miten ruokien valmistuksessa kuumennus vaikuttaa esim. rypsiöljyjen E-vitamiineihin ja elimistölle terveellisiin rasvahappoihin? Käytän kasviskeitoissa ym. rypsiöljyä.
Ruokaöljyjen terveellisyys
19
6008
Vastaukset
- öljytar
Jos käytät halvinta ruokakaupan öljyä. Siinä ei ole mitään mikä voisi kärsiä kuumennuksesta. Sillä edulliset öljyt on valmistettu kuumentaen niin että öljyssä ei ole jäljellä muuta kuin voiteluteho ja kalorit. Havitelessasi terveyttä valitse korkealaatuisia kylmäpuristettuja neitsyt öljyjä. Niissä on vitamiinit tallessa. Rypsi öljyn lämmön kesto on heikko mutta jos lisäät sen keittoon juuri valmistuksen loppuvaiheilla sen vitamiinit säilyvät kohtuullisesti. Olivi öljy soveltuu paistamiseen paremmin.
- Aleksi M
Yleensä en palstoille kirjoittele, mutta silmääni pistää inhottavasti väittämä, jonka mukaan oliiviöljy soveltuisi paistamiseen paremmin, kuin rypsiöljy. Ei sovellu. Tässä on linkki Kunto ja Terveys -lehden sivuille, jolla verrataan oliivi- ja rypsiöljyjä: http://www.kuntolehti.com/main.php?id=135
P.s. Vähän voisi yhdyssanoja harjoitella.
- voi on parasta paistamiseen
Kylmäpuristettu rypsiöljy on parhainta, mitä suomalainen tarvii ja sitä voi laittaa esim. kasvismuhennokseen (korvaa osan voista sillä) ja salaattiin. Eli sellaisenaan ruuan kanssa ilman kuumennosta. Oivariinissa on voita ja rypsiä sekä kaikkein vähiten lisäaineita eli se on hyvä valinta leivän päällä.
- ap. kysyjä
Tuo on hyvä ajatus, lisätä ruokaöljy vasta ihan valmistuksen lopussa. Rypsiöljyllä voi korvata monesti eläinperäiset rasvat miedon makunsa vuoksi, esin loraus perunamuusiin, tai rasvattomaan maitoon tehtyyn riisipuuroon, saa ruoan maistumaan suussa paremmalta, kuin ilman rasvaa. Kylmäpuristetut kotimaiset rypsiöljyt ovat varsin edullisia, joten siinä ei kannata säästellä ja aika kiistatonta niiden terveellisyys on.
- leo K.
Ei ole rypsiöljy terveellistä, sillä menkääpä vaikka lääkäri ANTTI Heikkilän sivuille, jossa hän kysyy suoraan Pekka Puskalta näin: "Voiko Pekka Puska sanoa yhdenkin tutkimuksen, jossa todistettaisiin, että rypsiöljy on terveellistä?"
Ei ole Puska vastannut, sillä sellaista ei ole olemassa.!!!
Heikkilä sanoo, että rypsiöljy soveltuu vain TRAKTORIN polttoaineeksi !!!!
Ainut hyvä ja terveellinen öljy on : OLIIVIÖLJY ja tietenkin kylmäpuristettu Kookosöljy !
Tietenkin vielä VOI !!!!!!!
Älkää uskoko tehtaiden esim. Raision ja Unileverin propagandaan.
Siis vielä menkää hyvät ihmiset ANTTI HEIKKILÄN sivuille ja lukekaa AJATUKSELLA !!! - Jartsuliini
leo K. kirjoitti:
Ei ole rypsiöljy terveellistä, sillä menkääpä vaikka lääkäri ANTTI Heikkilän sivuille, jossa hän kysyy suoraan Pekka Puskalta näin: "Voiko Pekka Puska sanoa yhdenkin tutkimuksen, jossa todistettaisiin, että rypsiöljy on terveellistä?"
Ei ole Puska vastannut, sillä sellaista ei ole olemassa.!!!
Heikkilä sanoo, että rypsiöljy soveltuu vain TRAKTORIN polttoaineeksi !!!!
Ainut hyvä ja terveellinen öljy on : OLIIVIÖLJY ja tietenkin kylmäpuristettu Kookosöljy !
Tietenkin vielä VOI !!!!!!!
Älkää uskoko tehtaiden esim. Raision ja Unileverin propagandaan.
Siis vielä menkää hyvät ihmiset ANTTI HEIKKILÄN sivuille ja lukekaa AJATUKSELLA !!!Puhdistetut öljyt ovat kaikkein epäterveellisimpiä koska ne ovat rankasti pro sessoituja sekä kemiallisesti että fysikaalisesti tyhjiötislattuja.Kun öljyjä prosessoidaan korkeissa lämpötiloissa syntyy niihin mm. transrasvahappoja.Parhaita öljyjä ovat kylmäpuristetut öljyt kuten oliiviöljy.Ne valmistetaan fysikaalisesti puristamalla ilman lämmitystä ja kemikaaleja.
Rypsiöljy ei ole suositeltava koska siinä on omega 3 ja 6 rasvahappojen suhde todella pahasti vääristynyt elikä saamme siitä jopa 20 kert. määrän omega 6.sta omega 3.een nähden joka on ihmiselle tärkeämpi rasvahappo.
Itse olen vaihtanut margariinit tähän luonnonrasvoista tehtyyn levitteeseen ,joka maistuu todella herkulliselta:
150g Voita
1 dl kylmäpuristettua öljyä
1 dl jääkylmää vettä
Sekoitetaan vatkaimella huomeenlämpöinen voi ja oliiviöljy tasaiseksi emulsioksi jonka sekaan vatkataan lopuksi jääkylmä vesi.Tällöin sinulla on valmiina parhaista rasvoista ilman lisäaineita tehty korkealaatuinen pöytälevite leivälle ja ruuanlaittoon.Voit toki maustaa levitteen vaikka yrteillä tai valkosipulilla jos haluat.
Itse säilytän levitettä normaalissa 400g margariinirasiassa ja tämä on hyvin levittyvää ja sulaa suussa. - ja huutomerkkejä
leo K. kirjoitti:
Ei ole rypsiöljy terveellistä, sillä menkääpä vaikka lääkäri ANTTI Heikkilän sivuille, jossa hän kysyy suoraan Pekka Puskalta näin: "Voiko Pekka Puska sanoa yhdenkin tutkimuksen, jossa todistettaisiin, että rypsiöljy on terveellistä?"
Ei ole Puska vastannut, sillä sellaista ei ole olemassa.!!!
Heikkilä sanoo, että rypsiöljy soveltuu vain TRAKTORIN polttoaineeksi !!!!
Ainut hyvä ja terveellinen öljy on : OLIIVIÖLJY ja tietenkin kylmäpuristettu Kookosöljy !
Tietenkin vielä VOI !!!!!!!
Älkää uskoko tehtaiden esim. Raision ja Unileverin propagandaan.
Siis vielä menkää hyvät ihmiset ANTTI HEIKKILÄN sivuille ja lukekaa AJATUKSELLA !!!Mistä systä oletat, että Pekka Puska tai kukaan muukaan kävisi lukemassa ja kommentoimassa ANTTI Heikkilän blogeja?
Itse en usko mitään kiihkoilua yhden enkä toisen asian puolesta, vaikka kuinka isoja kirjaimia ja lukuisia huutomerkkejä käytettäisiin tehokeinona... ;)
(Oletkos muuten varma, että anttiheikkilä tietää mitään traktorien ruoansulatuksesta?) - löytyykö.
leo K. kirjoitti:
Ei ole rypsiöljy terveellistä, sillä menkääpä vaikka lääkäri ANTTI Heikkilän sivuille, jossa hän kysyy suoraan Pekka Puskalta näin: "Voiko Pekka Puska sanoa yhdenkin tutkimuksen, jossa todistettaisiin, että rypsiöljy on terveellistä?"
Ei ole Puska vastannut, sillä sellaista ei ole olemassa.!!!
Heikkilä sanoo, että rypsiöljy soveltuu vain TRAKTORIN polttoaineeksi !!!!
Ainut hyvä ja terveellinen öljy on : OLIIVIÖLJY ja tietenkin kylmäpuristettu Kookosöljy !
Tietenkin vielä VOI !!!!!!!
Älkää uskoko tehtaiden esim. Raision ja Unileverin propagandaan.
Siis vielä menkää hyvät ihmiset ANTTI HEIKKILÄN sivuille ja lukekaa AJATUKSELLA !!!Ei ollu Antti Heikkilällä itselläänkään faktat ihan kunnossa
- ,,,,,,,,
Jartsuliini kirjoitti:
Puhdistetut öljyt ovat kaikkein epäterveellisimpiä koska ne ovat rankasti pro sessoituja sekä kemiallisesti että fysikaalisesti tyhjiötislattuja.Kun öljyjä prosessoidaan korkeissa lämpötiloissa syntyy niihin mm. transrasvahappoja.Parhaita öljyjä ovat kylmäpuristetut öljyt kuten oliiviöljy.Ne valmistetaan fysikaalisesti puristamalla ilman lämmitystä ja kemikaaleja.
Rypsiöljy ei ole suositeltava koska siinä on omega 3 ja 6 rasvahappojen suhde todella pahasti vääristynyt elikä saamme siitä jopa 20 kert. määrän omega 6.sta omega 3.een nähden joka on ihmiselle tärkeämpi rasvahappo.
Itse olen vaihtanut margariinit tähän luonnonrasvoista tehtyyn levitteeseen ,joka maistuu todella herkulliselta:
150g Voita
1 dl kylmäpuristettua öljyä
1 dl jääkylmää vettä
Sekoitetaan vatkaimella huomeenlämpöinen voi ja oliiviöljy tasaiseksi emulsioksi jonka sekaan vatkataan lopuksi jääkylmä vesi.Tällöin sinulla on valmiina parhaista rasvoista ilman lisäaineita tehty korkealaatuinen pöytälevite leivälle ja ruuanlaittoon.Voit toki maustaa levitteen vaikka yrteillä tai valkosipulilla jos haluat.
Itse säilytän levitettä normaalissa 400g margariinirasiassa ja tämä on hyvin levittyvää ja sulaa suussa.Misät tiedät ettei kaupan markariinejä tehdä juuri samalla tavalla sotkemalla voita, vettä ja öljyä?
- Jartsuliini
,,,,,,,, kirjoitti:
Misät tiedät ettei kaupan markariinejä tehdä juuri samalla tavalla sotkemalla voita, vettä ja öljyä?
1980- ja 90 -lukujen aikana tuli oltua töissä elintarviketuotantolaitoksessa joka valmisti kasvisöljyistä kasvisrasvaseoksia teollisuuden tarpeisiin ja meille kuluttajille markkinoiden myydyimpiä margariineja mm. Flora,Becel,kultarypsi ja leivontaan Milda.
Luehan ko. linkki kuinka margariini valmistetaan
http://fi.wikipedia.org/wiki/Margariini
ja täällä kerrotaan kuinka transrasvat syntyvät vaihtoesteröinti prosesseissa kun kasviöljyjä kovetaan erilaisten margariinien valmistukseen:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Transrasvat
antoisia lukuhetkiä. - kopsattu
Jartsuliini kirjoitti:
1980- ja 90 -lukujen aikana tuli oltua töissä elintarviketuotantolaitoksessa joka valmisti kasvisöljyistä kasvisrasvaseoksia teollisuuden tarpeisiin ja meille kuluttajille markkinoiden myydyimpiä margariineja mm. Flora,Becel,kultarypsi ja leivontaan Milda.
Luehan ko. linkki kuinka margariini valmistetaan
http://fi.wikipedia.org/wiki/Margariini
ja täällä kerrotaan kuinka transrasvat syntyvät vaihtoesteröinti prosesseissa kun kasviöljyjä kovetaan erilaisten margariinien valmistukseen:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Transrasvat
antoisia lukuhetkiä."Finelin mukaan suomalainen margariini sisältää transrasvaa 0,3-0,5 %, voi 2 % ja kasviöljy 0 % painosta"
- eli sinun voi-vesi-ökyseos sisältää myös transrasvaa, jopa eneemmän kuin kaupan margariini - leo anttila
leo K. kirjoitti:
Ei ole rypsiöljy terveellistä, sillä menkääpä vaikka lääkäri ANTTI Heikkilän sivuille, jossa hän kysyy suoraan Pekka Puskalta näin: "Voiko Pekka Puska sanoa yhdenkin tutkimuksen, jossa todistettaisiin, että rypsiöljy on terveellistä?"
Ei ole Puska vastannut, sillä sellaista ei ole olemassa.!!!
Heikkilä sanoo, että rypsiöljy soveltuu vain TRAKTORIN polttoaineeksi !!!!
Ainut hyvä ja terveellinen öljy on : OLIIVIÖLJY ja tietenkin kylmäpuristettu Kookosöljy !
Tietenkin vielä VOI !!!!!!!
Älkää uskoko tehtaiden esim. Raision ja Unileverin propagandaan.
Siis vielä menkää hyvät ihmiset ANTTI HEIKKILÄN sivuille ja lukekaa AJATUKSELLA !!!Kyllä kylmäpuristettu Rypsiöljy on PARAS !!! Pahoittelen edellä olevaa virheellistä kirjoitustani . Lisänä sitten suuhun E-epaa eli kalaöljyä !!!!
- voin käyttäjä
Öljy pilaantuu kuumentaessa.
Käytä voita.
Älä käytä rasvattomia maitotuotteita.
Vähennä hiilareita, niin paino putoaa ja pysyt terveenä.
Ihminen tarvitsee rasvaa.
Ihminen ei laihdu yhtään, vaikka jättäisi kaiken rasvan pois. Vaan lopputulos on terveyden menetys.
Rypsillä tätä ei voi korvata. - Kenoviiva
Tuolta tietoa öljyistä ja erityisesti margariinista. Ei tule meidän perheeseen yhtäkään margariinipakettia, se on varma:
http://medianvahtikoira.blogspot.com/2012/01/totuus-kevytlevitteista-margariinista.html - Omega 3
Jo vuosikymmenien ajan ihmisiä on kehotettu vähentämään ruokavaliostaan tyydyttyneitä eläinrasvoja ja syömään sen sijaan monityydyttymättömiä kasvirasvoja, joita löytyy muun muassa margariinista. Nyt amerikkalaistutkijat kuitenkin ovat löytäneet todisteita voin terveellisyyden puolesta. Tutkijat saivat käsiinsä pitkään kateissa ollutta tutkimusmateriaalia vuosien 1966-1973 väliltä. Tutkimusmateriaali käsitti australialaisen seurantatutkimuksen, jonka amerikkalaistutkijat ottivat nyt uuteen analyysiin.
Tutkimukseen osallistui lähes 500 sydänkohtauksen tai angiinan kärsinyttä miestä, joista puolelle määrättiin ruokavalioon margariinin kaltaista safloriöljyä. Tutkijat havaitsivat, että tällaistä öljyä syöneillä miehillä oli kaksinkertainen riski kuolla mihin tahansa sairauteen verrattuna tavallisen voin syöjiin.
http://www.makuja.fi/artikkelit/ajankohtaista/tutkijoiden-hurja-vaite-voi-on-margariinia-terveellisempaa/
Alkuperäinen tutkimus:
http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8707
Lisää, jos kiinnostaa:
http://personal.inet.fi/koti/remeli/Suomalainen_ravitsemuspolitiikka.htm - kummia tapoja !
Miksi pitää laittaa kasviskeittoon öljyä ? Ei tulisi mieleen.
Laita se salaatinlehdille tai tomaatille ja syö kylmänä.
Siitä saat suurimman hyödyn.- iuyghkjh
Maun takia ruokaan lisätään rasvaa, kuten myös suolaa, jos jätät ne pois, ei keittokaan maistu miltään. Sinulle ei tietysti ruuan maku merkitse mitään, kun kyselet tyhmiä.
- m48
Jos öljyistä puhutaan niin paistamiseen ehdottomasti kookos öljyä ei hirveän kallista ja kulutus murto osa rypsi yöljyyn nähden itse tilaan sitä lpinen pullollisen kerrallaan kun kestää sekin aikas kauan www.helfe.fi Suomalainen maahantuoja jonka tuotteet on luomua mutta edullsia silti.
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 941739
Kolme miestä joukkoraiskasi nuoren naisen metsässä Helsingissä.
https://www.hs.fi/helsinki/art-2000011193871.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=pr2401533- 891346
Sunnuntai terveiset kaivatulle
Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!651015Aika usein mietin sitä
Että miksi juuri minä olen se jonka kanssa haluaisit vakavampaa? Mikä minusta voi tehdä sellaisen että koet niin syviä t46921- 47908
Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?
Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman38898Eräästä kalastuksenvalvojasta leviää video !
Ennemmin tai myöhemmin tänne palstalle tulee videonpätkä, jossa kerrotaan paikallisesta "kalastuksen valvojasta". Ei si9884- 46852
IS Viikonloppu 26.-27.4.2025
Koviksen ovat laatineet Eki Vuokila ja piirrospuolista vastaa Lavonius, jolloin 2,5 vaikeusasteen ristikko on saatu aika35829