Erot uskonnoissa 2

Buddha/Krishna

Mitä samankaltaista ja mitä eroa on buddhalaisuudella ja hindulaisuudella? Mitä buddhalainen rukoilee, kun ei ole jumalia?

8

956

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kyrpiintyi systeemiin....

      ...hän käytti n.5 vuotta ja 7 viikkoa ankaraan pohdiskeluun ja tutkimukseen.(varhaisin tunnettu meditaatio). Kokemuksistaan viisastuneena(valaistuneena) hän jätti lopulta opin(dharma) jolla pääsisi eroon epätyydyttävästä elämästä. Näin sain alkunsa meditaatio,työkalu mielen tutkimukseen ja rauhoitamiseen.Buddhalaiset eivät rukoile (eikä sekoile)pahemmin.(toim.huom). Tunnetaan "jumalaisen tiedon haltija" käsite,tavallaan kurssin läpikäynyt henkilö. Tathagata,sanskriittiä=unesta herännyt,oivaltanut,näin tullut.Siis käynyt jossain syvällä tajunnassa,loput onhistoriaa ja aivojen mekanismia,järkevää ajattelua.Ne on päässy jo jumaljutuista eroon. Hindut ei ole päässyt jumaljutuista eroon, http://fi.wikipedia.org/wiki/Hindulaisuus

    • Buddhanet

      Eräs merkittävä piirre, joka erottaa buddhalaisen uudelleenruumiillistumisopin muista intialaisista näkemyksistä,on että siihen ei kuulu sielunvaellusoppia.Koska buddhalaisuus ei tunne sielua muuttumattomana substanssina,se ei myöskään voi siirtyä elämästä toiseen. Sen tähden Buddha opettaa jälleesyntymistä,mutta ei sielunvaellusta. En tiedä paljon hindulaisuudesta,mutta myös siinä on monia eri koulukuntia ja "jumalalia" tai sitten saman jumalan eri ilmenemismuotoja.Jotkut Hindut väittävät Buddhan olevan jumalan inkarnaatio.Hindut pyrkivät oivaltamaan tai itseoivallukseen enemmänkin täydellisen antautumisen kautta. Buddhalaisuudessa meditaation perinne on suhteellisen tärkeä ja vahva ja sitä pidetään tehokkaana työkaluna vapautumisen saavuttamiseen. Vapautuminen samsarasta on perimmäinen tavoite,sen sijaan että mentäisiin taivaaseen tai buddhalaisen kosmologian kuvaamiin deva-maailmoihin.Henkilökohtaisen vapautumisen saavuttaminen on jokaisen itsensä vastuulla. Buddhalaisuus ei vaadi sokeaa uskoa. Buddhalainen "rukoilee" harjoittamalla rakastavaa ystävällisyyttä ja myötätuntoa kaikkia eläviä olentoja kohtaan. Vegetarismia suositellaan,mutta se ei ole pakollista. Loputon olemassaolon sykli on perustavaa laatua oleva käsite ja se loppuu vasta kun tunteva olento saavuttaa nirvanan. Kaikki muut uskonnot opettavat yhden taivaan,yhden maan ja yhden helvetin oppia,mutta tämä näkemys on hyvin rajallinen verrattuna buddhalaiseen näkemykseen samsarasta,jossa taivas(jossa itsessään on 28 olemassaolon tasoa) on vain yksi kuudesta olemassaolon maailmasta.Muut uskonnot tunnustavat yleensä vain tämän aurinkokunnan olemassaolon;maailmankaikkeuden keskuksena ja ainoana eläviä olentoja sisältävänä planeettana.Buddhalainen näkemys maailmanjärjestyksestä sisältää miljardi aurinkokuntaa. Halussani vapauttaa kaikki olennot etsin aina turvaa Buddhasta,dharmasta ja sanghasta kunnes saavutan täydellisen valaistumisen Viisauden ja myötätunnon innostamana tänään Buddhan läsnäollessa luon Täydellistä Valaistumista Toivovan mielen kaikkien tuntevien olentojen hyväksi niin kauan kuin maailmankaikkeus on olemassa niin kauan kuin tuntevia olentoja on olemassa kunpa minäkin olisin olemassa ja karkoittaisin kurjuuden.

      • aina...

        alkuperäistä perustelua.Syy seuraus jne


      • muuta mut et
        aina... kirjoitti:

        alkuperäistä perustelua.Syy seuraus jne

        ainaki krisna lupas että sitten kun moraalittomuus ja muu ei dharmalaisuus rehottaa ja ketään ei kiinnosta vuorisaarnan sanoma ni se luo ittesä uuestaa..


    • vaikka...

