mahtaako

sittingman

oLla näin että heinä -elokuu olisi järkeviä ajankohtia matkustaa, Azoreille. Koko talven kyylännyt webcamin kuvia ja tuntuu että lämpötilat ovat kovin alhaalla ja aika sateiseltakin on vaikuttanut. Kuitenkin kiehtoisi nähdä, nämä saaret, joita turismi ei ole ehtinyt "pilaamaan". Masseur varmasti tietää kaiken mahdollisen, näistä saarista. Minulle riittää, kunhan lämmintä on runsas 20c , eikä tuule niin jumalattomasti, että tukka lähtee.

7

860

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pitkältä ajalta (1960-1991) lasketut vuorokauden maksimilämpötilojen keskiarvot ylittävät selvästi 20 ºC kesä-, heinä-, elo-, syys- ja lokakuussa. Touko- ja marraskuussa ne hipovat 20 ºC. Yön minimien keskiarvo liikkuu aikavälillä kesäkuu-lokakuu haarukassa 15,4 ºC - 18,4 ºC. Toukokuun keskimääräinen minimi on 13,3 ºC, lokakuun 15,9 ºC.

      Sadevuorokausia (sataa enemmän kuin 0,1 mm) on vähiten elokuussa (11), eniten lokakuussa (18). Keskimääräiset kuukautiset sademäärät vaihtelevat 29,5 mm:n (kesäkuu) ja 112 mm:n(lokakuu) välillä.

      Vuotuinen lämpötilahaarukka on keskimäärin 11 ºC - 25,6 C.

      Ponta Delgadan vuotuinen sademäärä on keskimäärin 1000 mm (Helsingin 650 mm, Madeiran samaa luokkaa). Ilman kosteus vaihtelee haarukassa 60-100 %.

      Suurin osa vuotuisista tuulen nopeuksista mahtuu haarukaan 10-30 km/t. Tänään tuulen nopeus tuskin ylitti 10 km/t. Tuulen nopeudet nousevat harvoin yli 50 km/t ja silloinkin vain puuskissa. Kuluneena talvena Azoreilla tuskin mitattiin tuulihuippuja, jotka olisivat ylittäneet 100 km/t. Tammi-helmikuussa oli tuulisempaa ja päiviä, jotka estivät mm. kalastajia (pienissä veneissä) pääsemästä merelle, mutta eivät ne tuulet (40-50 km/t) tervettä maalla olevaa haitanneet.

      Kevät on pohjoisella pallonpuoliskolla yllätyksellinen. Niinpä sään oikut, mm. myrskyt, eivät ole vielä poissuljetut, mutta niiden todennäköisyys pienenee koko ajan. V. 2007 oli pieni myräkkä kesäkuun alussa, mutta ilman vakavia seuraamuksia.

      Azorien sää on varsin vakaa ja lämpötilavaihtelut pieniä. Sateet ovat lyhytaikaisia, päiväkauden kestävät sateet erittäin harvinaisia.

      Azorien kasvillisuus tarvitsee kaiken sen veden mikä taivaalta putoaa pysyäkseen vihreänä ja kukoistavana, sillä haihtuminen maaperästä on erittäin nopeaa. Jo nyt olen joutunut kastelemaan puutarhaa.

      Kuivuus ei suinkaan ole tuntematon Azoreilla. Se aiheutti vesipulaa viime kesänä sekä Terceiran että São Miguelin saarilla. Santa Marian saarta, joka on kuivin ja aurinkoisin, kiusasi kuivuus sekä viime että edelliskesänä. Suurin haitta niukkasateisuudesta oli karjan laitumille.

      Suomalaisen näkökulmasta katsoen Azoreilla on kesäsäätä vähintään 6 kk vuodesta eli toukokuun alusta lokakuun loppuun. Shortsi- ja sandaali ei ole poissuljettu edes keskitalvella. Tällaiset säät eivät luonnollisesti satu välttämättä matkailijan vierailun ajaksi.

      Meriveden vuotuinen lämpötila liikkuu haarukassa 16 ºC -24 ºC. Tällä hetkellä se on vielä pohjalukemassa.

      Vähintään keskinkertaisesti rakennetussa kodissa tulee mainiosti toimeen ilman lämmitystä myös talvikuukausina.

      Azorien sää on koettava, mieluiten pitemmällä aikavälillä. Ponta Delgadan historiallisia säätietoja voi tarkastella mm. www.wunderground.com sivuilta.

      • sittingman

        vaan, siinähän sitä informaatiota tuli. Ensimmäisen matkani tod.näk. ajoitan ns kesäaikaan. Eli en pelaa riskillä. Kuullut aika paljon positiivista, itse saarista, en niinkään säästä.


      • sittingman kirjoitti:

        vaan, siinähän sitä informaatiota tuli. Ensimmäisen matkani tod.näk. ajoitan ns kesäaikaan. Eli en pelaa riskillä. Kuullut aika paljon positiivista, itse saarista, en niinkään säästä.

        Tyytyväisyys säähän on kiinni matkailijan odotuksista. Omien asumis- ja matkustuskokemuksieni perusteella voin sanoa, että en vaihtaisi Ponta Delgadan säätä mihinkään muuhun Euroopassa enkä Pohjois-Amerikassa.


    • Pilanneet

      Viime vuonna oltiin Azoreilla myös ihanan luonnon takia. Harmitti vaan se että paikalliset eivät tunnut tätä "omaisuuttaan" ymmärtävän. Ajellessa ympäri saarta tuli luonnon lisäksi tutuiksi myös huumeruiskut, kuolleet koirat ja uskomattoman epäsiisti hiekkaranta. Ikävää etteivät saaren asukkaat pidä paikoistaan huolta. Autoja Azorilaisilla on aivan valtavasti joka ennen pitkään vaikuttaa myös luontoon.

      • Olen useamman kerran kertonut tällä palstalla portugalilaisen suhteesta yhteiseen omaisuuteen - myös luontoon ja ympäristöön. Aiheesta on myös tarinaa kotisivuillani. Lyhyesti sanottuna suhteessa on parantamisen varaa. Todettakoon myös, että Ponta Delgadan kaupunkitaajaman alueella jätehuolto toimii vähintään yhtä hyvin jos ei joissakin suhteessa paremminkin kuin Helsingin kaupungissa. Azorien kouluissa tehdään runsaasti työtä sen hyväksi, että tuleva sukupolvi ymmärtäisi paremmin pitää huolta luonnosta ja ympäristöstä. Huumet ovat ongelma Azoreilla, mutta läheskään jokainen matkailija ei liiku alueilla, joilta ruiskuja löytyy. Tietooni ei myöskään ole tullut, että huumeenkäyttäjät olisivat aiheuttaneet vaaraa matkailijoille. Huumeiden käytön synnyttämä rikollisuus kohdistuu paikallisiin asukkaisiin ja heidän omaisuutensa. Uimarantoja siivotaan harvoin uimarantakauden (1.6.-30.9.) ulkopuolella. Viestistänne ei käy ilmi, mikä ranta oli kyseessä ja mikä oli ajankohta. Ponta Delgadan kaksi hiekkarantaa ovat hyvässä kunnossa ja niillä on käyttäjiä ympäri vuotta. Kuolleiden koirien löytyminen on sattumanvaraista, ei jokapäiväistä. Kolme azorilaista kohden on keskimäärin yksi auto. Toivon, että matkailija ei anna havaitsemiensa virheiden ja puutteiden pilata lomaansa Azoreilla. São Miguelilla asuvana tunnen ongelmat. Niistä huolimatta São Miguelin maaseutu tekee kauneudellaan minuun syvän vaikutuksen joka kerta siellä liikkuessani. Saaren asukkaat ovat ystävällisiä, aitoja ihmisiä, joiden kanssa on ilo hoitaa asioita. Täydellistä lomakohdetta lienee hankala löytää.


      • Granden ranta
        masseur kirjoitti:

        Olen useamman kerran kertonut tällä palstalla portugalilaisen suhteesta yhteiseen omaisuuteen - myös luontoon ja ympäristöön. Aiheesta on myös tarinaa kotisivuillani. Lyhyesti sanottuna suhteessa on parantamisen varaa. Todettakoon myös, että Ponta Delgadan kaupunkitaajaman alueella jätehuolto toimii vähintään yhtä hyvin jos ei joissakin suhteessa paremminkin kuin Helsingin kaupungissa. Azorien kouluissa tehdään runsaasti työtä sen hyväksi, että tuleva sukupolvi ymmärtäisi paremmin pitää huolta luonnosta ja ympäristöstä. Huumet ovat ongelma Azoreilla, mutta läheskään jokainen matkailija ei liiku alueilla, joilta ruiskuja löytyy. Tietooni ei myöskään ole tullut, että huumeenkäyttäjät olisivat aiheuttaneet vaaraa matkailijoille. Huumeiden käytön synnyttämä rikollisuus kohdistuu paikallisiin asukkaisiin ja heidän omaisuutensa. Uimarantoja siivotaan harvoin uimarantakauden (1.6.-30.9.) ulkopuolella. Viestistänne ei käy ilmi, mikä ranta oli kyseessä ja mikä oli ajankohta. Ponta Delgadan kaksi hiekkarantaa ovat hyvässä kunnossa ja niillä on käyttäjiä ympäri vuotta. Kuolleiden koirien löytyminen on sattumanvaraista, ei jokapäiväistä. Kolme azorilaista kohden on keskimäärin yksi auto. Toivon, että matkailija ei anna havaitsemiensa virheiden ja puutteiden pilata lomaansa Azoreilla. São Miguelilla asuvana tunnen ongelmat. Niistä huolimatta São Miguelin maaseutu tekee kauneudellaan minuun syvän vaikutuksen joka kerta siellä liikkuessani. Saaren asukkaat ovat ystävällisiä, aitoja ihmisiä, joiden kanssa on ilo hoitaa asioita. Täydellistä lomakohdetta lienee hankala löytää.

        Ribeira Grandesta löytyy tuo mainitsemani hiekkaranta. Olimme siellä heinäkuussa eli parhaaseen turistiaikaan, meidän lisäksi rannalla oli vain kourallinen ihmisiä ja en kyllä ihmettele lainkaan. Mekin lähdimme paikalta muutaman valokuvan jälkeen. Jätteiden luontoon jättö tuntuu olevan erityisesti Etelä-Eurooppalainen vitsaus sillä samaan törmää Azoreiden lisäksi myös Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa, tosin rannoilta ei juurikaan.


      • Granden ranta kirjoitti:

        Ribeira Grandesta löytyy tuo mainitsemani hiekkaranta. Olimme siellä heinäkuussa eli parhaaseen turistiaikaan, meidän lisäksi rannalla oli vain kourallinen ihmisiä ja en kyllä ihmettele lainkaan. Mekin lähdimme paikalta muutaman valokuvan jälkeen. Jätteiden luontoon jättö tuntuu olevan erityisesti Etelä-Eurooppalainen vitsaus sillä samaan törmää Azoreiden lisäksi myös Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa, tosin rannoilta ei juurikaan.

        Mainitsemanne ranta-alue sijainnee hieman Ribeiran Granden kaupunkikeskustasta länteen. Tällä rantaosuudella ei tietääkseni ole valvontaa eikä mahdollisesti siivoustakaan joka päivä edes kesäaikaan. Alue tullee parantumaan lähitulevaisuudessa kun keskustasta sille kulkevan rantabulevardin (Passeio Atlântico) jatke valmistuu. Azoreita ei ole rakennettu matkailijoita varten. Vasta viime vuosina matkailuelinkeinon vaatimuksia infrastruktuurin ja palvelujen suhteen on ruvettu ottamaan huomioon. Paikallisesta väestöstä vain pieni osa on käynyt rannalla. Tosin tässä käyttäytymisessä on tapahtunut muutosta. Valtaosa uimarannoilla käyvistä azorilaisista käy niillä viikonloppuisin. São Miguelin pohjoisrannikko ei ole suosituinta ranta-aluetta auringonottoon eikä uimiseen mutta surffaukseen ja bodybordaukseen se edullisten tuuliensa vuoksi soveltuu erinomaisesti. Azoreita ei myydä rantakohteena, vaikka saarilla uimarantoja onkin jota kuinkin joka rantataajamassa. Nämä rannat ovat useimmiten siistejä eikä kuolleen eläimen löytyminen niiltä ole jokapäiväistä. Hietaniemen rannalta Helsingissä on monina vuosina löytynyt vähintään lasinsiruja. Olen nähnyt Suomessa jätteiden käsittelyä maalla ennen säännöllisten jätekeräysten aloittamista ja roskausta Helsingin metsäpuistoissa ja kaupunkialueilla. Kaikista näistä löytyy huomauttamista. On syytä muistaa, että ihminen työntää jätettä myös vesiin ja tuskin kenekään maan tili on puhdas tässä suhteessa. Roskaus ja ympäristön tuhoaminen on pahasta tehtiinpä sitä missä hyvänsä. Toivoisin, että matkailija ei tekisi kattavia johtopäätöksiä Azorien ympäristön tilasta viikon-kahden oleskelun perusteella. Azoreilla ja Portugalissa tehdään jatkuvasti työtä ympäristötietoisuuden lisäämiseksi eri tahoilla ja ymmärtämys ympäristön suojelun tarpeellisuudesta on lisääntymässä. Havaitut ympäristörikkomukset ja paheksuttava roskauskäyttäytyminen eivät estä Azorien luonnonkauneudesta nauttimista. Mieleeni tulee raamatun sanonta "joka teistä on synnitön, heittäköön ensimäisen kiven" ja sanonnan monet variaatiot.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      90
      1260
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1056
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      63
      797
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      750
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      706
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      694
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      661
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      648
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    Aihe