HÄTÄTILANNE AUTTAKAA AGAPORNISTA!!!

Pertti

Mulla on semmonen n.6 vuotias agapornis ja yhtenä päivänä huomasin parin sentin alueen josta oli lähteny höyhenet ja nyt se on alkanu nyppimään niitä ite poistai sitte se kutittaa sitä.. mikä sille on voinu tulla? muuten se on ihan pirteä, syö ja leikkii.. lauleskelee.. mitä teeen? :SSSS

6

929

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -M--

      Noiden tietojen pohjalta ei kyllä mitään autuaaksitekevää voi sanoa ja ylipäätäänkin nyppiminen on aika henkimaailman touhua, mutta ohessa joitain mahdollisisa syitä:

      Laikku on voinut tulla tappelussa jolloin toinen lintu on nyppäissyt tukon höyheniä pois, tämän pitäisi parantua itsekseen muutamassa viikossa. Joskus liian innokas puoliso voi nyppiä höyheniä kaveriltaan rapsutellessa.

      Jos tipu taas itse nyppii höyheniä voi syitä olla lukuisia. Ihan ensin kannattasi käyttää lintu eläinlääkärillä jotta voidaan sulkea pois ihotaudit, sienet, loiset yms kutinaa ja nyppimistä aiheuttavat taudit. Myös yleisempi kipu tai paha olo voi purkautua nyppimisenä vaikka lintu ei muuten ilmaisisi olevansa sairas.

      Nyppiminen voi johtua muös ravitsemuksellisista tekijöistä, saahan lintu varmasti monipuolista ja tasapainoista ruokaa (pelkällä siemenseoksella saa taatusti puutoksia aikaan), riittävästi kalsiumia ja vitamiineja?

      Saako lintu käydä säännöllisesti kylvyssä/suihkussa, mikä on ilmankosteus? Kuiva huoneilma ja likaiset höyhenet voivat saada ihon kutisemaan linnun nyppimään.

      Onko linnulla riittävästi puuhaa? Tylsistyminen ja toimettomuus voivat myös edesauttaa pahan tavan syntymistä, paljon muuta nakerrettavaa häkkiin niin höyhenet saattavat unohtua. Myös erilaiset stressitekijät voivat laukaista nyppimistä, onko esim. valoa ja pimeää sopivassa suhteessa (10-12h yöunta ja 12-14h valoa, lisävalo on usein talvella tarpeen), muutoksia häkissä, päivärutiineissa tms?

      Allergiatkin voivat vaivata lintujakin, onko ruokavaliossa ollut viime aikoina muutoksia? Joulukuusen voimakas tuoksu saattaa myös ärsyttää herkimpiä tipuja.

      • pertti

        kiitos vastauksesta siitä oli paljon hyötyä, voimme näin pois sulkea tietyt asiat ja tarkkailla tilannetta :)


    • rats78

      ensimmäiseksi herää kysymys onko linnulla lajitoveria. Agaporniksethan ovat toiselta nimeltään rakkauspapukaijoja ja nimensä mukaisesti kaipaavat sitä rakkautta.. ja tässä tapauksessa nimenomaisesti lajitoverilta. Tiedän että joskus agaporniksia onnistuneesti pidetään yksin, mutta suositeltavaa se ei missään tapauksessa ole, ja usein voikin johtaa juuri höyhenten nyppimiseen, josta voi tulla pian ikävä tapa josta erittäin vaikea päästä eroon. Jos lintusi on vasta vastikään alkanut nyppiä höyheniään, eikä muuta terveydellistä syytä löydä, suosittelisinkin lajitoverin hankkimista pikapikaa, ennen kuin pääsee pahemmaksi. :)

      • Pertti

        ei sillä oo ku sain sen yhdeltä tutulta niin sen pari oli alkanu vähä hakkaamaan sitä nokalla jne niin se oli kärsiny siitä ja laitettiin yksin niin se on n.3 vuotta ollu jo yksin omassa häkissä. toinen lintu häkki on vaan sen vieressä että ei se ihan yksin ole kuitenkaan.


    • kutina

      Siihen voi olla syynä jokin paikallinen kutittaja, eli loinen tai pöly tms. Eläinlääkärilta saa linnuille tarkoitettua loistenhäätöainetta, jolloin myös tulee puhdistaa kaikki tirpallasi oleva - orret, kupit, alustat ja häkki... ja lelut, mitä siellä sitten onkaan.
      Naapuri ja tilansa kannattaa puhdistaa myös.
      Säännöllinen suihkutus tai kylpeminen vähentää noita kutinatekijöitä lisäksi. Sen varmaan jo tiesitkin. D-vitamiinin lisä juomaveteen silloin tällöin seppianluun kanssa voisivat edistää höyhenten takaisin kasvua.

      • Taunon emäntä

        Minulla on puolikalju papukaija Tauno, jota olen vienyt eläinlääkäriin sen nyppimisvimman vuoksi. Mitään vikaa ei ollut, vaikka pyydystelin jopa ulostenäytteitä formaldehydiin hapessa tuhoutuvien bakteerien ja loisten kiinnisaamiseksi. Ei niin mitään vikaa, paitsi että lintu on päätä, siipiä ja selkää lukuunottamatta lähes kalju. Kamalaa katsottavaa.

        Lajitovereita on, on rakastava puoliso, kylpyä, virikettä, tuoreruokaa ja vitamiinilisää. On huonekasvia ilmaa kosteuttamaan jne jne.

        Tauno on laumansa pomo - ei mikään luuseri ja elää onnellisesti vaimonsa tossun alla.

        En minä enää ymmärrä mikä siinä auttaisi, mutta onneksi mies tuntuu muuten terveeltä, elämäniloiselta ja -haluiselta. Kaulaan laitettavaa tötteröpönttöä - joka estäisi nyppimisen lisäksi lentämisen ja muutenkin rajoittaisi liikkumista - sitä en ole laitattanut. En ole hennonnut. Ylimaallisen hyvä ja ystävällinen eläinlääkäri Kontio-Jalanka Kauniaisissa on linnun tutkinut moneen kertaan ja todennut, että elämä voi sujua vähemmilläkin sulilla. Kyseinen eläinlääkäri on lintuspesialisti, joten suosittelen kaikissa erikoiskysymyksissä häntä ja eläinlääkäriasema Arkkia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      68
      2949
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      415
      2849
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      100
      2256
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      88
      2070
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      73
      1914
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      11
      1854
    7. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1840
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      152
      1818
    9. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      327
      1671
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1632
    Aihe