Hapankaali

Alvar K.

Keripukki oli ennenvanhaan merimiesten sairaus. Tutkimusmatkailijat tietääkseni sitten hoksivat hapankaalin erinomaisuuden. Se säilytti vitamiinit eikä hevin pilaantunut pitkillä merimatkoilla.

Muistan äitini valmistaneen hapankaalia kotona. Kaupoistahan sitä saa nykyisin. Tekeekö kukaan enää itse ja kuinka sitä tehdään?

37

4280

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rami
      • Alvar K.

        Kiitos, "Rami" muhkeasta reseptikokoelmasta! Liitin sen Suosikit-kansiooni välittömästi. Joissakin resepteissä viitattiin karjalaisuuteen, toisaalla "kaali" mainitsi Elsassilaisen hapankaalin.

        Sotavuosina hapankaalin haju liitettiin joskus "ryssiin". Kielteisessä mielessä tietenkin. Niin, että mikä lienee hapankaalin kotimaa? Vai onko se kehitelty yht´aikaa eri puolilla?

        Ja sitten vielä se perimmäinen kysymys: kuinka itse hapankaali valmistetaan? Varmaan resepti on yksinkertainen, mutta mikä?

        Tietäisikö ehkä señora Lyyli jotakin valaisevaa tähän kiperään kysymykseen? Oliko karjalaisilla mahdollisesti osuutta hapankaalin tunnetuksi tekemiseen Suomessa?


      • Liena
        Alvar K. kirjoitti:

        Kiitos, "Rami" muhkeasta reseptikokoelmasta! Liitin sen Suosikit-kansiooni välittömästi. Joissakin resepteissä viitattiin karjalaisuuteen, toisaalla "kaali" mainitsi Elsassilaisen hapankaalin.

        Sotavuosina hapankaalin haju liitettiin joskus "ryssiin". Kielteisessä mielessä tietenkin. Niin, että mikä lienee hapankaalin kotimaa? Vai onko se kehitelty yht´aikaa eri puolilla?

        Ja sitten vielä se perimmäinen kysymys: kuinka itse hapankaali valmistetaan? Varmaan resepti on yksinkertainen, mutta mikä?

        Tietäisikö ehkä señora Lyyli jotakin valaisevaa tähän kiperään kysymykseen? Oliko karjalaisilla mahdollisesti osuutta hapankaalin tunnetuksi tekemiseen Suomessa?

        hapankaalin olevan alunperin tuolta "idästä" päin.
        Luultavasti Venäjältä.


      • rami
        Alvar K. kirjoitti:

        Kiitos, "Rami" muhkeasta reseptikokoelmasta! Liitin sen Suosikit-kansiooni välittömästi. Joissakin resepteissä viitattiin karjalaisuuteen, toisaalla "kaali" mainitsi Elsassilaisen hapankaalin.

        Sotavuosina hapankaalin haju liitettiin joskus "ryssiin". Kielteisessä mielessä tietenkin. Niin, että mikä lienee hapankaalin kotimaa? Vai onko se kehitelty yht´aikaa eri puolilla?

        Ja sitten vielä se perimmäinen kysymys: kuinka itse hapankaali valmistetaan? Varmaan resepti on yksinkertainen, mutta mikä?

        Tietäisikö ehkä señora Lyyli jotakin valaisevaa tähän kiperään kysymykseen? Oliko karjalaisilla mahdollisesti osuutta hapankaalin tunnetuksi tekemiseen Suomessa?

        Tietoni mukaan (ole joskus jostain lukenut) hapankaali on Saksasta lähtöisin.
        Tänäkin päivänä saksalaiset syövät bratwurstia hapankaalin kera. Se, miksi hapankaali usein liitetään vänäläisyyteen, johtunee siitä, että kun Saksa ja Venäjä kävivät sotaa (ens. maailmansota), niin silloin hapankaali ruokana tuli venäläisille tutuksi.


      • rami
        rami kirjoitti:

        Tietoni mukaan (ole joskus jostain lukenut) hapankaali on Saksasta lähtöisin.
        Tänäkin päivänä saksalaiset syövät bratwurstia hapankaalin kera. Se, miksi hapankaali usein liitetään vänäläisyyteen, johtunee siitä, että kun Saksa ja Venäjä kävivät sotaa (ens. maailmansota), niin silloin hapankaali ruokana tuli venäläisille tutuksi.

        Valmistus oli helppoa ja säilyvyys, kuten alla olevassa viestissä todetaan, oli hyvä. Lapsuudesta muistan mummoni tekemän hapankaalipiirakan, joka oli todella hyvää!
        Kannattaa kokeilla edellä olevasta linkistä saatavaa hapankaalipiirakan ohjetta.
        Itse pidän eniten Rasilaisen valkosipulilla maustetusta hapankaalista.


      • Alvar K.
        rami kirjoitti:

        Valmistus oli helppoa ja säilyvyys, kuten alla olevassa viestissä todetaan, oli hyvä. Lapsuudesta muistan mummoni tekemän hapankaalipiirakan, joka oli todella hyvää!
        Kannattaa kokeilla edellä olevasta linkistä saatavaa hapankaalipiirakan ohjetta.
        Itse pidän eniten Rasilaisen valkosipulilla maustetusta hapankaalista.

        Tässä on tullut roppakaupalla taustaa ja valaistusta esittämääni kysymykseen hapankaalista. Kiitos kaikille! Saksalainen alkuperä tuntuu todellakin uskottavalta ja sitä kautta leviäminen Venäjälle. Saksalla ja Venäjällä oli muutenkin jo tsaarien aikoina läheiset kauppasuhteet, niin - sotien välillä!


      • Liena
        rami kirjoitti:

        Valmistus oli helppoa ja säilyvyys, kuten alla olevassa viestissä todetaan, oli hyvä. Lapsuudesta muistan mummoni tekemän hapankaalipiirakan, joka oli todella hyvää!
        Kannattaa kokeilla edellä olevasta linkistä saatavaa hapankaalipiirakan ohjetta.
        Itse pidän eniten Rasilaisen valkosipulilla maustetusta hapankaalista.

        tuo hapankaali tunnettiin Venäjällä jo ennen maailmansotaa. Sen tiedän siitä kun olen itsekin sieltä päin alkujaan.

        Ja unohtuipa minulta myös tuo hapankaali piirakka. Toki sitä meilläkin syötiin.
        Enää en kyllä välitä koko ruokalajista.


      • Alvar K.
        Liena kirjoitti:

        tuo hapankaali tunnettiin Venäjällä jo ennen maailmansotaa. Sen tiedän siitä kun olen itsekin sieltä päin alkujaan.

        Ja unohtuipa minulta myös tuo hapankaali piirakka. Toki sitä meilläkin syötiin.
        Enää en kyllä välitä koko ruokalajista.

        Mikä mahtaa olla hapankaalin suolaprosentti? Jääkö se niin suureksi, että on syytä varoa liiallista käyttöä?


      • Liena
        Alvar K. kirjoitti:

        Mikä mahtaa olla hapankaalin suolaprosentti? Jääkö se niin suureksi, että on syytä varoa liiallista käyttöä?

        Riippuu siitä, miten paljon suolaa kaalin valmistuksessa käytetään. Ja sitähän en osaa sanoa. Äiti laittoi aina vain "sormituntumalla", ei silloin mitään mittoja käytetty, ja minä olen jatkanut perinnettä; "ei tarvita mittoja" kyllä ne mausteet pitäisi lisätä omilla kyvyillään.

        Mutta haeppa HAUSTA sanoilla: hapankaalin valmistus.


      • Ansku
        rami kirjoitti:

        Tietoni mukaan (ole joskus jostain lukenut) hapankaali on Saksasta lähtöisin.
        Tänäkin päivänä saksalaiset syövät bratwurstia hapankaalin kera. Se, miksi hapankaali usein liitetään vänäläisyyteen, johtunee siitä, että kun Saksa ja Venäjä kävivät sotaa (ens. maailmansota), niin silloin hapankaali ruokana tuli venäläisille tutuksi.

        herkkuruokaa on porsaanpotka ja hapankaali, perunasurvoksen kanssa.
        Kyllä se hyvää onkin, taidanpa mennä kyläilemään erään hapankaalin valmistamisen mestarin luona muutaman kaalinkerän kanssa, hänellä on ikää jo yli 90 vuotta niin kaalin suikaloimis apua tarvitaan.
        Samalla saan purnukan itsellenikin!


      • señora lyyli
        Alvar K. kirjoitti:

        Kiitos, "Rami" muhkeasta reseptikokoelmasta! Liitin sen Suosikit-kansiooni välittömästi. Joissakin resepteissä viitattiin karjalaisuuteen, toisaalla "kaali" mainitsi Elsassilaisen hapankaalin.

        Sotavuosina hapankaalin haju liitettiin joskus "ryssiin". Kielteisessä mielessä tietenkin. Niin, että mikä lienee hapankaalin kotimaa? Vai onko se kehitelty yht´aikaa eri puolilla?

        Ja sitten vielä se perimmäinen kysymys: kuinka itse hapankaali valmistetaan? Varmaan resepti on yksinkertainen, mutta mikä?

        Tietäisikö ehkä señora Lyyli jotakin valaisevaa tähän kiperään kysymykseen? Oliko karjalaisilla mahdollisesti osuutta hapankaalin tunnetuksi tekemiseen Suomessa?

        voi kultaseni, kyllä sie alvar piät minnuu liian viisaana. ;))
        en kovin paljoo ole pelannu hapankaalin kanssa,kaalin kyllä.meillä tehtii hapankaalii vaa jalmarin toimesta, ja hää sai sitä yksinää syyväkkii.;))

        enpä tiiä mistä se alkujaa on peräsin, minul on mielikuva, et venäläiset tekivät enenpi hapankaalii ku karjalaiset.

        mie en ole ollu koskaa mikkää hyvä ruuanlaittaja,teen vaa tavalissii perusruokii. nuoren ko asuttii karjalas, töissä joutuin olemaa ain ulkotöissä navetalla,en päässy kyökkii patojen ääriin. jote ei tullu opittuu ruuanlaittoo,ossaan vaa mitä äitiltä opin suomeen tulon jälkee.

        kaali itessää oli kyllä perusruokaa se ko oli halpaa ja kasvo hyvin. äitin teki kaaliruokii paljo muttei juur hapankaalii.ehkä siinkii oli maku asiasta kysymys.

        meil syötii kaalipattaa,kaalikeittoo,kaalilaatikkoo ja kaalipiirakkaa. usein syön vielkii kaalii haudutan sitä uunissa siirappii mausteena tai paistan pannulla.kaalipiirakkaa paistan myös muutaman kerran vuuessa.

        kaali on hyvvää ruokaa,ihme etten siihe kyllästynny vaik sitä lapsen sai syyä aika paljo.

        velli oli mihin kyllästyin ja sitä en syö vielläkää,se on ko kesken jääny puuro ja puuroista tykkään niitä syön usein.

        saattaa se olla lähtösin saksastakkii, sitä on varmaa mones maassa euroopassa kasvatettu enne vanhaa, oon jotenki pitäny kaalii köyhien ruokana ja semmosena että sitä on syöty, ko on huono ollu saaha muuta sapuskaa.

        hyvin arvokas ruoka se on etenkin raakana,vitamiini rikkaaampi ko salatiit ja halvenpi.

        loppukesäl ko tullee uuvet kaalit sillo en malta olla laittamatta kaalikääryleitä ,nami nami.

        tästä jäi sanomatta,että en ite tykkää erikoisemmin hapankaalista.heippa taas.


      • Alvar K.
        señora lyyli kirjoitti:

        voi kultaseni, kyllä sie alvar piät minnuu liian viisaana. ;))
        en kovin paljoo ole pelannu hapankaalin kanssa,kaalin kyllä.meillä tehtii hapankaalii vaa jalmarin toimesta, ja hää sai sitä yksinää syyväkkii.;))

        enpä tiiä mistä se alkujaa on peräsin, minul on mielikuva, et venäläiset tekivät enenpi hapankaalii ku karjalaiset.

        mie en ole ollu koskaa mikkää hyvä ruuanlaittaja,teen vaa tavalissii perusruokii. nuoren ko asuttii karjalas, töissä joutuin olemaa ain ulkotöissä navetalla,en päässy kyökkii patojen ääriin. jote ei tullu opittuu ruuanlaittoo,ossaan vaa mitä äitiltä opin suomeen tulon jälkee.

        kaali itessää oli kyllä perusruokaa se ko oli halpaa ja kasvo hyvin. äitin teki kaaliruokii paljo muttei juur hapankaalii.ehkä siinkii oli maku asiasta kysymys.

        meil syötii kaalipattaa,kaalikeittoo,kaalilaatikkoo ja kaalipiirakkaa. usein syön vielkii kaalii haudutan sitä uunissa siirappii mausteena tai paistan pannulla.kaalipiirakkaa paistan myös muutaman kerran vuuessa.

        kaali on hyvvää ruokaa,ihme etten siihe kyllästynny vaik sitä lapsen sai syyä aika paljo.

        velli oli mihin kyllästyin ja sitä en syö vielläkää,se on ko kesken jääny puuro ja puuroista tykkään niitä syön usein.

        saattaa se olla lähtösin saksastakkii, sitä on varmaa mones maassa euroopassa kasvatettu enne vanhaa, oon jotenki pitäny kaalii köyhien ruokana ja semmosena että sitä on syöty, ko on huono ollu saaha muuta sapuskaa.

        hyvin arvokas ruoka se on etenkin raakana,vitamiini rikkaaampi ko salatiit ja halvenpi.

        loppukesäl ko tullee uuvet kaalit sillo en malta olla laittamatta kaalikääryleitä ,nami nami.

        tästä jäi sanomatta,että en ite tykkää erikoisemmin hapankaalista.heippa taas.

        Kiitos Lyyli! Arvokkaita perustietoja kynästäsi lähtee, kirjoititpa mistä hyvänsä ja ne Sinä osaat tarjoilla kauniilla Karjalan kielellä.

        Kaalihan on suorastaan tullut muotiin laihduttajien ruokana. Sen sanotaan polttavan rasvaa. Ja siinä on, kuten mainitset, tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, varsinkin raakana syödessä.

        Yksinkertaiset asiat täynnä arvokkaita merkityksiä!


      • Spoof
        Alvar K. kirjoitti:

        Kiitos, "Rami" muhkeasta reseptikokoelmasta! Liitin sen Suosikit-kansiooni välittömästi. Joissakin resepteissä viitattiin karjalaisuuteen, toisaalla "kaali" mainitsi Elsassilaisen hapankaalin.

        Sotavuosina hapankaalin haju liitettiin joskus "ryssiin". Kielteisessä mielessä tietenkin. Niin, että mikä lienee hapankaalin kotimaa? Vai onko se kehitelty yht´aikaa eri puolilla?

        Ja sitten vielä se perimmäinen kysymys: kuinka itse hapankaali valmistetaan? Varmaan resepti on yksinkertainen, mutta mikä?

        Tietäisikö ehkä señora Lyyli jotakin valaisevaa tähän kiperään kysymykseen? Oliko karjalaisilla mahdollisesti osuutta hapankaalin tunnetuksi tekemiseen Suomessa?

        Hapanvihanneksia on valmistettu kaikkialla Ranskassa, Afrikassa, Aasiassa, Ameriikassa siis koko maailmassa. Se on vanhin tapa säilöä vihanneksia ja yhä edelleen ainoa tapa säilöä niin, ettei kasvisten ravinto-arvo huonone. Päinvastoin.


      • muinaiset ugrilaiset
        Liena kirjoitti:

        tuo hapankaali tunnettiin Venäjällä jo ennen maailmansotaa. Sen tiedän siitä kun olen itsekin sieltä päin alkujaan.

        Ja unohtuipa minulta myös tuo hapankaali piirakka. Toki sitä meilläkin syötiin.
        Enää en kyllä välitä koko ruokalajista.

        Juu kyllä hapankaalia on ollut varmasti jo ennen kuin on ollut mitään Venäjää tai Saksaa, Novgorodia, Preussia, kaupunkivaltioita jne... Hapankaali tunnetaan myös niin laajalti Euraasiassa, että mennään varmasti tosi kauas menneisyyteen tämän ihmeaineen kanssa, jos lähdetään alkuperää selvittämään.


      • tummatukka.
        Spoof kirjoitti:

        Hapanvihanneksia on valmistettu kaikkialla Ranskassa, Afrikassa, Aasiassa, Ameriikassa siis koko maailmassa. Se on vanhin tapa säilöä vihanneksia ja yhä edelleen ainoa tapa säilöä niin, ettei kasvisten ravinto-arvo huonone. Päinvastoin.

        Tuo säilöntämuoto taitaa olla
        fermentointi nimeltään.
        Tuota samaa menetelmäähän
        käytetään teen ja kaakaon val-
        mistuksessa. Samoin hapansi-
        lakoitten. Norjalaiset säilövät
        muutakin kalaa tuolla menetel-
        mällä. Muinaissuoimalaiset jo-
        pa tavallista lihaa, upottamalla
        järveen.


      • Anonyymi
        Alvar K. kirjoitti:

        Kiitos, "Rami" muhkeasta reseptikokoelmasta! Liitin sen Suosikit-kansiooni välittömästi. Joissakin resepteissä viitattiin karjalaisuuteen, toisaalla "kaali" mainitsi Elsassilaisen hapankaalin.

        Sotavuosina hapankaalin haju liitettiin joskus "ryssiin". Kielteisessä mielessä tietenkin. Niin, että mikä lienee hapankaalin kotimaa? Vai onko se kehitelty yht´aikaa eri puolilla?

        Ja sitten vielä se perimmäinen kysymys: kuinka itse hapankaali valmistetaan? Varmaan resepti on yksinkertainen, mutta mikä?

        Tietäisikö ehkä señora Lyyli jotakin valaisevaa tähän kiperään kysymykseen? Oliko karjalaisilla mahdollisesti osuutta hapankaalin tunnetuksi tekemiseen Suomessa?

        Hapankaalin kotimaa Saksa.Hapankaalin kanssa syötiin bratfursti makkaraa.Saksasta hapankaali tuli venäjälle ja rantautui sotapakolaisten kautta Suomeen sodan aikana.Mammani opetti minut tekemään oikeata hapankaalia eikä mitään kaupasta ostettua😀


    • kaali

      hapankaalia kotona, ja reseptejä löytyy niinkuin vastauksesta näkee. Ja eräs parhaista hapankaaliruuista on mielestäni Elsassin hapankaali, en nyt tässä rupea ohjetta kirjoittamaan mutta varmasti netistä löytyy. Pakkaspäivänä hiihtoretken jälkeen maistuu!

    • Liena

      Kyllähän netistä löytyi hapankaalin valmistusohje.
      Muistan kuitenkin lapsuudesta kun äiti ja isä yhdessä valmistivat hapankaalia.
      Äiti suikaloi kaalin mahdollisemman pieniksi suikaloiksi,
      Laittoi puusaaviin suikaleet ja suolaa väliin. Isä hakkasi puuronuijalla joka kerta suolan lisäyksen jälkeen kaalit mahdollisimman tiiviiksi.
      Sitten vain nurkkaan seisomaan, ja talveksi kylmään.
      Porkkanat lisättiin vasta keitettäessä, jos lisättiin.
      Muistan vain syöneeni hapankaalikeittoa, johon oli lisätty sianlihaa.

      Nykyisin olen havainnut ostetussa hapankaalissa myös porkkanoita, mutta eihän sitä kaalia silloin edes raakana syöty. Ei meillä ainakaan.

      • Alvar K.

        Liena, jätettiinkö saavi pitkäksikin aikaa nurkkaan seisomaan? Tarkoitan, että kauanko kesti ennenkuin hapankaalia saattoi maistaa?


      • Liena
        Alvar K. kirjoitti:

        Liena, jätettiinkö saavi pitkäksikin aikaa nurkkaan seisomaan? Tarkoitan, että kauanko kesti ennenkuin hapankaalia saattoi maistaa?

        Sitä en todellakaan muista, kuinka kauan se nurkassa seisoi. Tuolla netissä sanottiin että pari kolme vuorokautta, ja sen jälkeen kylmään.
        Mutta kyllä sen valmistumiseen maistelemiseen asti kestää kauan aikaa, aivan kuten suolakurkkujenkin. Ainakin kuukausi.


      • rami

        Vaimoni valmisti hapankaalia juuri kertomallasi tavalla, hän laittoi hieman porkkanasiivuja mukaan. Purkissa olevan kaalimurskan päälle kansi ja paino, että kaali on nesteen peittämänä. Purkki saunan lattialle (lattialämmitys), koska käyminen vaatii lämpöä ja ei mielellään vetoa. Muistaakseni käymisen jälkeen annettiin valmistua vielä kylmässä ja ei muuta kuin herkuttelemaan.
        Suolan määrä ei ole suuri, en vain muista nyt määrää, mutta valmistusohjeissa on kerrottu suolan määrä.


      • rami

        Oheinen ohje löytyi netistä:

        Hapankaali

        Kaalia
        Suolaa
        Ruisleivän kuorta
        (porkkanaa)
        (tilliä)
        (kuminaa)

        Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Nuiji kaalisuikaleita kulhossa niin
        kauan että ne mehustuvat. Laita säilykepurkin pohjalle muutama suikale
        ruisleivänkuorta. Lado kaalia purkkiin. Ripottele väliin suolaa.
        Halutessasi voit käyttää myös porkkanaa ja maustaa kaalin tillillä ja
        kuminalla. Anna kaalin seistä huoneenlämmössä 1-2- päivää ja vie kylmään,
        valmista hapankaali on parissa viikossa.

        Rasilaisen tuoteselosteen mukaan 1,2% suolaa.


      • Alvar K.
        rami kirjoitti:

        Oheinen ohje löytyi netistä:

        Hapankaali

        Kaalia
        Suolaa
        Ruisleivän kuorta
        (porkkanaa)
        (tilliä)
        (kuminaa)

        Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Nuiji kaalisuikaleita kulhossa niin
        kauan että ne mehustuvat. Laita säilykepurkin pohjalle muutama suikale
        ruisleivänkuorta. Lado kaalia purkkiin. Ripottele väliin suolaa.
        Halutessasi voit käyttää myös porkkanaa ja maustaa kaalin tillillä ja
        kuminalla. Anna kaalin seistä huoneenlämmössä 1-2- päivää ja vie kylmään,
        valmista hapankaali on parissa viikossa.

        Rasilaisen tuoteselosteen mukaan 1,2% suolaa.

        Siinä se on! Nyt käsitän koko jujun. Kiitos Rami ja muutkin vaivannäöstänne!

        Jäin miettimään, mikä saa aikaan käymisprosessin. Ilmeisesti leivän palalla on siinä osuutensa. 1,2% suolaa on ok. Varmaan sitä vanhoina aikoina käytettiin enemmän, niinkuin kaikessa säilönnässä.

        Hapankaalin syvin olemus alkaa selvitä.


      • Liena
        rami kirjoitti:

        Oheinen ohje löytyi netistä:

        Hapankaali

        Kaalia
        Suolaa
        Ruisleivän kuorta
        (porkkanaa)
        (tilliä)
        (kuminaa)

        Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Nuiji kaalisuikaleita kulhossa niin
        kauan että ne mehustuvat. Laita säilykepurkin pohjalle muutama suikale
        ruisleivänkuorta. Lado kaalia purkkiin. Ripottele väliin suolaa.
        Halutessasi voit käyttää myös porkkanaa ja maustaa kaalin tillillä ja
        kuminalla. Anna kaalin seistä huoneenlämmössä 1-2- päivää ja vie kylmään,
        valmista hapankaali on parissa viikossa.

        Rasilaisen tuoteselosteen mukaan 1,2% suolaa.

        Minäkin tuon luin, mutta epäilyttää tuo hapanleipä maun antajana.

        Muistan anoppini tuoneen meille naimisiin menomme ensivuotena hapankaalia johon oli valmistusvaiheessa tiinun pohjalle laitettu ruisjauhoja.
        Eihän sitä syönyt pahuskaan.
        Mutta sekin tietysti lienee makuasia.

        Ja jos sitä ei halua raakana syödä, niin valmistus vaiheessahan nuo lisukkeet voi lisätä.


      • Saskia
        Liena kirjoitti:

        Minäkin tuon luin, mutta epäilyttää tuo hapanleipä maun antajana.

        Muistan anoppini tuoneen meille naimisiin menomme ensivuotena hapankaalia johon oli valmistusvaiheessa tiinun pohjalle laitettu ruisjauhoja.
        Eihän sitä syönyt pahuskaan.
        Mutta sekin tietysti lienee makuasia.

        Ja jos sitä ei halua raakana syödä, niin valmistus vaiheessahan nuo lisukkeet voi lisätä.

        Kaalia suositellaan myös diabeetikoille. Kenties hapankaalikin sopii.


      • Frederiikka
        Alvar K. kirjoitti:

        Siinä se on! Nyt käsitän koko jujun. Kiitos Rami ja muutkin vaivannäöstänne!

        Jäin miettimään, mikä saa aikaan käymisprosessin. Ilmeisesti leivän palalla on siinä osuutensa. 1,2% suolaa on ok. Varmaan sitä vanhoina aikoina käytettiin enemmän, niinkuin kaikessa säilönnässä.

        Hapankaalin syvin olemus alkaa selvitä.

        lienee kuitenkin!

        Mielenkiinnolla olen lukenut hapankaalin salaisuuksista käytyä keskustelua. Piipahdin myös nettisivuilla, joista löytyy monenmoista tietoa ja reseptiä hapankaalin valmistuksesta ja käyttömahdollisuuksista.

        Ei kuitenkaan löytynyt lapsuuteni Hilman hapankaalin valmistusohjetta. Sen salaisuus kun taisi olla kätkettynä vain ja ainoastaan Hilman hyppyssiin.

        Hilma ilmestyi joka syksy hapankaalipurnukoineen lapsuudenkotiini. Viimeiset purnukat tulivatkin sitten joulutervehdyksenä.

        Hilman hapankaalissa maistui kumina. Siinä oli myös porkkanaa. Makuelämys oli kerrassaan kutkuttava: suolapitoisuus, mehevyys, tuoksu ja aromit kaikki kohdallaan.

        Yritin udella Hilmalta hapankaalin valmistusohjetta, mutta salaisuudeksi se jäi. Joitakin tiedonjyväsiä sentään karjalaismummolta herui.

        Hyvää hapankaalia syntyy vain suomalaisesta syyskaalista. Sitä on turha alkaa valmistaa Hilman reseptin mukaan talvella tuontikaaleista.

        Toinen salaisuus oli kätkettynä Hilman puutiinuun. Mistä puusta tuo saavi oli valmistettu, jäi salaisuudeksi. Siitä kuitenkin mitä ilmeisimmin tuli osa hapankaalin aromeista.

        Mihinkähän nuo puusaavit ovat muuten kadonneet? Lapsuudestani muistan vielä puolukkatiinun, sienisaavin, hapanleipätakinatiinun, sianlihasaavin.

        Muovikohan ne syrjäytti, vai katosivatko kädentaidot tekijöiden mukana? Ja mistähän puusta nuo saavit oli valmistettu?


      • Spoof
        Saskia kirjoitti:

        Kaalia suositellaan myös diabeetikoille. Kenties hapankaalikin sopii.

        Jeps, olen kuullut,että hapankaali on erityisen hyvää diabeetikoille ja jos terveyttä sittä hakee tulisi hapaankaali syödä tuoreena. Kuumentaminen tuhoaa maitohappobaketeerit, entsyymit, vitaamiinit ym. kaiken tervellisen hapankaalista. Suosittelen,
        oikein käynyt hapankaali on pirteetä, raikasta herkkua joka ei haise!
        Kimchi/Hapankaali on muuten herkullista ja superterveellistä (väitetään näköjään jopa, että voi jopa estää lintuinfluenssaa)!
        Liitteenä: Forbesin – sivuilta oheinen artikkeli Kimchin/hapankaalin terveellisyydestä.

        http://www.forbes.com/businesswire/feeds/businesswire/2005/10/18/businesswire20051018006101r1.html

        SUPERFOOD STRIKES AGAIN: Scientists Find Kimchi Sauerkraut May Cure Avian Flu
        10.18.05, 2:22 PM ET

        A cure in a meal: U.S. Sauerkraut sales expected to skyrocket

        In yet another indication that Sauerkraut is the super food of the 21st century, scientists at Seoul National University have successfully used Kimchi Sauerkraut to treat chickens infected with avian flu. Kimchi is a seasoned variety of sauerkraut that shares Lactobacillus bacteria with traditional Sauerkraut, which may be the critical element in preventing Avian Flu. Both Kimchi and traditional Sauerkraut are made by fermenting sliced cabbage, producing a high level of lactic acid.

        According to an October 2005 BBC report, Kimchi was fed to 13 infected chickens and 11 of them started recovering within a week. South Korean Kimchi consumption is up as a result of this report and U.S. sales of Sauerkraut are also expected to spike up.

        The October 14, 2005 issue of the Wall Street Journal cites growing U.S. concern over a potential avian flu pandemic based on the occurrence of birds found to carry the virus in Turkey, signaling the first instance of an outbreak outside of Asia. Fears of a U.S. pandemic were increased following the release of a study on the 1918-19 pandemic which originated in birds before mutating to a human strain and killing approximately 50 million people. Avian flu has been on the watch lists of the National Institute of Health and the National Institute of Allergy and Infectious Diseases since 1997, with a recent surge in activity as drug makers race to find a cure and a vaccine. According to an October 17, 2005 story on the MSNBC/Newsweek website and carried on the NBC Nightly News, "Washington was turning its attention to the threat posed by an exceptionally lethal strain of flu virus that could, in the worst case, kill as many people in a few months as AIDS has done in two decades."

        The November 2005 issue of Men's Health Magazine advises constructing a pandemic kit, including nonperishable foods: "Make a few of cans of the sauerkraut; it's packed with lactic-acid bacteria, shown by Korean researchers to speed recovery of chickens infected with avian flu."

        "If you look at a 19th century Old Farmer's Almanac you'll find recipes for sauerkraut to treat virtually every ailment under the sun. Now in the 21st century it's been cited as having cancer fighting abilities and may be a cure for avian flu. It's truly one of the most unassuming super foods ever created. We expect to see sales go through the roof this Fall" says Chris Smith, VP of marketing for Frank's Sauerkraut, one of the United States' leading brands of Sauerkraut.
        ************
        Hapankaalin vaihteluksi voisi vaikka tehdä omaa kimciä. Mukavan mausteista näin talvella, vaatii ehkä vähän totuttautumista....

        Kimchiä voi myös valmistaa itse, tässä resepti Kimchiä suomalaisittain. Siitä on olemassa satoja erilaisia reseptiversioita.
        Kimchiä pieneen hapatusruukkuun
        • 3 kiinankaalia
        • suolaa
        • Mausteseos
        o 3 valkosipulin kynttä
        o purjo ohuina viipaleina
        o 5 rkl paprikajauhetta
        o cayennenpippuria tai chilipippuria
        o 2 rkl tuoretta inkivääriä
        o 2 tl aromimaustetta
        o pala retikkaa/lanttua ohueksi raastettuna
        Puhdista ruukku käyttöohjeen mukaan ja desinfioi työvälineet keittämällä.
        Pese ja huuhtele kiinankaalin lehdet. Pinoa lehdet astiaan ja ripottele niiden väliin 3 tl suolaa kaalia kohden. Odota 1-2 tuntia, kunnes kiinankaali on pehmennyt. Huuhtele suolavesi pois lehdistä yksittäin ja leikkaa ne 3-4 sentin paloiksi.
        Sekoita mausteet. Ripottele mausteseos lehtisilpun väliin ja pakkaa kaali tiukasti hapatusruukkuun. Liuota ½ rkl suolaa pieneen määrään kiehuvaa vettä. Jäähdytä suolavesi ja kaada se ruukkuun. Lisää tarvittaessa kiehautettua, jäähdytettyä vettä niin, että 2/3 astiasta täyttyy. Painele kaali nesteen alle ja aseta painot päälle. Anna valmistua 5-6 päivää jääkaapissa tai päivä huoneenlämmössä.

        Tärkeätä on siis, että syö Kimchiä tuoreena, umpioiduissa purkeissa ym. kuumennetussa on maitohappobakteerit tuhoutuneet, sillä maitohappobakteeri ei kestä kuumentamista.


      • L - L
        Alvar K. kirjoitti:

        Liena, jätettiinkö saavi pitkäksikin aikaa nurkkaan seisomaan? Tarkoitan, että kauanko kesti ennenkuin hapankaalia saattoi maistaa?

        Riippuu lämpötilasta ja myös siitä miten möhjöksi on viitsinyt hakata.


    • Kertoman mukaan se oli kapteeni Cook joka pakotti porukkansa syömään sitä.

      Ostan syksyisin kaalia kymmenisen kiloa ja vietän muutaman rasittavan tunnin autotallissa sitä suikaloidessani ja jyskyttäessäni.

      Olen kokeillut kaupan valmiita hapankaaleja mutta ne ovat minun makuuni keskentekoisia.

      Syön sellaisenaan, salaatin lisukkeena, haudutettuna, keitossa, uunivuokassa mausteisten makkaroiden kanssa haudutettuna jne.
      Kaalin käyttöämme rajoittaa vaimon K-vitamiinin välttely.

      • * / *

        Kerran mökillä jystin kaalia puoli päivää, muttei siitä mitään irronnut.
        Kaupan hapankaalissa on eroja. Monet pilattu joillain ihme mausteilla.
        On niissä kyllä miun maun mukaisiakin.


    • ei kiinnosta

      Ompahan tämäkin ketju hapantunut kahdeksassa vuodessa. Nuoremmat tietysti olisi voineet siirtää hapantuneen ketjun sinne nuorten sivulle missä itsekkin vaikuttavat täällä ikäihmisten palstalla tämmöinen vanhojen kertjujen nostelu koetaan häiriköinniksi. Niitä kun voidaan itse kullekkin mieluisia lukea arkistossa.

      • ei hapan...

        Kyllä tänne mahtuu! Haittaako sinua, jos on joku vanhempi aloitus on ja vielä ihan kiinnostavasta aiheesta.
        Ei tule etsittyä vanhoja juttuja arkistosta.


    • L - L

      Hapankaalikääryleet.

      Möhjöksi jyskytetyn massan alle, pöntön pohjalle, asetan kookkaan, valikoidun kaalinkerän osta tietenkin olen kovertanut pois kovan kannan. Painelen päälle möhjön suolakerroksineen tavanomaiseen tapaan.

      Kaalin muhittua riittävästi on kokonainen kerä pemennyt käärylekuntoon.
      Lehdet ovat erittäin pehmeitä ja helppoja pyöritellä kääryleiksi tavanomaiseen tapaan.
      Paksua ruotia leikkaan hieman ohuemmaksi.
      Se ja pikkulehdet käytän täytteeseen kuten muutoinkin.
      Hirvijauheliha ja ohrasuurimot ovat makuni mukaisia hapankaalikääryleiden täytettä.
      Useimmiten joudun tyytymään pyyjauhelihaan.

    • Kerran vuuessa.

    • Anonyymi

      Hollandian lautalla hapankaali on poikaa.

    • Anonyymi

      Hapankaali ja makkarat oivaa syötävää yhdessä.

    • Anonyymi

      Eipä ollut keripukkia , jokunen tauti kyllä , mutta niistä yleensä pääsi kun kävi maissa legurin piikillä :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ominaisuutta arvostat eniten hänessä?

      Ihastuksessasi, rakkautesi kohteessa
      Ikävä
      148
      2483
    2. Miksi mies kääntyy poispäin

      Ja teeskentelee, ettei näe minua, kun törmäämme vahingossa? 🫣
      Ikävä
      176
      1704
    3. Kysy jotain kaivatultasi

      Laita tunnisteet molemmista
      Ikävä
      92
      1588
    4. Kerro kaivatustasi.

      1. Minkälainen koti 2. Ammatti 3. Ulkonäkö 4. Ikä
      Ikävä
      69
      1543
    5. Kai me nainen jollain tasolla tykätään

      Toisistamme kun tämä on kestänyt niin kauan
      Ikävä
      80
      924
    6. Kesä, kesä!

      Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k
      Tunteet
      6
      915
    7. Minkälaisesta seksistä

      haaveilet kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      68
      861
    8. Tarkkanäköisyys

      Oon muuten pirun hyvä huomaamaan asioita! Senhän sä varmaan kyllä jo tiesitkin.
      Ikävä
      59
      835
    9. Milloin viimeksi

      Tunsit perhosia vatsassa? 🦋🦋
      Ikävä
      61
      798
    10. Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.

      Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes
      Maailman menoa
      160
      773
    Aihe