Kiinanharjakoira

Nanna

Kertokaapas kaikkea hyödyllistä tietoa ja kokemuksia kiinanharjakoirasta. Missä hinnoissa liikkuu, millainen kouluttaa ym ym. Olisin mahdollisesti ottamassa sellaisen, kunhan saan hankittua hieman isomman kämpän. Karvaton vaihtoehto kuulostaa todella hyvältä, kun tuli elettyä 11 vuotta Cavalierin kanssa (josta muuten lähtee karvaa ja paljon, jos joku ei tiennyt :)) ja muutenkin nuo suloiset pikku otukset ovat sulattaneet sydämeni :)
Kokemuksia!

7

372

  Vastaukset

  • Kiinanharjakoirat ovat vilkkaita,iloisia ja lapsirakkaita koiria.Karvattomuutta aiheuttava geeni voi aiheuttaa kynsi-ja purentavikoja,jotka eivät kotikoiraa haittaa.

   Koiraa on suojeltava niin kylmältä kuin kuumaltakin ilmalta.Kylmällä takit päälle,kovimmilla pakkasilla jopa haalarit ja kesällä pitää varoa suoraa auringonvaloa ja rasvata ihoa aurinorasvalla.Hapsut korvissa,hännässä ja jaloissa tulee harjata sikkoin tällöin.Koiranpesussa tulee käyttää hyvälaatuista ja mietoa shampoota ja pesun jälkeen rasvata iho.

   Pentua valitessa kannattaa olla huolellinen.Älä ota vilkkainta äläkä ujointa koiraa.Tuttavapiirissä on yksi todella arka koira,joka on jo 2 vuotias eikä ole oppinut sisäsiistiksi.Muutenkin elo vaikeaa niin aran koiran kanssa.Onneksi arkoja yksilöitä kuitenkin aika harvassa.

   Erittäin toimelias pikkukoira,jonka kanssa voi harrastaa paljon.Yleensä helppo kouluttaa.

   Hinnat yleensä siinä 700-1000€

   • Meijän kiinis kylläkin todella itsepäinen


  • Monet kiinanharjakoirat ovat arkoja. Eivät pahasti, mutta alkuun saattavat vieraita ihmisiä arastella, mutta eivät kauaa.

   Monet kiinanharjakoirista eivät opi sisäsiistiksi ollenkaan. En tiedä miksi. Tunnen useita harjakoiran omistajia, ja harvoilla ne ovat sisäsiistejä. Itselläni on tällä hetkellä kolme harjakoiraa, ne eivät ole sisäsiistejä. Ja ennenkin niitä on ollut. Jotkut ovat olleet sisäsiistejä.

   Kiinanharjakoirat eivät todellakaan viihdy yksin!! Ota ainakin kaksi jos niitä nyt otat!

   Mutta kilttejä ne ovat, todella seurallisia!

   Jos on kysyttävää niin mielelläni vastaan! :)

  • Itselläni on tällainen touhukas pikkukaveri. Nyt noin 6kk ikäinen uros.

   Ensiksi kannattaa ostaa hyvä pentukirja. Itsellänikin on ollut koiria ja muita lemmikeitä, mutta vuosien saatossa itse kouluttamisen taito ruostuu (ja sitä ei muista sitä vaivaa joka siitä aina seuraa.. sisäsiisteyden opettaminen jne.). Suosittelen lämpimästi Tuire Kaimion "Pennun kasvatus" kirjaa, mutta paljon hyviä nettisivujakin löydät varmasti. Laitan viestini päätteeksi muutaman sellaisen osoitteen. :-)

   Oma koiramme on todella vilkas yksilö ja erittäin huomionkipeä sekä joskus jopa dominoivakin. Monet valtataistelut käyty ja jos ei huomiota kuulu niin useasti alkaa haukkumaan. Heti alusta asti pitää olla tiukkana eikä huomioida *mitenkään* koiran haukkumista. Itse teimme sen virheen että väsyneinä illalla saatoimme antaa koiralle käden ja kun kuulimme sen kimeästi haukahtavan ensimmäisen kerran olimme haltioissamme (pennut kun ovat niin suloisia otuksia..) ja tämänkös jälkeen pikkuherramme päätti pitää meitä tassunsa ympärillä komentaen meitä. :-D Myös ihan parista ensimmäisestä viikosta alkaen kannattaa pentu jo totuttaa pantaan, talutukseen sekä ulkona- käymiseen. Kannattaa viettää pikku otuksen kanssa paljon aikaa yhdessä ensimmäisinä viikkoina ja opettaa katsekontaktia sekä pennun nimi (esimerkiksi kutsuu iloisella äänellä luokse ja antaa makupalan tai opettaa että pentu katsoo makupalaa joka on silmiesi välissä kun sanot "katso"). Pentuna on myös paras aika opettaa uusiin ja erilaisiin kokemuksiin ja ennen ensimmäistä eläinlääkärikäyntiä olisi hyvä että hän olisi jo tutustunut autoon (itse menimme bussilla ja pentumme oksensi paluumatkalla lääkärinantamat namit syliimme, onneksi oli huopia mukana :-).

   Oma koiramme on myös *erittäin* ihmisläheinen ja rakastaa kun tapaa ihmisiä lenkkipoluilla tai he tulevat käymään kotonamme. Aina on tietenkin olemassa arkoja koiria olivat ne sitten minkä rotuisia tahansa. Tämän vuoksi onkin tärkeää että kutsut ensimmäisen viikon jälkeen paljon vieraita käymään yksitellen ja tutustutat koirasi erilaisiin ihmisiin (vammaisiin, lapsiin, vanhoihin, roteviin, miehiin, naisiin..).

   Itse pesemme koiramme LV:n shamppoolla ja hoitoaineella kylpyammeessa noin viikon tai kahden välein. Helpoiten se toimii niin että laitamme koiran ammeeseen ja suihkutamme sitten häntä ammeen ulkopuolelta (näin hän ei pysty raapimaan meitä niin paljon.. hän kun vihaa suihkussa käymistä). Kiinanharjakoirat ovat yleensä herkkiä villalle, joten fleece tai muut materiaalit ovat parempia asusteisiin. Kesällä tosiaan kannattaa muistaa se aurinkovoide. Luulisin että herkän ihon/lastenvoide sopisi hyvin harjakoiralle. Rasvaamme suihkun päätteeksi vielä koiramme paljaat osat Hydrolan-geelivoiteella ja koiramme iho on silkinpehmeä. :-) Suihkun jälkeen kannattaakin leikata kynnet koska ne ovat silloin pehmeimmät. Kannattaa opettaa kynsien leikkaaminen niin että ensin joku tuttavasi/kumppanisi pitelee koiraa sylissään ja aina kun kosketat saksilla kynsiä koira saa palkinnoksi herkkupalan. Voit tehdä tätä harjoitusta vaikka päivittäin. Kun koirasi alkaa olla tottunut saksiin alat jo leikkaamaan kynsiä ja joka kynnen jälkeen kiittelet koiraasi kovasti ja annat herkkupalan.

   Suosittelen ruuaksi lämpimästi Nutron Lamb&rice puppy'a, sillä se on toiminut todella hyvin meillä ja tuttavillamme. Tuote on erittäin korkeatasoista ja maistuvaa. Hinta on noin 11 euroa/2kg säkki. Suurempinakin sitä totta kai saa (muistaakseni noin 15kg), mutta tuollainen riittää meillä noin kahdeksi viikoksi ja suurempaa on vaikeampi käyttää/varastoida.

   Pennulle kannattaa ostaa reilusti leluja. Hyviä ovat Kongin aktivointilelut, joiden sisälle voi työntää herkkupaloja ja koira saa "aivojumppaa" tonkiessaan niitä sieltä. Halpa versio tästä pienille pennuille on vessapaperirulla, jonka sisälle työnnät ihan tavallista koiranruokaa. Oma koiramme on niin nirso koulutuksessa että tavallisesta ruuasta hän ei hirveästi suostu mitään tekemään tai kiitoksesta (aika itsepäinen otus..) joten käytämme Nutron Training Bittsejä, jotka ovat erittäin maistuvia ja niitä voi leikata pussiin valmiiksi pienen pieniksi palasiksi. Koiramme tekisi mitä tahansa pienenkin palan eteen! :-D

   Ennen pennuntuloa pyysimme sukulaisiltamme tapettia, jolla peitimme sitten tietyt osat olohuoneestamme jossa pentu suurimmaksi osaksi joutuu olemaan yksin. Nyt olemme pikkuhiljaa alkaneet purkaa näitä tapetteja. Hyvä keino on myös tehdä etikasta, tabascosta ja chilistä seos suihkepulloon, jolla sitten suihkuttaa sähköjohdot yms. Tuo tietenkin saattaa värjätä huonekaluja, joten silloin voi käyttää vain etikkaa. Oma koiramme ei ole ainakaan ensimmäisen lipaisun jälkeen koskenutkaan johtoihin! Jotta pennulla kuitenkin olisi jotakin turvallista purtavaa voit antaa sille ensimmäisistä päivistä alkaen kuoritun porkkanan kylmästä jääkaapista (ensin puolikkaan ja sitten ajan kuluessa kokonaisen porkkanan) sekä hampaiden vaihtovaiheessa jäädytettyjä leluja. Itse laitoimme pakastimeen kumileluja, joita kiersimme aina parin tunnin välein lattialla. On myös olemassa "ikeniä hierovia" koiranleluja, joten voisitte kokeilla sitten sellaisiakin. :-) Oma pentumme piti myös kun otimme hänet syliimme, toimme käden takaa päin hänen suuhunsa ja hieroimme kevyesti mutta hellästi ikeniä. Apteekeista ja eläinkaupoista löytyy myös hammastahnoja, joiden käyttö kannattaa opettaa jo pienestä pitäen. Itse löysimme ihanan Tea Tree-hammastahnan joka saa koirulimme suun tuoksumaan ihanan raikkaalta ja pitämään hampaat kunnossa. Pesuun kannattaa ostaa ainakin aluksi ihan pienen pieni erittäin pehmeä vauvojen hammasharja. Sillä voi sitten hampaiden kutinavaiheessa myös hieroa ikeniä hellästi. :-)

   Toivottavasti näistä vinkeistä oli jotakin apua sinulle. :-) Tässä sinulle vielä nettivinkkini:

   http://www.dcn.davis.ca.us/vme/DrSue/picking.html
   http://www.kiinanharjakoirat.tk/
   http://www.elainpalvelukeskus.net/
   http://www.thelittlefoxes.net/html/free_recipes.html
   http://hauhau.net/
   http://www.kennelliitto.fi/pentuvalitys.htm
   http://www.kumikana.org/index_kk.htm
   http://www.barbarycoastbullterrierclub.org/training.html
   http://www.good-dawg.com/gooddawg/tips_hints.htm
   http://www.animalbehaviorassociates.com/rmn_articles.htm
   http://www.hut.fi/~mtt/belg_tricks.html
   http://www.clickersolutions.com/index.html
   http://www.geocities.com/r_zuraski/Dog_Behavior_and_Training_Links.html
   http://www.canismajor.com/dog/topic1.html
   http://www.dog-play.com/
   http://hometown.aol.com/morndogs/myhomepage/
   http://www.uwsp.edu/psych/dog/lib-prob.htm
   http://members.tripod.com/kidspage0/games_for_dogs_to_play.html
   http://www.wagntrain.com/Games.htm
   http://www.mahonline.com/puppy care.htm
   http://www.uniquedistributors.com/listofdonts.html
   http://www.dogpatch.org/obed/obpage2.cfm
   http://jili.franx.fi/tarinoita.htm#pentu
   http://petshub.com/dog/
   http://www.pethealthcare.net/html/body_play_and_exercise_in_dogs.html
   http://www.mts.net/~cpurll/dog/TrainingTips.html#003
   http://www.geocities.com/rapeeples/archives/pup.html
   http://www.positivedogs.com/thebarkinglot.html
   http://www.clickersolutions.com/articles/2001/dominance.htm
   http://mkl.com/~badsjd/oreothts/play.htm
   http://www.dogcare-finland.com/ (Todellinen löytö! Koiran oma ensiapupakkaus. Niin pieni ja kätevä että pysyy helposti mukana. Erittäin hyvä hinta/laatusuhde. Sisältää kaiken tarpeellisen, kyytableteita lukuunottamatta. Olemme erittäin tyytyväisiä ostoksemme.)

   • Että pentua auttaa sopeutuminen uuteen kotiin jos voit viedä vanhan t-paitasi/ ostamasi lelun omistajan luokse, jossa siihen jää synnyinkodin haju. Oma pentumme nukkui ensimmäiset viikot sikeästi tuon paidan kanssa. :-)


  • Karvallisesta kiiniksestä ei kylläkään lähde karvaa ja on helppo hoitosempi kuin kalju koska kaljua pitää pukea kylmällä ilmalla ja suojata auringolta Karvallisesta voi trimmata karvan lyhyeksi

  • Karvallisesta ei lähde karvaa!!!!

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kulmunille koulutusta 50 000 eurolla

   Veronmaksajat maksaa https://www.is.fi/politiikka/art-2000006527878.html Näin niitä verorahoja käytetään
   Maailman menoa
   323
   3614
  2. No niin....Tiemaksut sitten tulee.

   Jopa 1000€ lisää kuluja autoilijalle. Näin se Suomi varmaan yrittää ylöspäin mutta muistaa pitäisi että se raha on taas pois muusta kulutuksesta.Jälle
   Maailman menoa
   129
   3082
  3. Miksi Halla-aho vaikenee USAn mellakoista?

   Johtuuko siintä että hän ei voi/saa kritisoida Putinia eikä Trumpia!?
   Maailman menoa
   181
   2000
  4. Kiitos elämä, Nala mutta vuokraluukkuun

   Miten noin menevä nainen voi ottaa koiran keskelle kaupunkia? Eikö edellinenkin koira annettu pois kun asuvat Eskon kanssa, eikä ollut aikaa hoitaa si
   Kotimaiset julkkisjuorut
   88
   1469
  5. Henkirikos

   Tietoa kenelläkään viime yön puukotuksesta..?
   Jämsä
   30
   1082