Elatusmaksuista

kyssäri..

Mulla poika alkaa olla jo hyvinkin murrosiän kynnyksellä, pojan isä ei tähän mennessä ole poikaansa omakseen tunnustanut...eikä koskaan ole poikaansa nähnytkään. Nyt mies on menossa isyystesteihin omasta halustaan. Minä itse aikanaan tein päätösen pojan pitämisestä, aborttia en halunnut tehdä. Kunhan päätös tulee pojan isyyden vahvistamisesta, onko hänen pakko maksaa elatusmaksuja? Minulle itselleni on tärkeämpää, että poika saisi vuosikausien jälkeen tavata isäänsä...raha ei ole niinkään tärkeää...jos isä välttämättä haluaa maksaa asia on ok, mutta jos vaakalaudalla on pojan ja isän suhde ja raha, niin raha jää kyllä minulla toiselle sijalle. Elikkäs voiko siis sopia ettei elareita tarvitse maksaa...vai onko se lainvelvoittama juttu?

4

858

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • voit ihan

   itse päättää, että haluatko isän osallistuvan lapsensa elatukseen kuten kuuluisi vai maksatko sinä itse edelleenkin kaiken itse. Isyyden vahvistuttua ei enää sitten ole oikeutta saada kunnan maksamaa elatusminimiäkään mikäli päätät olla isääkin vaivaamatta tuolla elatusasialla.

   • aina...

    Mistä siis päättelit että alkuperäinen on tähänkin asti maksanut kaiken itse? Kyllähän se kunnan elari tulee automaattisesti jos isää ei ole tunnustettu ellei siitä vartavasten kieltäydy ja uskon että tässäkin tapauksessa on kunnan elari tullut. Eli isyyden vahvistamisesta seuraa se että maksajaksi ryhtyy isä eikä kunta ellei äiti siis totaalisesti luovu elatusmaksuista. (epäilen) Kuitenkin jos alkuperäinen ajaa takaa sitä että tuleeko elarit takautuvasti maksettavaksi lapsesta niin mielestäni ei. Näin asia on muistaakseni juridisesti.


  • yh-myös

   Elatussopimus tehdään, jos isän tulot ovat rajan ylittävät. Jos isälle lasketaan elatusapumaksu, etkä sitä ise halua maksettavaksi niin et myöskään saa enään elatustukea kunnalta, eli jäät ilman elatusta lapsestasi. Kyllä itse ajattelen niin että lapsesta vastuun kantaminen on myös rahallinen vastuu. Olen itse joutunut taloudellisesti tyhjän päälle kun elatustuki ja apu on katkennut, kun isä ei ole maksanut ja seurannut vierestä myös vastaavia tilanteita. Jos isä osallistuu lapsen elämään rahallisesti, ei tarkoita sitä että äiti on ahne ja vie isältä rahaa, kyllä se raha elämiseen menee. Ei niillä ahoilla rikastu. On oma asiasi, jos et halua isältä rahaa, mutta kehoitan laskemaan tarkkaan sen vajeen, joka tulee kun kunnan osuus jää pois ja esim. toimeentulotukea hakiessa saattaa tulla todella ikäviä uutisia, jos ei elatusapua ota vastaan, ja toisaalta kun lapsi alkaa opiskella ammattia varten niin sekin maksaa, joissain kouluissa todella paljon, myös niihin kuluihin voisi odottaa isänkin osallistuvan. Ja toisaalta ihmettelen kuinka elatusmaksu voi saattaa tapaamisen vaakalaudalle, se on jokaisen vanhemman velvollisuus, ei uhkavaatimus. Jos isyys tunnustetaan ja ei mitään elatussopmusta ole, isän esim jäädessä työttömäksi saisit kunnan maksaman rahan, olisit silloinkin ilman rahaa koska kela ei maksa jos ei ole sopimusta olemassa johon vedota. Elatusvelvollisuus on lapsen laillinen oikeus ja isä/äiti on velvollinen maksamaan. Se että täyttää kaikki tarvittavat paperit ei ole ahneutta vaan lapsen oikeus, isällä on oikeus hakea toimeentulotukea tapaamispäiville ja joissain tapauksissa maksaja saa lapsikorotuksen, 40-60e/kk, ei isä täysin tyhjän päälle jää. Hän saa laittaa elatusavun veroilmoitukseen ja niitä hyvitetään palautuksina. Tässä hirveästi asioita, en syyllistä ratkaisuasi, mutta olen itse joutunut pahimpina kuukausina elämään kaurapuuroa syöden, kun rahat eivät muuhun riittäneet, niinä kuukausina kun elatussopimus ei ollut voimassa. Mikään ei lapsiperheessä stressaa niin paljoa kuin rahallinen epävarmuus.

  • kertausta

   Jos isä haluaa tunnustaa lapsen niin eikö olisi parasta tehdä myös etukäteen selväksi että onko hän myös halukas sitten maksamaan elatusapua koska sen hän joutuu jokatapauksessa tekemään. Minusta on ihan reilua että ilmoitat hänelle että elarin haluat ja tarvitset lapselle ja jos se ei enää tule kunnalta niin sitten se täytyy tulla häneltä. Jos nimittäin hän ei ole halukas maksamaan ja siitä tulee repiviä riitoja niin eiköhän olisi paras sitten olla tunnustamatta sitä isyyttä. Onhan isän ymmärrettävä että tunnustus tarkoittaa myös taloudellista vastuuta. Takautuvasti menneistä vuosista hän ei kuitenkaan joudu elatusta maksamaan.

   Eri asia tietenkin jos itse olet niin hyvätuloinen että et tarvitse elareita, et kunnalta tai häneltä eli voit olla täysin ilman ja kunnolla mielestäsi elättää lapsesi niin mikäs siinä mutta toimi näin vain jos olet itse hyvätuloinen.

   Tuohon kysymykseen että voiko sopia että elareita ei maksella niin toki voi mutta niinkuin olet näistä vastauksista huomannut että silloin ei tule kunnan elareitakaan.

   Jos taas katsotaaan että isä ei voi maksaa elareita tulojen puuttumisen takia niin silloin saat kunnan elarin ja isän kanssa voi tehdä niin sanotun 0 sopimuksen eli hänen ei tarvitse maksaa elaria koska ei voi tai sitten hänet määrätään maksamaan vaikka vain 50€ kuussa ja saat itse sitten loput mitkä jää puuttuman kunnan elarista joka on muistaakseni n. 135€ kuussa. Mutta huom! nämä sopimukset on tehtävä virallisesti lasten valvojan luona joka vahvistaaa ne ja tarkistaa isän tulot ja hänen kykynsä maksaa elaria ja minkä suuruisena.
   Jos itse sovit jotain eli sen että hän ei maksa tai maksaa vain 50€ kuussa niin et voi anoa puuttuvaa osaa sitten enää kunnalta.

   Jos isä haluaa luoda suhteen poikaansa niin miksei sitä voi tehdä ilman että isyyttä vahvistetaan paperilla? Kuulostaa hieman oudolta että haluaisi että isyys tunnustetaan mutta ei sitten ottaisi osaa elatukseen ja sinä jäisit siinä taloudellisesti tappiolle. Parempi että tunnustaa ja maksaa tai ei tunnusta ja ei maksa. Suhteen ja tunnesiteen voi luoda riippumatta siitä mitä papereissa lukee.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina neljäs sija

   Eiköhän kaikki onnitella upeasta suorituksesta ,omassa sarjassa neljäs sija 💯hienoa Martina 🇫🇮👌💯
   Kotimaiset julkkisjuorut
   268
   2145
  2. Tuksu pakenee poliisia!

   Tuksu on kaapannut lapsensa, jonka huoltajuuden hän menetti ja pakenee poliisia ilmeisesti Veijo Lallin kanssa. Lalli myi vastikään Loviisasta talonsa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   100
   2026
  3. Martina uinnin jälkeen sijalla 436! Tästä tuli riemun päivä!

   Martina painaa menemään sitkeästi kuin sissi! Rambolla ja Martinalla on molemmilla hidas aamu 🤣
   Kotimaiset julkkisjuorut
   119
   1938
  4. Iik! Suosikkijuontaja Vappu Pimiä jakoi hyytävät kuvat lomareissulta: "Sydän meinas pysähtyä..."

   Yksi Suomen suosituimmista juontajista, Vappu Pimiä, on jakanut kuvia etelän lomaltaan. Pimiä on lähtenyt lomareissulle juuri ennen uuden Tanssii Täht
   Kotimaiset julkkisjuorut
   15
   1405
  5. Miksi sinä tykkäät minusta

   Syitä tykkäämiseesi? Vastaa kuin omalle kaipauksen kohteellesi.
   Ikävä
   74
   1025
  6. Hyvää yötä Hoo

   Naiselle. Rakastan sinua ❤️❤️❤️ Terv: vaikeatapaus
   Ikävä
   64
   732
  7. Voit oikeasti unohtaa minut

   nainen. Olen niin väsynyt ja aikaansaamaton. Ei minusta ole kuin uninalleksi korkeintaan töiden jälkeen. Enkä edes ole niin tuuheakarvainen kuin kaupa
   Ikävä
   45
   732
  8. Helsingin Sanomat harjoittaa kansalaistemme harhauttamista?

   Suomalainen media on lietsonut sotapelkoa meihin propagoivalla manipulaatiolla --- Helsingin Sanomat on merkittävä manipulaattori [Tämän vastinkirjoi
   Maailman menoa
   299
   724
  9. Rakastan sut ja sua

   Oma turvallinen nallekarhuni. Kivaa alkavaa viikkoa parhaalle toivottaa se susta hehkuva..
   Ikävä
   111
   721
  10. Mietin kuinka ihana oli olla vastarakastunut

   Tekeekö kaikki vasta rakastuneet sitä että laitetaan käsi toisen päälle ja vertaillaan niiden kokoja. Piirretään sydämiä selkään sormin. Arvaillaan mi
   Ikävä
   143
   674
  Aihe