Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Liberalismin määritelmä

Hikipedia

Liberalismin määritelmä (Wikipedia):

"Liberalismi etsii yhteiskuntaa, jota kuvaa yksilöiden ajatuksenvapaus, rajoitteet hallituksen ja uskonnon vallassa, lain voima, vapaa ajatustenvaihto, vapaaseen yrittäjyyteen perustuva markkinatalous sekä läpinäkyvä hallinto. Liberalismin alkuperäistä muotoa kutsutaan klassiseksi liberalismiksi, mutta aate on myöhemmin laajentunut erillisiin suuntauksiin. Kaikki liberaalit kuitenkin kannattavat vapausoikeuksia kuten yhdistymisvapautta, laajaa sopimusvapautta ja elinkeinovapautta, sananvapautta, lehdistönvapautta ja liikkumisen vapautta, vapautta orjuudesta, pakkotyöstä ja väkivallasta, uskonnonvapautta ja yksityisomistusoikeuksia eli laajaa henkilökohtaista ja taloudellista vapautta."

5

1129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kysyn vaan

      määritelmälle tarkennus, määrittelemällä vastakohdan ?

    • on tärkeä asia

      Markkinataloudessa yrittäjä saa päättää mitä tuotteita tai palveluja hän aikoo tuottaa, miten ja milloin tuottaa, millä hinnalla tarjoaa tuotetta tai palvelua ostajille, kenelle myy, kenet ottaa töihin, paljonko tarjoaa työntekijälle palkkaa jne. Yrittäjä saa päättää omasta omaisuudestaan ja siitä miten sitä käyttää. Vastaavasti kuluttaja saa päättää mitä tuotteita hän ostaa, milloin ostaa, paljonko ostaa, paljonko aikoo tarjota rahaa tuotteesta jne.

      Esimerkiksi ravintolat saavat itse päättää ketä ottavat asiakkaikseen. Mm ns suljetut herrasmies klubit on sallittuja markkinataloudessa, koska niitä ei voida millään perusteella kieltääkkään. Jos siis ravintoloitsija haluaa pitää klubia johon pääsee vain vasenkätiset harhaahapsiset miehet, se on täysin laillista. Vastaavasti ravintoloitsija voi perustaa myös feministien ravintolatilan, eikä sinne ole pääsyä kuin jäsenkortilla. Ihmisillä on oikeus valita omat sosiaaliset ja taloudelliset kumppaninsa, asiakkaansa ja yhteyshenkilönsä. Demarin karvainen käsi ei saa säädellä sosiaalista toimintaa, sillä se on yhteisöllisyyden vastaista. Yksityiset koulut saavat päättää ketä ottavat oppilaikseen jne.

      Markkinataloudessa yrittäjä tekee palkkatarjouksen ja työntekijä työtarjouksen. Hinta määräytyy kahdenkeskisen sopimuksen mukaan. Mitään yleissitovuutta ei ole, mutta ehkä työsuhteen minimiehdot (max työaika, yms työsuojeluasiat) voidaan määritellä laissa. Sosialismiin kuuluva palkkasäännöstely sensijaan on sitä että yrittäjää rankaistaan sakoilla, veroilla, toimintakiellolla, jos hän ei maksa ay-liikkeen määräämää palkkaa.

      Taloustieteellisenä teoriana markkinatalous lähtee siitä oletuksesta että yleensä ihmiset toimivat omien intressiensä ja oman etunsa mukaisesti hyvinvointia tavoitellen (=itsekkyys). Kun ihmiset toimivat markkinoilla ilman määräyksiä ja pakkovaltaa, tuotteiden hinta määräytyy ihmisten tarpeiden (kysynnän) ja yritysten tuotantokyvyn (tarjonnan) mukaan.

      • joo'o

        "mutta ehkä työsuhteen minimiehdot (max työaika, yms työsuojeluasiat) voidaan määritellä laissa."

        Laki ei voi eikä saa määritellä näitä asioita, sillä tämä loukkaa ihmisten sopimusvapautta.


      • non-inquisitor
        joo'o kirjoitti:

        "mutta ehkä työsuhteen minimiehdot (max työaika, yms työsuojeluasiat) voidaan määritellä laissa."

        Laki ei voi eikä saa määritellä näitä asioita, sillä tämä loukkaa ihmisten sopimusvapautta.

        Sopimusvapaudella on tietyt rajoitteet, nimittäin valtiovalta ei toimeenpane muita sopimussakkoja kuin taloudellisia seuraamuksia (pakkoulosotto). Eli sopimuksen häviäjä tai rikkoja osapuolivoidaan velvoittaa maksamaan, ja tarvittaessa menee ulosottoon. Valtio toimeenpanee ulosoton. Myös velkavankeus tulee kyseeseen.

        Mutta jos esim henkilö A lupaa päänsä henkilölle B sopimuksessa, niin valtio ei leikkaa henkilö A:n päätä. Valtiota ei sido muut kuin taloudelliset seuraamukset. Rangaistukset sopimusten rikkomuksesta ovat aina taloudellisia (korveus, sakkoa, ulosotto) ja jos osapuoli ei kykene maksamaan, velkavankeus.

        Ihmisten suojelemiseksi valtiolla on valmiita kaavakkeita sopimuksille jotka ovat varmuudella lainvoimaisia. Valtio voi kohtuullistaa häviäjä osapuolen rangaistusta. Työsuojeluasioissa on nimenomaan kysymys kohtuullistamisesta, se joka on sopinut itselleen liian pitkän työajan, häviää kyllä jutun, ja häviää paljon, mutta ei koko elämäänsä.


    • liberalismissa..

      Liberalistit vastustavat kaikenlaista pakkotyötä; pakkotyötä jota tehdään rangaistuksen uhalla, ja pakkotyötä jossa uhataan sosiaaliturvan menetyksellä tai muulla syrjinnällä. Liberalistit vastustavat myös pakollista asevelvollisuutta sillä se on pakkotyötä. Sensijaan kannatamme palkkaarmeijaa.

      Vapaassa yhteiskunnassa ihmisiä ei voida pakottaa tekemään työtä kenenkään hyväksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1995
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1753
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1614
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1390
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      58
      1297
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1272
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1263
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1254
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      11
      1217
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1191
    Aihe