvästi työkyvyttömyyseläkkeellä tai yli 65-vuotias. Käännetty eläkepäätös mukaan, jonka jälkeen vielä espanjalaisen lääkärin pakeille, joka tutkii sinut uudestaan ja päättää tapauksestasi.
        Näin siinä tapauksessa, että muutat kirjasi sinne , etkä omista Suomessa kuin korkeintaan kesämökin. Eikä Suomeen saa jäädä ns. pysyviä siteitä esim. puoliso.

        Asia tarkistettu, samat säännöt pätevät Kanarialla. Kävin nyt marraskuussa paikallisen notaarin pakeilla ja keskustelemassa terkkarissa.
        Verovapauden tuloraja oli muistaakseni n.17.700 e vuodessa.
        Nykyään oleskeluluvan saa melko helposti, n. 6kk, tämä tietty riippuu saaresta, paljonko on ulkom.virastossa ruuhkaa.

        Suurin "rumba" lienee täällä päässä veroviraston kanssa...


      • Vuokraus kiinnostaa
        edut! kirjoitti:

        Jos hakee pysyvää oleskelulupaa, eli siirtää kirjansa sinne kokonaan, pääsee nauttimaan kaikista eduista: eläketulo on verotonta, lääkkeet ja lääkäri ilmaiset. Saarten sisäiset bussiliput ilmaisia. Lennot saarelta saarelle meno-paluu n. 30 e, meno-paluu Madridiin samoin vain n. 60e.
        Lämmitykseen ja talvivaatteisiin ei tarvitse upottaa rahoja, samoin ei tietenkään tv-lupaan.
        Ruoka on edullisempaa ja tulee syötyä terveellisemmin (edellisen talven aikana heidän ruoillaan laihduin 8 kg).

        Ehdottomasti vuokraan, eihän sitä tiedä vaikka yht'äkkiä haluaisi muuttaa mantereelle tai vaikkapa Mallorcalle. Vuokrat ovat tosi edullisia nekin. Kalustettu kerrostalo kolmio n.60-80m2 vuokra n. 380 ja vedet sisältyvät hintaan joskus jopa sähkökin. Sähkö on siellä kuitenkin huomattavasti kalliimpaa kuin meillä, muistaakseni n. 13c/kWh (veroineen) siirtomaksua siellä ei ole. Kalustetun talon saa puolestaan n. 500 eurolla.
        Internet kulut kuukaudessa saattavat olla n. 50e, mutta se on niin tärkeä yhteydenpitoväline Suomeen, että se kannattaa ilman muuta pitää.

        Onko totta, että talon voi saada vuokralle 500 eurolla? Kun katselin nettipalveluita, niin yksiötkin maksoivat 350 - 600 euroa. Katsoinko vääriä nettipalvelita?


      • pavi
        Vuokraus kiinnostaa kirjoitti:

        Onko totta, että talon voi saada vuokralle 500 eurolla? Kun katselin nettipalveluita, niin yksiötkin maksoivat 350 - 600 euroa. Katsoinko vääriä nettipalvelita?

        totuus on että 600€ kk on normi hinta 1 makkarin aptoksesta,
        mutta löytyy halvempiakin,riippuu missä ja miten haluaa asua.
        Minä maksan 600€ kk ens talven sis. sähköt/vesi Inglesissä,lähellä Jumbo
        centteriä,mutta tässäkin talossa on halvempii studioita,
        joissa kyllä on 1 makuuh.olohuone,,,
        Mutta jos meneet San Fernandoon/Sonnerlandiin niin on edullisempaa,
        mutta yksin eläjänä haluan olla lähempänä "kaikkea" ,oon viettänyt
        jo monta talvea (loka-maalik.)Inglesissä ja ei oo ollut minkäänlaisii
        ajan vietto ongelmii...liikuntaa/ruuanlaittoo,lukeminen ja kun tykkään tanssimisesta,niin siihen on hyvät mahdollisuudet,ja siellähän tapaa paljon joka vuotisii tuttuja...
        Oon Ruotsin kansalainen ja saan eläkkeeni sieltä,mutta jos otan resistenssin saarelle,niin Ruotisi ottaa 25% veron ennekuin saan eläkkeen ulos
        ja Espania 5% niin ei mun kannata taloudellisesti,ja kun terveyden huoltoo on ilmaista EU kortilla,mutta käytän matkavakuutusta,(Lähivakuutus) niin saan käydä yksityis Clinikoilla ,Roca Clinik on paras,mut on muitakin...
        Eläminen suurinpiirtein samoissa Suomenkanssa,

        Taxi melkeen ilmaista,joten suosittelen ,jos yksin yössä liikkuu,
        halpa vakuutus, onhan Inglesis melkoturvallista,mut myöhäis yöt,, on joka
        puolella ,kannattaa varoa, Hesas/Tukholmaskin aamu yöstä voi sattuu
        ja tapahtuu....

        Terv.Pavi
        vakuutus


    • Täällä ollaan

      Vaikeaa ja turhaa on ottaa toisen puolesta kantaa, missä viihtyisi, kun me olemme kaikki erilaisia. Me kävimme aikoinaan Kanariansaarilla lyhyitä lomia parikymmentä kertaa ja säälimme eläkeläisiä, jotka kertoivat asuvansa siellä kaikki talvet. Itsellämme oli jo kiire kotiin viikon loman jälkeen ja ajattelimme, ettemme saisi aikaa kulumaan niin pitkää aikaa siellä. Kiersimme ympäri maailmaa etsimässä tulevaa eläkepaikkaamme, koska syksyn pimeyden tultua ja syysmyrskyjen riepoteltua lehdet puista ja vesi- ja räntäsateiden alettua halusimme aurinkoon ja lämpimään emmekä saaneet aikaamme kulumaan kotona. Päädyimme kuitenkin -yllätys yllätys- Gran Canarialle! Tänne on lyhyt matka 6 tuntia, alue on samaa kulttuuria, terveydenhoito on helppoa EU-kortilla, aurinkoa ja lämpöä on riittävästi varsinkin etelärannikolla... Jos haluaa osallistua erilaisiin rientoihin ja talkootyöhön, siihen on hyvin paljon mahdollisuuksia, esim. Suomi-Kerhossa Las Palmasissa on yli 600 jäsentä (www.suomikerho.net), joka päivä on erilaista ohjelmaa ja itse voi osallistua kerholla talkootöihin. Suomen tv:tä voi täälläkin nykyään katsella, netin kautta näemme kaikki Suomen ilmaiset kanavat. Viihtyminen on asenteesta kiinni: me asumme täällä joka talvi lokakuusta huhtikuuhun, emme ole vain käymässä lomalla. Olemme asuneet useissa saaren eri paikoissa ja kun kyllästymme, vaihdamme paikkaa. Ihmiset ovat erilaisia, joten on itse löydettävä se, mikä tuntuu mukavalta tavalta elää.

      • vilperi57

        Vielä joutuu toistakymmentä vuotta vartoomaan, mutta näitä etukäteisharjoituksia on tullut tehtyä vuodesta -92 lähtien. Pisin reissu on ollut viis viikkoo ja ainakin minä viihdyn granilla erittäin hyvin. Tänä talvena on oltu jo 9 viikkoa ja vielä emännän kanssa mennään viikoksi Inglesiin joten talven saldoksi tulee 10 viikkoa. Vieläkin on paljon nähtävää Gran Canarialla ja ihan sitten jokaisesta itsestä kiinni miten siellä viihtyy. Tuon huomasi kyllä hyvin viiden viikon reissun aikana että ne rutiinit alkavat muodostua aika herkästi ja piti aina välillä ottaa itseään niskasta kiinni ja lähteä pois jonnekin päin saarta niitä karkuun. :)


    • 2x+60

      Tuota etelässä asumista täytyy kokeilla. Olimme Puerto de la Cruzissa lokakuun lopusta maaliskuun puoleen väliin. Vuokrasimme ihan yksinkertaisen apartamentosin. Päivät kuluivat niinkuin kotonakin. Meillä ei ollut mitään iltapäivä parvekekutsuja tuttujen kanssa. Iltaisin meilla oli tapana tavata tuttuja eräässä kahvilassa. Aika oli sovittu kuka tuli niin tuli. ( EI ainakaan Jorman baari ei muukaan suomalaisten kanta kuppila). Joskus kävimme myös yhdessä syömässä.
      Meillä oli myös koira mukana.
      Puerton Tenerifen Suomi-kerho toimii ja sieltä löytyy mukavia harrastus piirejä.
      Ensi syksynä takaisin mutta uusi asunto täytyy hommata.
      Byrogratiaan törmäsimme jo näikin lyhyelle asumiselle ulkomailla. Mutta tiedämme nyt miten toimia ensi syksynä.

      • kerrotko

        minkälaiseen byrokratiaan törmäsitte?.
        Ei minulla ole ikinä ollut mitään "byrokraattisia juttuja". Olen viettänyt saarilla talvia n. 10 vuotta, lokakuusta - huhtikuuhun. Kerrotko, por favor !!


    • Ekope

      Moi! Haaveena on, onko talven tai kauemmin, riippuu todellisesta ystävästä!?
      Itse olen jo eläkkeellä, kuntoilua harrastava luotettava suomalainen mies eteläsuomesta.
      Voisitko olla kenties talven kanssani, jo nyt syksystä alkaen? Canarialla usein matkaillut.

      • Matkalle syksyllä

        Hei! Olen eläkkeellä oleva suomalainen heteromies ja suunnittelen sitä, että asuisin talven Kanarialla. Yksin lähteminen mietityttää, vaikka kyllähn sieltä suomalaisia löytyy. Millaista matkasuraa etsit?


    • markus50

      Kyllä on. Olen viettänyt kolme talvea a 6kk ja on tosi järkevää elämää. Enää en jaksa rämpiä kurassa ja paskassa tai vedellä vaatekertoja päälle. Nakit kerran paleltuneet joten eivät kestä tätä kylmyyttä. Nyt täytyy selvittää verottajalta se eläkkeen verovapaus,kun puhuvat siellä siitä. Otetaankos selvää. Verottajahan ei tietenkään sitä mainosta ja tieto on tosi nihkeätä. Pane noottia
      [email protected]

    • ulkomaalaiset

      Missä maassa olet kirjoilla, missä lomalla? Siitähän se riippuu.
      Me asumme 12 kk vuodessa Kanarialla.

    • varaton

      Kuinkahan kauan Espanjalla on varaa olla verottamatta eläkeläisiä ja jakaa ilmaisia lääkkeitä ja sairaanhoitoa,eiköhän sielläkin tule loppu tuhlaukselle.

      • ulkomaalaiset

        Kotimaat maksavat kansalaisistaan Espanjalle joka kuukausi sairaanhoitorahaa, jos heillä on ollut sairaanhoitovakuutus kotimaassaan. Se vähennetään eläkkeestä ko.maassa.
        Ja lääkkeistä täytyy heinäkuusta alkaen maksaa osan, joka vaihtelee. Harvinaisemmista lääkkeistä täytyy maksaa enemmän, verenpainelääkkeistä esim. muutama euro.
        Lopulliset muutokset tulevat syksyn 2012 aikana.


    • Lomaa odotellessa

      Minulla on haaveena eläkepäivät Kanarialla, ja nimenomaan Inglesin lähellä...tosin sinne on aikaa vielä jokunen ( 14vuotta) mutta kuitenkin....siihen asti kaikki lomat siellä;D

    • Anonyymi

      Hei. Onko kokemusta mennä töihin esim.Fuengirola ja mitä työtä suosittelet? minulla on hoitoalan ja leipomoalan työtä tehnyt?

      • Anonyymi

        Varmaankin sitten hoitoalaa tai leipomotyötä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varmaankin sitten hoitoalaa tai leipomotyötä.

        Liksa ei ole kummonen, jos nyt satut saamaan hoito- tai leipomoalan työtä. Työajat ovat sekavia, vapaa-aikaa et saa silloin kun haluat. Onneksi liksa on niin pieni, ettei vapaa-aikaa juur itarvitsekaan kun rahatilanne on heikko. Jos on sattunut pitämään hauskan loman jossakin vapaa-ajan viettäjien paikassa, se ei todellakan tarkoita sitä, että siellä olisi mukava olla työssä ja elää kituuttaa nälkäpalkalla.


    • Anonyymi

      Mielenkiintoista se että käydään toisten parvekkeilla ottamassa juomaa! Onko tämä suomalaisten tapa viihdyttää toinen toisiansa? Kuinka se oikeasti toimii ja kuka maksaa viulut jos koko ajan on vieraita tulossa omalle parvekkeelle?

      • Anonyymi

        Mitähän sinä nyt mahdat tarkoittaa?


    Ketjusta on poistettu 11 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      123
      9766
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      50
      2857
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      172
      2647
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2059
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1816
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      15
      1647
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1547
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      15
      1505
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      12
      1468
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1336
    Aihe