Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

APUA! 6v.tyttö&pyöräilyongelmat

Pinezu

Alan olla jo aivan toivoton.
Meillä vanhempi tytär on 6v.,täyttää kesällä 7v.ja menee syksyllä kouluun.Suureksi ongelmaksi on muodostunut pyörällä ajo.Tytär kun ei osaa vielä(eikä halua opetella)sillä ajamaan!

Jo parin viime vuoden ajan olemme yrittäneet vaikka ja mitä,jotta tyttö kiinnostuisi/haluaisi opetella pyöräilemään.On ostettu uutta pyörää,houkuteltu ja lahjottu,jopa epätoivoissani olen uhannut ottaa lelut pois jos nyt ei ala harjoittelu.Tällä hetkellä keinot on totaalisen loppu.
Tytär on muutenkin tosi arka kokeilemaan mitään,ei lähde huvipuistossa mihinkään,ei edes hieman suurempiin liukumäkiin.Talvella luistelun opettelukin oli yhtä tuskaa,ei uskaltanut jäähallin reunasta päästää irti kun pelkäsi että kaatuu.Ja kovasti ollaan yritetty kertoa että kukaan ei ole oppinut luistelemaan tai ajamaan pyörällä ilman kaatumista,että ei se haittaa. Jos kaatuu niin ylös vaan ja uudestaan yrittämään.

Oltiin tässä pari viikkoa sitten ulkoilemassa ja päätettiin(minä ja mieheni tietenkin..)että nyt opetellaan,tai ainakin aloitetaan opettelu,pyörällä ajon siis.Nooh,varastostahan se pyörä sit kaivettiin ja tytär meni jo siinä vaiheessa aivan mykäksi.Talutettiin pyörä pyörätielle ja kovan houuttelun jälkeen tyttö istui satulaan.Jalkoja ei suostunut nostamaan polkimille,kun tarkoitus oli että olisi vain istunut pyörän päällä,samalla kun isä piteli pyörää ja talutti sitä.Sit kun taas pitkien puheiden jälkeen nosti jalat polkimille ja isä alkoi taluttaa pyörää,tyttö alkoi hysteerisesti itkeä "ei,ei,mää en halua,mää kaadun!"Ja ohikulkijat katsoi ja mitä lie ajatteli..

Hirvittää kun kaikki keverinsa jo pyöräilee ja syksyllä on kouluun meno,missä ihan varmasti jokainen osaa ajaa pyörällä.Silmätikuksihan siinä joutuu jos ei ekaluokkalainen osaa ajaa pyörällä,lapsia kun kiusataan paljon pienemmistäkin asioista.

Tarvitsisin todella apua/vinkkejä kohtalotovereilta(jos niitä on..)!!

23

6283

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tutun lapsi

      Tutun lapsella oli samoja ongelmia. Syyksi paljastui aspergerin syndrooma.

      • vielä nykyistäkin

        enemmän...lueppa tästä....onko tuttua!
        (ei me lääkäreitä olla, mutta kokemus, kokemus, eikö niin!)
        http://yle.fi/akuutti/arkisto2003/141003_c.htm

        tuosta on sivutolkulla tietoa,mutta tää on selkeästi lyhyin! ja ymmärrettävä teksti.
        Mulla on tommonen häiriö, pelkäsin pienenä että putoon sillankaiteitten välistä jos menen liian lähelle, että putoan raouissa, (sitä varon vieläkin!) inhosin kaikkea jumppaa ymym, en osannut pallopelejä, mulla oli yliherkkä hajuaisti, vaatteet vääränlaiset teki "kipeää" iholla...voi että, kysy vaan, mitä ei olisi ollut!
        Mutta tuohon on nykyisin apua saatavana! Ja helposti!
        Ja lapset kiusaa tai ei kiusaa, ei voi tietää etukäteen!


    • nyt onnellinen pyöräilijä 14v.

      aikoinaan ei millään halunnut opetella pyörällä ajoa. houkuttelut ym. ei auttaneet.
      sitten yks päivä päätin että nyt opetellaan, kun koulukin kohta alkaa.
      pidin pyörästä kiinni ja tyttö huusi ja parkui...ihmiset katto...en välittänyt..kukaan ei kuitenkaan tullut kommentoimaan mitään.
      koko päivä juostiin pihaa ympäri ja hoin vaan tytölle ettäpolje polje...kun etenimme että tyttö polki jo itse...laskin hetkeksi yksin menemään...ja tartuin taas kiinni...sitä rataa.
      illalla tyttö jo polki itse..siitä asti on rakastanut pyöräilyä.
      mutta jos emme olisi nähneet vaivaa...vain taivas tietää, pyöräilisikö vieläkään.

      nykyäänkin uuden opettelu on vaikeaa...kiukkua ja jalan poljentaa.

      • Pinezu

        Alkoi hymyilyttään..kuulostaa nimittäin NIIIIN tutulta;)
        Viime syksynä mekin edettiin jo siihen vaiheeseen että tyttö polki hetken itse kun pidettiin ensin pyörästä kiinni ja päästettiin irti.Nyt talven aikana on otettu sit aika pahasti takapakkia ja tuntuu että harjoittelun aloittaminen on vielä huomattavasti vaikeampaa kuin puoli vuotta sitten..


    • ***

      Hei!
      Minustakin kuulostaa si-ongelmalta, ehkä liikeyliherkkä lapsi kyseessä? Neuvolan kautta voisitte päästä toimintaterapeutille, josta saatte lisää tietoa ja neuvoja. Älkää pakottako lasta, joka pelkää noin paljon. Hän voi kokea liikkeen aivan todella pelottavana ja aivan eri tavoin kuin joku toinen. Hakusanoilla si-terapia tai sensorisen integraation ongelmat saattaisi löytyä myös lisätietoa.

      • vastauksia

        tuosta on jo kerrottu!


    • kokemusta on

      Lopeta heti painostaminen. Alkakaa treenaamaan tasapainojuttuja hauskalla tavalla, kuten jumppapallolla, keinumalla, trampoliinilla jne. Ja meillä pääsi homma alkuun potkulaudan avulla, ensin oli sellainen "lasten malli", eli tukevampi, loppukesästä ostettiin sellainen perinteisempi, kun alkoi sujumaan hyvin. Vielä samana syksynä lapsi alkoi harjoittelemaan pyöräilyä, meillä oli apuna sellainen Bilteman talutustanko (oli mukavampi omalle selälle). Lapsi pääsi peloistaan, ja innostui harjoittelemaan. Välillä käytiin ostamassa jätskit, välillä eväsretkellä. Ihan mikä vaan, mikä lasta motivoi. Meillä ei asiasta tehty suurta numeroa, koska lapsella oli selvästi halua, mutta taito ja uskallus puuttui.

      Seuraavana keväänä lapsi itse ilmoitti, että haluaa apupyörät pois, ne otettiin, ja tangon avulla lapsi harjoitteli aikuisen tukemana. Parin viikon päästä jo päästeli täysillä itsenäisesti. Kolhuja tuli, mutta ne eivät enää estäneet, vauhdinhurma oli jo ehtinyt tarttua ;)Sisarusten kanssa sitten pääsi samalle viivalle touhuissa, koska varsinkin pienemmän sisaruksen aikaisempi taito otti luonnolle kovasti.

    • heterogeenisia...

      ...eli esim. karkea motoriikan kehitys voi olla hyvinkin eritasoista. Lapsia joilla ei ole motoriikka vielä kehittynyt ei saa pakottaa tekemään semmoista mihin he eivät vielä kykene, vaan harjoittaa motoriikkaa pikkuhiljaa. Myös kaikki lapset eivät ole hurjapäitä eli he aidosti pelkäävät vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Itselläni on tyttö, joka kävi kaikki linnanmäen laitteet moneen kertaan ja poika, joka ei mennyt mihinkään. No poika on nyt lukiossa ja pärjää ilman hurjasteluakin. Hänkään ei pitänyt pyörällä ajosta ja oli aika kömpelö 5-7-vuotiaana. Kyllä se siitä, me kaikki opimme ajan kanssa, ilman tautimäärityksiä.

    • harjoitella nurmikolla

      Ja sit kun isä huomas että osaskin jo ajaa, ei nurmikolle ollut enää asiaa.

      • maminitsu

        Meilläkin esikoinen reenasi pyöräilyä nurmikolla. Ei pienet kaatumiset haitannut eikä vauhti kasvanut liian kovaksi. Yhden päivän siinä sahasi ja sitten oli kun vanha tekiä. Helppoa oli sen jälkeen hiekalla ajo.


    • ei välttämättä

      ole mikään suurempi ongelma lapsenne kehityksessä, mutta asia kannattaisi varmaankin selvittää. Meillä oli ihan samantapaisia ongelmia aikoinaan. Syyksi paljastui lapsemme luuston kehitykseen liittyvä sairaus, joka vaikuttaa myös tasapainoon. Sairaus ei tuossa vaiheessa näkynyt yhtään ulospäin ja pyöräilyongelmat olivat ensimmäinen huomattava oire. Hän oppi kuitenkin lopulta pyöräilemään, luistelemaan ja hiihtämään, vaikkakin hiukan omalla tavallaan. Nyt jälkeenpäin kaduttaa, että painostin lastamme pyöräilemään. Vaikka hän nyt tuon taidon osaakin, ei hän tee sillä juuri mitään, koska ei fysiikkansa puolesta jaksa pyöräillä paljonkaan. Onko tyttönne aina ollut arka yrittämään liikunnallisia juttuja, vai onko tämä nyt uutta hänen kehityksessään? Meidän lapsi oli pienestä pitäen hyvin liikunnallinen, mutta se ominaisuus on nyt menetetty sairauden myötä.

      • ajaa edes

        apupyörien kanssa. Suurin syy siihen on tietysti se, ettei uskalla/halua yrittääkään. Ei myöskään suostunut koko talvena koulussa (eka luokka) luistelemaan. Hiihtäminen sujuu. Älykkyydeltään on vähintään normaali;-D. Tuttua sikäli, että yhtä hitaasti kehittyi motoriikka isommilla sisaruksilla. Tosin luulimme esikoisen kanssa, että on As-lapsena tavattoman hidas ja epävarma, silti hän 5-vuotiaana pyöräili pöpeliköön ja mursi ranteensa;-o. Kakkonen oppi pyöräilemaan 7-vuotiaana, ja tämä nuorin tosiaan ei vielä ollenkaan. Luulen, että meillä näillä nuoremmillakin on samankaltaista vaikeutta karkeamotorisissa jutuissa kuin esikoisellakin. Hassua on tietysti se, että sekä minä äiti että lasten isä olimme hyvin liikunnallisia pienestä saakka ja meille molemmille nämä vaikeudet lapsilla tulivat yllätyksenä;-o. Mutta emme ole kyllä hoputtaneetkaan tai pakottaneet. Nyt ajattelin, että nykyisen mieheni poika voisi tässä keväällä ottaa asiakseen opettaa kuopus pyöräilemään..! Onhan se totta, että koulussa oletetaan, että ainakin ekaluokkalainen jo pyöräilee. Toisaalta: jos ei, niin ei. Ei siihen kaadu koulunkäynti eikä elämä muutenkaan. Ehtii oppia myöhemminkin.


    • kasvatuksessa,,,

      Jätin välissä olevat viestit lukematta, yleensä parempi niin. Meidän poika 7vee, ei sitten millään ole halunnut ajaa pyörällä, viime kesänä heitti pyörän ojaan ja sanoi ettei aja. Talvella alkoi pyörällä laskettelemaan mäkeä ja tekee samaa nykyään, siinä mäessä on oppinut polkemaan ja pian on aika ostaa uusi pyörä. Kyllä se vain on niin, ettei kaikki halua ajaa pyörällä, kun ajo sitten kiinnostaa, kyllä ajamisen taito jostain vain löytyy. Ja sitten huudellaan missä olet ja juostaan ympäri kylää omaa lasta etsimässä. KOULU voisi tehdä jotain ettei siellä kiusata vaikkei jotain asiaa joku haluaisi/osaisi tehdäkään, kyllä edelleen pidän opiskelua tärkeämpänä kuin pyörällä ajoa .

      • tuosta mäen laskemisesta

        pyörällä: unohdin ihan! Kuulinkin taannoin, että lapsi saattaa oppia paremmin pyörällä ajon ilman apurattaita, sellaisella pyörällä, jossa jalat ylettyvät maahan. On siis tavallaan potkupyörä: lapsi istuu penkillä, mutta potkii vauhtia maasta. Samalla oppii ohjaamaan ja hallitsemaan pyörää, vielä ihan ilman polkimia. Joissakin maissa opettaminen tehdään aina näin, eikä apupyöriä käytetä lainkaan. Varmasti kokeilemisen arvoinen konsti! Meilläkin - kirjoitin tuosta 7,5-vuotiaasta pyöräilytaidottomasta;-D.


      • tarvitse olla
        tuosta mäen laskemisesta kirjoitti:

        pyörällä: unohdin ihan! Kuulinkin taannoin, että lapsi saattaa oppia paremmin pyörällä ajon ilman apurattaita, sellaisella pyörällä, jossa jalat ylettyvät maahan. On siis tavallaan potkupyörä: lapsi istuu penkillä, mutta potkii vauhtia maasta. Samalla oppii ohjaamaan ja hallitsemaan pyörää, vielä ihan ilman polkimia. Joissakin maissa opettaminen tehdään aina näin, eikä apupyöriä käytetä lainkaan. Varmasti kokeilemisen arvoinen konsti! Meilläkin - kirjoitin tuosta 7,5-vuotiaasta pyöräilytaidottomasta;-D.

        jatkaa, meillä pyörä onkin pieneksi jäänyt ja pojan jalat ottavat maahan kiinni ja siinä hän potki vauhtia , eli juuri kuten edellinen kirjoitti ! HYVÄ tapa opetella ajamaan. Aloittajan lapsi vaikuttaa yhtä pelokkaalta kuin meidänkin, siihen kyllä auttaa yleensä (vain) aika, ei jokainen lapsi hevosenkaan selkään mene.


    • kokemusta on

      Kuulostaa ihan selvältä sensomotorisen integraation häiriöltä. Jos lapsi pelkää, häntä ei saa pakottaa. Tasapainojuttujen harjoittelu aloitetaan pienillä ja helpoilla asioilla ja siitä tehdään kivaa. Poika 6v on käynyt sensomotorisen integraation terapiassa puoli vuotta ja tulokset ovat selkeitä. Hän ei ole koskaan ollut kömpelö, vaan arka ja tästä syystä motoriikka ei ole kehittynyt toivotulla tavalla. Googlaamalla löysin itsekin tietoja, kirjastosta kannattaa hankkia kirja: Tahatonta tohellusta. Tsemppiä

    • sadaskaksjd

      Itselläni oli ihan sama juttu pienenä, etten olisi halunnut opetella pyörällä ajamaan ilman apupyöriä. En ollut koskaan liikunnallinen. No, kerran (6-7 v) mut sitten vaan istutettiin pyörän satulaan ja pistettiin ajamaan kotitietä pitkin. Vieritettiin alas pientä mäkeä välillä. Kuulemma huusin, kiljuin ja paruin niin että koko kaupunginosa kaikui, mutta periksi ei annettu, ja niinpä opin ajamaan pyörällä. Se muodostui kyllä pian lempipuuhaksi, pikkuveljen kanssa pyöräiltiin edestakaisin melkeinpä tuntikausia :)

      Sitä en tiedä onko tää sun lapses kanssa paras toimintavaihtoehto, jos tosiaan kuvassa on jotain häiriöitä tai muita. Mutta kyllä se monen arkajalan kohdalla voisi hyvinkin toimia. Opin minäkin esimerkiksi nousemaan tukea vasten seisomaan hyvin aikaisin, mutta en uskaltanut päästää irti moneen kuukauteen, vaan kävelin aina tukea vasten. Kuukausikaupalla siis kävelyn aloitukseni tavallaan viivästyi, koska olin arka lapsi.

    • vähänmyöhässäjoo...

      Siitä koulukiusaamisesta vaan, että ite oon 13-vuotias, enkä osaa vielä ajaa ilman appareita... Eikä oo kyllä koskaan kiusattu!!!

      • Luonnonlahjakkuudet?

        Pyörällä ajo ja luistelu kuuluukin aloittaa jo 2-vuotiaana. Meillä ei ole koskaan käytetty apupyöriä, vaan parivuotiaskin pysyy pyörällä pystyssä ihan tuosta vaan.

        Lapset, jotka ovat esimerkiksi vielä 2-vuotiaana vaipoissa ovat muussakin kehityksessä hitaampia.


    • huolissaan...

      Kiva lukea tätä viestiketjua. Vähän lohduttaa ajatus siitä että muitakin lapsia siis on jotka 6-vuotiaana eivät osaa ajaa ilman apupyöriä. Lähipiirissäni sellaisia ei ole, ja jnaapurissa jopa pari lasta jotka oppineet ajaa ilman apupyöriä ennen kolmatta ikävuotta. Toiselta kuulin juuri sen "potkupyörän" vai mikskä sitä kutsutaan toimineen hyvänä. Ei mitään apupyöriä tarvittu naapurissakaan. Tänään poika tuli murheissaan kotiin pihalta, kun muut pojat lähtivät ajamaan pyöriä ja sanoivat että hän ei voi liittyä seuraan kun ei osaa ajaa pyörällä. Poikani on herkempi, ja motoristiset taidot ovat tulleet vähän ikätasoa jäljessä. Ei uskalla laskea Stigalla alas hyppyristä, oppi ottamaan vauhtia keinusta myöhään, ei osaa uida yms. Olen miettinyt että johtuvatko nämä asiat itsestäni, etten ole tarpeeksi poikaa patistanut. itse opin pyöräilemään jo aika nuorena, ja uimaankin paljon ennen koulua joten en missään vaiheessa ajatellut että minun olisi oikein suunnitelmallisesti pitänyt lähteä poikaa tsemppaamaan.

      • Nuorena oppinut

        Avaajan murhe oli sinänsä turha, sillä 1-2 luokkalaiset eivät saa vielä pyöräillä kouluun.
        "Hirvittää kun kaikki keverinsa jo pyöräilee ja syksyllä on kouluun meno,missä ihan varmasti jokainen osaa ajaa pyörällä."

        Meillä tyttäret ovat myös alkaneet luistelemaan 2-vuotiaina ja pyöräilleet pari vuotiaasta alkaen. Apupyöristä on luovuttu 4-vuotiaina, mutta itse olen huomannut, että tarpeettomat ne ovat jo 2-vuotiaallekin ja niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

        Meillä on kyllä hyvin nuoresta alettu "laittaa" lapset hiihtämään, uimaan, pyöräilemään ja luistelemaan, niin että ovat tavallaan kasvaneet noihin taitoihin, ennenkuin mitään osaamattomuuden pelkoa on ehtinyt tullakaan. Itse sanoisin, että tutustuminen on aloitettava leikinomaisesti, varovaisesti ja riittävän aikaisin.

        On kuitenkin muistettava se, että sellaiset lapset kuin vanhempansa. Välttämättä lasta ei kiinnosta samat jutut kuin naapurin lapsia tai serkkuja. Tai vanhemmat haluavat pitää lapsen pidempään "vauvana", jolloin uusien taitojen oppiminen siirtyy myöhempään ja ehkä oppimisen kannalta hankalampaan ikään.


    • Hevonperseenlampi

      Oletpas vanhanaikainen! Heitä pyörä helevettiin ja osta likalle muodikas mopo! Ei kukaan enää 2000-luvulla halua jotain aatamin aikaista rautakasaa alleen!

    • Anonyymi

      Joo tulen vähän myöhässä, mutta te olette suoraan sanottuna PASKOJA vanhempia. Miulla on todettu liikeyliherkkyys, asperger, masennus ja kaikkee tämmöstä. Liikeyliherkkyys liittyy tähän. Saattaa pyöräillessä tuntua, että välillä pää käy maassa ja toisaalta välillä olet kuin 600 metrin korkeudella ilmassa, vaikka näät maan. Se on aivan kauheaa. Vielä kerroit uhkailleesi häntä (joo edelleen tiedän että vanha keskustelulanka) mutta ei tuossa oo mitään järkeä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2444
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2153
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1798
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1591
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1566
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1525
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1488
    8. 54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      88
      1305
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe