Näätäperhe välikatossa

Miten eroon?

Vierasmökkimme välikattoon on muuttanut näätäemo muutaman pentunsa kanssa. Muutenhan noista turreista ei olisi haittaa, mutta pentele kun tuppaa vähän haisemaan ne näädän eritteet. Sen verran tiedämme, että näätäperhe ei ole asunut kuin pienessä osassa välikattoa, eli onneksi ei liene ihan täysi kattoremontti edessä, varmuuden tästä tietty saa vasta kun perheestä on päästy eroon.

Kysymys nyt kuitenkin kuuluu, että millä "hellällä" keinolla saisimme perheen muuttomatkalle? Emme halua pitää vierasmökkimme välikattoa vessana koko kesää, varsinkin kun vieraita on mökille varmasti tulossa. Olemme metelöineet terassilla ja katolla, ja hajustaneet terassia mm. hyttyskierukoilla ja tuoksukynttilöillä. Näätä on kyllä ärsyyntynyt häiriöstä, muttei muuttanut. Tappohommiin emme aio ryhtyä, joten lähdin kyselemään olisiko jotain luomukeinoa karkottaa perhe metsään? Kissat esim. eivät pidä sitruksesta, pitäisikö välikatto tunkea täyteen sitruunankuoria? Vai onko ihan pakko heti ryhtyä purkutoimiin ja fyysisesti viskata näätä pöpelikköön lapsineen? Kaikenlaiset vinkit ja kokemukset otetaan mieluusti vastaan.

23

11874

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • lähtöä

   Näätä muuttaa pois pentuineen vasta kun pennut ovat riittävän suuria. Ehkä juhannukseen mennessä. Sitä ennen pennut eivät selviä hengissä metsässä.

   Jos yrität häätää väkisin niin saat emon niskaasi eikä se ole vähäinen vaara. Jos yrität estää emon menon pentujen luokse rakenteilla niin varaudu siihen että se tekee aukon vaikka vesikattoon tai puuseinään.

   Kun ovat muuttaneet, varmista että kaikki aukot on suljettu huolellisesti teräsverkolla niin ettei mikään näätä tule toista kertaa tekemään pentuja. Haju houkuttelee muita näätiä seuraavina vuosina kun tietävät että paikka on kertaalleen toiminut.

   Jos vierasmökkisi on lämpöeristetty niin eristeet voivat olla hujan hajan.

   Me emme lähteneet tekemään remonttia vaikka eristeet ovat aika paksut. Olisi pitänyt uusia aika iso katto. Ruuanjätteiden ja eritteiden haju kestää vuosia. Oma on valintasi.

   • Ap.

    Ymmärtääkseni näädällä pitäisi olla muutamakin varapesä aina katsottuna? Olisi mukava saada se muuttamaan sinne varapesään, mutta tietty jos sellaista ei ole niin sitten pitää antaa perheen haista ja kasvaa rauhassa siihen saakka kunnes aika on kypsä.


  • asdf

   Koeta sellaisia aineita, joissa on voimakas haju. Kaupoista voi löytyä yleisen vessan pissakouruun tarkoitettu hajupala. Sitä hajua ne näädätkään ei varmaan kestä. Se on hyvin voimakas ja pistävä.

   • kyytiä

    Puhaltelette lehtipuhaltimella välipohjaan aika-ajoin, niin eiköhön emo kanna pentunsa muualle, kyllä sillä varapesä yms. ratkaisu asiaan on.


   • saattoi erään mökin
    kyytiä kirjoitti:

    Puhaltelette lehtipuhaltimella välipohjaan aika-ajoin, niin eiköhön emo kanna pentunsa muualle, kyllä sillä varapesä yms. ratkaisu asiaan on.

    purkuun, kun minkki oli tehnyt pesän rossilattiaan eristeiden väliin. no, vanhan mökin kohdalla minkinpesä todennäköisesti ehkä vain nopeutti uuden mökin tuloa, mutta asiaan.

