Fred Vargas

Jostakin alehyllystä sattui mukaan Fred Vargasin pokkari Kuriton mies nurin ja sepä olikin sen lajin tuttavuus, että pitää lukea enemmän kyseisen kirjailijan tuotoksia.

Tarina oli varsin erikoinen ja mukaansa tempaava. Vargas kuvasi henkilöt niin elävästi, että suunnittelin jo tarttuvani kynään ja luonnostelevani henkilöt paperille... Ehkäpä todella teenkin vielä niin.

Komisario Adamsberg osoittautui varsin hulppeaksi sankarihahmoksi kaikessa omituisuudessaan. Hänestä tuli yksi lisää noiden omia polkujaan kulkevien persoonallisten kyttien joukkoon... Joita genre kieltämättä on kyllä täynnä.

Mutta Adamsberg nousi yksinäisten susien listan käskikastiin Salvo Montalbanon ja Isaac Sidelin rinnalle.

11

1326

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • booky

      Olet osunut dekkarien helmien lähteille....

    • sininen ympyrä

      kirjoja joita voi lukea useampaan kertaan.

    • "Ikimetsän sydäntä" toista kertaa. Siinä pointti on (anteeksi paljastus), että erittäin nerokas ja äärimmäisen looginen murhaaja kampitetaan, koska muut ihmiset eivät ole nerokkaita ja loogisia, joten hyvin rakennettu, monimutkainen juoni menee huitsin nevadaan. Neljästä evankelistasta kertovat kirjat ovat myös suosikkejani - ne, joista ensimmäisessä potkitaan kiveä, koska on vaikea löytää Pariisista hyviä, potkittavia kiviä ja niistä harvoista on pidettävä huolta.

      • ..Päivi1

        yksi kyseisen kirjailijan tuotoksista pitävä.


    • H. Lettu

      Olen jopa ottanut yhteyttä kustantajaan ja pyytänyt lisää teoksia, sillä alkuperäiskielellä on julkaistu useampikin eikä teoksia ole suomennettu alkup. ilmestysjärjestyksessä. Evankelistat ovat silti parhaita! Pystyyn, kuolleet ja Ei takkaa, ei tupaa luen noin kerran vuodessa ja aina löytyy jotain uutta.

      • uuden kierroksen....

        niistä ei kertalukemisella selviä.


    • random_N

      Liityn Vargasin ihailijoihin.

      Suomentajalle pitää myös antaa kunniaa, on harvinaisen soljuvaa käännöskieleksi.

    • Nyt löytyi alesta Sinisten ympyröiden mies ja Divarista Pystyyn, kuolleet.

      Sinisten ympyröiden miestä aloitin lukemaan saman tien ja komisario Adamsbergin filosofinen charmi suorastaan huokuu rivien välistä. Vargas kuvailee tarinoidensa ihmisiä lämmöllä ja huumorilla ja niin uskomattoman elävästi. Adamsbergin hahmo kummittelee mielessäni Napoleonin, Columbon ja Michael Gambonin esittämän Maigretin risteytyksenä... Olematta varsinaisesti heistä kenenkään näköinen.

      Jean-Baptiste hyvä, sinä inspiroit minua ja saat vielä joku päivä minut tarttumaan kyniin ja lehtiöön... Ja ryhdyn tehtävään, jota ylikonstaapeli Danglard pitää mahdottomana; yritykseen vangita piirteesi paperille.

      • booky

        Jean-Baptisten nenässä on takuuvarmasti vanhemman herrahenkilö Paul Belmondon piirteitä.


    • kouluarvosana 8

      Olen lukenut kaikki mitä olen nähnyt näitä, lähemmäs 10 kirjaa. Mainostetaan että "parasta Ranskasta", sanoisin sitten kyllä että eipä ole dekkaritaso kummoinen siellä. Ei se ole sitä nykyään missään muuallakaan.

      Vargas yrittää luoda erikoisia henkilöhahmoja, mutta tähän hän kompastuukin. Henkilökuvaus on lopultakin hyvin ohutta.

      Eräässä kirjassa päähenkilönä saksalaissyntyinen poliisi Lous Keihlwehr tai joku, jolla oli lemmikkinä rupikonna, jota poliisi kuljetteli päivät pitkät taskussaan! Poliisi rupikonna taskussa!

      Ja sitten Jean-Baptiste Adamsberg ja hänen ihannenaisensa Camille, jota Vargas jaksaaa raahata kirjasta toiseen. Camille tuo mieleen Maria Langin samassa roolissa pyörivän naurettavan hovilaulajattaren... (mikä muuten on hovilaulajatar?).

      Adamsberg, tuo epäortodoksisia tutkimusmenetelmiä suosiva huonomuistinen tavallisen näköinen, mutta ah niin hurmaavaa mies? Eikö epäortodoksisia tutkimusmenetelmiä suosiva poliisi ole nykydekkarin pakkopullaa, aivan kuin dekkarin kulta-ajan originelli-salapoliisit á la Poirot?

      Adamsbergin hahmo tuo mieleen Montalbanon (joka on nykydekkareista suosikkini), mutta Montalbanon kirjoittaja hoitaa homman monta vertaa paremmin. Adamsberg jää värittömäksi.

      Ja sitten vielä ne kolme evankelistaa. Kirjailija Vargas tarvitsee humanistitutkijat työntääkseen heidän suuhunsa omat kirjalliset sitaattinsa.

      Kirjojen juonet ovat periaatteessa melko kekseliäitä. Muutamassa olen arvannut rikollisen liiankin helposti jo kirjan alussa.

      Ympäristökuvaus on asiallista, eikä mene ylettömyyksiin kuten esim. P.D. James joka takertuu jokaikiseen arkkitehtoniseen yksityiskohtaan.

      Kaiken kaikkiaan voisi sanoa Vargasin dekkareita sellaiseksi kevyeksi nykydekkariksi. Varsinainen huumori mitä löytyy esim. Agatha Christieltä kirjoista kyllä puuttuu. Vargasin kirjat on nopealukuisia eivätkä jää jälkeenpäin rassaamaan aivoja. Kyllä paljon huonompaakin olen lukenut.

      • ruoka+

        Tämä sinisten ympyröiden mies tuntui minusta jotenkin tutulta. Ettei vaan olisi Maigretilla ollut joku samantapainen juoni jossain kirjassaan (siis tietenkin Simenonin komissario maigret). tuleeko jollekin heti mieleen vai pitääkö vanhan oikein ruveta plaraamaan kirjoja tai peräti lukemaan sen seitsemännen kerran.
        Vargasin tyyli on kyllä virkistävää luettavaa.( ne vain kerran luettuna).
        Kun nyt mainitsit komissario Montalbanon, ilmoittaudun myös hänen seurastaan kiinnostuneeksi kuten myös espanjalaisen kirjailijan Montalbanon ihailijaksi (ja varsin kiinnostuneeksi hänen ruuistaan) kuten mainittu komissariokin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      7839
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4482
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      27
      2188
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2099
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1915
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1765
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1726
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1669
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1623
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe