Avioehto,puolison kuolema,velat

eoeoeoeoe

jos teemme täydellisen avioehdon, niin tarkoittaako se sitä että puolison kuolessa velat eivät siirry toisen osapuolen maksettavaksi?

8

3055

  Vastaukset

  • Ei tarkoita sitä. Kaikissa 1.1.1930 tai sen jälkeen vihityissä avioliitoissa puolisot vastaavat vain omista veloistaan eikä puolison kuolema muuta tilannetta. Poikkeuksen tekevät vain AL 52 §:n 2. mom. perheen elatusvelat, mutta niillä ei ole käytännön merkitystä.

  • Vaikka laissa sanottaisiin, että molemmat vastaavat omista veloistaan niin velkojen kanssa voi tulla isoja ongelmia puolison kuollessa. Mikäli parilla on ollut yhteistä omaisuutta ja jos toinen on ylivelkaantunut kuollessaan, niin on ongelmia kun joutuu myymään talon tai muuten huolehtimaan lainat pystyäkseen asumaan esim. yhteisessä talossa.

  • mitä juristit keksii, kun ryhdytään puimaan avioparin velkoja. Oikeudesta voi tulla päätös, että vaimolta otetaan se mitä mies on velkojalle maksava. Karmea kokemus on takana. Taistella piti ja viimein jotain jäi omaan pussiinkin.

   • Viestisi voisi olla mielenkiintoinenkin, jos kertoisit riittävällä oikeudellisella tarkkuudella miten tuo "karmea kokemus" meni. Yleensä tälläiset tapaukset ovat kyllä seurauksia ihan omista hölmöilyistä kuten yrityksistä kiertää velkojien oikeuksia puolisoiden välisillä valeoikeustoimilla tai sitten ei ymmärretä miten takaisinsaanti konkurssipesään toimii tai omaisuutta on kirjattu miten sattuu väärälle omistajalle tms.


  • Kun teillä on avioehto, et peri sen kummemmin velkoja kuin omaisuuttakaan. Kenelle omaisuus menee menee myös velat. Täydellinen avioehto takaa ettet joudu maksamaan tasinkoa mutta et myöskään ole siihen oikeutettu.

   Asian tekee mutkikaaksi jos kuolleen puolison omaisuutta on esim asunto, kiinteistö edes osittain.

   Kyllä siis tarkoittaa, jos puoliso kuolee menevät hänen velkansaa hänen perikunnalle ei puolisolle. Periaate on se kuka saa edesmenneen omaisuuden saa myös sitä rasittavat velat.

   Perintöosuudesta voi aina myös kieltäytyä ja siitä seurvaavasta velvollisuudesta ( perintövero velat )

   • >>Kun teillä on avioehto, et peri sen kummemmin velkoja kuin omaisuuttakaan.


   • Jos kuolleella ei ole lapsia, eikä hän ole tehnyt testamenttia, menee hänen koko omaisuutensa automaattisesti hänen puolisolleen. Tämä täysin riippumatta siitä onko puolisoilla avioehtoa vai ei.


  • Kuolinpesän varoista suoritetaan pesän ja vainajan velat. (15.6.2007/710)

   Pesänselvitysvelat maksetaan ennen muita velkoja sitä mukaa kuin ne erääntyvät. Muut pesän velat maksetaan vasta vainajan velkojen jälkeen.

   Kuolinpesän konkurssissa konkurssipesä vastaa pesänselvitysveloista.

   Pesänselvitysveloista säädetään 18 luvun 5 §:ssä.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 22 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Avustettuja CoVid murhia ruotsissa?

   >> “Ruotsissa iäkkäiden koronapotilaiden kuolemia on joudutettu morfiinilla" – Sairaanhoitaja Sonja Aspinen kertoo järkyttävistä kokemuksistaan >> Yle
   Maailman menoa
   193
   8902
  2. Vihdoinkin Stefan avautuu Martinan röyhkeydestä

   Tätä ollaan odotettu. Stefan kertoo että Martina yrittää kiristää 200000 e Stefanilta . Näin me tää nähtiinkin. Muija sai harrastaa mitä halusi Stefan
   550
   8526
  3. Niko Ranta-Aho vihjaa perhehaaveistaan

   Miten voi olla, että tätä typerää rikollista paapotaan ja glorifioidaan joka tuutissa? Haastattelua annetaan ja otetaan sinne sun tänne. Ovatko kaikk
   Kotimaiset julkkisjuorut
   115
   3944
  4. Murha Varkaudessa

   Eli kuka tekijänä ja kuka mahtoi olla uhri?
   Varkaus
   112
   3556
  5. Niin alhaista toimintaa Martinalta!

   Nyt kun Stefu ja Sofia pitävät matalaa profiiliä niin Martina yrittää väkisin ärsyttää Stefua.Haluaa kai että hän suttuu ja ärähtää niin että porukat
   Kotimaiset julkkisjuorut
   122
   1588