    En tiedä henkilökohtaisesti keinoa, millä näätäpesueen karkoittaa, mutta varautuneena uudismökkikohteellamme (600 m.ä minkkimökistä) laitoin rossipohjan alle sementtisen, käytössä kulahtaneet vanerin (niin , että ilmankierto pelittää) ennen kuitulevyä,
    alapohjan eristeeseen, selluvillaan kalkkia,
    räystäät tilkkisin metalliverkolla
    ja myös yläphjan villoihin laitoin kalkkia. t ms


   • aikailla
    kyytiä kirjoitti:

    Puhaltelette lehtipuhaltimella välipohjaan aika-ajoin, niin eiköhön emo kanna pentunsa muualle, kyllä sillä varapesä yms. ratkaisu asiaan on.

    Joo, saattavat ehdä suurtakin tuhoa sotkemisellaan, joten itse en aikaikisi käyttää järeitäkään keinoja. Lehtipuhallin tai muu pärisijä, joka tekee pesueelle selväksi, että se on lähtö nyt.


  • pahenee

   kun pennut kasvaa. Kohta alkaa kuset ja raatokärpästen toukat tulla laipiosta läpi. Ja jos pennut pääsee jotain reittiä mökkiin sisälle, niin sisustus menee uusiksi, on ne sellaisia täystuhoja.

   Itse ottaisin järeät keinot käyttröön. Mikäli et saa näätiä häädetttä metelöimällä (lehtipuhaltimella, jne) tai kemikaalien hajuilla niin avaa välipohja ja tapa pennut. Samalla voit vaihtaa eristeet puhtaisiin.

   • Ap.

    Tappamaan ei ryhdytä vaikka menis mökki vaihtoon, eli sellaista optiota ei ole. Kokeillaan vkl noita äänekkäitä ja entistä haisevampia karkoituskeinoja, toivotaan että tepsii. Onneksi ne ilmeisesti juhannuksena alkaa jo liikkua pesän ulkopuolella, eli ei ole kuin pari viikkoa enää jäljellä tuota pesässämakaamista.


   • perhe jakselee?
    Ap. kirjoitti:

    Tappamaan ei ryhdytä vaikka menis mökki vaihtoon, eli sellaista optiota ei ole. Kokeillaan vkl noita äänekkäitä ja entistä haisevampia karkoituskeinoja, toivotaan että tepsii. Onneksi ne ilmeisesti juhannuksena alkaa jo liikkua pesän ulkopuolella, eli ei ole kuin pari viikkoa enää jäljellä tuota pesässämakaamista.

    Miten näädätr ja perhe jakselee, olisi kiva kuulla?


  • sanon mä

   Ne ensiksi mylläävät eristeen mujuksi, kuseskelevat ja paskantelevat ja raahaavat sinne raatoja mätänemään. Kyllä häätäisin ne hätäseen ja yrittäisin sen jälkeen tukkia pääsyreitit. Edellisellä mökillä mylläsi katossa ja seinien eristeissä hiiret. Tuhoa syntyi omiksi tarpeiksi, alussa levymuotoiset eristeet oli laajalti aivan mujua, ja penteleet tulivat jopa järsimällä panelien nurkista sisään.

   • meilläkin

    näädät välikatolla. hanhenpaskan kokoisia harmaita paskan pökäleitä on kasassa terassilla.


  • Kyllästynyt m35

   Meidän kesämökillä oli ..näätä.Vahdin ilta myöhään millon emo tuli paikalle
   vartiossa Ajoin sen harjan kanssa mettään..haki seuraavana yönä poikueensa
   pois...ja ei ole sen jälkeen näkyny!!!Tämä tapahtui viime keväänä.

  • jopajoo2

   omasta mökistä poistin villat katosta ja uusin eristeet. aika sotkua oli tehnyt. radio vaan soimaan yötäpäivää kun ollaan poissa. kaksi kesää meni pilalle näädän takia, kun oli pentuja, murisi vaan eikä lähtenyt. tänä keväänä oli taas päässyt jostain sisään mutta ei pentuja. nyt on remontit kesken ja odottelen et ehtis tehdä jotain...

  • ricce

   mulla on kokemuksia minkistä, välilattian alla..

   Aloittakaa vain remontti, kyllä ne lähtee sieltä pois, niin ette edes huomaa..
   Paukutelkaa vain joka päivä enemmän ja irrotelkaa lautoja, kyllä ne ymmärtää että kotirauha on mennyt.

   Meillä alkoi saunarakennuksessa haista hirveeltä ja kun aukaistiin lattiaa, niin siellä oli puoliksi syöty made..

   joten siivoomaan siellä löytyy, mutta tärkeintä mitä pitää tehdä, on se että tukitte kaikki mahdolliset paikat jotta ne pääsee sinne uudestaan. jos siellä on edes hyvä alku raolle niin ne sen kulkureitin jyrsii.

   Jos ne kuitenkin on minkkejä, niin silloin liika tunteilu pitäisi karistaa, koska minkit ei itse tunteile, eikä niillä ole juurikaan luontaisia vihollisia. ne tuhoaa olemassa olevaa eläinkantaa.

   samoinhan tekee supikoira.

   Itse kannatan saukkoja, kärppiä, lumikkoja ja näätiä, mutta minkit .. -aaaaargh..

   :)

   peace..

  • karkotin

   toimii ainakin orava merkkisiin jyrsijöihin, jotenka luulisin sen toimivan myös teilä.

  • _____-

   Provohan tämä oli. Mutta kenkälankki kuulemma auttaa...

  • Ripi

   Meillä oli pari vuotta sitten näätäperhe välikatossa, eikä lähtenyt millään pois. Lopulta kävimme riistapiiristä hakemassa loukon ja teimme reiän seinään mihin sen laitoimme. Ei mennyt kauaa kun pentu tuli sinne ja paikallinen metsästäjä tuli ottamaan sen pois kangassäkkiin. Asensimme loukon takaisin ja pian tuli toinen pentu. Pentuja oli vain kaksi vaikka kuulosti siltä kuin niitä olisi ollut paljon enemmän. Pennut vietiin metsään ja toivottiin, että emo löytää ne. Asensimme vielä loukon paikoilleen ja laudan talon ulkopuolelle kulkureitin päälle. Kotiin tullessamme oli lautaan syöty reikä ja loukko hajoitettu kun näätäemo etsi poikasiaan eli hurja peto. Sen jälkeen sitä ei ole näkynyt, emmekä löytäneet pentujakaan metsästä, toivotaan että emo löysi ne.
   Vakuutus korvasi uuden kattoremontin, ensin katsottiin lämpökameralla onko paljon vahinkoa tapahtunut ja sen jälkeen purettiin katto pois ja laitettiin uudet villat. Kannattaa kysyä, onnistuuko näin...

   • aina korvaa!

    Esimerkiksi Pohjolan uusissa mittaturvaehdoissa kohdassa 11 Villieläimen aiheuttama vahinko on seu-raava rajoitus: "Vakuutus ei korvaa hyönteisten, rottien, hiirien, näätien, oravien, jänisten eikä kanien aiheuttamaa vahinkoa.” Muutos on tietääkseni tullut voimaan tänä tai viime vuonna. Joten tarkistakaapa vakuutuksenne.


   • Ap.
    aina korvaa! kirjoitti:

    Esimerkiksi Pohjolan uusissa mittaturvaehdoissa kohdassa 11 Villieläimen aiheuttama vahinko on seu-raava rajoitus: "Vakuutus ei korvaa hyönteisten, rottien, hiirien, näätien, oravien, jänisten eikä kanien aiheuttamaa vahinkoa.” Muutos on tietääkseni tullut voimaan tänä tai viime vuonna. Joten tarkistakaapa vakuutuksenne.

    Meillä ei vakuutus ilmeisesti korvaa mahdollisia tuhoja, kysyttiin asiaa. Vakuutus ei korvaa villieläimen "luontaisesta käytöksestä" johtuvia tuhoja. Ja pesiminenhän on luontaista, tosin vakuutusneuvoja sanoi että tietenkin voi laittaa vakuutushakemuksen, koska välttämättä ei ole luontaista että villieläin pesiintyy ihmisasumukseen. No, mene ja tiedä.

