holsku vai mali?

pentua hankkimassa

Koiraa hankkimassa ja jumissa kahden rodun välillä. Minulla ei kokemusta koirista (hevostyttö) ja kova hinku koiran (holskun) kanssa harrastamaan, miehellä ollut belgi ja sellaisen hän myös haluaa. Oliksiko kenelläkään kokemusta molemmista, noin vertailumielessä? Ovatko holskut Suomessa todella arkoja ja haukkuvia pihanvartijoita? Ovatko malit liian kovapäisiä ensimmäiseksi koiraksi? Järki oikeaa.

10

4437

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hukka-Musti

      Holsku ei vahdi yhtä tehokkaasti kuin belggari. Eikä holskut ole yhtä alttiita sukusiitokselle nykyisen jalostuspohjan laajuuden vuoksi kuin malinois. Hollanninpaimenkoira on helpompi sosiaalistaa kuin belgianpaimenkoira, joskin luonne-eroja yksilöistä löytyy ja asia voi siten kääntyä joidenkin koirien kohdalla toisinkin päin. Malinois kumminkin on yleensä rohkeampi kuin hollanninpaimenkoirat. Seurakoirana hollanninpaimenkoira olisi minusta suositeltavampi, kun taas kovana työkoirana malinois vaikuttaa pätevämmältä.

      • .....

        Kovana työkoirana... GEELImalista ei ole yhtään mihinkään työhön sen enempää kuin holskusta. Holskut ja GEELimalit ovat aivan samalla viivalla kaikessa: KÄYTTÖMALI on käytännössä eri rotu, täysin erilaisia koiria, oikeita työkoiria. Itselläni on kaksi holskua, ja toinen niistä kova ja rohkea, jonka kanssa moni olisi helisemässä, ja myös erittäin kova vahtimaan, toinen pehmeä ja vahtii, mutta ei uskalla käydä kiinni. Kuitenkin se on mainio harrastuskoira, eli taistelunhalua ja viettiä löytyy. Hermorakenteen ongelmia ja puutoksia taistelunhalussa ja vieteissä valitettavasti löytyy sekä malista että holskusta- käyttömalit siinäkin ihan erikseen, sellaista ei ekakoiraksi yleensä edes myydä.


      • Holosku
        ..... kirjoitti:

        Kovana työkoirana... GEELImalista ei ole yhtään mihinkään työhön sen enempää kuin holskusta. Holskut ja GEELimalit ovat aivan samalla viivalla kaikessa: KÄYTTÖMALI on käytännössä eri rotu, täysin erilaisia koiria, oikeita työkoiria. Itselläni on kaksi holskua, ja toinen niistä kova ja rohkea, jonka kanssa moni olisi helisemässä, ja myös erittäin kova vahtimaan, toinen pehmeä ja vahtii, mutta ei uskalla käydä kiinni. Kuitenkin se on mainio harrastuskoira, eli taistelunhalua ja viettiä löytyy. Hermorakenteen ongelmia ja puutoksia taistelunhalussa ja vieteissä valitettavasti löytyy sekä malista että holskusta- käyttömalit siinäkin ihan erikseen, sellaista ei ekakoiraksi yleensä edes myydä.

        Kyllä holskua ensimmäiseksi koiraksi suosittelen, ihan sen perusteella, mitä oon kyseisten rotujen yksilöitä tavannut. Tosin nämä mun tutut malit on käyttökoiria. Holskusta ei löydy ruutia niin kuin (käyttö)malista, tosin Suomessa jo muutamia poikkeuksia, jotka nekin kyllä x-holskuja.. Holskuistahan on sitten valinnanvaraa karvanlaadussa, ja niidenkin luonteissä erilaisuutta. Käppä jollain belggaripalstalla ja sitten taas vastaavasti holskupalstalla kyselemässä, ellet näin ole jo tehnyt!


    • Hei vaan

      Jos ei sinulla ole ennen ollut koiraa,sanoisin ehdottomasti ei kumpaakaan.

    • Holskupolsku

      Holsku ehdottomasti paljon haukkuvaisempi ja vaikeasti koulutettavampi. Sanoisinko, ettei niin mielyttämisen haluinen tai kovin älykäs. Mali puolestaan toiminnanhaluinen ja älykäs rotu, joka ei hauku turhaan. Etenkin käyttiksenä myös erittäin lapsirakas ja sopii mainiosti tottelevaisuutensa/kuuliaisuutensa vuoksi lapsiperheeseenkin. Toisin kuin enemmän viettiensä varassa toimiva holsku.

    • holskujakos

      Muutamia maleja tavanneena sanoisin,että riippuu ihmisestä,kumpi on helpompi kouluttaa,mali vai holsku.

      Tykkimalit ovat yleensä erittäin kovia koiria. geelimalit sitten niitä pehmeitä yksilöitä.

      Holskuissa kovuus on yleensä keskitasoa.
      Ainakin oma hollannikas on suhteellisen kova ja terävä, helppo kouluttaa,kyllä,koska virtaa riittää ja älykäs koira.

      mutta sosiaalistaminen? Paljon olen belggareita tavannut,ja kyllä ne ovat sosiaalisempia,kuin oma holsku koskaan.

      Haukkuminen-ei holsku turhaa hauku. Ei muuta kuin vahtihaukahdus,ja se on siinä.
      eiköhän nämäkin ole koulutuskysymyksiä.

      Ja käyttismali,lapsiperheeseen??!! Todellako? Tämä kuuma,terävä kova kenttätykki, hyvä kotikoira? aika uusi juttu itselle.

      Mitä älykkyyteen tulee- jos sakemanni hyppää käskystä kaivoon, ja holsku jää reunalle istumaan, kumpi on älykkäämpi?

      Edelleen korostaen; kannattaa valita rotu harrastuksen,oman luonteen ja energian mukaan. Kannattaa myös kurkistaa vanhempien luonnetestien osa-alueet,EI kokonaispistemäärää, vaan miten se on muodostunut.

      ja holskusta löytyy kyllä ruutia, netistä löytää alkuperämaan kilpailuvideoita,yms testejä. Siellä tunnetumpi.
      Käy katsomassa reenejä/tapaamassa miehesi kanssa sekä holskuja,että maleja.

    • höjrhfngfk

      Vanha palsta, mutta. Suosittelen itte holskua lämpimästi! Lyhytkarvaista. Itselläni uros, aivan ihana tapaus. Muuten olen tavannut pari pitkäkarvaista holskua, jotka myös ihan kunnon koiriksi kasvaneet. Itselläni ei malista hirveästi käytännön kokemusta ole, mutta ne jotka olen tavannut niin ei niissäkään mitään vikaa ole ollut. Niistä vaan kuulee enemmän että vaikeampia kuin holsku ekaksi koiraksi? Luulen että se vaikeus on siinä oikean suhteen luomisessa ja ylläpitämisessä koiraan. Mali ehkä enemmän kokeilee rajojaan? Holskulle kun tekee heti pikkupennusta, ekasta päivästä asti kun sen kotiin tuot, säännöt selväksi ja kohtelet sitä oikein, niin se ei lähde kokeilemaan asemaansa perheessä. Ne vaan ovat pentuna ylireagoijia, kiljukalleja, ja ainain meillä on tullut herkkyyskaudet ja mörköiät todella vahvasti esille. Täytyy kuitenkin muistaa että ne on vaan vaiheita ja ne pitää käyttää hyväksi eli työstää koiraa tilanteissa jotka sille vaikeita. Pikkupentuna luulin ettei meidän raitapaita tulisi koskaan tulemaan toimeen kunnolla toisten koirien kanssa, hihnassa se rähisi ja vapaana vältteli toisia koiria ja kiljui. Mutta me ei ruokittu pelkoa vaan altistettiin se joka päivä sille stressille mikä sillä oli toisten koirien kanssa, ja palkittiin hihnassa. Se kiljui kuin syötävä kun toinen koira yritti leikkiä sen kanssa. Ei mitään reagointia ihmisiltä t'h'n, ja nykyisin tämä koira rakastaa kaikkia koiria, eikä ikinä lähde myöskään mukaan tappeluun tai rähise, vaikka sille rähistäisiin. Holskuista vähän muuta väitetään.... Mutta holskun tai malin jos ottaa, niin pohjatyö ennen koiran ottamista on tehtää huolella, otettava selvää johtajudesta ja kouluttamisesta ja sosialistamisesta sekä siitä, miten toimia jos käytösongelmia ilmenee. Silloin voisin itse suositella kumpaa vaan. Ja on oltava todella paljon aktiviteettia! Ja ainakin holkskulla metsästysvietti on sitten melkoinen .. tällä lyhytturkkisella. Lähtee ihan kaiken perään ulkona.

    • hei vaan

      Jos tarkoitetti geeli holskua.Siinä on malia että holskua.Olen sitä mieltä jos omaa todella kykyä oikeesti kouluttaa niin valitsisin mieluimmin malin.Molemmista on kokemusta.

    • Kiva tietää:)

      Saako muuten Maleja,Holskuja ottaa kerrostaloon?

      • carryon

        Riippuu tarjoatko tarpeeksi aktiviteetteja näille työkoirille, oma mielipide siitä, että molemmat voi kyllä asuu kerrostalossakin. Mutta liikuntaa ja aktiviteetteja unohtamatta!!!


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      101
      1497
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      84
      1064
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      976
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      573
      942
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      877
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      822
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      654
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe