En harrastaisi geenimuunneltua

lipsuu

Niin kauan kun itse voi päättää, en harrasta geenimuunneltuja elintarvikkeita.

Tiedetäänkö vieläkään tarpeeksi geenimuunnelluista elintarvikkeista? Vaikutukset eivät ehkä näy kuin vasta seuraavissa sukupolvissa.

Olen valmis syömään niitä vasta kun on riittävän hyvät tutkimukset tehty, eli käytännössä seurattu tilannetta 20–30 vuotta.

EU on tähän asti tehnyt fiksusti kun eivät ole sallineet kovin paljon geenimuunneltuja elintarvikkeita. Nyt kuitenkin ote alkaa lipsua.

12

1008

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Messias

      Hmm...olen alkanut viimeaikoina epäilemään ylensäkin ruuan testausta ja tutkimustyötä...

      Kaikki varmaan muistaa jonkin aikaa sitten aiheutuneen kohun karsinogeeneistä....

      Samaa läppää toi on, mut geenimuunneltu kuullostaa pelottavalta Todellisuudessa valtaosa lääkkeistä ovat joko suoraan tai geenimuunneltuja kasvien alkaloideja.

      Ihan sama asia on, jos EU kieltää geenimuunneltujen lääkkeiden tuonnin ja valmistuksen...öö..;)

    • HK2

      Eli et aio syödä mitään eloperäistä, jonka perimä on esim. vuosimiljardien aikana muuttunut auringon ultraviolettisäteiden ja muiden ympäristötekijöiden vaikutuksesta. Sitten kai jäljelle jää vain joku alkulima, jos sitä nyt mistään enää saa alkuperäisenä. Hyvää ruokahalua!

    • Sakke

      "Vaikutukset eivät ehkä näy kuin vasta seuraavissa sukupolvissa."

      Tuota saisit perustella!

      Se, että esim. tomaatin geenejä on muuteltu uudenlaisiksi geenitekniikalla perinteisen jalostuksen sijasta, ei vaikuta yhtään millään tavoin syöjän geeneihin, saati sitten hänen jälkeläistensä geeneihin. Sen pitäisi jokaisen biologian tunneilla hereillä olleen tajuta.

      Näyttää siltä, että monella geenitekniikalla kehitettyjä tuotteita vieroksuvilla, se vieroksunta perustuu enemmän uskonnollistyyppisiin kuvitelmiin (mutuun) kuin todelliseen tietoon ja ymmärrykseen!

      • N. M. Erkki

        Ei tule perusteluja, kun geenimuuntelun vastustajilla ei ole järkiperäisiä ja faktoihin perustuvia argumentteja vastustukselleen. Tyhjänpäiväistä mutu-porukkaa, joka näkemykset ovat kaiken uuden pelosta nousevaa primitiivireaktiota ja muodikkaiden "aatteiden" mantrojen toitottamista.


      • ihan
        N. M. Erkki kirjoitti:

        Ei tule perusteluja, kun geenimuuntelun vastustajilla ei ole järkiperäisiä ja faktoihin perustuvia argumentteja vastustukselleen. Tyhjänpäiväistä mutu-porukkaa, joka näkemykset ovat kaiken uuden pelosta nousevaa primitiivireaktiota ja muodikkaiden "aatteiden" mantrojen toitottamista.

        niinkään,
        http://www.yle.fi/prisma/2505.htm

        http://www.pbs.org/wgbh/harvest/


    • Juha

      Voi voi, kun ihmiset ovat tyhmiä geenikäsittelyn suhteen! Kyseessähän on sama prosessi, mitä luonnossa tapahtuu koko ajan. Esim. kuivuus tai kova tuuli poistaa heikot yksilöt. Myös ihminen voi poistaa heikot yksilöt. Ihminen voi esim. synnyttää tuon tuulen keuhkoillaan - silloin kai Sinustakin käsittely on luonnollista. No, keuhkoja ei geenikäsittelyssä kai käytetä, viisaampiakin konsteja on ihminen pystynyt kehittämään.

      • Pekka

        Anna luonnon sitten hoitaa luonnolliset aisat. Ihminen ei pidä puuttua väliin.


      • N. M. Erkki
        Pekka kirjoitti:

        Anna luonnon sitten hoitaa luonnolliset aisat. Ihminen ei pidä puuttua väliin.

        Tuolla periaatteella myös kaikki muu kasvien ja eläinten jalostaminen pitäisi kieltää.

        Tiukimmin tuon periaatteen takana olevien tulis myös luopua kissoista ja koirista ja valita kotieläimiksi villikissoja (jos jostain oikeita sellaisia vielä löytyy) ja susia.

        Tavallinen jalostustoimintakin on nimittäin luonnon toimintaan puuttumista - vain tiettyjen ominaisuuksien valintaa ja niiden suosimista sen sijasta, että luonto tekisi valinnat.


    • pekka

      Periaatteen vuoksi en minäkään suosi. Ihmisellä ei ole oikeutta leikkiä ”jumalaa”.

      Elintarvikkeet ovat vain yksi osa-alue. Nyt on saatu aikaan rotta ilman urosta laisinkaan, eli siis kahdesta naaraasta. Tämän tyyppiset kehittelyt pois.

      Toivottavasti tulee kulkutauti joka vie 25-35 % maapallon väestä.

      • N. M. Erkki

        "Periaatteen vuoksi en minäkään suosi. Ihmisellä ei ole oikeutta leikkiä ”jumalaa”."

        Ihminen on harrastunut eläinten ja kasvien jalostusta (hidasta geenimuuntelua) jo vuosituhansia. Ilman ihmisen jumalana toimimista ei olisi useimpia kotieläimiä, vilja- ja vihannes- ja hedelmäkasveja.

        "Toivottavasti tulee kulkutauti joka vie 25-35 % maapallon väestä."

        Tässä kiteytyy geenimuuntelun - ja muunkin kehityksen - vastustajien "humaanisuus"!


      • muuttuu...

        Luonto on tehnyt vuosituhansien aikana valintojaan ja muokannut kantojaan tilanteisiinsa sopivaksi. Näin tulee tulevaisuudessakin olemaan.

        Ihminenkin on muokannut luontoa.
        Ei suomen navetoissa olevat lehmat muistuta paljoakaan alkuperäistä pyhäänautaa, joita Intiassa lienee muutama miljoona.
        Suomalainen työhevonen ei muistuta mustangia, enempääkuin navettakissa leijonaa.

        Koirat on muuttuneet, että omistajansa voivat ylpellä niiden olevan rotupuhtaampia, kuin omien lastensa. Siltikään niiden perimässä ei paljoakaan ole sutta tai shakaalia. Omissa lapsissa jopa enempi.

        Geenimanipuloidusta maissista, tai viljasta ei kovinkaan huolissaan kannata olla, jos vaikka se ihmiselle kolmannen silmän kasvattaiskin, mutta suurempi haitta tuosta lienee sen karattua viljelysaloilta luontoon.
        Luonnossa sen voi olettaa risteytyvän hallitsemattomasti alkuperäislajikeitten kanssa ja tuon tulosta ei voi edes arvailla.


    • joku

      Itse olisin enemmän huolissani muista ympäristövaikutuksista kuin ravinnosta.
      Sillä vaikka ruoka pitkällä tähtäimellä vaikuttaakin suuresti ihmisen ulkonäköön (en tarkoita läskiä), niin nykyään ihmiset läträävät kaiken maailman kemikaalien kanssa yhä enenevissä määrin: kaikenlaista mömmöä ja hajustetta, aina käyttöesineistä pakkausmateriaaleihin olemme tekemisessä satojen uusien yhdisteiden kanssa päivittäin ja myös säännöllisesti. Emme tiedä niidenkään vaikutuksia, joita saattaa olla vaikkei suoranaisesti haitalliseksi luetellusta aineesta olisikaan kyse. Mutta asiasta stressaaminen on haitallisempaa, vaikka terve epäilykään ei lyhennä elinpäiviämme. Jokainen miettii itse, kuinka "luonnollisesti" pystyy/haluaa elää. Mitä tulee geenimuunneltuun ruokaan, sekin on vain yksi osa ympäristötekijöitä joita jatkuvasti "kehitämme". Pohjimmiltaan kyse on
      kyllä samoista geeneistä joita on jo ollut ympäristössämme, mutta tämänkaltainen ajattelu on kuin vertaisi ihmisen ja simpanssin samankaltaisuutta vain geeneihin tuijottaen... kaikki on molekyyleistä koottua, mutta vain kokonaisuus ratkaisee.

      Mutta maailma kuhisee nälkäisiä ja kylläisetkin haluavat yhä enemmän - tai heidän karjaeläimensä - siksi ravinnon tuotanto ei ole suhteessa tähän mahdollinen yhtälö ilman erikoisia keinoja, ennen kaikkea geeniteknologiaa. Paitsi jos maailman koko väestö olisi luonteeltaan yhtä aikaansaavaa kuin esim. hollantilaiset, väittäisin että moni kehitysmaa kukostaisi perinteisilläkin keinoilla. Mutta, syynsä kullakin jalostaa käyttökelpoisempia viljelykasveja - minä näen sen vain hyvänä asiana, kunhan vastuullisuus kulkee mukana kehitystyössä. (Suurempi etu kuin haitta... ihmisiähän ei ole koskaan liikaa siinä määrin, että pitäisi "supistaa" välillä kuin jotain ylisuureksi paisunutta eläinkantaa, vaan pikemminkin kasvua maksimoidaan kun pyritään lisäämään perushyvinvointia/myyntiä/tms.)

      Laatua ajatellen, siihen olisi varaa panostaa... Itse maksaisin enemmän esim. perunasta jota ei ole pakotettu turpoamaan liian nopeasti mauttomaksi... Tosin ei luomu välttämättä sen parempaa ole, ei lantalieju vihannesta aina paranna (eivät synteettiset vitamiinitabletitkaan tai lääkkeet tee ihmisestä "ei-luomua"?). Suomessa lienee näinkin laadukkaat vihannekset siitä syystä, että tuotantomäärä on kohtuullinen.

      En usko että geenimuunnellun tomaatinkaan koostumus on niin poikkeava: sen geenit tuskin koodaavat mitään täysin uudenlaista proteiinia, eikä sen "koostumuksen tasapaino" ole varmasti sen hassumpi. Lannoitus yms. pikemminkin vaikuttaa makuun. Ellei tiedä, niin kohtuus kaikessa, se on muutenkin hyvä sääntö.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      219
      1871
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      67
      1689
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      68
      1485
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      105
      1179
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      63
      1090
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1065
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1046
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      2
      970
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      940
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      871
    Aihe