    No mutta juu, yritimme tuossa kesän alussa kaikenlaisia karkotteita, sitruunaa ja sitruunanhajuisia vessanraikastimia pesään, radio pauhasi yötä päivää, kokeilimme sitä hiirenkarkotinta joka päästää jotain korkeaa ääntä. Mistään näistä näädät eivät olleet moksiskaan.

    No, juhannuksena sitten valmistimme itseämme taas taistoon, mutta kuinka ollakaan 3 päivään ei katon alla näkynyt liikahdustakaan eikä kuulunut piipahdustakaan. Eli ilmeisesti näätäperhe oli siirtynyt luontaisessa aikataulussaan metsään, tahi sitten meidän jatkuva häirintä oli vaan loppujen lopuksi liikaa. Nyt siis ei ole näätiä näkynyt, ja lopunkaiken voin sanoa että aika vähäistä harmia niistä oli. Siis kun täällä on maalailtu mielikuvia että raatoja ja raatokärpäsiä ja kusta ja paskaa joka paikassa ym., niin lukuunottamatta yhtä oravan jalkaa ei ole mitään inhoittavaa näkynyt, ja se kauhea hajukin mikä yhtenä viikonloppuna nenässä tuntui hävisi kuin tuhka tuuleen. Haju ei ole tullut mökkiin sisään, eikä se tunnu terassillakaan.

    Voinee siis sanoa että loppu hyvin kaikki hyvin, tosin syksyllä sen sitten näkee kun asiaa pääsee paremmin tutkimaan, että miltä se välikatto näyttää.


  • Haavma

   Minulla oli kymmenen vuotta sitten näätäperhe mökin välikatossa. Haju kaamea ym. Talon välikatto purettiin ja villat ym uusittiin . Tosi kallis remontti, koska mökki saaressa. Asennettiin kananverkot seinän ja katon väliin.
   Kolme vuotta sitten jälleen näätäperhe. Verkko oli revitty auki. Jälleen purettiin välikattoa, mutta nyt selvittiin paljon pienemmillä vahingoilla, mutta kallista oli. Asennettiin vahvemmat teräsverkot.
   Pohjola/OP on hoitanut korjaukset hyvin..
   Tänään huomasin että verkko on revitty auki talon harjasta!, noin neljän metrin korkeudelta. Seinässä taas näädän jälkiä.
   Pidin varmuuden vuoksi syksyllä viikkoisin karmeaa ääntä pitävää vehjettä päällä.
   Talvella täällä ei käydä eikä nyt kylmän kevään ja alkukesän takia käyty montakaan kertaa. Mutta heti ensi käynnin yhteydessä tarkistin, että verkot olivat ehjät.
   En uskalla tukkia aukkoa vielä pellillä sillä pelkään pentuja olevan sisällä.
   Kauanko täytyy odotella?
   Ei vielä haju ym haittoja.
   Pitääkö näätä pesää vaikka ei olisi pentuja.
   Koska pesä tyhjenee?

  • puntti

   Näätä ei lähde mökistä niin kauan kun sillä on siellä pennut. Käy saalistusmatkoillaan ja palatessaan menee vaikka lautaseinästä läpi pentujensa luokse. On kahtena kesänä kokeiltu kaikkia mahdollisia ja mahdottomia konsteja mutta sitä ei elävänä häädä mikään.
   Kahtena kesänä Vakuutusyhtiö korvasi remontin. Välillä oli seitsemän rauhallista vuotta mutta nyt taas on kutsumaton vuokralaisperhe taas kattovilloissa. Vakuutusyhtiöt (ainakin Turva) tosiaan "kehittävät" tuotteitaan eivätkä enää korvaa vahinkoja paitsi ehkä asuintiloihin tunkeutumisen aiheuttamat sotkut. Vakuutusmaksut kuitenkin nousevat.
   Siinä vaiheessa kun emo ei pysty enää maidollaan tyydyttämään pentujen nestetarvetta, ne lähtevät pesästä etsimään juotavaa mutta vielä pitävät jonkin aikaa mökkiä tukikohtanaan.
   Näätä on kuin parantumaton tauti. Siihen ei tepsi mikään muu kuin ennaltaehkäisy. Hajujälkien vuoksi uusi näätäemo löytää saman mökin pesäpaikakseen vuosienkin jälkeen, jolloin tauti uusii. Mitkään ohutlankaiset katiska- yms. verkot ei sitä pitele jos se päättää tulla kylään ja kun sillä on pesä, elävänä se ei siitä luovu.

  • henki_pois_vaan

   Pistooli tai pienoiskivääri varmaan sopivin, haulikko on vähän semmonen että tulee sitten hauleja mihin sattuu.

   • Kivinäätä

    Heinäkuun helteillä alkoi mökkiin (n.30 m2)sisään tullessa tuntua outo, tunkkainen haju jonka alkuperä ei tuntunut selviävän. Sitten huomasimme seinässä kolmessa kohtaa katonrajassa keltaisia valumajäkiä ja niiden perusteella päätimme elokuussa tehdä tutkimusmatkan vintille. Siellä olikin sitten kasattu villat uuteen kuosiin ja piipun vierestä löytyi iso kasa mustia ulostepötkylöitä ja keltaista eritettä. Ei ollut mahdollista silloin tutkia tarkemmin, haju ja kuumuus tekivät tenän ahtaassa tilassa. Ilmeisesti on kysymys näädästä joka on tehnyt pesän ja ehkä useampiakin. Vakuutus on OP-Pohjolasssa ja lupasivat tulla tarkistamaan tilanteen. Tietääkö joku korvaako vakuutus kaikkien villojen vaihdon ja puhdistuksen sekä mahdollisen otsonoinnin ja pitääkö se tehdä itse vai hommaavatko he korjaajat?


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Rydman "elämäni hirveimmät päivät" Entäs uhrisi?!

   https://yle.fi/uutiset/3-12515383 Rydman valittelee että vaikeaa on ollut kun jäänyt kiinni mutta entäs uhrisi? Ei yhtään empatiaa uhreja kohtaan!
   Maailman menoa
   394
   6687
  2. Nakkilassa on raiskattu wanhus

   Wanhus on raiskattu nakkilassa palvelutalossa. ( näin uutisoivat molemmat iltapäivälehdet sekä yle )
   Nakkila
   19
   4508
  3. Mikamika missä mika

   Polliisi etsii https://poliisi.fi/-/epailty-henkirikos-torniossa?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
   Tornio ja Haaparanta
   15
   1941
  4. Haluaisin tietää miten sulla menee

   Onko kaikki hyvin? Ja onko sulla yhtään ikävä mua? Itse haluaisin niin kovasti nähdä sut taas :(
   Ikävä
   97
   1862
  5. Sofia kertoo et halusi luvan kokeiluihin seksin suhteen Lontoossa asuessaan..

   Katos nainen alkaa kertoa et seksikokeilut alkoi maistua, kun muutti Lontooseen.Marokkolainen räppäri ja tietenkin sekin on varsttu mies ja itse sen k
   Kotimaiset julkkisjuorut
   178
   1835
  6. Uskallatko paljastaa

   Kaivattusi nimikirjaimet ja sukupuoli? Minä aloitan, KA, nainen.
   Tunteet
   69
   1660
  7. Natoon liittymisen hinta kova.

   Suomi joutuu luovuttamaan kurdeja Turkkiin, maksoiko Suomen Nato-jäsenyys monien kymmenien ihmisten vankeus ja kidutuskohtalon vai peräti kuoleman. ht
   Maailman menoa
   380
   1659
  8. Totuus on että

   Se kaikki sattui ihan vit**ti koska mä tykkään susta todella paljon. Oikeesti tosi paljon. Menin ihan pois raiteilta enkä tajua tätä itekään. Oon mä j
   Ikävä
   42
   1530
  9. Mahdoton ymmärtää suomalaisia, jotka kannattaa Putinin venäjää

   ja jopa hyökkäystä Ukrainaan. Minkälainen ihminen tuollainen voi olla, kysyn vaan? Mitä hienoa on diktatuurissa, ja vaikka siinä ettei ole edes sanan
   Maailman menoa
   163
   1219
  10. En halua satuttaa sinua

   Mutta tässä ei ole järkeä!..
   Ikävä
   39
   1019
  Aihe