      Aloita vaikka siita, etta krisnalaisuus ei ole hindulaisuutta, eika Krisna tarkoita hindulaisille samaa kuin Jumala kristityille. Hinduilla on kolma paajumalaa; Brahma, Vishnu ja Shiva. Nailla on lukemattomia eri ilmentymia ja Krisna on Vishnun yksi ilmentyma, avatar, eika mikaa paajumala. Noiden paajumalien lisaksi on lukemattomia muita jumalia. Kuitenkin hinduille on olemassa vain yksi Jumala = Brahman, maailmansielu. Sielunvaelluksesta vapautuminen tarkoittaa oman itsen = atman yhtymista brahaan. Hindulaisuudessa ei ole mitaan yhta ja ainoaa oppia, ei mitaan kirkolliskokousta kertomassa, miten pitaa uskoa. Hindulaiset pitavat myos muita uskontoja oikein tapoina uskoa siihen kaikille yhteiseen ainoaan Jumalaan. Hindut uskovat noin yleensa sielunvaellukseen ja karmaan (tekojen seuraukseen, kohtaloon). Heidan kuuluu noudattaa dharmaa ('kohtuullista hyvaa elamaa'). Nautinnotkin = kama on sallittuja. Jne. Hinduille on monta yhta hyvaa ja yhta oikeaa tieta toimia oikein matkalla kohti paasya pois sielunvaelluksen kiertokulusta eli moksaan.

      • Repson

        Luulisin kuitenkin että tarkoitat tätä.Puhtaasti luonnon aineet jotka laki tuntee huumeina,eli yrtti(kannabis),Jumalten liha(sienet) ja meskaliini yms. ovat sallittuja henkisen kehityksen tarkoituksessa käytettynä.Aika harva tietää että Suomessa on nautittu kannabista Ukko ylijumalan kunniaksi ainakin yli tuhat vuotta,sieniä ehkä jopa kauemmin.Suomessa kärpässieni oli kai yleisin,mutta myös psilosybiini sienet olivat tuttuja Ukon juhlissa.Olut tuli myöhemmin,puhumattakaan kirkkaasta viinasta,joka on tietääkseni Arabien keksimä(siis tislaus).En kuitenkaan suosittele mitään päihdettä.


      • Repson
        Repson kirjoitti:

        Luulisin kuitenkin että tarkoitat tätä.Puhtaasti luonnon aineet jotka laki tuntee huumeina,eli yrtti(kannabis),Jumalten liha(sienet) ja meskaliini yms. ovat sallittuja henkisen kehityksen tarkoituksessa käytettynä.Aika harva tietää että Suomessa on nautittu kannabista Ukko ylijumalan kunniaksi ainakin yli tuhat vuotta,sieniä ehkä jopa kauemmin.Suomessa kärpässieni oli kai yleisin,mutta myös psilosybiini sienet olivat tuttuja Ukon juhlissa.Olut tuli myöhemmin,puhumattakaan kirkkaasta viinasta,joka on tietääkseni Arabien keksimä(siis tislaus).En kuitenkaan suosittele mitään päihdettä.

        Jäi edellisestä se että,idän filosofioissa ja uskonnoissa puhtaasti luonnonaineet ovat myös "sallittuja" tietyissä tilanteissa(henkisen kehityksen apuvälineinä)joskaan niitä ei suositella.Alkoholia vielä vähemmän,siitä kun on vain haittaa henk. kehitykselle.Meditaatio pitäisi onnistua ilman mitään aineita.Silloin se on tehokkaampaa,ja voi olla varmempi,ettei mukana ole mielestä (aivoista) tulleita kuvitelmia.


    • kummastellen

      Minä rukoilen Guru Rinpochea, mietin lamaani ja pyydän suojelusta heiltä.

      Guru Rinpoche on historiallinen henkilö, mutta myös minun oman mieleni luonto, joten rukoilen samalla, että oman mieleni 'viisaus' tms. suojelisi minua ja että valitsisisn asioita eri tilanteissa tuosta viisaudesta käsin, enkä hajaneisesta tai sekavasta mielestä käsin. Se on tavallaan minulle oman mieleni kokoamista ja parhaimman 'puolen' tai ominausuuden aktivoimista.

      Tämä on mun henk. kohtainen kokemus ja ajatus rukouksesta. En tiedä, mitä opettajat ajattelevat.

      "Invoking all the buddhas and bodhisattavas, invoke the lama, invoke Guru Rinpoche... for protection for self and others..." olen kuullut heidän sanovat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3417
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      155
      2057
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      200
      1722
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      131
      1633
    5. 80
      1145
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      267
      1010
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      125
      959
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      919
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      875
    Aihe