Hedelmiä ja vihanneksia

satu50

Nyt alkavat ensimmäiset salaatit pukata versoa ikkunalaudoilla eikä mene enää kauaakaan ennen kuin ainakin retiisi tulee omasta maasta, mutta kotimaisten hedelmien satoon on yhä aikaa. Onko muillakin niin, että vihannekset ja hedelmät ovat jotakuinkin isoin yksittäinen menoerä kauppalaskussa? Jotain säästövinkkejä tai muuten vain uusia kivoja ideoita sen tiimoilta? Mangopapua on kyllä jo idätetty kotona ja jääkaapin yläkaapissa tuli omia herkkusieniäkin. Mutta muita vastaavia?

17

1326

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • manymamma

      reippaasti rahaa,talvella on niin hankala mtn kasvattaakaan; ) Me koitetaan lyhyellä kasvukaudella kasvattaa mahd paljon ja säilöä,pakastaa jne sen verran kun voi. Tarjoushedelmiä ja isot pussit/määrät tulee halvemmaksi,kausivihannekset myös. Monesti saa myös alennuskorista vielä hyvin ruoanlaittoon ja leipomiseen kelpaavaa tuotetta,esim banaania,omenaa jne. Mielestäni liha oli isompi ongelma meillä hinnan takia,mutta nyttemmin sekin tulee pääosin omalta tilalta,kalaa tarjousten mukaan.Ideaali olisi hakea kaupasta vain vessapaperit ja kahvia: )

      • omavaraistaloutenne johdosta. Sellainen on kiehtova ja antoisa tapa elää. Meilläkin oli aiemmin omia eläimiä lihantuotantoon ja esim kananmunat omasta takaa. Sittemmin olen laiskistunut tuon asian suhteen ja käytän enemmän kaupan tuotteita, mutta ihailen kyllä niitä jotka tarmokkaampia on.


    • säilöntä-

      ohjeeseen, harmi, kun en muista...mutta luulis kuuklettamalla löytyvän! Tekiskö italialaiset/virolaiset...Inakin yks virolainen siraanhoitaja kerran kertoi äitinsä säilövän vesimelonia... Mie pakastin luumuja kerran, ihan vaan jaon neljään ja pussiin ja pakkaseen, oli kiva napsia talvella, samoin tein omenoille kun oli se hillitön omenasato. JA ihan ok olivatten! Ai nii, oletko jo kokeillu sitä omena-sipulisalaattia?

      • resettiä

        melonihilloon? http://fi.wikipedia.org/wiki/Vesimeloni Jossai kokkiohjelmassa se pilkkoi ja keitti ja sokeroi ja ja ja ja ...vaik mitä, se kuori muuttui kauniin läpikuultavaksi...mutta siinä oli tonneittain sokeria...sen kans oli AINA vettä tarjolla kun se oli niiiin makeaa....


      • omenasipulislaaattia ja pidin kovasti. Luulen, että viimeistään syksyn mittaan, kun omista omenoista on taas kovasti liikatuotantoa, tuohon palataan moneen otteeseen.


      • Heitän peliin
        satu50 kirjoitti:

        omenasipulislaaattia ja pidin kovasti. Luulen, että viimeistään syksyn mittaan, kun omista omenoista on taas kovasti liikatuotantoa, tuohon palataan moneen otteeseen.

        uuden, tätä aion kokeilla! Ruokamaailman sivuilta bongasin...ole hyvä! 5 annosta 500 g porkkanoita Marinadi: 1 valkosipulin kynsi 0,5 dl öljyä 2 rkl sitruunamehua 2 tl hunajaa 0,25 tl suolaa (tään jätän kyl pois) 2 rkl tuoretta yrttiä, esim. timjamia tai basilikaa, halutessasi Kuori ja viipaloi porkkanat. Kiehauta vesi, lisää porkkanat ja keitä puolikypsiksi. Kaada vesi pois. Valmista marinadi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Purista sitruunamehu. Sekoita marinadi valkosipulista, öljystä, sitruunamehusta, hunajasta ja suolasta. Lisää halutessasi vielä hienonnettuja tuoreita yrttejä. Kaada marinadi porkkanoiden joukkoon ja anna maustua jääkaapissa kannellisessa astiassa muutama tunti tai seuraavaan päivään. Lisää koristeeksi tuoreita yrttejä ja tarjoile ruokien lisäkkeenä tai noutopöydässä.


    • mie vaan..

      kyllä meillä menee kasviksiin paljon samoin hedelmiin. Vaikka pakkasessa on omaa papua edelleen ja porkkanoitakin jokunen löytyy niin ostettavaakin on. Koska ne oikeasti on niin törkykalliita niin pyrin hyödyntämään sen, että aina joku on edullisempaa. Pitkään esim jääsalaattikerät oli noin euron paikkeilla joten syötiin sitä reilummin jne. Juurekset on oiekastaan samaa hinta ajatkuvasti paitsi syksyllä joten siinä ei juuri tämä konsti auta. Käytän kyllä pakastekamaakin. Soppa on kyllä ihan eri makuinen riippuen siitä, mistä se on tehty, mutta ravintoarvon pitäisi olla likimain sama, väittävät.. Hinta on ainakin ihan eri! Hedelmissä hyödynnän edelleen sesonkia (jota ei pitäisi kai olla lehden mukaan nykyisin..) ja ostetaan sitä mikä on halvinta. Tosin herää kysymys halvasta kun on muovikassillinen appelsiineja ja hinta on joku viitonen.. Sama kysymys ei kyllä herää kun ostaa pari suklaalevyä ja se on sama hinta? Pakkasessa on marjoja ja kellarissa hilloja joten ne on apuna taloudenpidossa myös. Tosin juuri katselin että Lidlin mansikat ja vadelmat on huomattavsti halvempia ostaa jäisenä kuin tuoreena! Onneksi ei tarvitse ostaa kaikkea.. Meillä leivästä tulee iso lasku myös. Paljon syödään rukiista ja sen hinta on aika osuva myös. Samoin lihatuotteen laatu on hinta atärkeämpi, mutta jos lautasmallia pyrkii noudattamaan niin jää tuoretavaran varjoon nopsaan.

    • Puskis-

      Puskissa voi kasvattaa perunaa vallan mainiosti (esim. ruusupuskan juuressa, siinä menee lipstikkakin!) Parvekkeelle amppelimansikkaa tai purkkitomaattia! Ja pensasmustikkaa...

    • Mammix

      Menee enemmän vihanneksiin ja hedelmiin kuin lihaan. Ja nyt vihannekset sentään on aika halpoja!

      • halpoja. Ja marjat ja sienet ihan ilmaisia...

        Onko jollakin hyviä kesäkurpitsansäilöntäohjeita? Meillä niistä ylituotantoa ja väki alkaa kypsyä kurpitsasalaattiin/kurpitsalasagneen/täytettyihin kurpitsoihin. ;-)


      • manymamma
        satu50 kirjoitti:

        halpoja. Ja marjat ja sienet ihan ilmaisia...

        Onko jollakin hyviä kesäkurpitsansäilöntäohjeita? Meillä niistä ylituotantoa ja väki alkaa kypsyä kurpitsasalaattiin/kurpitsalasagneen/täytettyihin kurpitsoihin. ;-)

        kesäkurpitsapihvejä..meillä ehdoton hitti ollu jo vuosia; )


      • manymamma kirjoitti:

        kesäkurpitsapihvejä..meillä ehdoton hitti ollu jo vuosia; )

        Miten ne valmistat? Leivität ja maustat?
        Voisi kokeilla.


    • on juuri nyt. Ne ovat varsinaisia vitamiinipommeja - ja hyviä esim kiisselinä.
      Harmittaa kun ei tullut eilen kuvattua iltapalaa; ruusunmarjakiisseliannosten päälle nokare kermavaahtoa kuhunkin ja niiden päälle teinien pihalta siivonneita viimeisiä miniruusujen kukkia. Kaunista oli kuin hienommassakin ravintolassa. :-)

      • blondimami

        eikun vaan ruusunmarjoja keräämään


    • Olen vasta tänä vuonna tutustunut kotimaisiin minipäärynöihin. Edullisia, suoraan tuottajalta ostettetuna ekologisiakin ja ennen muuta vallan valtavan hyviä.
      Suosittelen.

      • blondimami

        luulistko että pienille maistuisi kesäkurpitsapihvit luulisin että Suville ja Sannille (19V) maistuisi mutta en ole niin varma maistuisiko Santerille(11v) Sadulle(10) Sinille(8) Sateelle (7) Sisulle(3) Sofia(1v) ei voiisikaan syödä


    • että kuivattujen omenanpalasten päälle kun ripottelee hiukan tomusokeria niin menevät "karkkina" pikkuväelle (ja isommillekin) makeannälkään. En ole vielä kokeillut, mutta laitoin idean korvan taakse, sillä tänä vuonna omia omppuja tuli PALJON.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      17
      1455
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe