Erot uskonnoissa 2

Buddha/Krishna

Mitä samankaltaista ja mitä eroa on buddhalaisuudella ja hindulaisuudella?

Mitä buddhalainen rukoilee, kun ei ole jumalia?

8

1004

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • kyrpiintyi systeemiin....

   ...hän käytti n.5 vuotta ja 7 viikkoa ankaraan pohdiskeluun ja tutkimukseen.(varhaisin tunnettu meditaatio).
   Kokemuksistaan viisastuneena(valaistuneena)
   hän jätti lopulta opin(dharma) jolla pääsisi eroon epätyydyttävästä elämästä.
   Näin sain alkunsa
   meditaatio,työkalu mielen tutkimukseen ja rauhoitamiseen.Buddhalaiset eivät rukoile (eikä sekoile)pahemmin.(toim.huom).
   Tunnetaan "jumalaisen tiedon haltija" käsite,tavallaan kurssin läpikäynyt henkilö.
   Tathagata,sanskriittiä=unesta herännyt,oivaltanut,näin tullut.Siis käynyt jossain syvällä tajunnassa,loput onhistoriaa ja aivojen mekanismia,järkevää ajattelua.Ne on päässy jo jumaljutuista eroon.

   Hindut ei ole päässyt jumaljutuista eroon,
   http://fi.wikipedia.org/wiki/Hindulaisuus

  • Buddhanet

   Eräs merkittävä piirre, joka erottaa buddhalaisen uudelleenruumiillistumisopin muista intialaisista näkemyksistä,on että siihen ei kuulu sielunvaellusoppia.Koska buddhalaisuus ei tunne sielua muuttumattomana substanssina,se ei myöskään voi siirtyä elämästä toiseen. Sen tähden Buddha opettaa jälleesyntymistä,mutta ei sielunvaellusta.

   En tiedä paljon hindulaisuudesta,mutta myös siinä on monia eri koulukuntia ja "jumalalia" tai sitten saman jumalan eri ilmenemismuotoja.Jotkut Hindut väittävät Buddhan olevan jumalan inkarnaatio.Hindut pyrkivät oivaltamaan tai itseoivallukseen enemmänkin täydellisen antautumisen kautta. Buddhalaisuudessa meditaation perinne on suhteellisen tärkeä ja vahva ja sitä pidetään tehokkaana työkaluna vapautumisen saavuttamiseen. Vapautuminen samsarasta on perimmäinen tavoite,sen sijaan että mentäisiin taivaaseen tai buddhalaisen kosmologian kuvaamiin deva-maailmoihin.Henkilökohtaisen vapautumisen saavuttaminen on jokaisen itsensä vastuulla. Buddhalaisuus ei vaadi sokeaa uskoa.

   Buddhalainen "rukoilee" harjoittamalla rakastavaa ystävällisyyttä ja myötätuntoa kaikkia eläviä olentoja kohtaan. Vegetarismia suositellaan,mutta se ei ole pakollista.

   Loputon olemassaolon sykli on perustavaa laatua oleva käsite ja se loppuu vasta kun tunteva olento saavuttaa nirvanan. Kaikki muut uskonnot opettavat yhden taivaan,yhden maan ja yhden helvetin oppia,mutta tämä näkemys on hyvin rajallinen verrattuna buddhalaiseen näkemykseen samsarasta,jossa taivas(jossa itsessään on 28 olemassaolon tasoa) on vain yksi kuudesta olemassaolon maailmasta.Muut uskonnot tunnustavat yleensä vain tämän aurinkokunnan olemassaolon;maailmankaikkeuden keskuksena ja ainoana eläviä olentoja sisältävänä planeettana.Buddhalainen näkemys maailmanjärjestyksestä sisältää miljardi aurinkokuntaa.

   Halussani vapauttaa kaikki olennot
   etsin aina turvaa
   Buddhasta,dharmasta ja sanghasta
   kunnes saavutan täydellisen
   valaistumisen

   Viisauden ja myötätunnon innostamana
   tänään Buddhan läsnäollessa
   luon Täydellistä Valaistumista Toivovan
   mielen kaikkien tuntevien olentojen
   hyväksi

   niin kauan kuin maailmankaikkeus on olemassa
   niin kauan kuin tuntevia olentoja on olemassa
   kunpa minäkin olisin olemassa
   ja karkoittaisin kurjuuden.

   • aina...

    alkuperäistä perustelua.Syy seuraus jne


   • muuta mut et
    aina... kirjoitti:

    alkuperäistä perustelua.Syy seuraus jne

    ainaki krisna lupas että sitten kun moraalittomuus ja muu ei dharmalaisuus rehottaa ja ketään ei kiinnosta vuorisaarnan sanoma ni se luo ittesä uuestaa..


  • vaikka...

   Aloita vaikka siita, etta krisnalaisuus ei ole hindulaisuutta, eika Krisna tarkoita hindulaisille samaa kuin Jumala kristityille. Hinduilla on kolma paajumalaa; Brahma, Vishnu ja Shiva. Nailla on lukemattomia eri ilmentymia ja Krisna on Vishnun yksi ilmentyma, avatar, eika mikaa paajumala. Noiden paajumalien lisaksi on lukemattomia muita jumalia.

   Kuitenkin hinduille on olemassa vain yksi Jumala = Brahman, maailmansielu. Sielunvaelluksesta vapautuminen tarkoittaa oman itsen = atman yhtymista brahaan.

   Hindulaisuudessa ei ole mitaan yhta ja ainoaa oppia, ei mitaan kirkolliskokousta kertomassa, miten pitaa uskoa. Hindulaiset pitavat myos muita uskontoja oikein tapoina uskoa siihen kaikille yhteiseen ainoaan Jumalaan.

   Hindut uskovat noin yleensa sielunvaellukseen ja karmaan (tekojen seuraukseen, kohtaloon). Heidan kuuluu noudattaa dharmaa ('kohtuullista hyvaa elamaa'). Nautinnotkin = kama on sallittuja. Jne.

   Hinduille on monta yhta hyvaa ja yhta oikeaa tieta toimia oikein matkalla kohti paasya pois sielunvaelluksen kiertokulusta eli moksaan.

   • Repson

    Luulisin kuitenkin että tarkoitat tätä.Puhtaasti luonnon aineet jotka laki tuntee huumeina,eli yrtti(kannabis),Jumalten liha(sienet) ja meskaliini yms. ovat sallittuja henkisen kehityksen tarkoituksessa käytettynä.Aika harva tietää että Suomessa on nautittu kannabista Ukko ylijumalan kunniaksi ainakin yli tuhat vuotta,sieniä ehkä jopa kauemmin.Suomessa kärpässieni oli kai yleisin,mutta myös psilosybiini sienet olivat tuttuja Ukon juhlissa.Olut tuli myöhemmin,puhumattakaan kirkkaasta viinasta,joka on tietääkseni Arabien keksimä(siis tislaus).En kuitenkaan suosittele mitään päihdettä.


   • Repson
    Repson kirjoitti:

    Luulisin kuitenkin että tarkoitat tätä.Puhtaasti luonnon aineet jotka laki tuntee huumeina,eli yrtti(kannabis),Jumalten liha(sienet) ja meskaliini yms. ovat sallittuja henkisen kehityksen tarkoituksessa käytettynä.Aika harva tietää että Suomessa on nautittu kannabista Ukko ylijumalan kunniaksi ainakin yli tuhat vuotta,sieniä ehkä jopa kauemmin.Suomessa kärpässieni oli kai yleisin,mutta myös psilosybiini sienet olivat tuttuja Ukon juhlissa.Olut tuli myöhemmin,puhumattakaan kirkkaasta viinasta,joka on tietääkseni Arabien keksimä(siis tislaus).En kuitenkaan suosittele mitään päihdettä.

    Jäi edellisestä se että,idän filosofioissa ja uskonnoissa puhtaasti luonnonaineet ovat myös "sallittuja" tietyissä tilanteissa(henkisen kehityksen apuvälineinä)joskaan niitä ei suositella.Alkoholia vielä vähemmän,siitä kun on vain haittaa henk. kehitykselle.Meditaatio pitäisi onnistua ilman mitään aineita.Silloin se on tehokkaampaa,ja voi olla varmempi,ettei mukana ole mielestä (aivoista) tulleita kuvitelmia.


  • kummastellen

   Minä rukoilen Guru Rinpochea, mietin lamaani ja pyydän suojelusta heiltä.

   Guru Rinpoche on historiallinen henkilö, mutta myös minun oman mieleni luonto, joten rukoilen samalla, että oman mieleni 'viisaus' tms. suojelisi minua ja että valitsisisn asioita eri tilanteissa tuosta viisaudesta käsin, enkä hajaneisesta tai sekavasta mielestä käsin. Se on tavallaan minulle oman mieleni kokoamista ja parhaimman 'puolen' tai ominausuuden aktivoimista.

   Tämä on mun henk. kohtainen kokemus ja ajatus rukouksesta. En tiedä, mitä opettajat ajattelevat.

   "Invoking all the buddhas and bodhisattavas, invoke the lama, invoke Guru Rinpoche... for protection for self and others..." olen kuullut heidän sanovat.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Beata Papp gold digger (Leppilampi)

   Kivasti nuori nainen turvasi toimeentulonsa kun antoi setämihelle. Naiset!!! Kyllä niitä setämiehiä löytyy aina vaikka naama ois kuin petolinnun perse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   68
   3757
  2. Venäjän ydinisku lähestyy hitaasti mutta satavarmasti...

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/eac44407-e77d-418b-ae21-1db8a0104309 Venäläisten ärsyttäminen jatkuu, milloin menee kuppi nurin ja "uusi aurinko"
   Maailman menoa
   580
   3180
  3. Ernan pahoinpitely

   Erna pahoinpidelty. Törkeää Seiskalta nimittää tuota kissatappeluksi. Erna kertoo tässä lehtijutussa että hänellä on turvamies aina yöelämässä. Missä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   64
   2484
  4. Huumekohussa marinoitu Redrama Vain elämää -kuvauksista: "...valehtelevan, jos sanoo, ettei..."

   Juhannuksen jälkeen Redrama oli aiheuttanut lähipiirissään huolta kuukauden mittaisella katoamistempullaan. Vain elämää -leiri pidettiin toukokuun lop
   Suomalaiset julkkikset
   3
   2365
  5. Mikä hän on ammatiltaan?

   Mitäs sun ikävän kohde tekee työkseen?
   Ikävä
   131
   1878
  6. Paras muistosi hänestä?

   Mitä muistoa muistelet mieluiten ikävöimästäsi ja miksi?
   Ikävä
   104
   1779
  7. Kun mennään...

   yhdessä petiin... Otathan mut peiton alle? Hyvää yötä toivottaa sun nalle. Oot mun oma hehkulamppu, Kauniimpi kuin nätein kukkakimppu. https://you
   Ikävä
   172
   948
  8. Taitaa olla viimeinen talvi.

   Jos sähkön hinta talvella on 4-5 kertaa suurempi, kuin edellisenä talvena, niin mulla ei ole varaa lääkkeisiin, ei ruokaan, muita laskuja en voi maksa
   Pori
   81
   848
  9. Selvitetään syyt kalliiseen sähköön!

   Sähkön hinta pysyy hirmukalliina riippumatta kulutuksesta. Nytkin keskellä kesää sunnuntaina yli 30 snt/kWh. Mitä onkaan tulossa talvella? https://ww
   Maailman menoa
   233
   726
  10. Rölli, tänään aiheena psyykkiset ongelmat

   ja suhdesekoilut. Tasapainoisella ihmisellä on tunteet ja järki sopusoinnussa. Tämä johtaa siihen että, myös parisuhdeasioissa ja rakkauselämän puol
   Ikävä
   149
   701
  Aihe