Voiko kutsussa pyytää lahjaksi rahaa?

uusi ylioppilas

Voiko ehdottaa summaa? Mikä olisi sopiva summa: - yhdeltä aikuiselta? - kahden aikuisen perheeltä? - perheen lapsilta? Oisko 100 € aikuiselta sopiva ja lapsilta puolet tuosta? Pitäisikö eläkeiläiset, opiskelijat ja työttömät laittaa lasten kanssa samaan kastiin?

32

5439

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • häpeäisit

      Kuulehan ipana! Et voi pyytää yhtään mitään! Aiotko todella vielä eritellä kutsusi vastaanottajan "arvon" mukaan? Jos etiketistä todella haluat tietoa, yo-juhlaan ei mitään kutsuja edes laiteta, vaan siihen saa osallistua kuka vain sukulaisesi, tuttavasi tai ystäväsi. On perheesi kontolla, miten vieraistanne huolehditte.

    • Onko soveliasta

      Tietenkin voit pyytää lahjaksi rahaa.. Mieti vielä miltä kutsussa näyttää 100e summa. Varmasti tuo karsii vierasmäärää. Millä ne lapset 5o e maksaa? Aika kalliiksi tulee lahjarahat jos perheessä on 2 aikuista ja useampi lapsi. Sinuna pyytäisin rahaa lahjaksi mutta en missään nimessä laittaisi toivomaani summaa.

      • maksu pääluvun mukaan

        Mulla on yksin eläviä sukulaisia ja sitten pariskuntia lapsettomia ja lapsellisia. Sitten vielä joku on työtön ja eläkkeelläkin yksinäinen. Niin olisi musta melko epäreiluu, jos kaikilta pyytäisin saman satasen! Tai sitten jos pyytäsin vaan jonkun 50 euroa, niin nää perheelliset pääsisi tosi halvalla päälukuun nähden. Söisivätkin jo varmaan enemmän! Musta raha on juuri oikea. Oma elämä, kun on alkamassa, niin rahaa tarvii, kun ei voi enää kaikkea kotoa saada ja pyytää!


    • eräs vaan

      Lahjatoiveen voi esittää kutsussa, kunhan sen tekee asiallisesti. Lahjaa ei voi kuitenkaan pyytää. Esim. Voit laittaa kutsuun. mahdolliset muistamisen mieluiten kirjekuoressa. tai pakettien sijaan toivon mahdolliset muistamiset yliopisto-opiskelujen pesämunan kartuttamiseen. Missään tapauksessa et voi laittaa kutsuun mitään summatoivetta tai hinnastoa. Sinä (perheesi) järjestää juhlat valmistumisesi kunniaksi ja vieraat tulevat juhlaat onnittelemaan sinua joko muistamisen kera tai ilman. Liikoja ei kannata lahjarahoja odotella. Tyyppillinen lahjasumma on lähisukulaisilta ja kummeilta 50-200/perhe, muilta läheisiltä 20-70€/perhe ja naapurit ja muut tutut voivat tulla kortin ja ruusun kanssa, ilman varsinaista lahjaa. Moni muistaa myös mielummin tavaralahjalla kuin rahalla, ajatelle että siitä jää konkreettinen muisto.

    • niin että

      Vitsiniekka?

    • Tuntuu aivan siltä kuin olisit asettanut pääsymaksun juhlillesi. Koska lienet kutsujen ainoa ohjelmanumero haluaisin tiedustella, mitä olet ajatellut esittää pääsymaksun vastineeksi? Mihin vieraanvaisuuden ajatus onkaan hävinnyt?

      • monta juhlaa juhlinut

        Hyvissä ajoin yleensä on juhlakalu kavereidensa kanssa ehtinyt häipyä ennen vieraiden tuloa, ainakin jos et ole ns. ensimmäisessä aallossa. Olempa ollut juhlissa, missä äiti ja isä ottavat ulko-ovella vastaan, kun vieraat jonottavat pienessä vesisateessa. Eteisessä on ekana lahjapöytä ja sitä seuraa pitopalvelu shamppakaljankanssa. Pikkuhiljaa siitä sitten onkin jo aika siirtyä takaovesta ulos ja kotiin - antaa tilaa tuleville juhlijoille! Missään vaiheessa en päässyt henkilökohtaisesti onnittelemaan. Kihlajaisiin ja häihin on turha lähettää kutsua!


    • liikkuu

      ajattelepa asiaa siten, että haluaisit osallistua jonkun juhliin, koska pidät hänestä todella. Satutkin olemaan työtön ja käteen jäävä raha vuokrien ym. jälkeen on n. 400 e/kk. Mien paljon siitä on prosentuaalisesti tuo sinun niin vaatimattomasti ajattelama satku. MONET JOUTUVAT ELÄMÄÄN KOKO KUUKAUDEN TODELLA PIENILLÄ RAHOILLA. Taas jos kyse on rikkaista ihmisistä, he luonnollisesti laittavat lahjaan suuremman summan mikäli olet heille rakas ihminen. Onko lahja arvoton sinulle, jos se ei ole maksanut kovin paljon? Eikö sydämen ilolla annettu pienikin muistolahja ole tärkeä, sinua on silloin ajateltu ja yritetty löytää juuri oikea muisto suureen päivääsi. Itse en osallistuisi lainkaan juhliin, joiden kakkukahvien summa on ilmoitettu kortissa. Loukkaantuisin kovasti. Jos et halua kuin rahaa, on viestien joukossa oikein mukavia lauseita, joita voi korttiin sujauttaa. Tietty itsekkyys kuuluukin nuoruuteen, mutta älä painata sitä kortteihin ettet joudu aikuisempana muistelemaan sukulaisiesi edessä noloa hinnoittelupolitiikkaasi ja sitä, ettei köyhä täti ole niin kiva kuin rikas. Iloa kevääseesi . :)

      • pieksut!

        Aloitus oli moukkamaisuuden huippu.


      • raha on parasta
        pieksut! kirjoitti:

        Aloitus oli moukkamaisuuden huippu.

        En halua, mitään turhaa roinaa. Hienot korut kelpaisi kyllä, mutta nekin haluaisin valita itse, joten raha on tässäkin tapauksessa se oikea lahja. Rahalla voin itse hankkia lahjoja ja muistoja, mistä pidän ja arvostan!


      • oikeesti ihana

        köyhä täti on monesti parempi,vaikka rahatonkin. sepäse jokainen miettiköön tahollansa. toivottavasti juhlasi onnistuu,(sydämellä)


      • asennekysymys
        raha on parasta kirjoitti:

        En halua, mitään turhaa roinaa. Hienot korut kelpaisi kyllä, mutta nekin haluaisin valita itse, joten raha on tässäkin tapauksessa se oikea lahja. Rahalla voin itse hankkia lahjoja ja muistoja, mistä pidän ja arvostan!

        Rehellisyydessä ei ole mitään vikaa. Mutta sinulla on käsitteet hukassa. Tässä muutamia: Kutsu = esittäjänsä vapaaehtoinen ilmoitus, että pitää jonkin aiheen tiimoilta juhlat ja haluaisi nähdä siellä kutsussa mainitsemansa henkilöt. Lahja = antajansa vapaaehtoinen muistaminen juhlan päähenkilölle (ylioppilas, hääpari, synttärisankari...). Lahjan muoto ja arvo ovat antajan vapaaehtoisuuden periaatteeseen perustuen antajan määriteltävissä. Lahjatoive = juhlan päähenkilön esittämä ajatus siitä, miten hän haluaisi itseään muistettavan. Toive pitää sisällään sen, ettei päähenkilö voi vaatia/edellyttää mitään/tietynlaista lahjaa, mutta hän voi esittää toiveen, joka ei ole antajaa velvoittava. Lahjatoiveen arvon määritteleminen = osoittaa hyvistä tavoista tietämätöntä käytöstä. Saattaa aiheuttaa juhlavieraiden jättäytymistä pois tilaisuudesta. Aiheuttaa todennäköisesti myöhemmässä vaiheessa (käytöstapojen muuttuessa paremmin tiedostetuiksi) esittäjälleen jälkikäteen häpeän tunteita. Yhteenvetona: elämä ei koskaan mene aivan niin kuin toivoisimme. Mitä nuoremmalla iällä siihen oppii ja tottuu, sen helpommalla pääsee jatkossa. Jos saat lahjaksi turhaa roinaa, lahjoita se eteenpäin tai harjoittele orastavia liikekykyjäsi myymällä ne kirpputorilla. Opettele kiireimmän kaupalla arvostamaan muutakin kuin rahaa, koska se ei koskaan arvosta sinua takaisin, toisin kuin ne ihmiset edes mahdollisesti tekevät, joita huono käytöksesi tulisi loukkaamaan.


      • sossun asiakas
        oikeesti ihana kirjoitti:

        köyhä täti on monesti parempi,vaikka rahatonkin. sepäse jokainen miettiköön tahollansa. toivottavasti juhlasi onnistuu,(sydämellä)

        Tosi kiva, mutta yleensä tulee meille vaan silloin, kun tietää, että on oikein ruokaa tarjolla. Monta kertaa on sunnuntaina syömässä, kun on oikein lihaa ja jälkiruokaa, harvemmin käy makaroonilaatikkopäivinä. Ehkä hänen korttiinsa en laita lahjatoivetta? Varmaan tulee kutsumattakin? Ajateltiin pyytää keittiöön avuksi. Saa siinä samalla koko päivän syötyä!


    • omia valintoja

      Olisiko sitten sopivampaa, että laateisin lahjapalveluun (esim. Stockmann) listan haluamistani ja arvostamistani lahjoista? Yhtenä vaihtoehtona voisi kai myös olla lahjakortti, jos ei rahaa?

      • saisin

        noin rahanahneen kutsun, jaisin tulematta. Tai sitten piruuttani toisin vain kortin ja kukan.


      • Yritä hyväksyä

        Et pääse yli etkä ympäri siitä että rahan pyytäminen kutsussa ylioppilasjuhliin on mautonta (varsinkin kun yleensä ylioppilasjuhliin ei kutsuja edes lähetetä!) Totaalisen moukkamaiseksi ja törkeäksi se muuttuu jos laitat kutsuun jonkin summan! Ja ei, et voi myöskään tehdä lahjalistaa lahjapalveluun. Tai pyytää lahjakortteja. Yritä nyt vaan hyväksyä että juhliisi tulee vieraita jos tulee (tosin vaikutat niin sietämättömältä ihmiseltä että tuskin sinulla ystäviä edes on; sukulaiset voivat tulla pakosta) ja he tuovat lahjoja jos tuovat. Suurin osa varmaankin tosiaan tuo sinulle rahaa kirjekuoressa, shekin tai lahjakortin (itse annan aina konfirmaatio- ja ylioppilaslahjoiksi rahaa), mutta osa (varsinkin läheisemmät sukulaiset) tuovat myös tavaralahjoja. Sinun osasi on kiittää kauniisti ja hymyillä vaikka sisimmässäsi olisit lahjasta mitä mieltä hyvänsä. No, tosin viesteistäsi saa aika selkeästi sen käsityksen että et ole tosissasi, vaan haluat provota ja herättää keskustelua. Varsin vaikea uskoa että tuollaisia ihmisiä voisi oikeasti olla olemassa.


      • häpeäisit

        Ehkä tämä koko aloitus on provoilua ajankohtaisesta aiheesta? Siltä varalta, ettei, niin tajua jo: ongelma piilee näkemyksessäsi juhlan luonteesta. Yo-juhla ei ole sitä varten, että laskeskelet mahdollisesti saamasi hyödyn määrää ja luokittelet ihmisiä erikseen pakkolahjan arvon mukaan. Mutta ratkaise ihmeessä asia ensin ehdottamallasi tavalla, eli lähetä normaali-, lapsi-, työtön- ja eläkeläinen- luokitellut kutsut vieraillesi. Saat ihastella varmaan väenpaljoutta ja aitoja, sydämestä tulevia onnitteluja...


      • mietitty kavereiden kanssa
        Yritä hyväksyä kirjoitti:

        Et pääse yli etkä ympäri siitä että rahan pyytäminen kutsussa ylioppilasjuhliin on mautonta (varsinkin kun yleensä ylioppilasjuhliin ei kutsuja edes lähetetä!) Totaalisen moukkamaiseksi ja törkeäksi se muuttuu jos laitat kutsuun jonkin summan! Ja ei, et voi myöskään tehdä lahjalistaa lahjapalveluun. Tai pyytää lahjakortteja. Yritä nyt vaan hyväksyä että juhliisi tulee vieraita jos tulee (tosin vaikutat niin sietämättömältä ihmiseltä että tuskin sinulla ystäviä edes on; sukulaiset voivat tulla pakosta) ja he tuovat lahjoja jos tuovat. Suurin osa varmaankin tosiaan tuo sinulle rahaa kirjekuoressa, shekin tai lahjakortin (itse annan aina konfirmaatio- ja ylioppilaslahjoiksi rahaa), mutta osa (varsinkin läheisemmät sukulaiset) tuovat myös tavaralahjoja. Sinun osasi on kiittää kauniisti ja hymyillä vaikka sisimmässäsi olisit lahjasta mitä mieltä hyvänsä. No, tosin viesteistäsi saa aika selkeästi sen käsityksen että et ole tosissasi, vaan haluat provota ja herättää keskustelua. Varsin vaikea uskoa että tuollaisia ihmisiä voisi oikeasti olla olemassa.

        Tiedän, että näin on tehty. Ja on luokkakavereiden kanssa mietitty tätä. Voishan tästä tulla uusi perinne? Tosi kurja saada jotain, mistä ei tykkää. Ja vaikea kiittää, jos miettii, että kun tonkin olisi rahana saanut! Nyt alkaa olla jo pikkuhiljaa kiire tietää paljonko vieraita tulee, että osaa varata tajottavan. Ei ylimääräistä kiva ole roskiin laittaa. Itse yritetään pääasiassa laittaa ja jotain ostetaan. Äidin siskoja tulee keittiöavuksi. Kutsut laitetaan. Äidin kanssa sovittu niin. Jotenkin me siihen halutaan laittaa lahjatoive: Raha. Mikä on sopiva aika vastaukselle: tuleeko? Tällä viikolla vielä laitetaan kutsut ja vastaus seuraavan viikon aikana?


      • todistus on hyvä
        häpeäisit kirjoitti:

        Ehkä tämä koko aloitus on provoilua ajankohtaisesta aiheesta? Siltä varalta, ettei, niin tajua jo: ongelma piilee näkemyksessäsi juhlan luonteesta. Yo-juhla ei ole sitä varten, että laskeskelet mahdollisesti saamasi hyödyn määrää ja luokittelet ihmisiä erikseen pakkolahjan arvon mukaan. Mutta ratkaise ihmeessä asia ensin ehdottamallasi tavalla, eli lähetä normaali-, lapsi-, työtön- ja eläkeläinen- luokitellut kutsut vieraillesi. Saat ihastella varmaan väenpaljoutta ja aitoja, sydämestä tulevia onnitteluja...

        Kai muutkin arvostaa tätä? Mielestäni todellakin on kypsää ja muita huomioon ottavaa, että arvioi lahjantuojan varallisuuden ja mahdollisuudet lahjaan! Ei ole oikein odottaa ja pyytää ihan samaa kaikilta! 50 € on jollekulle paljon, osalle sukulaisista ei edes 500 € tunnu missään. Kyllä tuo lahjakin jo vähän osoittaa, mintenkä arvostaa muita, ettei itse vaan kaikkea pidä, jos itsellä paljon on.


      • oikea laitalinkki
        todistus on hyvä kirjoitti:

        Kai muutkin arvostaa tätä? Mielestäni todellakin on kypsää ja muita huomioon ottavaa, että arvioi lahjantuojan varallisuuden ja mahdollisuudet lahjaan! Ei ole oikein odottaa ja pyytää ihan samaa kaikilta! 50 € on jollekulle paljon, osalle sukulaisista ei edes 500 € tunnu missään. Kyllä tuo lahjakin jo vähän osoittaa, mintenkä arvostaa muita, ettei itse vaan kaikkea pidä, jos itsellä paljon on.

        Ei ole ensinnäkään kypsää odottaa toisten tuovan sinulle lahjoja ja kutsua heitä lahjojen toivossa. Ihmisiä kutsutaan jakamaan elämän hienoja hetkiä kanssaan ja lahjoja tuovat jos haluavat. Eikä se ole sinulta mitenkään kypsää ajatella toisten varallisuutta, eihän se edes sinulle kuulu. Et voi odottaa ja pyytää kaikilta samaa, kun ei ole sinun oikeutesi odottaa ja pyytää yhtään mitään. Eivät ne tutut ja sukulaiset ole mitään rahoittajia sinun elämällesi. Kysyyttä ja toisten huomioon ottamista osoitat kun tajuat tämän.


    • olla provo...

      Ei kai kukaan nyt oikeasti noin tökerö ole!

    • ylioppilasjuhlakutsuihin

      !!!!

    • tehdään niin

      että tuleva ylioppilas saa lahjoja etukäteen ennen juhlia, esim. pankeissä on keräystilit. Noiden mukaan sitten kutsutaan ihmiset paikalle. Tietysti lähimmät sukulaiset kutsutaan muutenkin, mutta ei heiltäkään rahaa kerjätä. Noi kerjäyslistat kuuluu sitten häihin (tai ei ne sinnekään kuulu, mutta sellainen moukkamainen tapa suomessa on ollut.)

    • naimisiin helposti

      Kyllä se vaatii älliä, että saa älliä! Kaikki pääsee naimisiin, jos haluu! Miksi naimisiin menoa arvostetaan enempi? Miksi hääparit saa isommat lahjat? Jopa kihlapari kerää lahjoja! Rippilapsillekin annetaan isoja lahjoja ja siihen ei tarvitse kuin pari lorua ulkoa opetella!

    • vaan

      pyydät. Pyydä mieluummin osakkeita ja reilusti.

    • piikki auki

      Miten ois suoraveloitussopimus? Kerran kuussa kiva pikku summa tilille niin kauan kuin opiskelut, seurustelu, kihlaus, liitto ja muksujen aikuistuminen kestää?

      • turha kursailla

        Jos kerran sikalinjalle lähtee niin mitä sitä suotta kursailemaan...100 egee alarajaksi ja vain taivas kattona. Juhlat voisi myös järjestää "nyyttäri" periaatteella, jolloin tarjoilustakaan ei tarvitsisi murehtia liiemmälti. Ovelle myös narikkamaksu ja pöydälle tippikulho, jotta saadaan kaikki mahdollinen hyöty juhlista irti. Jälkikäteen voisi myös kiitoskorttiin liittää tilillepanokortin (20€?) kulukorvakseksi. Kiitoskortin oheen voisi myös laittaa hinnaston ja tilauskaavakkeen jolla voisi tilata juhlissa napsittuja valokuvia. Tässä muutama vinkki hyödyn maksimoimiseksi ylioppilasjuhlista. Toki keinoja on enemmänkin, mutta muutama jippo kanaattaa jättää tulevia juhlia varten.


      • tää on ovelaa
        turha kursailla kirjoitti:

        Jos kerran sikalinjalle lähtee niin mitä sitä suotta kursailemaan...100 egee alarajaksi ja vain taivas kattona. Juhlat voisi myös järjestää "nyyttäri" periaatteella, jolloin tarjoilustakaan ei tarvitsisi murehtia liiemmälti. Ovelle myös narikkamaksu ja pöydälle tippikulho, jotta saadaan kaikki mahdollinen hyöty juhlista irti. Jälkikäteen voisi myös kiitoskorttiin liittää tilillepanokortin (20€?) kulukorvakseksi. Kiitoskortin oheen voisi myös laittaa hinnaston ja tilauskaavakkeen jolla voisi tilata juhlissa napsittuja valokuvia. Tässä muutama vinkki hyödyn maksimoimiseksi ylioppilasjuhlista. Toki keinoja on enemmänkin, mutta muutama jippo kanaattaa jättää tulevia juhlia varten.

        Napi kuvia paljon. Kerro, että kaikki kuvat tulevat juhlien nettisivuille, mistä voi tilata kuvia. Ehkä joku haluaa kuvansa poistettavan? Pyydä pientä maksua vaivannäöstä. Pikku korvaus tulon menetyksestä, ei liene kohtuuton, kun et kuvaa saa myydä. Muista: Kuvan oikeudet on ottajalla. Kuvia ei saa esittää ilman kuvatun lupaa. Ole tarkkana tilanteissa ja kuvakulmissa! Ehkä se suvun lihavin ei tykkää, ihan viattomasta kuvasta, missä hän on suu täynnä pullaa; tms.


    • ...............

      Kutsuun toki voi laittaa jotenkin, että tykkäisit mieluiten saada mahdolliset lahjat rahana, mutta jätä nuo summatoiveet laittamatta. Vai luuletko tosiaan että joku viisihenkinen perhekin laittaisi jonkun ylioppilaslahjaan 350e (tuon sinun esimerkkisi mukaan siis) - ei todellakaan eikä tarvitsekaan. Ahne paska, vieraidesikin kohtelu taitaa riippua siitä kuinka ison lahjuksen he ovat tuoneet. Minä jättäisin tuollaiset juhlat väliin kokonaan.

    • etenkin arvot

      Tiedät sitten ketä jatkossa kutsua juhliisi.

      • muistat

        lahettaa kiitoskortin kaikille sinua muistaneille.


      • yksi säästökikka
        muistat kirjoitti:

        lahettaa kiitoskortin kaikille sinua muistaneille.

        Jotkut operaattorit jopa tarjoaa sivuillaan mahdollisuutta lähettää tietyn määrän viestejä ilmaiseksi päivässä/kuussa, joten kun hyvin suunnittelet säästyy tässäkin pitkä sentti kavereiden kanssa bilettämiseen ja bisseen!


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      88
      6240
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2584
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      29
      2106
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1837
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1631
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1428
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1337
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1269
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1223
    Aihe