Bordercollie, mahtava koirarotu. Halusin sellaisen, hommasin sellaisen, en pystynyt tarjoamaan ta...

Nännä

Otin Bordercollien kerrostaloon ja vielä lapsiperheeseen. Kokemusta mulla on runsaasti koirista, muttei aiemmin ollut juuri tästsä Bordercolliesta.
Alku aika meni hyvin, koira pysyi hyvä luonteisena. Sille riitti parit pitemmät lenkit päivässä, ja muutamat lyhyemmät. Kerran päivässä sai aina juosta vapaana. Mutta, kuinka ollakkaan pitemmän päälle tämä ei koiralle riittänyt, se hermostui, masentui ja alkoi näykkimään ihmisiä, ja aina aivan yhtäkkiä.
Koiramme oli kuitenkin perusluonteeltaan kiltti ja ystävällinen ja tuli toimeen ihmisten kanssa, myös lasten.
Mutta lasten takia, emme voineet koiraa pitää, emme voineet ottaa riskiä, että näykkii lapsiamme.
Koiralla oli kyllä aika vahva paimennusvietti.
Viime lauantaina luovuimme koirasta, veimme sen eläinsuojeluyhdistykselle, joka hommaa sille uuden kodin, jonnekkin maalle, missä sille toimintaa riittää, ettei tartte hermostua ja alkaa ihmisiä näykkimään.
Kova on ikävä rakasta koiraamme, mutta koiran parastahan tässä vaan ajateltiin!?
Ei hermostunut koira voi hyvin?
Me olemme aktiivisa ihmisiä, mutta näköjään emme riittävän..
Kasvattaja tiesi meidän tilanteen, hänen mielestään siinä ei olut mitään ongelmaa..

30

13096

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 5*bc

      Varmasti oli raskas päätös luopua koirastanne.
      Toivottavasti hän löytää uuden mukavan kodin.

      • nännä

        oli todella raskas ja vaikea.
        Päivät kuluu vaan ikävöidessä, koti on niin tyhjä kun rakas ystävä puuttuu..=(


    • voi voi

      Jos sulla olis kokemusta runsaasti koirista sä olisit tajunnut, että kukin rotu on kehitetty johonkin tiettyyn tarpeeseen ja sillä on vaistoja. Bodercollie on työkoira, joka vaatii tekemistä!! Ei sitä oteta kerrostaloon ja lenkitetä pari kertaa päivässä. Toivottavasti se saa paremman kodin.

      Lisäks toi sun otsikkos on aika hämäävä, ku eihän sun viestis yhtään positiivinen ollut.

      Terveisin työkoiran (lappalaiskoira, paimenkoira) omistaja, joka asuu kaupungissa ja tajuaa järjestää koiralleen tekemistä

      • Nännä

        mutta edelleenkin olen sitä mieltä että Bordercollie on hienoin rotu, ei vaan sopinut mun elämäntilanteeseen.
        Ehkä vielä joskus omistan sellaisen, kun elämäntilanne on eri ja asumismuoto.
        Mutta en ennen sitä..


      • tintuli

        Bordercollien voi ihan hyvin ottaa kerrostraloon kunhan se pääsee tarpeeksi lenkeille mutta täytyy myös muistaa että sille ei pelkät lenkit riitä. Se tarvitsee myös aivo-ja nenätyöskentelyä. Olet aika koppavan oloinen kun sanot noin ja valitettavasti täytyykin sanoa että väärässä olet. Vaikka bordercollie onkin alunperin kehitetty työkoiraksi eivät läheskään kaikki borderit harrasta paimennusta. Agility ja Toko ovat mitäö mainioin harrastus ihan mille koiralle vain ja borderihan tarvitsee(kuten jo sanoin) runsaasti liikuntaa ja virikkeitä :)


      • Anonyymi

        Tajunnut. No, nyt täällä on taa yksi tuomari joka on viisas mollaamaan ihmisiä. Tajuaisit olla mollaamatta ihmisiä ja kun sä olet niin fiksu.


    • Nännä

      Kävin ensi kertaa tällä palstalla. On pakko oikaista selviä väärinkäsityksiä mitä tulee rotuun bordercollie.

      Vaikka netistä ja muualta saa "tietoa" ja kuvailuja jostain koirarodusta ei se ikinä voi tarkoittaa sitä, että tietyn rodun jokainen edustaja olisi toinen toisensa klooni.

      Eli jos luet, että bordercollie on äärimmäisen energinen eikä sitä voi pitää kerrostalossa ÄLÄ usko joka sanaa.

      Jokainen syntyvä bordercollie-pentu ei ole luontainen työkoira ja lammaspaimen/agilitytykki.

      Jos olet ihastunut rotuun muttet ole supertouhukas saati omista lammasfarmia tai sonnivasikoita voit aivan hyvin löytää itsellesi pennun/varttuneemman bordercollien, joka soveltuu aivan mainiosti seura/perhekoiraksi!

      Ei mikään koirarodun kuvaus ole ehdoton. Vai luuliko joku tosissaan, että jokaikinen kultainen noutaja on maailman lempein ja lapsirakkain koira, oikea lapsiperheen unelma, varma nakki?

      • J.L.

        tilanne on aika pitkälle juuri kuten kuvailit. Jokainen bordercollie ei ole vaikea ja vaativa energiapakkaus ollenkaan. Ja on niitä kerrostaloissa vaikka kuinka paljon.

        Bc on keskimäärin energisempi ja myös 'hermoherkempi' kuin tavallinen seurakoira. Mutta on aivan turhaa väittää, että sitä ei voi ottaa ja pitää, jollei tarjoa joka päivä työtä ja vaikka vasikanpaimennusta yms.

        Tuollaisia besserwissereitä riittää, muka-asiantuntijoita. Jostain syystä koirat on se alue, missä voi yrittää päteä vaatimattomillakin eväillä. Käykää vaikka vilkaisemassa koirat.comin keskusteluja..

        Mitä puhut kultaisesta noutajasta olet 100% oikeilla jäljillä. Lälly, kiltti "perhekoira" voi olla aivan muuta.


      • Tintuli

        On aivan totta että kaikki koirat ovat yksilöitä mutta tiedot joita lukee kirjoissa ja netissä ovat kuitenkin yleinen käsitys jostakin tietystä rodusta. Bordercollieita on myöskin monenlaisia aivan kuten muitakin mutta jotkut ihmiset voivat tämänkin käsittää väärin eli kuultuaan että jokainen koira on kuitenkin rodusta riippumatta yksilö voivat jotkut ajatella että sittenhän borderin voisi ottaa vain sohvaperunaksi kotiin kun se on niin suloinen...mutta näin ei saisi kuitenkaan ajatella. Useimmat bordercolliet ovat kuitenkin yleisimmin juuri vilkkaita ja paljon liikuntaa tarvitsevia. Liian moni ajattelee vain että kunhan se saa liikuntaa. Bordercolliehen olen sen verran jo ehtinyt perehtyä että tiedän ainakin sen että palkkä liikunta ei sille riitä sillä se tarvitsee myös aivotyöskentelyä !!! sen täytyy saada käyttää nenäänsä ja aivojaan :) Ja tietysti jo alle luovutusikäisistä pennuista voi jo vähän päätellä minkälaisia niistä tulevaisuudessa ehkä tulee....rauhallisia vai todella vilkkaita mutta sekään ei aina ole varmaa sillä iän karttuessa sekin voi muuttua :)


    • koiraihminen

      sinulle joka jouduit luopumaan koirastasi koska se näykki ja masentui. (bordercollie). ihmettelin vähän että etkö tiennyt että bordercollie on paimenkoira ja tarvitseee runsaasti virikkeitä ja LIIKUNTAA. enkä tarkoita liikunnalla tyhjiä ja tylsiä lenkkejä, vaan agilitya, paimennuskoirakokeita........................... bordercollie ei ole koira helpoimmasta päästä mutta jos sillä on asian tunteva omistaja niin se on koira huipuimmast päästä!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      • Borderin omistaja

        Hyvä koiraihminen! Tuo sinun viimeinen lause eli "bordercollie ei ole koira helpoimmasta päästä mutta jos sillä on asian tunteva omistaja niin seon koira huipuimmasta päästä!"
        Olen täysin samaa mieltä!!


      • paimen
        Borderin omistaja kirjoitti:

        Hyvä koiraihminen! Tuo sinun viimeinen lause eli "bordercollie ei ole koira helpoimmasta päästä mutta jos sillä on asian tunteva omistaja niin seon koira huipuimmasta päästä!"
        Olen täysin samaa mieltä!!

        hei,
        ei varmasti ole helppo pitää borderia kerrostalossa.
        Meillä on iso lampola ja useita bordereita. Ne on mahtavia työkoiria, työkavereita parhaasta päästä. Olen todella nähnyt niiden parhaat puolet.
        Siitä huolimatta en ikinä ottaisi sellaista lemmikiksi, minun hermot ei yksinkertaisesti kestäisi !
        Kun koira on töissä korvaamaton, niin sille antaa paljon anteeksi ja vapaa-aikana se levähtelee joko häkissä tai sisällä. Meillä työkoirat ei saa tulla sisällä pannuhuonetta pidemmälle ( ei sohvalle) ei sitä likaa ja hajua kukaan kestäisi.
        Ehkä koiratkin pysyvät tervejärkisinä, kun niiden kanssa ei leperrellä liikaa.
        On surullista että olet joutunut luopumaan koirastasi, mutta toivon, että sille löytyy hyvä uusi koti ja olen varma että ratkaisusi on oikea !


      • bortsutkivoja

        On eri siitoslinjoja, paimennukseen ja enemmän seurakoiraksi/ harrastus ja näyttelykoiriksi. Meillä 15-vee bortsu, asuttiin alkuun maalla, 5-vuotiaana koira muutti kaupunkiin ja kerrostaloon. On sopeutunut hienosti, toki tarvinnut liikuntaa ja aivotuötä..nykyään pienet lenkit jo riittää. Terve koira, mutta hyvin pidetty ja hoidettu. Ei erityisen voimakasta paimennusviettiä, onneksi.


    • ,,,.

      voiko bordercollien ottaa jos ei ole lampaita ja käyttää sitä lenkillä 2-3 kertaa päivässä?pitääkö rotu toisista koirista?mitä tuhoa se teille aiheutti pentuna?

      • tintuli

        Tottakai borderin voi ottaa vaikka lampaita ei olisikaan:) nykyään moni käyttääkin sitä agilityssä sillä siinä se on aivan mahtava rotu. Kuten olen täällä jo monesti sanonutkin niin borderi tarvitsee kyllä runsaasti liikuntaa ja 2-3 kertaa päivässä on sopiva määrä mutta lenkkien täytyy olla kunnon mittaisia. MUTTA borderille eivät pelklät lenkit riitä sillä se tarvitsee myös muunlaisia virikkeitä esim. tavaroidehn tai namien etsintä ja erilaiset pelit ja leikit olisivat hyviä sillä muuten usein älykkääksi kutsuttu borderi saattaa keksiä omaa tekemistä joka ei välttämättä ole niin mukavaa omistajalle...Bordercollie tulee hyvin toimeen toisten koirien kanssa. Jotkut borderit saattavt olla sellaisia että on aina pakko päästä leikkimään ja jotkut taas eivät niinkään vain välitä mutta vihaisia ne eivät toisille ole. Viimeiseen voisin sanoa että mitä enemmän koiralla(ihan millä tahansa)on virikkeitä ja tekemistä niin sitä vähemmän se tuhoaa. Se on kouluttajasta kiinni. :)


      • tintuli

        Bordercollie tarvitsee kyllä runsaasti liikuntaa mutta se ainoastaan ei todellakaan riitä !! Se on rotu, jonka kanssa täytyy viettää aikaa. Liikunnan lisäksi bordercollie tarvitsee myös aivo- ja nenätyöskentelyä ettei tylsisty ja ala sotkea paikkoja. Itse olen sitä mieltä että pentu ei aiheuta minkäänlaista tuhoa, jos sillä on tarpeeksi virikkeellinen ympäristö.


    • Nimetön

      Olen ehkä hankkimassa toista koiraa muutaman vuoden kuluttua, ja mielessä on pitkään pyörinyt bortsu. Olen nyt 13 ja toisen koiran ottamisen ajankohta olisi varmaan kun olen koulun käynyt. Eli nyt on 3½ vuotias shiba (yli rauhallinen ja kiltti) uros, jonka olen kouluttanut (lähes) toko-kisa tasoiseksi. Haen koiralta: Mielyttämishalua, Älyä, energiaa, mukavaa luonnetta (siis tällä tarkoitan että en halua mitään taistelukoiraa :)) ja tietenki kaunista ulkomuotoa. Minun tietääkseni bortsuun käy nuo kaikki, ellei enemmänkin ;). Olen ajatellut harrastaa: Agilityä, tokoa ja ehkäpä koiratanssia. ja tietenkin sitten näitä "tylsiä" lenkkejä. Myös joka päiväistä aivojumppaa tulisi.
      Että sopiiko minulle bordercollie tämän mukaan?:)

    • Rehveli

      Meidän perheellä on myös bordercollie.Uros 1.7 kk.Aivan mahtava rotu osaa 39 temppua.Ulkoillaan usein ja pitkiä lenkkejä.Tykkää myös pallon peluusta eli on erittäin aktiivinen.Rotu sopii meidän perheelle hyvin.Emme kyllä asu kerrostalossa.

      • Sini91

        Heips,
        mistä kennelistä teidän uros on? Onko ollut helppo koira?:)


    • näkökulmaavaan

      Voi ei...voimia koko perheelle :c Toivottavasti koiruli löytää uuden hyvän kodin. En silti menis väittämään, ettäkö ette olis tarpeeksi liikunnallisia tälle rodulle välttämättä. Tää kyseinen koiruus on myös yhtä hyvin voinut hermostua pienestä lapsesta: Sen kimeästä ääntelystä, äkkinäisistä liikkeistä jne. vaikka paimenkoira kuinka onkin. En osaa sanoa yhtään, vaikuttaisko se bordercollien kykyyn tehdä "oikeita paimennustöitä", mutta jokin sun parhaasta yrityksestä riippumaton syy, kuten lapsi, on voinut stresata teiän koiraa liikaa, vaikka sä oot tehny kaiken oikein. En tiiä, lohduttiko tä yhtään, mut tosiaan edes kaikista paimenkoirista ei ole lapsiperheiden lemmikeiksi.

      • Anonyymi

        Nii just. Alottajan ois kannattanu antaa ne kakarat johkin sijotukseen ja keskittyy antamaan koirulille hyvä elämä. Kun on koissukan ottanu nii siitä ON huolehdittava.


    • lapsista

      Meidän borderi oli ainakin vähän ääniherkkä juuri pienten lasten "kimitykselle" eikä pitänyt nuortenkaan normaalista älämölöinnistä ja kikatuksesta, vaikka muuten olikin lempeä ja levollinen luonteeltaan. Tosin sekunnissa valmis mihin vaan.

      • Sini91

        Heips,
        mistä kennelistä teidän bortsu on ja mitä sen kanssa harrastetaan, onko ollut millainen pentuna ja millainen nykyisin? :-)


    • Sini91

      Vai bordercollie. Itselläni on sekalinjainen bordercollie kisakoirana. Sillä on enemmän pääkopassaan näyttelylinjaa, jonka ansiosta arki on helppoa. Se ei kyttää alituiseen jokaista häiriötekijää ympäristössä. Vahva kontakti ja suhde kehitettiin jo 7 vk lähtien. Sen ansiosta koira on ollut tähän asti aina irti ja kulkee lähellä. Sillä on selvät säännöt ja käskyt. Ekan tittelinsä TK1 se sai jo ollessaan alle vuoden ikäinen, vaikka moottoria tällä tytöllä ei olekaan. Tyypillinen bortsu se ei ole, mutta nykyään näyttäkin syntyvän hyviä kisakoiranalkuja tosi vhn. On joko moottori syntyessään tai sitten on hillittyjä tapauksia. Motivoinnista on monet asiat kiinni, kuten suhteenkin muodostaminen koiraan, mutta sitten on pennun syntyessään ominaisuuksia, joita ei koulutuksellakaan saa kaikkia muokattua sopiviksi. Esim. synnynnäinen moottori, joko se on tai ei ole olemassa. Toko koiraurheilulajina on sellainen, johon pitää syttyä bortsun. Sillä siinä ei varsinaisesti tapahdu mtn mullistavaa. Sarjatemppuja vain peräkkäin, mikä on tylsempää kuin agility, johon ei tarvitse syttyä. Sillä aksassa on valmiiksi loikkimista ja palkisevaa tekemistä. Toko onkin vaikea lajina ja vain hyvä kontakti ja korkea vietti takaa hyvän kisamenestyksen. Tämä kaikki on tietenkin siitää kiinni, millaisen yksilön saa. Kaikkiin ei vaikuta esim. aloittaako aksan treenaamisen ennen tottista. Yleisesti, miksi koirat ei aina pärjää tokokentillä johtuu motivaation puutteesta ja siitä ettei ne vain ole syttyneet siihen. Bortsu pitäisi maanisuutensa vuoksi saada syttymään tokoon yhtä intensiivisesti kuten vaistojenvaraiseen lampaiden paimennukseen. Voidaan ajatella, että bortsujen yleistynyt ongelmakäytös johtuu siitä, kun maanisuus ja asioihin syttyminen on väärissä kohteissa. En ikinä heittäisi palloa ja keppejä turhaan koiralle ellei se liity koulutukseen. Oppii vain turhaan yhdistämään älykkään pääkopan ja kertyneen stressin ansiosta samaa käytöstä muuhunkin liikkuvaa ympäristössä. Hallinta on kaiken A ja O. Ja arkitottis on vaikeampaa kuin toko. Kun puhutaan, että bortsulle pitäisi antaa älykästä tekemistä. Usein viitataankin koiraurheilulajeihin. Ne vain antavat koiralle virikkeitä, mutta eivät takaa tottelevaisuutta arjessa. Koira oppii vain saamaan palkkion, kun muistaa tilanteen, miten sen saa. Arkitottis on kuitenkin jtn aivan muuta ja paljon haastavampaa. Luoksetulo esim. ei ole mkn itsestäänselvyys ja sen treenaaminen eri häiriössä on pakollista jo pikkupennusta asti jos haluaa pitää koiraansa irti. Häiriö esim. kissat, jänikset, koirat, ihmiset, kulkuneuvot jne. Neutraali käytös ja niiden huomioinnin jättäminen on olennaista sosiaalistamiskaudella, kun pentu otetaan jos haluaa sen aikuisena olevan yhteiskuntakelpoinen. Huomioinnin jättäminen tarkoittaa minulle, ei kyttää, halua edes lähteä perään, ei tarvitse kieltää, hauku, eli ei ole kiinnostunut.

    • Sini91

      Vielä sellaisenkin, että monista kennelistä ei saa bortsuja ilman kisavaatimuksia. Harrastuskoirana ne on ihanteellisia ja tarvitsevat virkikkeitä, sekä aivojumppaa ollakseen onnellisia.
      Liikkunnalla tätä rotua ei voi pilata. Ja on aika itsestäänselvyys, jos on paimentavasta yksilöstä kyse niin koko koiran iän aikana tehdyt pelkät hihnalenkit takaavat siitä tulevan vain kömpelö ja ylienerginen. Mielestäni eläinrääkkäystäkin. Onhan selvää, että hulluksi sitä tulee jos ei juoksemaan pääse. Ja bordercollie, joka paimentaa.... oivoi. Ongelmakäytöksiin johtaa. Siksi hallittu, eli koulutettu vapaanapitäminen on pakollista jo pennusta asti. Takaa hyvän kordinaatiokyvyn ja oppii vapaana olemisen olevan sille normaali asia.
      Koirat, jotka on koko iän aina hihnoissa eivät opi siihen että vapaana oleminen olisi yhtä neutraalia. Yleensä lähtevät lauman luota irti ollessaan kiitämään äkkiä kaiken perään. Sinne, mikä antaa virettä. Tulevat pyydettäessä satunnaisesti luokse jos tulevat... Koirapuistot on hyvä esimerkki siitä. Yleensä ihmiset hankkivat koiran siksi, että pääsevat toisten ihmisten kanssa rupattelemaan ja antavat muiden rekkujen kouluttaa oman koira. Kun olisi kotia kohti tiedossa, koira ei tule kutsusta. Siellä siis käyvät yleisesti ne koirakot, joilla ei ole luoksetulo kunnossa.
      1. koiraksi tämä ei sovellu ollenkaan. Älykkyyden vuoksikaan tätä ei kannata pelkästään harkita. Monet rodut on älykkäitä. Tekemisen haluinen bortsu voi olla enemmän ja virtaa perimästä voi löytyä. Myös maanisuus on omaa luokkaansa ja herkkyys jos verrataaan muihin rotuihin. Mutta muuten bordercollie sopii vain sellaiselle ihmiselle, joka on kiinnostunut kouluttamaan ja tekemään töitä paimennusvietin hallitsemiseen. Eli bortsun kuuluu olla maailman helpoin koira, joka on innostunut ja toiminnanhaluinen.
      Yleisesti ulkomuoto pitäisi olla koiraa hankkiessa toissijainen peruste, samoin uskomukset ja kuulopuheet eri roduista. Pitää ottaa huomioon, käyttötarkoitus ja linja jalostuksessa, sekä ylsilöerot, kun harkitsee jotakin rotua. Myös mitä itse on valmis tekemään koiran eteen.
      Hyvät bortsukennelit tekee yleensä pentutestejä. Loppujen lopuksi ei voi tietää millaisen yksilön saat kotiisi ellei pentuetta ole testattu. Pentulaatikossa kasvattajan luona käytös on aina erilaista kuin pennun kotiuduttuaan. Esim. pentu oli rohkea siellä, mutta on arka ja epävarma muualla. Esim. arkuus ja dominanssi on periytyviä ominaisuuksia.

    • fargot

      Bordercollie on monesti vielä luonteeltaan herkkä/ohjaajapehmeä. Tämä tuo tullessaan omat ongelmansa koulutukseen. Herkkä koira ottaa helposti itseensä turhautuneesta ohjaajasta ja aistii tämän tyytymättömyyden jos asiat eivät mene toivotulla tavalla. Bordercollie tarvitsee taitavan kouluttajan joka osaa opettaa koiraa paineistamatta sitä, sille ei koskaan saa konahtaa eikä kohdella kovalla kädellä.

      Bordercollie on omilla aivoillaan ajatteleva koira joka ratkoo mielellään tehtäviä ja nauttii oivaltaessaan itse asioita. Tämä piirre on myös aika haasteellinen sillä koira alkaa helposti varioimaan eri tottelevaisuusliikkeitä. Monta kertaa ei voi samaa liikettä toistaa peräjälkeen kun se alkaa kokeilemaan erilaisia tapoja tehdä. Se alkaa esimerkiksi ennakoimaan helposti luoksetulon pysädystä jne.

      Itselläni on kaksi bordercollieta ja olen kyllä ihastunut rotuun kovasti, niille on mukava opettaa temppuja ja treenata tokoa ja agilityä.

    • Anonyymi

      Sopiiko kotiini bordercollie, jos sen vie lenkille 2-3 kertaa päivässä, on poissa kotoa enintään 7 tuntia, innostunut opettamaan temppuja ja viettämään paljon aikaa koiran kanssa esim. leikkien? Iso takapiha ja omakotitalo.

    • Anonyymi

      Itselläni on 2 bctä ja 2 aussieta kerrostalo kolmiossa :) Hyvin ollaan pärjätty. Erikoista että kasvattaja ei maininnut sulle siitä että bclle ei pelkät lenkit todellakaan riitä vaan se vaatii aivotyöskentelyä. Omien kanssa harrastan agia,tokoa ja paimennusta. Pienestä asti opettanut että sisällä rauhotutaan ja ulkona temutaan :) Liian moni ottaa bceen tajuamatta se on oikeasti työkoira joka vaatii paljon muutakin kuin lenkkeilyä ja vapaana juoksemista :)

    • Anonyymi

      Onpa harmi. Meillä on tällä hetkellä 8kk bortsunarttu Saga ja 3v tsekkoslovakiansusikoirauros Roi. En kestäis jos ne vietäis. Toipumisia ❤️

      • Anonyymi

        Mä olen samaa mieltä 🐕‍🦺


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe