TURKISKUORIAISIA!

pelkäävä

Huomasin, että asunnossani on turkiskuoriaisia. Niitä on vain yhtäkkiä ruvennut ilmestymään jostain. Olen asunut tässä vasta noin 2kk ja nyt vasta niitä on alkanut näkymään. En ole ennen kyseisiin ötököihin törmännyt.
Tuossa hieman googlailin ötököistä tietoa, mutta hieman epäselväksi jäi pari asiaa.
Siis syökö sekä toukat, että aikuiset kuoriaiset kummatkin tekstiilejä?
Osaako ne toukat kiivetä?
Lentääkö ne helvetin kuoriaiset?

Mulla on pienehkö vaatehuone, jonka lattialta löysin yhden toukan. Vaatteiden seasta en vielä niitä ole löytänyt. Vaatehuoneen ensimmäinen hylly on lattiasta mitattuna noin mun jalan korkeudella (oon 170cm) joten onko mahdollista, että niitä rupeisi esiintymään myös vaate hyllyillä? Osa vaatteista on henkareilla. Ja alusvatteita säilytän ikean malm lipastossa, joka on siellä vaatehuoneessa. Pari toukkaa olen myös löytänyt keittiön alakaapista missä on roskis ja rättejä sekä muovipusseja ym.

Ajattelin tossa heittää vaatteita tuulettumaan yöksi kun vielä visiin noita yöpakkasia. Sitten ostin kanssa jotain raid myrkkyä. Mutta en usko, että se pitää niitä kokonaan poissa kuvioista, ellen sitten myrkyttyle suunnilleen kuukauden välein..?

Onko teistä kellään ollut kysesiä kuoriaisia? Ja miten olette päässyt niistä eroon edes vähäksi aikaa?

http://www.anticimex.fi/fileobjects/1861_Turkiskuoriainen.gif
tollasia ruskeita. Toikat muistuttaa paljon sokeritoukkia

11

23189

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • beenthere99

      Turkiskuoriaiset ovat ikävä vastus. Toukat liikkuvat pääasiassa lattialistojen alla. Niitä voi kuitenkin löytää joskus mistä vaan. Niitä vastaan voi saad erävoittoja, mutta lopullisesti niistä on hyvin vaikeaa päästä eroon. Todennäköisesti koko talo, missä asut vilisee niitä.

      Kaksi myrkkyä tehoaa parhaiten. Sinisävyisessä pullossa oleva Raid ja seetriöljy. Raidilla voi suihkuttaa lattialistat. Ota kaikki kamat pois listojen edestä ja suihkuta koko asunto. Poistu pariksi tunniksi ja sen jälkeen laske toukkien raadot. Jos yhtään löytyy, niin uusi käsittely, kunnes raatoja ei enää ole.

      Osta tavaratalosta seetripuusta tehtyjä ötökkätuotteita. Pieniä puupalasia kannattaa sirotella vaatteiden joukkoon ja sinne tänne. Seetriöljyllä voi välillä pyyhkiä lattialistoja tai muita kohteita.

      Kerrostaloissa voit näillä konsteilla saada örkit häädettyä naapuriin. Ne kuitenkin palaavat heti, kun otteesi herpaantuu.

      Säilytä pölynimurin pussi aina parvekkeella.

      Jos muutat, niin käsittele ja tutki silloin joka ikinen tavara viimeistäkin taitosta myöten.

    • rauhoitu

      Kyseessä on luonnonvarainen tuhohyönteinen, joka ei ole terveydelle vaarallinen.
      Koita nyt aluksi Raidia. Myrkytys voi ajaa hyönteisiä ulos koloistaan, mutta ei hätää, tee myrkytys toiseen kertaan.
      Siivoa asunto kaappeineen huolellisesti.
      Tarkasta vaatteet mekaanisesti.
      Tarvittaessa voit pestä, pakastaa tai viedä vaatteita kuumaan saunaan.
      Vaatekaappeihin muutama seetripuun palanen ja silmät auki.
      Ole johdonmukainen!

    • Tuttu ötökkä

      Turkiskuoriaiset ovat erittäin yleisiä varsinkin vanhoissa asuinrakennuksissa ja kuoriaiset osaavat todellakin lentää ( niillä on siivet. Ne pystyvät leviämään varsin tehokkaasti putkistoja ym. pitkin kerrostaloissa. Monesti taloyhtiön isännöitsijä kutsuukin ammtilaistorjujan paikalle. Turkkareita on kuitenkin aika hankala lopullisesti hävittää.

