Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

kertokaapas cavan omistajat

ehkä ajattelin hankkia

Kaverini ajatteli hankkia cavan,niin kyselenpäs vähän tästä rodusta.( kaverini kun ei nettiä omista) Eli kun kaverillani on kissoja ja hänen perheessään on 5 lasta, tuleeko cavat yleisesti ottaen toimeen lasten ja kissojen kanssa? (lapset ovat jo 8-17 vuotiaita, joten koira ei joudu vain "leluksi") Entä sitten, onko cavoja vaikea kouluttaa? Turkinhoidon vaikeusaste? Onko rotu suhteellisen terve? Mitä sairauksia rodulla on useiten? Haukkuuko cavat paljon? Entä kannattaisiko kaverini ottaa uros vai naaras? Tulevatko urokset helposti muiden urosten kanssa toimeen? Ja vielä, mitä cavakenneleitä on (Espoo)-Helsinki-Vantaa alueella?

13

1347

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Löytyy tietoa
    • lapsiperheeseen

      Seurallinen koira joka pitää huomion keskipisteenä olemisesta, huonot puolet: räksytysherkkyys (kitkettävissä koulutuksella jo pentuna?) ja anaalirauhasten tyhjentelytarve voi tulla vastaan. Turkki ei vaadi trimmausta eikä muuta erityishoitoa kuin kampaamista ja harjaamista (pitkät häntä- ja vatsanaluskarvat saattavat takkuuntua). Rotu pitää uimisesta jolloin korvatulehdusriski kasvaa. Isot silmät vuotavat ja rähmivät helposti.Ei jaksa juosta/kävellä hirmuisen pitkiä lenkkejä, koira tottuu myös nurkissa pyörimiseen eikä vaadi päivittäistä "lenkkitystä".

      • cavalierien omistaja

        Yllä oleva viesti ei kyllä ole ihan todenmukainen. Cavsu on seurallinen ja huomion keskipiste kirsusta hännänpäähän. Ja ystävällinen, aina. Yleisesti räksyttävä se ei ole ja jos kohdalle osuu haukkuva yksilö niin opetetaan pentuna tuo tapa pois, kuten yllä lukeekin. Anaalit eivät ole ongelma, ellei niistä ongelmaa tee. Oikea ruokinta ja riittävä liikunta sekä tietenkin suku vaikuttavat anaaleihinkin. Meillä ollut cavsuja kohta 30 vuotta eikä ensimmäistäkään anaalien tulehdusta tai tyhjennystä ole tehty tai tarvittu. Joillain vaan on tapana, eläinlääkäreillä varsinkin, sorkkia cavalierien ahtereita ja jotkut haluaa jostain käsittämättömästä syystä tyhjentää koirien anaaleja ja sitenhän ne lakkaavatkin itsekseen ja koiran omilla toimilla (pyllyilemällä) toimimasta. Turkki vaatii jatkuvaa huoltoa jos haluaa koiran olevan siisti ja takuton ja tietenkin puhdas. Säännöllinen pesu, hoitoaineet, föönaus yms. ja päivittäinen karstaaminen pitää silkkiturkkisen cavsun kunnossa. Trimmata tätä ei, varsinaisesti, mutta ohennussaksia ja tassusaksia tarvitaan kyllä säännöllisesti koiran huoltamiseen. Tassut siistitään kuukausittain, myös anturoiden välistä, tai koira on kuin sottainen moppi. Koirat ui jos ne opettaa siihen. Meidän cavsut ei ui. Uiminen itse ei lisää korvatulehdusriskiä, sillä korvat tietenkin kuivataan ja voihan niitä tuuletellakin uimisen jälkeen. Luppakorvien korvat tulehtuu monesta syystä mutta isoin syy ei ole vesi vaan muu huolto, korvakäytävän ahtaus, ruokinta jne. Mollosilmiä ei ole näkynyt cavsuilla pariinkymmeneen vuoteen. Hyvä niin. Terve silmä ei rähmi muuta kuin korkeintaan koiran jännittäessä. Jos cavsun silmät vuotavat ja rähmivät on paikallaan käydä silmälääkärillä. Ja tuosta liikunnasta, jaksamisesta ja sen tarpeesta: cavalieri on erittäin aktiivinen ja liikunnallinen koira! Jaksaa taatusti pitkät lenkit juosten yhtä lailla kuin kävelellen. Omistaja siinä hyytyy eikä koira. Jos cavalieri ei jaksa liikkua ei sen lihaskunnosta ole huolehdittu tarpeellisella liikuntamäärällä tai oletetaan, että koska koira on kauhean sopeutuvainen ja sopuisa, että se ei muka_jaksa tai muka_halua liikkua. Cavalieri on lenkitettävä kunnolla päivittäin ja katsottava, että sitä ei lihoteta possuksi (hyväruokaisia ovat, paitsi pentuaikana nirsoilevat usein ja silloin omistajan pitää syöttää vaikka kädestä ettei koirasta kasva tikkujalkaista ruikulaa). Niin että turkinhoitoon pitää panostaa yhtä lailla kuin liikuntaan eikä tehdä oletuksia etteikö cavalieri jaksaisi tai tarvitsisi näitä kumpaakaan. Hienoluonteinen ja kaunis pikkukoira joka ansaitsee arvoisensa hoidon!


      • Cava-pojat

        Cavalier juoksee kyllä kevyesti puolimaratonin( 21 km), jos sitä vaan on siihen opetettu. Siis juoksee kyllä sen lenkin kun kasvattajakin.
        Oivallinen valinta, sopivan kokoinen, helppohoitoinen ja meillä ei ainakaan ole ollut yhtään korvatulehdusta
        Nimimerkki : 3 cavaa tällä hetekellä ja yksi muistoissa


    • hyynny

      Meillä on vähän yli kolme vuotias leikkaamaton uros ja nykyään se pelkää lapsia. Tämä taitanee kuitenkin johtua tätini lasten odottamatomasta käytöksestä ja sellaisesta kiljumisesta ym, että koirasta on tullut aika arka lapsien suhteen. Kuitenkin uskoisin, että rodun hyvän ja lempeän luonteen takia koira voisi tulla hyvinkin toimeen lasten kanssa sekä kissojen. Oma koiramme kovasti haukkuu kissoja ulkona, tosin en tiedä miten suhtautuisi kissaan sisätiloissa ja ns. hyvissä merkeissä, totuttamalla ja tutustuttamallahan se selviää.

      Cavalierithan ovat hyvin lempeitä ja miellyttämishaluisia, joten ei niitä ole kamalan vaikea kouluttaa, tosin vaan itsestä tuntuu että tuolle omalle koiralle "antaa paljon anteeksi" sen käytöstä kun se on niin pieni ja suloinen. Me harjailemme cavaamme viikottain ja tarkastamme korvien taustat, ettei takkuja ilmaannu, kynnet leikkaamme, kun ne näyttävät kasvaneen tarpeeksi. Tosin meillä on blenheim väritys, joten sen kynnet on helpompi leikata (valkoisista kynsistä näkee paremmin) ja turkki on kuulemma ei-niin-runsas kuin yksivärisillä, joten tämä väri saattaa hieman helpottaa.

      Eläinlääkärissä ei ole todettu mitään pahaa tai epäterveellistä, hyvän kokoinen ja terve. Tosin itse olen huomannut jonkin näjöistä häikkää polvissa/ lonkissa, kun välillä koirake hyppää tuolilta alas/nousee makuulta (tosin tämä tapahtuu erittäin harvoin) niin se vinkaisee ja istahtaa yleensä, sitten jatkaakin matkaa. Sydämessähän voi häikkää ilmeentyä, sivuääntä, mutta onneksi tuo ei niin yleistä olekaan nuorella koiralla (saa korjata :D). Muista taudeista en ole niin perillä, mutta onhan niitä kaikenlaisia silmätulehduksia varmasti mahdollisia ilmestyä ja muuta. Paremmin tietävät voivat varmaan valaista enemmän.

      Meidän cava ei hauku yleensä, mutta leikkiessä, innostuessaan jostain (erityisesti jostain äänestä/ lelusta) ärsykkeestä. Tää myös haukkuu välillä yöllä/aikaisin aamulla ja tuhahtelee etuoven edessä, joka on todella raivostuttavaa. Myös kun meidän cava ärsyyntyy (ei saa lelua, joku koira juoksee kovempaa kun ite) niin tuo rupeaa paimentamaan haukkumalla... Muuten ei hauku oikeastaan, pari kertaa erehtyny haukkumaan jonkun koiran perään.

      En tiedä onko näin lempeällä rodulla niinkään väliä, onko uros tai narttu- periaatteessa. Onhan juoksut ym asia erikseen, mutta meidän uros on tosi kiltti, lempeä ja alistuva ja tulee tosi hyvin toimeen muiden koirien kanssa, vaikkakin yrittää välillää päästä päälle. Myös koirake tuntuu lähtevän/ yrittävän lähteä juoksuisten narttujen perään, paimentaa jäniksiä ja lintuja ja näin se eksyy helposti kotipihalta.. Muuten myös uroksen käytöksen huomaa kun usein iltaisin täytyy nylkyttää tyynyä ja lenkkeillessä vatsakarvat täytyy huuhdella kun muuten se on ihan pissassa- tai haisee siltä. Niin ja meidän cava on ehkä hieman yli-iso (korkea), nartut sitten taas on pienempiä. Tai onhan niitä isojakin narttuja nähty, mutta usein täällä päin näkee narttuja jotka on kaksi kertaa pienempiä.. :D

      Noita kenneleitä löydät netistä helposti, tuolla alueella on varmasti monta hyvää kenneliä. Ja jos sopiva koira löytyy (/yhdistelmä) niin eihän sen pennun hankita vähän kauempaakaan ole este. Tosin on tosi mukava käydä katsomassa pentuja/pentuaan ennen hakua, joten silloin liian pitkä välimatka on harmillista.

      Onnea kaverillesi pennun hankitaan- mihin hän sitten ikinä päätyykään! Suosittelen lämpimästi tätä rotua. Olen rakastunut koiraamme ihan täydellisesti ja samalla koko rotuun!

    • Cavatyttö

      Kyllä mikä tahansa koira tottuu lapsiin ja kissoihin, kunhan totuttaa jo pennusta, tosin voihan toki olla poikkeuksia, mutta yleisesti ottaen. Pienimmille täytyy opettaa kuinka koiraa käsitellään, esim. korvista, hännästä tai turkista vetäminen on kiellettyä, eikä koira taida tykätä siitäkään että sitä halitaan jatkuvasti, saattaa ahdistua jos tullaan liian lähellä. Meidän cavalier saattaa vähän urahtaa jos mun pikkusisko (6-vuotta) halaa sitä liikaa. Joten halaamista kannattaa miettiä.

      Koulutus on helppoa, meillä ainakin cavalier oppi nopeasti, mutta tietystihän asia riippuu koirasta. ;)

      Turkinhoito on helppoa myöskin, mutta kannattaa harjata viikottain, ettei tule takkuja. (Meidän cavalierin korvantaukset ovat aina takussa, samoin "villahousut" : D )

      Noista sairauksista on jo taidettu kertoa niin paljon etten jaksa muuta sanoa kuin että cavalieri on suht terve, mutta monilla alkaa sydän "reistailemaan". Joillakin voi olla sydänvika, mutta joillakin pelkkä sivuääni, eli sivuääni ei ole mikään sydän vika siis..

      Meillä cava ei hauku juuri lainkaan, ainoastaan leikkiessä ja kun joku soittaa ovikelloa, mutta nuohan saa kitkettyä pois. : )

      Meillä on uros, joka on TOSI ystävällinen, ei hauku muille koirille, eikä ihmisille. (Okeastaan tämä yksilö ei uskalla alkaa haastamaan muita, vaan alistuu muille koirille..) Naaraskoirista minulla ei ole kokemusta, mutta itse ottaisin uroksen lähinnä siksi, koska näillä ei tule juoksuaikoja --> eikä valeraskauksia, mutta toki naaras on aivan yhtä hyvä. Tuo vain on minun ajatukseni. : D

      Tuo toimeentuleminen riippuu taas koirasta, ja koulutuksesta. Meillä ei haasta muita niinkuin jo sanoin. ;)

      Noita kenneleitä löytyy paljon jo googlettamalla.. : D

    • ihana cava

      Meillä on nyt 1,5 v. cavalier tyttö.

      Alunperin luulin koiran kasvattamista paljon vaativammaksi puuhaksi, eli ainakin meillä kasvattaminen ja kouluttaminen on ollut helppoa. Seurallisena ja miellyttämisenhaluisena koirana cava on nopea oppimaan jos koulutusmenetelmät ovat oikeat: eli ei koskaan pakolla tai huutamalla. Koira vain hämmentyy ja pelästyy.

      Turkkia harjataan päivittäin, tarkkana korvien kanssa, takkuuntuvat ainakin meillä helposti.

      Ei ole terve rotu, lue tuosta
      http://www.sidewaysdogs.com/cavalierit/cterveys.htm
      Varsinkin tuo syringomyelia on lisääntymään päin... valitettavasti.

      Meidän tyttö ei hauku, joskus kun unesta herää esim. oven kolahdukseen, silloin hyppää vartioimaan, mutta mikään turha räksy ei ainakaan meidän koira ole.

      Itsellä tyttökoira, ihan vaan siksi, että en tykkää koiran merkkailevan joka paikkaan.

      • cavaspat

        Mikään rotu ei ole "terve", jos tarkkoja ollaan. Ei edes sekarotuinen. Eläviä olentoja kaikki. Cavalierien terveyttä tutkitaan paljon, uusimpana syringomyeliaa, mutta sen "lisääntymisestä päin" ei voi sanoa puolentoista vuoden tutkimisen jälkeen, että se olisi lisääntymässä, vähentymässä tai mitään muutakaan. Vielä ei ole edes tietoa, paljonko sitä esiintyy ja mikä sen aiheuttaa, miten se perityy tai miten sen välttää. Turha cavalierien suhteen hysterioida asialla, jonka tutkiminenkin on vasta alkutekijöissään.


      • vaan löytymiseen
        cavaspat kirjoitti:

        Mikään rotu ei ole "terve", jos tarkkoja ollaan. Ei edes sekarotuinen. Eläviä olentoja kaikki. Cavalierien terveyttä tutkitaan paljon, uusimpana syringomyeliaa, mutta sen "lisääntymisestä päin" ei voi sanoa puolentoista vuoden tutkimisen jälkeen, että se olisi lisääntymässä, vähentymässä tai mitään muutakaan. Vielä ei ole edes tietoa, paljonko sitä esiintyy ja mikä sen aiheuttaa, miten se perityy tai miten sen välttää. Turha cavalierien suhteen hysterioida asialla, jonka tutkiminenkin on vasta alkutekijöissään.

        Tutkijoiden arvioiden mukaan noin 90% cavaliereista on chiari-epämuodostuma ja noin 30 -70% cavaliereista epäillään jossain vaiheessa sairastuvan syringomyeliaan.

        Eli ehkä ei tauti lisäänny, vaan diagnoosit.

        http://sm.cavaliertalk.com/


      • Cavaliers
        vaan löytymiseen kirjoitti:

        Tutkijoiden arvioiden mukaan noin 90% cavaliereista on chiari-epämuodostuma ja noin 30 -70% cavaliereista epäillään jossain vaiheessa sairastuvan syringomyeliaan.

        Eli ehkä ei tauti lisäänny, vaan diagnoosit.

        http://sm.cavaliertalk.com/

        Suomessa vai Englannissa, jossa käytetään matadoriuroksia? Suomessa kuitenkin vielä niin vähän kuvattuja koiria että varmaan vaikea vielä sanoa onko ongelma suomalaisissa cavoissa? Tokihan taustoissa on paljon ulkomaisia, mutta uskoisin linjan vuosien varrella jonkin verran tervehtyneen..Itsellä ei-kuvattu narttu jonka jälkeläisistä toisella on syrignon esiaste muttei oireile ja toisella ei. ja nämä ovat samasta pentueesta. Kun perinnöllisyyttä ei vielä voi 100% sanoa.


      • voi sattua"
        Cavaliers kirjoitti:

        Suomessa vai Englannissa, jossa käytetään matadoriuroksia? Suomessa kuitenkin vielä niin vähän kuvattuja koiria että varmaan vaikea vielä sanoa onko ongelma suomalaisissa cavoissa? Tokihan taustoissa on paljon ulkomaisia, mutta uskoisin linjan vuosien varrella jonkin verran tervehtyneen..Itsellä ei-kuvattu narttu jonka jälkeläisistä toisella on syrignon esiaste muttei oireile ja toisella ei. ja nämä ovat samasta pentueesta. Kun perinnöllisyyttä ei vielä voi 100% sanoa.

        ...koivun jä tähden alla...
        Mutta millään muilla mailla
        kuin suomella se ei oo riskiä vailla...

        Näin laulaapi Eput - heput.


    • siihen perheeseen

      lapset ovat jo 8-17 vuotiaita, joten koira ei joudu vain "leluksi"

      ...mutta siis tuo lelun osa on jollain asteella luvassa? "VAIN" leluksi!!!

      Neuvo: käske frendisi hankkia nallekarhu mukuloilleen.

    • _Hanski

      On paljon mahdollista, että kaverisi on saanut jo oman ihanan cavalierin, mutta ajattelin silti vielä vastata viestiisi.

      Itselläni on tällä hetkellä 8 kk ikäinen cavalier narttu. Ja ollessani pieni meillä oli kotona myös cavalier.

      Cavat ovat erittäin ystävällisiä ja miellytämishaluisia koiria. Ainakin oma koirani rakastaa yli kaiken lapsia.. lenkilläkin se pysähtyy aina kuuntelemaan jos kuulee lasten ääniä. Itselläni on myös kissa ja vanhemmillani on kissa ja hyvin on pärjännyt niiden kanssa. tietää jopa että kotona olevan kanssa voi leikkiä mutta muistaa varoa vanhempieni vihaisempaa kissaa.

      Miellyttämishalun takia cavat ovat suht. helppoja kouluttaa. kunhan vaan kertaa asioita.

      Ja jatkaavat kyllä tehdä pitkiäkin lenkkejä ilman mitään ongelmaa.. se on vähän että mihin pentuna totuttaa.. jos ei käytä pitkillä lenkeillä niin sitten koiran kunto on kans sen mukainen eikä se myöhemminkään oikein jaksa. Mutta ainakin tuo minun pentu on ihan onnesta soikeana, kun menemme metsään pitemmälle lenkillä ja jaksaa kyllä jousta edes takaisin irti ollessa.
      Ja paljon leikitään lenkkien oheella..


      Turkki ei vaadi trimmaanista, että siinä mielessä on helppohoitosimmasta päästä kunhan muistaa pestä ja harjata säännöllisesti.

      cavat eivät ole haukkuherkkiä. tietenkin jotain poikkeuksia on. omani ei hauku ollenkaan. korkeintaan kissalle haukahtaa muutaman kerran kun innostuuvat leikkimään, mutta ei siis vieraille, toisille koirille tai mitään tälläistä. Aikasempi cavani ei haukkunut koskaan..

      Kaikilla roduilla on omat sairautensa. kannattaa tutustua tarkemmin esim. cavalier yhdistyksen sivuilta tyypillisiin rodun sairauksiin.

      Itselläni on ollut uros ja narttu cavalier enkä osaa sanoa kumpi olisi parempi valinta. Molemmat on hyviä vaihtoehtoja.

      Suosittelen ainakin omasta puolestani cavalierin hankintaa, kunhan sen ottaa hyvästä kennelistä eikä tue pentutehtailua. Valitettavasti en osaa sanoa tuolta suunnalta kenneleitä, mutta esim. koirat.com sivuilla voi hakea paikkakunnan ja rodun mukaan kenneleitä ja cavalieryhdistyksen sivuilta löytyy myös kenneleitä ja vapaita pentuja. Nuiden avuilla omanikin löysin vuoden alussa.
      Myös cavalierpalsta.com sivulta löytyy paljon hyödyllistä tietoa rodusta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      91
      2394
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      65
      2141
    3. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      100
      1961
    4. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1868
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      11
      1692
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1612
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      27
      1466
    8. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1440
    9. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1412
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      73
      1400
    Aihe