hirvikoiran osto

metsästäjä

olen aloiteleva hirven metsästäjä .ja ois tarkoitus hankia hirvikoira.mikä rotu ois teidän mielestä paras.perustelkaa.
kiitos etukäteen.

73

22311

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jaana

      suosittelen sulle norjanharmaata meillä on ollut aina sellainen ja ne ovat yleensä hyvin riistaverisiä mulla on muuten myynnissä vuoden ikäinen norjanharmaa koska itse sairastuin en voi pitää sitä enää olen pyytänyt siitä 500€ kaikkineen päivineen on tutkapantaa uusi koppi pilli valjaat ymm... paperit löytyy haukkuu hyvin oli viime syksynä mukana jahdissa mutta ei hauku pihalla turhaan niitä on olemassa jotka haukkuvat kokoajan mutta tämä yksilö oppi ettei hauku kun työssään vaan maksoin itse siitä 750€ laitappa viestiä niin kerron lisää ja tää on pornaisissa porvoon ja mäntsälän välissä

      • jaana

        joo koiran pitää tosiaan olla ulkona varsinkin norjanharmaan jo turkkinsa vuoksi ei ole mikään syli koira omassa tarhassa viihtyvä ja ei pidä viedä metsälle kuin siihen tarkoitukseen mihin on hankkinut ei jänis eikä peura koira jos hirvimetsällä käyt sen kanssa tämä mun koira on aina ulkona aitauksessa ja on komea turkki


      • JAANA

        kauppasin sulle koiraa se on myyty nyt


      • Hiipivähirvikoira
        jaana kirjoitti:

        joo koiran pitää tosiaan olla ulkona varsinkin norjanharmaan jo turkkinsa vuoksi ei ole mikään syli koira omassa tarhassa viihtyvä ja ei pidä viedä metsälle kuin siihen tarkoitukseen mihin on hankkinut ei jänis eikä peura koira jos hirvimetsällä käyt sen kanssa tämä mun koira on aina ulkona aitauksessa ja on komea turkki

        Jos haluut kokeissa voittaa pitää olla norjanharmaa. Mutta käytännössä se ei ole yhtään sen parempi ,kun muutkaan rodut. Säännöt on räätälöity sille ???Muut rodut on tosin kätevämpiä. Norjanharmaa on naisten ja nuorison koiria . Siinä on omat virheensä . Varaudu hakemaan naapuri läänistä ,ja osta paljon elektroniikkaa että löydät sen . Suuntavaisto on onneton . Pieni tosin on joillekin kätevä , kun muusta ei tiedä.Tosin passimiehet turhautuu , kun se ei yhtään hauku hirven liikkuessa. Ja se ei ole mikään pysäyttävä hirvikoira, paremminkin hiipivä hirvikoirarotu . : ) : )


      • Ilkka1204

        Joko koira myyty jA haukkuuko se hirveä


      • mmmnvbvbvbvbvh
        JAANA kirjoitti:

        kauppasin sulle koiraa se on myyty nyt

        HYVÄN HIRVIKOIRAN SAA kun risteyttää suomen ajokoiran ja harmaan norjan hirvikoiran. ja pennuista valitsee ajokoiraa eniten muistuttavan. kun laittaa tutkan ja omistaa hyvän auton ,niin on hirvisaalis taattu. meilläpäin ammutaan hirviä näille ajokoirille todella paljon ...tosin haittapuolena voidaan mainita muutamia ylirasitukseen kuolleita hirviä ja ammuttujenkin liha on vähän tai oikeastaan paljon huonompaa.


      • Anonyymi
        mmmnvbvbvbvbvh kirjoitti:

        HYVÄN HIRVIKOIRAN SAA kun risteyttää suomen ajokoiran ja harmaan norjan hirvikoiran. ja pennuista valitsee ajokoiraa eniten muistuttavan. kun laittaa tutkan ja omistaa hyvän auton ,niin on hirvisaalis taattu. meilläpäin ammutaan hirviä näille ajokoirille todella paljon ...tosin haittapuolena voidaan mainita muutamia ylirasitukseen kuolleita hirviä ja ammuttujenkin liha on vähän tai oikeastaan paljon huonompaa.

        Haittapuolia joo on, mitään hyvää tommosesta idiotismista keksi. Pysähttävän koiran haukkuun on paras ampua mutta jos ei jaksa mettään asti mennä ja on passimiehiä joka tielle niin mikäs siinä, kaikille ei suotu järkeä


    • Katselija

      Hyviä rotuja on paljon. Kaikki niiden edustajat eivät kuitenkaan ole hyviä; Eivätkä varsinkaan kaikki ne, joita valtavasti kehutaan vaikkei papereita olekkaa. Jos koiralla on hirvikokeista tuloksia tai jopa valio ja molempien vanhempienkin puolelta löytyy tuloksia, niin pitäisi olla toimiva peli. Kannattaa vielä varmistaa joltain hirvikoiria tuntevalta, joka ei ole edes hyvänpäiväntuttu myyjäehdokkaan kanssa.
      Jos ensimmäiseksi koirakseen saa huonon, niin innostus koko hienoon harrastukseen saattaa lopahtaa. Hyvät pennut maksavat satoja - aikuiset tuhansia euroja. Hinta ei toki ole laadun tae.

      Yleistystä roduista: (Älkää koiraihmiset vetäkö hernettä nenään, mutta kommentoikaa toki, jos tässä on mielestänne selvä ASIAvirhe.) Kärjistän tässä vain havaitsemieni rotujen erojen esiintuomiseksi.
      Yleisin on Norjan harmaa hirvikoira. Paras todennäköisyys, että toimii. Varo kuitenkin bandhundin verta ja muita haukkumattomia koiria ja niiden jälkeläisiä. Monesti haluttua sitkeyttä esiintyy jopa niin, että koira ei tule metsästä vielä yölläkään (tai vielä seuraavanakaan yönä). Voi siis haukkua hirvelle tuntitolkulla.
      Jämpti on isokokoisempi ja pitkien jalkojensa ansiosta toimii paksummassa lumessa kuin harmaa, mikäli on lenkitetty kesälläkin. Parhaiden haku on todella laajaa ja nopeaa. Vähän harvemmat toimivat hyvin hirvellä. Hirven paikallaanpitämisessä yleensä heikkoutta.
      Suomenpystykorvat ovat kaiken liikkuvan haukkujia eli kotona melkoisia räykyttäjiä. Monitoimikoneet ovat aina kompromisseja. Metsästyskoiran suhteen siinä on vielä se huono puoli, että monen riistan koira saattaa vaihtaa helposti riistaa. Pystykorvat ovat yleensä yhden metsästäjän koiria; Leimautuvat isäntäänsä vahvasti. Positiivinen puoli on hyvä yhteydenotto, mutta usein se tarkoittaa, että koira on jojo tai sitten se pyörii ihan jaloissa. Pienialaisissa metsissä ehkä parempi.
      Karjalan karhukoira on vähän kuin suomenkin pystis, mutta ei niin pahoin. Saattaa pitää tapana käydä näykkäisemässä hirveä, jolloin paikallaan pidosta ei ole usein puhettakaan. Nimensä mukaisesti kehitetty karhulle. Vain pieni murto-osa testatuista karhukoirista kuitenkin uskaltaa edes mennä karhulle; saati, että tulisi vielä hengissä takaisin. Päällekäyville uroshirville varmaan paras valinta.
      Laikat ovat monitoimimetsästyskoiria sanan varsinaisessa merkityksessä. Ilmeisesti vain todella harva laika toimii oikein hyvin hirvellä. Isokokoinen ja voimakas, joten toimii lumessakin.
      Muita ei taida ollakkaan. Tuossa nyt oli jotain lauottu. Palataan asiaan, jos siltä tuntuu.

      • ccc

        pelaa paremmin jos sitä ei pidä perheen kanssa samoissa tiloissa. Se leimautuu juuri yhteen mieheen ton takia.

        Olen nuorempana kokeillut kasvatusta kahdella tavalla,(eri kerralla) toinen oli perheen parissa ja toiselle tein kopin ulos. Tämä ulkona kasvanut ei pitänyt metsässä yhteyttä niin ahkerasti, kuin perheen parissa kasvanut.

        Oli ehdottomasti hyvä selvitys koirista


      • laika

        Laikoista itäsiperialainen on toistaiseksi varmin käyttökoira. Katseleppas koetuloksia ,kyllä siellä itäsiperialainen esintyy kantaansa nähden aika usein. Puutteena on toki pelkkää hirvenmetsästystä ajatellen,että haukkuu kyllä usein oravasta karhuun.


      • hirvimies

        ..olet kuullut...koiraroduista...
        Olihan siinä murto-osa totuutta...toivottavasti kukaan ei valitse juttusi perusteella koiraa...


      • Katselija
        hirvimies kirjoitti:

        ..olet kuullut...koiraroduista...
        Olihan siinä murto-osa totuutta...toivottavasti kukaan ei valitse juttusi perusteella koiraa...

        Kyliltäkin olen kuullut paljon juttuja; Varsinkin niitä, joissa kehutaan jotain koiraa niin mahdottomasti. Sitten kun sen koiran metsästyksessä tapaa, niin se tekeekin usein aivan jotain muuta, kuin jutuissa.

        Koitin pukea sanoiksi näkemystäni hirvikoirarotujen eroista. Se ei ole kovinkaan helppoa, kuten varmaan tiedätkin; Olisithan sinäkin suomenkielentaitoisena toki esittänyt näkemyksiäsi, jos osaisit, niin olisi nimimerkillä metsästäjä jotain (muutakin kuin juttuni) jonka perusteella valitsisi koiransa. Jos pinnistäisit oikein lujasti, niin saisitko edes kerrottua mikä osuus ei mielestäsi pitänyt paikkaansa? Vai osuinko vain arkaan paikkaan? Tarkoitus ei ollut moittia mitään rotua, koska noilla kaikilla on oma paikkansa tässä jalossa harrastuksessa. Huonoja valintojahan sattuu jokaiselle, mutta koitetaan auttaa uusia tulokkaita ja kehitetään muutenkin yhteistä harrastustamme suoden muillekin roduille arvonsa.


    • Jussi

      En omista yhtään koiraa, enkä ole koskaan omistanutkaan. Jutuissani ei siis ole tietoa, mutta ei puolueellisuuttakaan.

      Norjan harmaa lienee melko helppo ja varma valinta. Todennäköisyys saada toimiva hirvikoira on kohtuullisen hyvä, hatusta sanoisin että ellei kasvattaja pilaa, niin >80% kehittyy kelvollisiksi hirvikoiriksi. Itse en pidä Norjalaista kovinkaan hyvänä koirana. Eniten häiritsee liian suuri sitkeys, mikä lienee toisaalta hyvä asia. Ärsyttää kuitenkin se että saa pitkin kyliä ja pitkin öitä olla Har´maita etsimässä. Viisaampi tajuaisi että milloin homma on ohi. Toinen ihmeellinen piirre on isännättömyys. Norjalainen saattaa kävellä lähimmästä avoimesta ovesta sisälle jaa jäädä kuin taloksi - mikäli se sattu olemaan talon ovi. Yhtään se ei kotia kaipaa, jos vaan antaa olla. Lähtee kenen kyytiin tahansa...

      Jämptistä en omaa kokemuksia, mutta lienee Norjanharmaan oloinen?

      Itä- ja Länsisiperian Laikat lienee kohtuullisen uusi rotu meillä hirvikoirana, mutta muutaman loistavan yksilön tiedän. Tiedän myös muutaman joista ei metsästyskoiria koskaan tullut. Joukkoon mahtuu myös pari jotka on jouduttu lopettamaan väkivaltaisen käytöksen vuoksi. Seuramme ykköskoira on ollut jo muutamia vuosia Laika, ja pirun hyvä onkin.

      Karjalankarhukoirat ovat hieman juroja luonteeltaan, mikä voi olla hyväkin asia. Erittäin älykäs rotu, mistä itse pidän. Yhden miehen koira, joka pitää tiukan yhteyden isäntäänsä. Karhukoirista ei tule puolistakaan kelvollisia hirvikoiria, mutta ne hyvät ovat sitten oikeasti hyviä.

      Suomenpystykorvasta en omaa kokemusta hirvenhaukkujana, enkä siitä osaa mitään sanoakkaan.

      Lisäksi on sekarotuisia ja jos minkä rotuisia koiria jotka hoitaa homman ihan hienosti, mutta niiden periytybyys lienee aika arvoitus.

      • not my dog

        meitin seural koiramiehel on lupa ampuu haukkuun , vaan eivät oo saanu ku hutikutia.sama se mikä rotu on.koiral ei oo pyssyy seläs.miehet on rautaa.


      • Pohj.savo
        not my dog kirjoitti:

        meitin seural koiramiehel on lupa ampuu haukkuun , vaan eivät oo saanu ku hutikutia.sama se mikä rotu on.koiral ei oo pyssyy seläs.miehet on rautaa.

        Taitaa olla juuri näin pohjois-savossa,kun ei ole kunnon koiria.


    • jamppa

      on jo kerrottukin. harmaasta uros on sitkeämpi, narttu tulee helpommin pois haukulta. muista minulla ei ole kokemustakaan, paitsi sekarotuisesta. ssekarotuinen voi olla hyvä hirvikoira, mutta saattaa aiheuttaa vääriä hälyytyksiä haukkumalla esim. lintua. riippuen tietysti sekoituksista ja koirasta. tosin ainakin omistaja oppii nopeasti erottamaan hirvihaukun muista.

      koira saattaa toimia hirvelle, tai sitten ei. ja se on helppo pilata, eli suosittelen kokeneemman koiramiehen opastusta, tai sitten muualta hakea neuvot, miten pennun kanssa täytyy toimia.

      ihan perusasioita:

      opeta tulemaan luokse esim. pillistä. monesti on naureskeltu, kun naapuriporukan mies kulkee koiran perässä ja kutsuu sitä. koira juoksee 50 metriä edellä karkuun.

      opeta koira hakemaan itsenäisesti. kun pennun kanssa kävelet metsässä kävelet rauhallisesti. ja kun pentu häviää näkyvistä, pysähdy, jolloin pentu löytää sinut siitä mihin jättikin.

      koira on helppo pilata, vaikea korjata.

      • jaana

        harmaa oppii tosiaan tulemaan luokse kun pillillä sen opettaa pennusta lähtien ainakin meillä mutta ei mene kenenkään ovista sisälle ainakaan mun koira vaikka joku niin tuossa kirjoittelikin


      • hurri
        jaana kirjoitti:

        harmaa oppii tosiaan tulemaan luokse kun pillillä sen opettaa pennusta lähtien ainakin meillä mutta ei mene kenenkään ovista sisälle ainakaan mun koira vaikka joku niin tuossa kirjoittelikin

        Ekkös sie vasta ollu myyny sen sinun koeran? ´Mitä sie ennään kehut sitä?


      • T.Ahtaaja

        Katselija, Jussi ja Jamppakin kirjoittivat aivan asiaa. Siinä tuli tärkeimmät hirvikoira-asiat tiivistettyä.
        Ensimmäisen pennun kanssa ei tosiaan kannata tinkiä parista satasesta. Jos kolmenkin hyvän koiran jälkeen ottaa pennun, joka ei ala toimimaan, niin se ei enää masenna niin pahoin, että lopettaisi sen harrastuksen.
        Pennulla pitää toki olla paperit ja kaikki sovitut asiat olisi syytä olla kirjallisena. Onnea..


    • vain

      Osta hyvistä vanhemmista,oli rotu mikä tahansa. Jos koirasi on ensimmäinen ja päädyt karhukoiraan tai laikaan.niin nartut ovat hiukan pehmeämpiä. Toiseksi perehdy hyvin koiran kasvatukseen ja anna sille aikaa todella paljon ensimmäisen vuoden aikana.(toki myös myöhemmin) Virheet kasvatuksessa ovat myöhemmin vaikeasti korjattavia. Hyvä olisi jos sinulla olisi kokenut kasvattaja kaverin,mutta varmati kasvattajat tätä nykyä myös auliisti neuvovat...

    • Jägermeister

      Jämtlanninpystykorva eli tuttavallisesti "jämtti" on monessa suhteessa huomattavasti harmaata norjanhirvikoiraa parempi valinta. Moni on tästä toista mieltä, mutta kerron omat perusteluni. Minulla itselläni on 3v uros jämtti

      1. Ei hauku pihassa, mutta metsässä haukkuu silloin kun pitää.
      2. Tulee todella hyvin toimeen ihmisten kanssa
      3. Rauhallinen ja rohkea, tarkkaavainen
      4. Korkea ja hyvin voimakas, lumihanki ei hidasta kuten norjanhirvikoiraa.
      5. Viisaampi ja hyvin oppiva, sopii myös perheeseen.
      6. Ei yleensä ole äkäinen kaadolla kuten harmaa

      Uros saattaa pentuna olla varsin itsepäinen, minulla on siitä omaa kokemusta. Se viisastuu ja on aikuinen koira vasta n. 2v iässä

      • metsästäjä

        Siis toi on sun mielipiteesi kyllä norjanharmaa on ketterämpi lumisessa maastossa menemään on kokemusta kummastakin niin että kummatkin on omalla tavallaan hyviä ei harmaa hauku sen enempää pihassa ku naapurin mummokaan joten se siitä


      • Niin
        metsästäjä kirjoitti:

        Siis toi on sun mielipiteesi kyllä norjanharmaa on ketterämpi lumisessa maastossa menemään on kokemusta kummastakin niin että kummatkin on omalla tavallaan hyviä ei harmaa hauku sen enempää pihassa ku naapurin mummokaan joten se siitä

        Molemmilla roduilla on jonkinverran taipumusta haukkua pihassa,niin kuin kaikilla jotka pelaavat myös metsässä. Kumpikaan koirista ei ole skiidoo,mutta jämti menee kokonsa puolesta paremmin hangessa. Harmaalle käy 30 cm lumi jo liikaa voimille...


      • not my snow
        Niin kirjoitti:

        Molemmilla roduilla on jonkinverran taipumusta haukkua pihassa,niin kuin kaikilla jotka pelaavat myös metsässä. Kumpikaan koirista ei ole skiidoo,mutta jämti menee kokonsa puolesta paremmin hangessa. Harmaalle käy 30 cm lumi jo liikaa voimille...

        kyll meitil pohjois-savossa hirvet on nurin ennenku lumet on maassa.ei siin tarvi mitään rekikoirii.


      • Viimekertaisest
        not my snow kirjoitti:

        kyll meitil pohjois-savossa hirvet on nurin ennenku lumet on maassa.ei siin tarvi mitään rekikoirii.

        Eikös teillä jää yleensä hirvet pystyyn?? Keskivertoon verrattuna kaatoprosentti alhainen...


    • metsästäjä

      toivottavasti et koskaan aloitakkaan metsästystä kuka mykän ja kiitämättömän kanssa haluaisi olla metsällä ajattelin vaan kun kyselet etkä sitten vastaa tiedätkö sanan kohteliaisuus lue sanakirjasta

      • jamppa

        kiitti kohteliaasti jo etukäteen.


      • JÄMPTI
        jamppa kirjoitti:

        kiitti kohteliaasti jo etukäteen.

        NAAPURIN HARMAA HAUKKUU KAIKET ILLAT SYYTTÄ OMA JÄMPTI HAUKKUU VAINN JOS JOTAIN EEIKOISTA LIIKKUU
        HARMAA LIIAN SITKEÄ (JALOSTUS PILANNUT)OMAN KOIRAN
        SAA POIS HAUKULTA EIKÄ OLE ÄREÄ KAADOLLA.NIM.
        KYMMENEN KAATOA VIIME SYKSYNÄ JÄMPTILLE.


    • ainut

      osta norjanharmaa jos et halua tahkota turhaa 80% pelaavia koiria jos saa tarpeeksi reeniä

    • Miina02

      Heissan. Minusta paras koira olisi norjanharmaahirvikoira, koska se sopii hyvin metsästykseen ja se on todella kaunis koira. Itsellänikin on sellainen ja sen nimi on Miina.
      Meillä on kaksi koiraa ja molemmat ovat hirvikoiria.

      • seurakoiraksi

        olisin kiinnostunut norjan harmaasta seurakoiratarkoitukseen. Näkeekö pentuna jo kenellä ei ole viettiä metsälle. Metsämiehet hoi,jolla koira ei ole ollut toimiva,niin katsetta tänne päin!


      • Kiltti koira
        seurakoiraksi kirjoitti:

        olisin kiinnostunut norjan harmaasta seurakoiratarkoitukseen. Näkeekö pentuna jo kenellä ei ole viettiä metsälle. Metsämiehet hoi,jolla koira ei ole ollut toimiva,niin katsetta tänne päin!

        Haluatko toisen harmaan norjalaisen? 6v uros. On tosi kiltti ettei häiritse hirviäkään haukulla, ihailee vaan et ompas uljas eläin, et parempi pitää kuono kiinni ettei suutu.


    • norjan harmaa

      yleisin ja suosituin on norjan harmaa,meillä sellainen.

      • Jarska 78

        Norjanharmaa ehdottomasti!
        Ei hauku turhaan pihalla, ei kiivaannu toisille koirille eikä hauku,todella riistaverisiä,tulee hyvin toimeen lasten kanssa ja kissojen,viisas oppimaan, ei ole kovapäinen ja mitäs kaikkea muita hyviä puolia on harmaissa?
        Jämtit on kovapäisiä ja haukkuu toisille koirille.
        Meillä ollu nyt norjanharmaa käyttövalio ja muotovalio ja kaatoja tälle kertynyt kahden vuoden sisällä jo 7.


      • Kiltti koira
        Jarska 78 kirjoitti:

        Norjanharmaa ehdottomasti!
        Ei hauku turhaan pihalla, ei kiivaannu toisille koirille eikä hauku,todella riistaverisiä,tulee hyvin toimeen lasten kanssa ja kissojen,viisas oppimaan, ei ole kovapäinen ja mitäs kaikkea muita hyviä puolia on harmaissa?
        Jämtit on kovapäisiä ja haukkuu toisille koirille.
        Meillä ollu nyt norjanharmaa käyttövalio ja muotovalio ja kaatoja tälle kertynyt kahden vuoden sisällä jo 7.

        Noi laulut laulaa mistä koirasta tahansa jos sattunut koulutus vahingossa onnistumaan.


    • erä jorma 96

      jos haluu varmasti toimivan koiran kannattaa hommata karjalan karhukoira koska on sitkee pikkase ärhäkkä
      mutta koulutuksella saa ihan lempeän piskin muita kohtaan,ärhäkkyytensä ansiosta hirveä on helpompi
      lähestyä seisonta haukulle vaikka koira seuraa hirveä tarpeen vaatiessa vaikka pitäjän päästä päähän .norjanharmaa on lepsumpi koira karjalan karhukoiraan verrattuna.
      pohjan pystykorva ei niin suosittu mutta tehokas kylläkin pitää isäntäänsä paremmin yhteyttä kuin muut koirat ja on vielä pienempi kuin jämtlanin pystykorva,norjaharmaa tai karjalan karhukoira.suomen pysty korvasta tai jämtlanin pystykorvasta en sen kummemmin tie.

      • että semmosta

        Sattuisiko teillä olemaan tiedossa luovutusikäisiä tai hieman vanhempaa Norjan harmaata. Meillä oli Karjalan
        karhukoira josta aika jätti syksyllä. Hirvi ja karhu hommin tarvittaisi kaveriksi sellainen terhakka kaveri. Mielellään uros.
        Tuntuu vain olevan kiven alla. Terveiset rovaniemeltä ja ottakaa yhteyttä


      • sammy9

        karhu koira on ihan hyvä valinta, ei välttämättä mitään äkaisiä nykyään meillä kaksi uros ja narttu ovat leikkineet pentuina tytön kanssa ja vieläkin pärjäävät.uros seuraa myös karhua nartusta ei vielä tiedä,mut on tänä syksynä jo haukkunut hirveä,uros reilu 2v narttu1,2v.on ollut myös harmaa narttu kuoli viimesyksynä noin 7vuotiaana.karhukoiran hyviä puolia eivät jää tietä kulkemaan palaa missä viimeksi näkimiehen.kaikissa hyvät ja huonot puolet,joka rodussa tulee hyviä ja vähemmän hyviä.


    • 45-70

      itselläni harmaa norjis 4v narttu eka hirvikoirani otin pentuna .harmaat pelittää varmiten,harvinaista jos ei haukkus hirveä. tykkää leikkiä lasteni kanssa .en alkuun osannut viedä hirville oikein mutta opin ite ja koirakin on kehittynyt ihan hyväksi .kaatoja on

      • VAF

        Ainakaan mun karhukoiraani, eikä edellisiäkään ole tarvinnut viedä hirville. kyllä ne menee ihan itse, kunhan irti päästetään. Jos niitä joudutaan viemään oikein taikka väärin sinne hirvelle, ovat auttamattomasti liian lähihakuisia. Elikkä väärin koulutettuja.


    • Se ropi

      parraammukset koirat on mulla ollu seropit, kaiken viljan koirina käyttänyt. Nyt ois hakusessa seuraava, emä itälaikan ja karhukoiran risteymä, isä jämpti....
      Plussana seropiin, ei tartte maksaa monia satoja eeroja ja sitten jos koira ei pelitäkkään niin eipähän harmita niin suuresti.
      On ollut kaksi puhdasta koiraa toinen karhukoira ja toinen itälaika, kummastakaan en saanut toimivaa, no itälaika meni piloille kun joku stanan naapurin pentu (nähtävästi) ampui koiraa ilmakolla tai jollain vastaavalla asella, sen jälkeen ei auttanut ottaa edes harjan vartta käteen nii jo löyty koira jostain puu sohvan alta, kk ei vaan muuten ruvennut pelittämään, syytä en tiedä...

      • norland

        harmaista hyviä kokemuksia..menneenä syksynä ammuin omalle norski urokselleni vasan koiran ollessa 8 kk ikäinen 50 min seisontahaukusta..hirvikontakteja pennulla syksyn aikana reilu kymmenkunta.


    • lapin kairat

      jämptit ja harmaat on ajokoiria!!!!! ja on kokemusta ja paljon. en ikinä ostais semmosta koiraa joka juoksuttaa hirviä 70km ja väsähtää. ostakaa kaikki karjalankarhukoira siinä on koira mikä toimii aina ja pysäyttääki sen hirven ei tarvi sitten rapalaukkaan niitä hirviä ja karhuja ammuskella

    • nuori hirvimies

      Norjan harmaa sen olla pitää! Olen 13v ja koirani on 6v uros ja ammuin sille seisontahaukkuun viime syksuynä vasan ja nyt syksylläkin se oli lähellä.

    • Suomi-rodun edustaja

      Ensi alkuun aloin lukea tätä ketjua ihan vakavissani ja vartoilin, että millainenhan sota tästä taas syttyy. Enpä arvannut, että pääsisi näin nauramaan näille "puolueettomille" kommenteille karhukoirista. :D

      No, jos ne ketjun aloittajaan osuivat ja upposivat, niin olen samaa mieltä, harmaan värinen koira on sun koira.

    • RT

      Olipa mukava katsella kommentteja roduista kun olen koiraa katselemassa. Minulla on ollut kolme "jemttiä". Kaksi urosta ja narttu. Eka uros ihan ok, mutta ylivuotinen potkaisi sitä lonkkaan ja koirasta tuli mykkä muutamaksi kuukaudeksi. mutta alkoi haukkua ja pakkasi käymään haavakkoa kiinni turpaan. Volvon kuorma-autoja oli innokas pysäyttämään, kun sellainen töytäisi hirvihommissa tietä ylitettäessä ja kuono turtui. Potkupaikkaan tuli myöhemmin kasvain ja sen takia lopetin koiran(8v). Toinen uros oli huono pysäyttäjä, mutta hyvä supin ja mäyrän tappajana ja ilvekset kiinnosti. Narttu meni toimimattomana kuoppaan vaikka tein tosissani töitä, mutta ei kolahtanut (3v). Kaksi harmaata, joista uros todella hyvä hirvikoirana. Hirvet jäivät joskus makuulle, kun haukku alkoi varovaisesti kaukaa ja tuli vihellyksestä pois. Oli riittävän sitkeäkin. Runsaassa lumessa ei alkanut haukkua, vaan kävi hirvien vierellä seurailemassa miten menee. Se puri yhtä naista "vapaa ajallaan" ja annoin sen pois(3v). Harmaanarttu tuli tilalle ja vaihtoi hirvihaukun mielellään supiin ja meni luolaan perästä. Oppi haukkumaan teeriä sekä fasaania puuhun. Jokunen teeren pudotus onnistui siltä. Tällä nartulla lonkkavaiva sekä paisevaiva. Eläinlääkäri alkoi sinutella. Harmaat olivat isännälle luontevia. Jemptit olivat innoissaan taluttimessa kokonsa takia hankalia pidellä aloillaan.
      Olen hankkimassa uutta norjanharmaata ehkä urosta. Kuvittelen osaavani nyt korjata kaikki virheet mitä tein noiden muiden kanssa...tai osaanko.
      Kiitos kaikille kirjoittajille joiden kommentit avarsivat näkemyksiäni.

    • erirotuja nähnyt

      Nämä ei suosittele kun sitä ainoaa rotua joka itsellään ollut iät ajat. Harmaa pallero on hyvä, mutta homma on aremman hirven kanssa kun mäyräkoiralla jänisjahti.

    • kaupunkihirvestäjä

      Munkin tekisi mieli hirvikoiraa, mutta ongelma on se, että asun KERROSTALOSSA. Ei siis ole mahdollisuutta ulkotarhaan, metsää ei ole lähelläkään ja kämppäkin on vain kaksio.

      Jos keksitte jonkun rodun, joka soveltuu kerrostaloon ja hirvijahtiin, niin ilmoitelkaa. Hirvikoiran ja kerrostalon yhdistelmä tuskin on helppo, mutta olisiko se edes mahdollinen?

      • Anonyymi

        Pohjis


    • Ehdottaja

      Karjalankarhukoira on hyvä vaihto ehto, jos ei halua Jämtlanninpystykorvaa hakea ympäri pitäjiä ja Norjanharmaa haukkuu joskus juostessaankin.. Mutta näiden koirien kokemuksella Karjalankarhukoira on omasta mielestä ainakin paras vaihtoehto.

    • Sulon omistaja

      Jämtlanninpystykorva tai Norjanharmaahirvikoira. Ehdottomasti. Jämttit ovat mielestäni parhaita metsästyksessä. Sukulaiseni kasvattaa! :)

    • Jäntti23

      Jämtlanninpystykorva!
      Itsellä on hirvenmetsästys käytössä jäntti, joka on toiminut tähän asti nuoresta iästään huolimatta hyvin.
      Omat perusteluni miksi jämtlanninpystykorva on hyvä:
      - Rauhallinen, rohkea ja ihmisystävällinen luonne
      - Rotu on kestävä ja se jaksaa kulkea hyvin pitkiäkin matkoja
      - Pitkät mahdollistavat nopean liikkumisen ja helpottavau lumessa kulkua
      - Ei ole yleensä äkäinen kaadolla

      Meiltä löytyisi täältä Keski-Suomesta neljä urospentua myytävänä.
      Jos pennut kiinnostaa, niin lisätietoa voi kysellä numerosta: 0400-157640

      • Jäntti23

        Kyseiseen viestiin sen verran että pennut ovat mennneet


    • Hirvee harmikoira

      Olisiko kellään myydä Norjan harmaata narttukoiraa ensimmäiseksi koiraksi lapsiperheeseen hirvihommiin.

      • mmmjjaasdss

        tosiasiassa TUTKAT JA GPS ym laitteet tulisi kieltää metsästyksessä. NE APUVÄLINEET OVAT MUUTTANEET MM HIRVENPYYNNIN ELÄINRÄÄKKÄYKSEKSI jossa käytetään koiria kuin koiria ajavana koirana ja hirviä kuolee ilman laukaustakaan ja vasat pienenee kun ei ole emolla rauhaa edes ruokailuun.


    • Omiinpäin

      Itse kehotan syvästi lukemaan paljon tietoa eriroduista eikä niinkään kannata foorumeiden kautta uskoa aina kaikkea. Asiaahan täällä tietysti puhutaan, mutta kyllä suurin osa menee siihen, että ns. "vedetään omaan pussiin" ja kehutaan sitä omaa rotua. No ei siinä pahaa ole, mutta ei saa kokonaista käsitystä asiasta.
      Itsellä ei kokemusta ole varsinaisesti mistään "kunnon" hirvikoira rodusta.
      Rotuja joita tosiaan useimmiten käytetään näissä hommissa on: harmaa, jämpti, karhukoira, laikat, s.pystäri, pohja, muut ruotsalaiset yms.
      Mitä tulee rotujen sitekyteen, "ei saa koskaan pois metästä" yms. se ei niinkään ole rodusta kiinni. Totta on, että kyllä jotkut rodut kuitenkin ovat sitkeämpiä kuin toiset, mutta sanoisin kuitenkin,että on se enemmän yksilöstä kiinni. Kyllä ainakin meidän seurassa löytyy jämpti joka on paljon useampia harmaita sitkeämpi. Jos sen metsään perjantaina tai lauantaina päästää niin kyllä sitä metästä pois voi säkällä saada sunnuntai illasta joltakin toiselta paikkakunnalta. Ja mitä tuohon "tulee haukulta pois kutsumalla" se on täysin yksilöstä tai/ja opetuksesta kiinni. Eivät ne välttämättä opetuksesta huolimatta sitä opi.
      Jos itse ottaisin hirvikoiran niin kyllä minulle ensiksi lähtisi harmaa. Sitten voisin ehkä miettiä karhukoiraa tai jotakin laikaa. Jämptistä en erityisemmin ole koskaan välittänyt, mutta kyllä komean yksilön sattuessa niihinkin olen ihastunut.
      Etsit varmaan ns. "vain hirvikoiraa"? Kuten sanottu itsellä ei noista minkäänlaisista pystykorvista ole kokemusta, mutta mäyräkoirista on. Niihinkin kannattaa tutustua ihan vaikka sitten muuten vaan. Meillä on tällä hetkellä kk mäyräkoira ja se on upea otus. "Menee pieneen tilaan", petometsällä ja nallekarhu kotona :) Tarhakoiriksi niistä ei niinkään ole, mutta perheeseen mainio kaveri ja tulee kaikkien kanssa toimeen vaikka egoa löytyykin. Meidän mäyrä on "kaikki riistainen" ja siis täysin vain ajo linjainen. (Itse en menisi sekoittamaan luolaa ja ajolinjaista). Kaikkea on siis ajanut niin hirvistä, pienpetoihin. Tämäkin on ihan mielipide kysymys innostuuko sellaisesta jahtinakista, mutta meillä se ainakin on monet vuodet toiminut. 6kk ekan kerran ajoja vedettiin ja tähän mennessä joka reissulla on ajo tullut (koira nbyt n.3.5v). Tietenkin voi olla haittaa, että koira ajaa mitä tahansa, mutta meillä aina ohjataan oikeille jäljille niin ei ainakaan tähän mennessä ole kertaakaan kesken ajoa vaihtanut elukkaa. Mäyrässä on myös se hyvä puoli, että (otetaan nyt esimerkiksi se hirven metsästys..) elukka voi olla paljon rauhallisempi noin pienelle koiralle --> ei tule karkkoja niin paljoa, sopii hyvin pienille metsästys alueille (isoille alueille en niinkään suosittele.. semmoiseen hommaan on parempi tollanen pitkäjalkanen kaveri) ja aina kuulee missä haukku menee (koira tietty tulee hieman perässä..) Jotkut tietysti ajattelevat että sellainenhan on heti sorkan alla. No en nyt sanoisikaan! Mäyrä on uskomattoman nopea vaikka sitä ei uskoisi! Kuten sanottu pienen koonsa ansiosta eivät hirvet edes välttämättä koske koiraan, koska eivät usko sen aiheuttavan harmia, toiseksi ne ovat niin vikkeliä jaloistaan ja on hirvenkin aika vaikea osua niin niin pieneen kaveriin.
      Rotu kannattaa valita myös vähän perheen mukaan yms. Harmaa tulee ainakin erinomaisesti toimeen lasten kanssa, mutta uskon että kyllä siihen mikä tahansa yksilö rotua katsomatta tottuu. Suomen pystäreitä on kyllä kutsuttu ns. "yhen miehen koiraksi", eikä se niin välitä muista/lapsista, mutta kyllä meidän hirviporukassa ainakin löytyy niin lapsiystävällinen suomen pystäri, että siihen ei ainakaan sanonta pidä paikkaansa.

      • Omiinpäin

        Mutta tosiaan kehotan tutustumaan kaikkiin rotuihin perinpohjaisesti ja jos nyt pitäisi jotakin rotua suositella niin sanoisin harmaa ja jos kiinnostusta riittää niin kannattaa tutustua noihin mäyriin, niistä on paljon iloa!


      • Mäyräkö koira?
        Omiinpäin kirjoitti:

        Mutta tosiaan kehotan tutustumaan kaikkiin rotuihin perinpohjaisesti ja jos nyt pitäisi jotakin rotua suositella niin sanoisin harmaa ja jos kiinnostusta riittää niin kannattaa tutustua noihin mäyriin, niistä on paljon iloa!

        Harmaan orjan hirvikoiraa en ottaisi mistään hinnasta. Sellainen vinkulelu se on mettässä, että vähänkin jos tuulee, niin ääni ei kuulu. Ja mäyrä ei ole koira ensinkään.


    • Hirvee harmikoira

      Harmaa narttupentu on nyt varattu. Molemmat vanhemmat on kva. Toivottavasti onnistais ja saataisiin hyvä koira.

    • jaahas4

      Tuota tuota! :D lueskelin näitä juttuja ja pakko todeta että nyt ihmiset ihan oikeesti! mitähän kaikkea paskaa te oikein selitätte!?! Tuntuisi ettei osalla ole mitään hajua koko koira touhusta! ja tosiaan älä ainakaan valitte näitten juttujen perusteella mitään koska suurin osa jutuista aivan täyttä paskaa!!!

      • metsästäjä-erästäjä

        juttuhan on niin että otat sen pennun nuorena itsellesi näistä valtamerkeistä.voit ottaa kalliin paperikoiran tai paperittoman.mitään taetta niiden toimivuudesta metsässä et saa.koiraa pitää käyttää metsässä pikkuhiljaa että oppii työskentely ympäristö.kehittää koiran ja isännän luottamusta toisiinsa ja yhteistyötä metsässä.koiran kuntoa ja oikeaa ruokintaa seurattava.koiran ollessa n 1 ikäinen voi yrittää viedä hirville työskentelemään.jäljille kytkettynä enemminkin.ei liian nuorena hirville.eli lyhyesti sanottuna saadaksesi toimivan hirvikoiran on myös itse oltava aktiivinen koiran kehittämisessä.nyt ja tulevaisuudessa.sitä on koira harrastus.


      • Anonyymi
        metsästäjä-erästäjä kirjoitti:

        juttuhan on niin että otat sen pennun nuorena itsellesi näistä valtamerkeistä.voit ottaa kalliin paperikoiran tai paperittoman.mitään taetta niiden toimivuudesta metsässä et saa.koiraa pitää käyttää metsässä pikkuhiljaa että oppii työskentely ympäristö.kehittää koiran ja isännän luottamusta toisiinsa ja yhteistyötä metsässä.koiran kuntoa ja oikeaa ruokintaa seurattava.koiran ollessa n 1 ikäinen voi yrittää viedä hirville työskentelemään.jäljille kytkettynä enemminkin.ei liian nuorena hirville.eli lyhyesti sanottuna saadaksesi toimivan hirvikoiran on myös itse oltava aktiivinen koiran kehittämisessä.nyt ja tulevaisuudessa.sitä on koira harrastus.

        Minun Hirvi Koira veti viiden kuukauden ikäsenä kolmesataa metriä leveän jängän yli hirven perässä , tuli heti kyllä takasin omia jälkiään . Eka syksy Koira on syntynyt helmikuussa , Hirvihaukkuja oli kuusi kaksi Hirviä ammuin sille seisonta haukkuun eka syksynä , tietää paikan mistä aamulla lähettiin , Koira on nyt yhdeksän vuotias hyvässä kunnossa on .Ensi syksynä homma jatkuu . Koiralle ammuttu seitseman toista Hirveä . sen vielä sanon tätä Koiraa olen säästellyt olen juoksuttanut maltillisesti , Edellinen hirvi koira loppu yhdeksän vuotiaana , sai liikaa mettää , silloin olin nuori ja innokas , hirvien ja karhujen kaa tuli mäikättyä kaiket syksyt , siinä opin Koira ei oo kone ,se on elävä olento .


    • JämttiOnOikea

      Jämtti on koira! Muut seuraa sitä rotua porukassa.....ellei sitten paska hirvestysporukka ammu koiraa tielle...

    • kaliajo

      Ei koiraa kannata ottaa ennen kuin susiasiat on ratkaistu. Suden persiiseen joutuu kumminkin...

    • itäsiperialainen

      Heitänpä minäkin löylyä näin lauantai illan kunniaksi. On hyvä että on useampia koirarotuja. On mielenkiintoista seurata miten ne koirat toimivat ja löytävät riistan ja miten nopeasti. Meillä on vähän hirvilupia yleensä 1-4 lupaa vuodessa. Yleensä jahti ei kestä monta viikonloppua. Siksi olen pitänyt itäsiperialaista koiraa sen monipuolisuuden vuoksi. Tykkään sen luonteesta ja tavasta miten se metsässä toimii. Ei haittaa jos välillä haukkuu näätää pysyy passimiehet hereillä. Liikkuu paljon ja nopeasti niin sieltä se yleensä löytyy. Vuoron perään taktiikalla ja solidaarisesti sopien päästäänhyvään lopputulokseen rodusta riippumatta.

    • Eloihmisen

      Jos hirvikoiraa joku on itselleen hankkimassa niin muistakoon että siinä sitten sitoutuu yli 10v projektiin. Kaikki ne tavallaan on hyviä vaikkakin sitten vain emännän kaverina pirtissä sillä aikaa kun isäntä on hirvimetsällä :D

      • niiiijjjhhu

        ja jos ei koirasta tule hyvää hirvikoiraa....nin älä hyvä mies vie korpeen ja ammu kuulaa kalhoon tai jos vietki niin nyle hyvä mis ja tehe kinthaat . varsinnki harmaalla on komia ja hyvä turkki josta saa paljon hyvää turkista. jos jollaki on joutilhaita koiria niin antakaa minulle ja talviturkki olla pitää ..


    • erämmmmies

      ei kannata hurttien kanssa värkätä,vaan opettele vaanimaan kyttäämään houkuttelemaan ja jäljestämään hirviä. se on muuten paljon mielekkäämpää ja lihan laatu on huomattavasti parempaa. olen ampunut näillä konsteilla muuten noin 70 hirveä.

      • mmmmmmjjhää

        joo mie tehin kithaat kans rakistani jo 40 vuotta sitte ja hirviä oon tappanu enemmän ku joku ajokoiramies


    • Anonyymi

      Koiraton Mies Hirven pyynnissä on kuin Vituton huora .

    • Anonyymi

      Eikö koirasusi olisi paremmi?

    • Anonyymi

      Toyota/MB/KIA/Volvo on näitä koirarotuja.Jopa laitettu rekisteriin ja pannassa jopa
      heijastimet sekä kamerat.Tosi metsä-mies on jokaisen seurassa tulee rotu valvotuksi.
      Tosimetsämies on itsensä piikittänyt,tauteja vastaan.
      Näillä koiraroduilla on ihan omat metsästys-ajat,nämä toimii ymmpäri vuotta,jopa uskollisesti! Hankki ihmeessä,helppoa kuin heinänteko.
      Ps:Metsästys-seurojen ei tarvitse tulevaisuudessa valvoa näitä rotuja,sen on tehnyt Rafi metsästäjien puolesta.

    • Anonyymi

      Venäläis-eurooppalainen laika. Siitä ei koera parane. Tutustukaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      226
      1988
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      69
      1728
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      69
      1506
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      105
      1199
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      63
      1120
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1085
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1056
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      6
      1006
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      950
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      881
    Aihe