      Turkkari EI ole terveydelle vaarallinen, mutta toukat tekevät mm. villavaatteisiin reikiä syömällä lankoja poikki. Seetripuuvalmisteet on luonnonmukaisia ja miellyttävän tuoksuisia torjuntakeinoja, löytyy mm. Stockmannilta. Vaatteet kannattaa käydä mekaanisesti läpi ja jos löydät toukkia tai jämiä vaikka kuorista, pakasta/saunota kyseiset vaatteet.

      Kaiken kaikkiaan Suomessa nyt vaan esiintyy näitä hyönteisiä ja niiden kanssa on opittava elämään tai vaihdettava asuntoa...

      • tietämättömille

        Ensinnäkin, jos se on vyöturkiskuoriainen, se ei ole Suomessa luonnonvarainen. Elää siis vain lämmitetyissä tiloissa, eli siis asunnoissa. Toisekseen, seetripuu ei tehoa turkiskuoriaisiin, sanoi ammattimyrkyttäjä minulle. Lisäksi nämä Raidit yms. eivät ole riittävän pitkävaikutteisia, jotta pääsisit turkiskuoriaisista eroon. Kutsu suosiolla ammattimyrkyttäjä, se on halpa hinta mielenrauhasta.


    • oli!

      Et tosiaan pääse ikinä eroon ellet vaihda asuntoa tai koko taloa myrkytetä. Niitä toukkia on teillä varmasti joka puolella, ne kiipeilevät ihan missä vaan ja syövät muutakin kuin villaa. Meillä oli kuoriaisia ja ne söivät kyllä myös puuvillan ja tekokuidun sekotteisia vaatteitakin. Myös puhtaat vaatteet kelpasivat, kun yleensä sanotaan, että ne suosivat likaisia vaatteita. Me pääsimme kuoriaisista eroon muuttamalla. Ennen uuteen asuntoon tuloa varastoin kaikki vaatteet ulkovarastoon ja pesin ennen kuin ne laitettiin kaappeihin muovipusseihin. Kuitenkin tavaroidemme mukana tuli toukkia ja ne levisivät tännekin. Niitö on varmasti myös mainitsemassasi lipastossa, niin oli meilläkin. Ne olivat pesiytyneet lipaston vetolaatikoiden liukukiskojen väliin. Koko lipasto piti purkaa ja pestä myrkyttää. Myös sohvan sisässä oli reijistä päätellen öttiäisiä. 2kk muutosta teimme yhden myrkytyksen ammattilaisen toimesta, sitten vielä 5 lisää kahden viikon välein ja kas, ei ole öttiäisiä enää. Mutta oli aivan hirveä vaiva! Raid ei tehoa.

      • a-p-u-a

        Meillä löytynyt viikon ajan alakerran lattialta pilkkuturkiskuoriaisia (n.2-3kpl/pv). Kyseessä 50-l puurakenteinen omakotitalo, jossa olemme asuneet 3vuotta. Koskaan aikaisemmin ei olla moisia nähty vaan tosiaan nyt viimeisen viikon. Toukkia ei ole silmiimme tullut. Siis mistä ne tulevat? Vaatteet ym kankaat ovat yläkerrassa ja siellä niitä ei ole ollut. Syökö ne "vaan" vaatetta eikä puuta (talonrakenteita)? Eräällä nettisivustolla kerrotaan kuoriaisten elävän siitepölyllä ja toukat tekevät vaatteisiin tuhoja, keväällä kuoriaiset siirtyvät ulos. Ei näköjään meillä kun nyt sisälle tulevat... Nyt meni yöunet :( Onko se tuholaistorjuja ainut vaihtoehto vai muuttavatko ötökät jossain vaiheessa talostamme pois???


      • Oli.
        a-p-u-a kirjoitti:

        Meillä löytynyt viikon ajan alakerran lattialta pilkkuturkiskuoriaisia (n.2-3kpl/pv). Kyseessä 50-l puurakenteinen omakotitalo, jossa olemme asuneet 3vuotta. Koskaan aikaisemmin ei olla moisia nähty vaan tosiaan nyt viimeisen viikon. Toukkia ei ole silmiimme tullut. Siis mistä ne tulevat? Vaatteet ym kankaat ovat yläkerrassa ja siellä niitä ei ole ollut. Syökö ne "vaan" vaatetta eikä puuta (talonrakenteita)? Eräällä nettisivustolla kerrotaan kuoriaisten elävän siitepölyllä ja toukat tekevät vaatteisiin tuhoja, keväällä kuoriaiset siirtyvät ulos. Ei näköjään meillä kun nyt sisälle tulevat... Nyt meni yöunet :( Onko se tuholaistorjuja ainut vaihtoehto vai muuttavatko ötökät jossain vaiheessa talostamme pois???

        Nämä ovat yleisiä erityisesti vanhemmissa taloissa. Meille myrkyttäjä kertoi, ettei niitä saa koskaan hävitettyä rakennuksesta kokonaan pois, kun ne ovat sinne kerran tiensä löytäneet. Kuoriaiset eivät syö puuta, mutta siitepöly, huonepöly, vaatekuidut ja jopa elintarvikkeet kelpaavat niille. Vaikka ne eivät söisikään tekokuituisia vaatteita, ne (toukat)purevat niihin reikiä edetessään tekstiileissä. Kuoriaiset ja toukat tulevat luonnosta. Usein ne (ja muut haaskakuoriaisiin kuuluvat kuoriaiset) tulevat sisään räystäässä olevan vanhan linnunpesän kautta tai mehiläispesistä. Mikäli välikatossa on kuolleita hiiriä tai linnunpesän jäämiä tai lintujen jätöksiä, ne houkuttelevat näitä haaskakuoriaisia. Erityisesti pilkkuturkiskuoriaisten kohdalla tulisi tarkistaa, onko talossa lintujen oleskelupaikkoja ja estää lintujen pääsy niihin. Meidän asunnossa näin toukkia ensin kylppärin seinissä (usein vasta yöllä kun äkisti sytytin valon) ja sittemmin niitä meni pitkin rakennuksen ulkoseiniä. Sisääntulolähde oli ilmeisimmin välikatto ja siellä oleilleet linnut/kuolleet hiiret. Näitä haaskakuoriaisia löytyikin sitten useampia lajeja: vyöihrakuoriaista, pilkkuturkiskuoriaista, museokuoriaista ja messinkikuoriaista. Minäkin luulin, että näitä ei asustele meidän vaatekaapeissa, kunnes löysin ensimmäisen reiän vaatteesta. Se on hyvin pieni ja tasaisen pyöreä. Kun purin kaikki vaatteet ulos kaapista, totesin muissakin vaatteissa olevan reikiä. Varma paikka löytää toukkia oli meillä hellan, tiskikoneen ja lattialistojen aluset sekä keittiö- ja makuuhuoneenkaappien sokkelit. Siellä ne elelivät pimeässä. En usko, että pääsette niistä ilman torjujaa eroon. Toki aikuisia kuoriaisia voi lennellä myös ovista ja ikkunoista sisään, mutta kannattaa tarkkailla löytyykö vaatteista vahinkoja ja etsiä mahd.toukkia kaikista suojaisista ja pimeistä paikoista. On hyvä myös muistaa, että vanhemmissa taloissa on kaikenlaisia öttiäisiä...


    • torjunta

      Jos etsitte luonnonmukaista torjuntakeinoa, olen itse laittanut listojen alle, ja miksei vaatekaappiinkin suolasta ja soodasta tehtyä jauhesekoitusta. En tiedä tehoaako suurempiin hyönteisongelmiin, mutta voi vapaasti kokeilla.

    • lisätorjunta

      Toki veteen sekoitettuna suolasta ja soodasta voi tehdä myös kotitekoista hyönteismyrkkyä, jota voi sumutella suoraan vaatteille. Sopii useimmille tekstiileille, herkimpiä lukuunottamatta.

      • hötökkä

        Tehoaako suola-soodaseos myös muihin kodin tuholaisiin ?

        Pidän suurempana ongelmana esim. luteita ja homeita joten olisin tyytyväinen jos asunnossani olisi "vain" yksittäisiä turkiskuoriaisia... vaikka eihän niidenkään menoa ole kiva katsella. Niitä on ollut kaikissa vanhoissa kerrostaloissa missä olen elämäni aikana asunut siitäkin huolimatta että olen puhdistanut kaikki tavarat muuton yhteydessä.


    • TietämätöNnn

      Kumpi tehokkaampaa myrkytyksen kannalta Bio kill vai K-othrine?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe