Kannettavaksi Mac vai Windows?

ooopiskelija

Ostan kesäkuun puolessa välissä itselleni ensimmäisen kannettavani. Mac kiinnostaisi, mutta vain Windowsia olen käyttänyt koko ikäni.

Konetta käyttäisin lähinnä ihan koulutöihin (esseitä), www-sivujen tekemiseen sekä kuvan- ja videonmuokkaukseen. Tällä hetkellä käytän kuvanmuokkaukseen PhotoFiltreä ja Corel Paint Shop Pro Photo X2:sta. Niiden toivoisin toimivan uudessa koneessani, joten toimivatko nuo Macissakin? Jostain kuulin, että PhotoFiltre ei toimisi. Tarkoitus olisi kyllä hankkia myös PhotoShop jossain vaiheessa, kunhan rahaa saisin kerättyä tarpeeksi kasaan, joten senkin pitäisi toimia sitten uudessa koneessani.

Kumpaa käyttöjärjestelmää siis suosittelisitte minulle noihin käyttötarkoituksiin? Macia vai Windowsia?

En ymmärrä oikein sitä, miksi Macissa ei muka toimi kaikki kuten Windowsissa. Voisiko joku selittää, että mikä Macissa sitten on niin erilaista, kun siinä ei "kaikki" toimi? Onko siinä selaimetkin ihan erilaiset? Toimiiko siinä html- ja php-tiedostot sun muut ihan ok? Nimittäin latasin erään php:tä käyttävän ohjelman koneelleni (nettisivujani varten sen olisin siis nettiin kotisivuilleni ladannut ja käyttänyt) ja kansiosta löytyi sekä tavallinen versio sekä MACOSX-versio. Onko siis mahdollista, että en voi käyttää kaikkia netin www-sivujen tekoon tarkoitettuja ohjelmia Macilla? En oikein ymmärrä, koska eikös netti pitäisi toimia kaikilla koneilla samalla tavalla.

Mutta siis opastusta kaipaisin. En osaa oikein esittää mitään järkeviä kysymyksiä käyttöjärjestelmien eroavaisuuksista, kun niistä melko vähän ymmärrän itse. Mutta siis jotain hyviä ja huonoja puolia voisitte listata minulle.

3

955

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mac-mies

      > En ymmärrä oikein sitä, miksi Macissa ei muka toimi kaikki kuten Windowsissa.

      Mac OS X ja Windows ovat täysin eri käyttöjärjestelmiä. Ne eivät ole vain erinäköisiä, vaan aivan erilaisia rakenteeltaan ja toiminnaltaan. Tästä syystä Mac-ohjelmat eivät toimi Windowsissa ja Windows ohjelmat eivät toimi Macissa.

      Käytän itse Macia ja olen tyytyväinen siihen, mutta suosittelen sinulle kuitenkin Windowsia, koska tarvitse tiettyjä ohjelmistoja joita on saatavilla vain Windowsille. Macille ei tietääkseni ole saatavilla PhotoFiltreä tai Corelin Paint Shop Pro:ta. Vaikka Macille on saatavilla vastaavia ohjelmia, niin jos olet tottunut käyttämään juuri noita ohjelmia ja haluat käyttää niitä jatkossakin, se voi olla helpompaa Windows-koneella.

      Et ehkä tiennyt tätä, mutta Mac-koneisiin on mahdollista asentaa myös Windows ja Windowsia on mahdollista ajaa jopa samaan aikaan kuin Mac OS X-käyttöjärjestelmää. Tällä tavoin voi Windows-ohjelmia käyttää helposti samaan aikaan kun käyttää Mac-ohjelmia. Tällöin kuitenkin tarvitsisit Windows-lisenssin ja joutuisit tavallaan käyttämään Windowsia.

      > Tarkoitus olisi kyllä hankkia myös PhotoShop jossain vaiheessa, kunhan rahaa saisin kerättyä tarpeeksi kasaan, joten senkin pitäisi toimia sitten uudessa koneessani.

      Jos sinun on tarkoitus korvata Paint Shop Pro ja PhotoFiltre Photoshopilla, niin sitten Mac voisi olla vaihtoehto. Tällöin voisi ostaa Photoshopista Mac version ja käyttää sitä ja käyttää sen aikaa Mac-konetta Windowsilla tai ajaa Windowsia Mac OS X:n päällä.

      > Onko siinä selaimetkin ihan erilaiset?

      Macille on saatavilla useita samoja selaimia kuin Windowsille (Firefox, Opera, Safari...), ja ne toimivat samalla tavalla kuin Windowsissa. Internet Explorer selain ei toimi suoraan.

      > Toimiiko siinä html- ja php-tiedostot sun muut ihan ok?

      Kyllä toimii. Kehitän php-pohjaisia järjestelmiä Macilla.

      > Onko siis mahdollista, että en voi käyttää kaikkia netin www-sivujen tekoon tarkoitettuja ohjelmia Macilla?

      Kaikkista Windows ohjelmista ei ole Mac-versiota. Macille on olemassa myös sellaisia (monien mielestä hyviä) www-sivujen teko-ohjelmia joita ei ole saatavilla Windowsille.

      > En oikein ymmärrä, koska eikös netti pitäisi toimia kaikilla koneilla samalla tavalla.

      Netti kyllä toimiikin. Ohjelmat vain toimivat erilaisilla tietokoneilla ja käyttöjärjestelmillä eri tavalla.

      Suomenkielisessä Wikipediassa on huono artikkeli käyttöjärjestelmistä, mutta se ei ehkä auta sinua yhtään.


      Tässä joitain Macin plussia ja miinuksia.
      - Kaikki Windows-ohjelmat eivät toimi suoraan Mac OS X-käyttöjärjestelmässä.
      - Mac OS X käyttöjärjestelmälle ei ole saatavilla niin paljon ohjelmia kuin Windowsille
      - Kaikille laitteille ei ole välttämättä ajureita Mac OS X-käyttöjärjestelmälle.
      Mac-koneissa toimii Windows ja Mac OS X-käyttöjärjestelmät, joten niissä voi käyttää molempien käyttöjärjestelmien ohjelmia.
      Mac-koneille löytyy hyviä ohjelmia, jotka eivät toimi Windowsissa (esim. Applen Logic, Final Cut, Aperture)
      Monet Mac-ohjelmat (mukaan lukien Mac OS X-käyttöjärjestelmä) osaavat hyödyntää usein paremmin laitteistoa kuin Windows-ohjelmat
      Mac-käynnistyy nopeammin ja usein Mac-ohjelmat myös käynnistyvät nopeammin ja tuntuu siltä että Mac OS X ei mene aivan yhtä usein jumiin kuin Windows Vista.
      Omasta mielestäni Mac OS X on miellyttävämpi käyttää, koska käyttöliittymä on hieman erilainen.

      Tässä joitain eroavaisuuksia, mutta paljon muitakin löytyy.

      • ooopiskelija

        Vastasit mukavasti minua askarruttaneisiin kysymyksiin. Näillä näkymin käyttämieni kuvanmuokkausohjelmien menettäminen on pieni murhe. Mac kuulostaa paremmalta, vaikkakin joutuuhan siihen totuttautumaan, kun on ikänsä Windowsia käyttänyt. Mutta ei se mitään. Www-sivujani voin tehdä ja kuvia muokata Macilla kuten Windowsillakin, kuvia tosin eri ohjelmistolla, mutta joka tapauksessa haluamani asiat hoituu varmasti hyvin sitten Macillakin. Tarkoitus tosiaan olisi Macin myötä hankkia itselleni PhotoShop ja oppia sitä käyttämään.


      • ooopiskelija kirjoitti:

        Vastasit mukavasti minua askarruttaneisiin kysymyksiin. Näillä näkymin käyttämieni kuvanmuokkausohjelmien menettäminen on pieni murhe. Mac kuulostaa paremmalta, vaikkakin joutuuhan siihen totuttautumaan, kun on ikänsä Windowsia käyttänyt. Mutta ei se mitään. Www-sivujani voin tehdä ja kuvia muokata Macilla kuten Windowsillakin, kuvia tosin eri ohjelmistolla, mutta joka tapauksessa haluamani asiat hoituu varmasti hyvin sitten Macillakin. Tarkoitus tosiaan olisi Macin myötä hankkia itselleni PhotoShop ja oppia sitä käyttämään.

        Kiinnostava käppyrä erään suuren yliopiston opiskelijoiden tietokonevalintojen kehityksestä:
        http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=705308


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1445
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      154
      1137
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      103
      1020
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      877
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      850
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      64
      760
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      747
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      728
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      44
      692
    Aihe