CEA / CRD

ja pentuvalinnat

Ensimmäistä collieta (lk) hankkimassa. Kolmesta muusta rodusta runsaasti kokemusta noin 20 vuoden ajalta, joten perusasiat ja vähän enemmänkin tiedossa.
.
Siispä vain täsmäkysymys CEA/CRD -tilanteesta.
.
Varsinkaan CEA ei ole erityisen harvinainen nykyisessä kannassa ja myös CRD:tä on ilmeisesti kaikissa linjoissa.
.
Te, collie-asiantuntijat. Kuinka vakavasti pennunhankkijan tulisi kiinnittää huomiota mahdollisimman CEA/CRD -vapaiden linjojen löytämiseen?
.
Onko se käytännössä edes mahdollista ja/tai vaivan arvoista?
.
Mikä on käytäntö tapauksessa, jossa luovutusikäisellä pennulla on todettu esimerkiksi CEA?
.
Tullaanko lähitulevaisuudessa tiukentamaan rekisteröintivaatimuksia PEVISAn kautta? (Arvauksenne)
.
(En tietenkään ota silmätarkastamatonta pentua, mutta pennun oman CEA/CRD -diagnoosin lisäksi kiinnostaa myös perimä)

9

2338

  Vastaukset

  • Tähän samaiseen aiheeseen nyt tunkean itsekin kyselemään..

   Nahkacollienpentu harkinnassa. Tulevia yhdistelmiä olen jo tutkinut ja löytänytkin erään oiken varteenotettavan yhtälön.. MUTTA emällä on CRD, kannattaako kyseistä yhdistelmää välttää ja ottaa pentu täysin cea-vapaista vanhemmista? Pennut silmätarkastetaan, mutta ymmärtääkseni CEA/CRD voi tulla myöhemmälläkin iällä.. Eli siis onko riski ottaa pentu crd-äipästä vai onko sillä "mitään väliä"?

   • elikkäs en ole koskaan omistanut yhtään koiraa, mutta jos osaat lukea nii tietoa noista löydät vaikka millä mitalla, vaikka googlettamalla... Oletko edes katsonut kenneleitä ? et tule luultavammin löytämään edes pentuja joiden vanhemmat olisivat molemmat CEA-vapaita... :D CRD ja CH on CEA:N lievin muoto, se ei vaikuta koiran elämään mitenkää. ELI TOISIN SANOEN SILLÄ EI OLE MITÄÄN VÄLIÄ !!! vaikka collien molemmat silmät olisivat CH tai CRD, se luultavammin tulee pennulla. joka aika varmasti elää sitten loppuikänsä terveenä ja näkökyvyn omaavana

    www.google.fi !


   • en omista koiraa kirjoitti:

    elikkäs en ole koskaan omistanut yhtään koiraa, mutta jos osaat lukea nii tietoa noista löydät vaikka millä mitalla, vaikka googlettamalla... Oletko edes katsonut kenneleitä ? et tule luultavammin löytämään edes pentuja joiden vanhemmat olisivat molemmat CEA-vapaita... :D CRD ja CH on CEA:N lievin muoto, se ei vaikuta koiran elämään mitenkää. ELI TOISIN SANOEN SILLÄ EI OLE MITÄÄN VÄLIÄ !!! vaikka collien molemmat silmät olisivat CH tai CRD, se luultavammin tulee pennulla. joka aika varmasti elää sitten loppuikänsä terveenä ja näkökyvyn omaavana

    www.google.fi !

    Ch = choroidal hydoplasia eli suonikalvon vajaakehitys, crd = chorioretinal hypoplasia eli suoni- ja verkkokalvon vajaakehitys. Sama sairausmuoto tunnetaan siis kahdella eri nimellä ch ja crd, joka EI vaikuta koiran näkökykyyn.

    JOS TEITÄ ASIA KIINNOSTAA NIIN LUKEKAA ENEMMÄNKIN COLLIEN PERINNÖLLISISTÄ SAIRAUKSISTA MIELUMMIN KIRJOISTA (varmempi tieto) TAI NETISTÄ
    http://www.collieyhdistys.fi/tietoaviat.htm


  • Sheltti meillä kyllä on mutta niillähän on samat silmä sairaudet, joten mitä vähemmän CEA:ta tai sen muita asteita on suvussa, mitä luultavammin koiralla ei ole periytynyt sitä. Mutta kuitenkin kannaattaa mennä tutkituttamaan koiran silmät. Jos vanhemmilla on CEA, niin se voi/luultavasti periytyä, joten tutkim inen kannaattaa.

   Collieilla on noin 40 prosentilla CEA:ta, joten se on kyllä yleinen sauraus.

   Jos koiralla on pentuna jo CEA, sillä ei voi tulla luultavimmin teettämään pentuja, mahdollisimman terveen pennun hankkiminen on tärkeää.

  • CRD ei vaikuta koiran näkökykyyn tai elämään millään tavalla. Coloboman ja ablaatio ovat sitten eri asioita, enkä itse ainakaan ottaisi pentua, jonka lähisuvussa esiintyy jompaa kumpaa. Coloboma ja ablaatio koiria on kuitenkin suhteellisen vähän, eikä niiden koirien jättäminen jalostuksesta juuri vaikuta jalostukseen käytettävien koirien määrään. CRD:tä sen sijaan on moninverroin hankalampi saada jalostamalla pois collieista juuri sen yleisyyden takia; ei riitä että koira on pentuna silmäpeilattu crd-terveeksi, vaan se pitää myös dna-testata terveeksi. Esim. oman koirani vanhemmat on kummatkin pentutestattu crd-vapaiksi, mutta silti pentueessa on muutama crd-pentu. Jos siis jalostuksesta jätetään pois kaikki cdr:n omaavat koirat ja crd-vapaat mutta geeniä kantavat koirat, jalostukseen käytettävä, jäljelle jäänyt kanta on niin pieni että sisäsiittoisuudesta aiheutuvat riskit ovat moninverroin suuremmat kuin mitä crd koirille aiheuttaa (=ei mitään). Sen sijaan että collieista yritettäisiin jalostaa crd:tä pois, oleellisempaa on vakavampien coloboman, ablaation ja autoimmuunisairauksien vähentäminen ja erityisesti luonteen kehittäminen.

   • Eli jos siis olet pentua hankkimassa, kiinnitä huomiota ensimmäisenä vanhempien käyttötuloksiin ja luonteeseen kuin crd:hen. Crd-vapaalla koiralla ei tee yhtään mitään jos se on heikkohermoinen, toimintakyvyton, taisteluhaluton ja hyvin pidättyväinen/arka ihmisiä kohtaan.


   • Norppa- kirjoitti:

    Eli jos siis olet pentua hankkimassa, kiinnitä huomiota ensimmäisenä vanhempien käyttötuloksiin ja luonteeseen kuin crd:hen. Crd-vapaalla koiralla ei tee yhtään mitään jos se on heikkohermoinen, toimintakyvyton, taisteluhaluton ja hyvin pidättyväinen/arka ihmisiä kohtaan.

    ch/crd ei vaikuta koiran elämään millään tavalla eikävoi myöskään koskaan johtaa koiran näkökyvyn heikkenemiseen. Joten älä stressaa siitä. On tosiaan tärkeämpää kiinnittää huomiota luonteeseen.


  • CEA/CRD on melko yleinen tosiaan rodulla jos molemmat vanhemmat ovat geneettisesti CEA-vapaita, tulee pennut olemaan geneettisesti CEA-vapaita.

   Jos toinen vanhemmista, esim. isä on geneettisesti CEA-vapaa, ovat pennut silmiltään CEA-vapaita, geneettisesti kantajia.

   Oman koirani pentueesta kaikilla oli crd, molemmat vanhemmat oli CEA-vapaita, isällä oli crd pentuna, mutta aikuisena oli siis CEA-vapaa.

   Pennut silmätestataan yleensä ennen luovutusta ja suositus on, että silmät testataan aikuisena uudelleen, crd eli ch voi peittyä silmän kehittyessä.

   Meidän pentu siis crd pentuna, koska se on tiedossa yleisesti, että colliet sitä kantavat, ei se aiheuta mitään erityisiä toimenpiteitä. Koiran kauppakirjassa on liitteenä todistus/ tulokset silmätutkimuksista ja ostaja on näin ollen tietoinen, että koira kantaa tai ei kanna jonkinasteen silmäsairautta.

   Oman koirani kasvattajalla on myös geneettisesti terveitä koiria, koska geneettisestikin terveet koirat on harvassa, vaatii paljon työtä saada tälläinen yhdistelmä jalostukseen joka täyttää myös kaikki muutkin jalostusvaatimukset. Itse uskon, että pitkäjänteisellä työllä alkaa pikkuhiljaa olemaan enemmän näitä geneettisesti terveitä collieita.

  • Voiko tuota esiintyä muillakin roduilla esim kultaisillanoutajilla ??

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vainaja löytyi Räskin hiekkakuopalta

   Poliisi epäilee murhaa. Saapa nähdä poistetaanko tämäkin keskustelunavaus.. täytyy sanoa että palstalla on varmasti Suomen typerin moderointi.
   Kotka
   41
   1911
  2. Stefu haki eilen Isabellan Hankoon

   Ovat nytkin siellä. Martina ei sitten sinne päässyt.. Martinahan Menaisissa sanoi, hän aikoo yhä siellä käydä... ilmeisesti Hangossa myös Sofia.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   66
   1610
  3. Sofia juhlimassa kavereiden kanssa

   Sofia nähty juhlimassa tämän illan aikana eri puolella Helsinkiä ilman Stefua. Onkohan tullut jo ryppyjä rakkauteen?
   67
   1323