Milloin lauseita?

huolestunut...

Luin juuri lehtijutusta kun puolitoistavuotias kyseli "Missä mun vasara on?" (Aamulehden Koti-liite). Milloin lapsen pitäisi puhua noin pitkiä lauseita? Ei meidän puolitoistavuotias laita vasta kuin kaksi sanaa peräkkäin ja sanat ovat yleensä vain yksi- ja ksksitavuisia. Omaa kieltään (tititi, pii pii...) kyllä höpöttää paljon. Pitäisikö huolestua?

11

4074

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • meillä näin..

      Meillä on poika 1v8kk ja harvoin tulee vielä kahta sanaa peräkkäin.Kyllä sanoo just noita piip piip yms. Nyt lähiaikoina alkanut jonkin verran sanomaan "kato äiti". Yksittäisiä sanoja kuitenkin tulee reilusti. Tuttavani tyttö on 1v 3kk ja puhuu 3 sanan lauseita,tiedän lapsia jotka ovat jo 2 ja tulee vain pari yksittäistä sanaa. Jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiin. Eli ei syytä huoleen! Hyvää kevättä!

    • äimänä

      Kaksi vuotta täytettyään poika sanoi yhden sanan, joka oli EI. Ennen kolmivuotispäiviä sanoja ja puhetta alkoi tulla ja hyvin pian hän puhui kuten ikäisensä (joista monet olivat jo vuoden ja ylikin puhuneet lauseita). Huoli oli puserossa monta kertaa. Alkaako hän puhua ja selviääkö hän elämässä. Oli monta muutakin huolen aihetta, kuin tämä puheen tulemisen hitaus tai viivästymä. Nyt hän on parikymppinen sälli: ei maailman puheliain, mutta hyvin pärjäävä nuorukainen. Kirjoitti 6 laudaturia ja nyt opiskelee yliopistossa. Elämä on niin ihmeellistä. Asiat voi kääntyä moneen kertaan päälaelleen. Kadehdin montaakin lasta, silloin kun olivat pieniä. Kaikki tuntuivat kehittyvän niin hyvin ja paljon nopeammin kuin meidän lapsonen. Toiset jo juoksi ja meillä vasta kontattiin. Toiset lapset puhuivat niin, että äidit jo toppuutteli "ole nyt joskus hiljaa". Kyllä sattui sydämeen, kun oma ei sanonut sanaakaan. Mutta piilossa kehittyi yhtä sun toista vahvuutta. Ei ole koulun takia tarvinnut stressata äidin eikä pojan. Hyvät arvosanat eivät tulleet pänttäämällä vaan keskittymällä olennaiseen ja rauhallisella oleilulla ja mietiskelyllä. Arvaatkaapa kuka nyt on kadehtinut ja ketä. Niin ne osat vaihtuu.

    • ....

      Ei tarvi olla huolissaan. 1,5v ei tartte osata tuollaisia lauseita ja moni vielä puhuu omaa kieltään. Mun poika 1v1kk sanoi ekan lauseen jossa kaksi sanaa. Nyt tulee 1,5v ja sellasia lauseita on kaksi. Puhuu myös monia sanoja ja kalkattaa omaa kieltään pääasiassa. Ehtiipä nuo taaperot oppia.

    • huolestunut...

      Kiitos vastauksistanne, rauhoittivat mieltäni. Eihän sitä pitäisi vertailla lapsia keskenään mutta silti sitä tulee tehtyä. Vaikea tietää ensimmäisen kanssa miten nopesti lapsen "pitäisi" kehittyä.

      • äiti ja puhelias

        puhumaan:) Eihän kaikki vanhemmatkaan ole kovin verbaalisia. Myös geenit ja oma viitseliäisyys vaikuttavat. Esim. naapurimme lapset puhuvat todella epäselvästi , kuten vanhempansakin. Oma kielellinen panostaminen yleensä auttaa , ellei muita ongelmia taustalla esim huono kuulo...


      • valois*
        äiti ja puhelias kirjoitti:

        puhumaan:) Eihän kaikki vanhemmatkaan ole kovin verbaalisia. Myös geenit ja oma viitseliäisyys vaikuttavat. Esim. naapurimme lapset puhuvat todella epäselvästi , kuten vanhempansakin. Oma kielellinen panostaminen yleensä auttaa , ellei muita ongelmia taustalla esim huono kuulo...

        Puhui 2 vuotta täytettyään vain lyhyitä 2 tavuisia sanoja ja 2 sanaisia lauseita. siitä kuukauden päästä tajusin, että sehän puhuu jo pidempiä lauseita. Nyt on 2v8kk ja puhuu jo hyvin ja äänteetkin sujuu hyvin, paitsi R- kirjain. Joka päivä oppii hirmuisesti uutta.


      • ihana äitiys
        valois* kirjoitti:

        Puhui 2 vuotta täytettyään vain lyhyitä 2 tavuisia sanoja ja 2 sanaisia lauseita. siitä kuukauden päästä tajusin, että sehän puhuu jo pidempiä lauseita. Nyt on 2v8kk ja puhuu jo hyvin ja äänteetkin sujuu hyvin, paitsi R- kirjain. Joka päivä oppii hirmuisesti uutta.

        osaa jo useita sanoja. Tämä on tietysti harvinaista , mutta ihanaa:)


    • anzaba

      huolestua :) jotkut on oppinut vasta kolmevuotiaana puhumaan ja meilläkin tuo reilu 2vuotias tyttö on nyt vasta alkanut puhumaan vähän emnemmän eikä sanonut puolitoista vuotiaana kuin "tutti" :D se puhe voi alkaa yhtäikkiä sieltä pulppuamaan :)

    • kuulosta

      ollenkaan siltä, et pitäis huolestua. Tärkeämpää on, et lapsi ymmärtää, mitä hänelle sanotaan. Jos kolmevuotias ei vielä puhu lyhyitä ( tai pidempiä) lauseita, niin sitten voi alkaa miettiä asiaa. Lapsesi kuulostaa täysin normaalilta pikkuiselta.

      Ehkä lehtijuttu oli vähän väärennelty, ehkä lapsi todellisuudessa hoki vain "vasara, vasara" ja katseli ympärilleen. Välillä lehdissä ja telkkarissa lapsista kertovat jutut saattaa olla ihan sellaisten aikuisten muotoilemia, jotka eivät tiedä lapsista hölökäsen pöläystä. Toisaalta jotkut lapset oikeasti oppivat puhumaan huomattavasti nopeammin. Se nyt ei kuitenkaan tarkoita, että hitaammin puhumaan alkavat lapset olis jotenkin vähemmän älykkäämpiä. Lapset ottavat kehityksessä spurtteja eri alueilla ja eri nopeudella. Lopputulos on suurimmalla osalla kuitenkin suhteellisen sama. :)

      • ml213.

        Mielestäni lapsen puhumisesta ei kannata huolestua, jos lapsi muuten on tyytyväinen ja mahdollistuu iloitsemaan ja ymmärää asioita.Vaikka 3v lapsi ei puhuisi kuin muutamia sanoja tai parin kolmen sanojen lauseita, niin hän voi sisältäö katasottuna ollaq nero/ asioita hyvin ymmärtävä lapsi.

        Itse enemmän huolestun, jos lapsi ei tahdo ymmärtää asioita,- vaikka puhuisi paljon.Tunnen ihmisiä, jotka ovat alkaneet puhua vasta 4 vuotiaina.


    • huolestunut...

      Päivitystä asiaan: Lapsi ei ole vielä edes kolmea ja puhuu sujuvasti ja PALJON!!! Eli ei kannata hätääntyä vaikka olisi hitaampi alku puhumaan oppimiselle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      416
      8854
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      241
      6384
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      334
      2305
    4. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      12
      1926
    5. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      9
      1677
    6. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1633
    7. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      183
      1265
    8. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      187
      1263
    9. Olen ollut ikävä, tiedän

      ja myönnän sitten ettei johdu mistään vahvuudesta, vaan siitä, että olen ollut aika loukkaantunut. Voit kerätä siitä pi
      Ikävä
      77
      979
    10. Olet seksikäs nainen

      Olet seksikäs nainen
      Ikävä
      48
      954
    Aihe