Perityn asunnon puolikkaan myynti

Epätietoinen

Kysymys asiantuntijoille:

avopari omistaa asunnon puoliksi, toinen kuolee.

Avopari on tehnyt hallintaoikeustestamentin (toivottavasti asiakirjan nimi meni oikein), jonka mukaan eloonjäänyt saa hallita asuntoa ja asua siinä, mutta ei peri sitä. Nyt siis eloonjäänyt omistaa asunnosta oman osuutensa ja hallitsee asuntoa, jossa asuu edelleen. Kuolleen avopuolison puolikkaan perii hänen sukulaisensa.

Mitä tapahtuu, jos toinen osapuoli haluaa myydä asunnon tai osansa siitä ulkopuoliselle henkilölle, mutta toinen ei? Voiko avopuoliso tai puolikkaan perinyt sukulainen pakottaa toisen kauppaan? Voiko asunnosta myydä vain puolet?

10

1390

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • senior

      Paljon riippuu siitä onko ensinkuolleen sukulainen, joka hänet perii, tämän rintaperillinen vaiko ei. Rintaperillinen voi aina vaatia lakiosaansa, ja avolesken on tämä maksettava, häntä ei suojaa lesken asumisoikeus siten kuin avioleskeä. Mikäli perillinen on muu kuin rintaperillinen avolesken asema on turvatumpi, koska hänellä on testamenttiin perustuva hallintaoikeus tähän asuntoon.Sukulainen voiluonnollisesti vaatia yhteisomistuksen purkua, mutta kukapa ostaa asunnon jota rasittaa avolesken (kenties hyvinkin nuori) hallintaoikeus.

      • Epätietoinen

        Olisi pitänyt mainita, että kyseessä ei ole rintaperillinen, avoparilla ei ole lapsia. (Silloinhan homma olisi ollut suht' selvä, koska lapsi perii vanhempansa.)

        Vaikuttaako sukulaisuussuhde muuten omistamiseen/perimiseen, esim. jos perijä on isä/äiti tai setä/täti tai serkku?


      • Epätietoinen

        Voiko avoleski myydä asunnon tai pakottaa perillisen siihen, jos hän jostain syystä niin haluaa? Voiko asunnon myynnistä päättää jompikumpi yksin vai pitääkö avolesken sopia siitä yhdessä perillisen kanssa? (Sen haluaisin tietää.)

        Perillisen puoleltahan myyntihomma on melko selvä tuon hallintaoikeuden takia, niinkuin sanoit, mutta entäs toisinpäin?


      • senior
        Epätietoinen kirjoitti:

        Olisi pitänyt mainita, että kyseessä ei ole rintaperillinen, avoparilla ei ole lapsia. (Silloinhan homma olisi ollut suht' selvä, koska lapsi perii vanhempansa.)

        Vaikuttaako sukulaisuussuhde muuten omistamiseen/perimiseen, esim. jos perijä on isä/äiti tai setä/täti tai serkku?

        Perijä ei siis ole rintaperillinen vaan joku muu sukulainen.Perillisen sukulaisuussuhde vaikuttaa asiaan sikäli, että se määrittää perintöveroluokan. Perinnönsaajina isä ja äiti kuuluvat halvimpaan (I) perintöveroluokkaa, sedät ja tädit sekä serkut maksavat perinnöstä enemmän veroa. Yleiseen elämänkokemukseen perustuen voisi otaksua, että kuolleen puolison vanhempien kesken on mahdollista paremmin sopia asioista kuin esim serkun, jota on tuskin aiemmin edes tavannut. Näin ei kuitenkaan ole aina.


      • senior
        Epätietoinen kirjoitti:

        Voiko avoleski myydä asunnon tai pakottaa perillisen siihen, jos hän jostain syystä niin haluaa? Voiko asunnon myynnistä päättää jompikumpi yksin vai pitääkö avolesken sopia siitä yhdessä perillisen kanssa? (Sen haluaisin tietää.)

        Perillisen puoleltahan myyntihomma on melko selvä tuon hallintaoikeuden takia, niinkuin sanoit, mutta entäs toisinpäin?

        Tässä tapauksessa avoleskellä on neuvotteluvalttinaan hallintaoikeus asuntoon, vain avolesken päätöksellä se voidaan purkaa.
        Voisi olettaa, että perinnönsaaja suostuu myyntiin hyvinkin pian Merkitseehän se perinnön käytännön realisoitumista, toinen vaihtoehtohan olisi kenties kymmenien vuosien odotus. Kannattaako avolesken luopua hallintaoikeudesta, riippuu myös testamentin tarkasta sanamuodosta. Jossain tapauksessa leskelle voisi olla luopumisen sijasta edullisempaa mauttia asunnon vuokratuotto.
        Mikäli kyse on asunto-osakkeesta, omistaa avoleski tässä tapauksessa puolet kyseisen asunnon hallintaan oikeuttavista osakkeista.Luontevin ja edullisin myyntitapa on koko osakekannan myynti. Tämä edellyttää sopimista toisen omistajatahon kanssa


    • aurinkoeliina

      veljeni on ottanut velkaa koko kuolinpesän asuntoamme vastaan,niin kuinka saan lakiosani pois siitä? Voinko yksin laittaa koko asunnon myyntiin,kun puolet omistan? Mitä,jos veljeni ei suostu myymään sitä? Kuinka saan lakiosani pois? voiko asuntomme myydä sijoittajalle? Ehkä he ostavat ja palauttaisin veljeni velkaisen osuuden hänelle avaten kuolinpesän tilin. sähköpostiosoitteeeni [email protected],johon voisitte vastata. Ystävälliset Kiitokset! Kirsti Hietala

      • Näin_

        Oletko antanut luvan asunnon panttaukseen?
        Miksi haluat vain lakiosasi etkä koko perintöosaasi?
        Kuolinpesässä on osakkaitten yhteishallinto eli yksin et pysty asuntoa myymään, eikä sille varmaan ostajaakaan löytyisi, jos se kerran on veljesi velan vakuutena.

        Jakakaa nyt se kuolinpesä, niin asiat selkenevät edes vähän.

        Ja käyttäkää lakimiestä.


      • Miksi nostit ikivanhan ketjun esiin? Tajuatko, että ihmiset kuluttavat aikaa lukemalla niitä ikivanhoja viestejä turhaan? Kuvauksesi tilanteesta on epämääräinen. Onko omaisuus testamentilla määrätty vain veljellesi vai miksi olet kiinnostunut nimenomaan lakiosasta. Ilman testamenttiahan saisit puolet. Lakiosahan on tästä puolet.

        Vastauksien pyytäminen sähköpostilla on törkeää. Jos ei viitsi tulla tänne lukemaan on varmasti kaupallisia palveluita, joista saat vastauksesi. Lisäksi sähköpostilla annetut vastaukset eivät joudu vertaiskritiikin kohteeksi. Ei silti ihminen, joka panee muut lukemaan samat vanhat jutut uudestaan voi panna muut kirjoittamaan samat jutut, kun eivät tiedä mitä muut ovat vastanneet.

        Jos veljesi on pantannut sinun omaisuutta, on kyse jopa rikosasiasta. . Asutko siis veljesi kanssa siinä? Jos asunnon myy, pitää asua siinä kaksi vuotta perittävän kuoleman jälkeen, jotta voi myydä verotta.


    • en_tiennyt

      Onko nykyään avoleskelläkin asumisoikeus?

      • Niin___

        Hyvin osasit lukea viestiketjun


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7130
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      30
      2751
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      34
      2336
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      95
      2024
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      14
      1727
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      9
      1525
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1397
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1361
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    10. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      33
      1309
    Aihe