Mikä tuo paljon puhuttu Euribor on ja hyötyykö oikeasti koron vaihtelusta?
Euribor?
1
259
Vastaukset
Wikipedian sivuilta:
"Euribor (Euro Interbank Offered Rate) on päivittäin julkaistava viitekorko, jolla pankit tarjoutuvat lainaamaan vakuudettomasti varoja toisille pankeille euromääräisillä rahamarkkinoilla. Käytännössä Euribor on se korko, jolla pankki saa lainattua rahaa muilta pankeilta, ja pankki lainaa näitä varoja sitten Euriboria korkeammalla korolla eteenpäin (Euribor marginaali).
Reuters laskee euriborin viidelletoista eri lainasopimuksen kestoajalle (1–3 viikkoa ja 1–12 kuukautta) jokaisena TARGET-järjestelmän aukiolopäivänä ja julkaisee korot aamupäivällä kello 11.00 Keski-Euroopan aikaa.
European Banking Federation on valinnut joukon pankkeja paneeliksi näiden markkinavolyymin sekä luottokelpoisuuden perusteella. Euribor- ja Eonia-koron paneelit koostuvat samoista pankeista. Useimmilla näistä pankeista on pääkonttori jossain rahaliittomaassa. Eniten pankkeja on Saksasta, Ranskasta ja Italiasta. Suomesta on mukana vain Nordea. Jokainen paneelin jäsenpankki toimittaa aamupäivällä Reutersille kahden desimaalin tarkkuudella käsityksensä korosta, jolla prime-pankit tarjoutuvat lainaamaan toisilleen varoja kullakin Euriborin kestoajalla. Kyseessä ovat vakuudettomat lainat, joten niiden korko on yleensä jonkin verran korkeampi kuin vakuudellisten pankkien välisten luottojen, esimerkiksi niin sanottujen repo-kauppojen. Näin saamistaan korkonoteerauksista Reuters jättää 15 prosenttia alimmista ja ylimmistä tarjouksista huomioimatta. Lopuista tarjouksista lasketaan painottamaton keskiarvo.
Euribor ilmoitetaan kolmen desimaalin tarkkuudella ja todelliset päivät/360 -perustaisena.
Käyttötarkoitukset
Euribor-korkoja käytetään viitekorkona erilaisten rahamarkkinasopimusten hinnoittelussa ja esimerkiksi Suomessa yleisesti myös asuntolainojen viitekorkona. Euriboria käytetään myös korkojohdannaisten kohde-etuutena.
"
Toinen kysymyksesi: Hyötyykö koron vaihtelusta...
Yleensä lainoissa viitekorko on 12 kuukauden Euribor, jolloin lainan korko tarkistetaan kerran vuodessa sinä päivänä, kun se on alunperin nostettu.
Eli jos laina on otettu 3.4.2008, tarkistetaan 12kk Euribor koron arvo seuraavaksi 3.4.2009 jne.
Korko ei siis vaihdu joka pivä, vaan kerran vuodessa.
Hyötyä tulee vuodeksi, jos korko on laskenut edellisestä tarkistus kerrasta ja ei-hyötyä tulee kun korko nousee.
Viitekoron, eli esim. 12kk Euriborin päälle tulee vielä pankin ilmoittama ns. marginaalikrko, esim. 0,5-1%.
Selvensikö asiaa yhtään?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista897627- 1055522
- 2664738
- 484662
- 653382
- 502768
- 582447
Olet oikeasti ollut
Niin tärkeä mulle ja kaikki meidän väliltä on pilattu ei yksistään sinun toiminnalla vaan minun myös.222408Kuuluu raksutus tänne asti kun mietit
Pelkäätkö että särjen sydämesi vai mikä on? En mä niin tekisi mies koskaan 😘292372- 412244