Hemolyyttinen anemia

Surusilmä

Kissani oli pari viikkoa apaattinen ja väsynyt. Lähinnä nukkui vaan ja söi hyvin vähän. Kunnes lopetti pari pv sitten syömisen kokonaan ja laihtunutkin oli niin, että selkäranka tuntui.

Eilen sitten vein eläinlääkäriin ja todella shokkiuutinen tuli. Kissallani todettiin IMHA - immunologinen hemolyyttinen anemia. Punasoluja oli enää 10% ja veri vaaleanpunaista, perna suurentunut ja kohonneet munuaisarvot. Lääri ei antanut juurikaan toivoa.

Olisi pitänyt tehdä verensiirto (kissalleni sopivaa verta ei olisi välttämättä löytynyt) ja sen jälkeen loppuelämän kortisonia. Ja tästä huolimatta ennuste huono. Suositteli eutanasiaa joka sitten eilen tehtiin. Olen aivan murheen murtama :( Toinen kissani ihmettelee missä kaveri on.

Kysymys kuuluu: onko kenelläkään tästä IMHA:sta kokemuksia? Tai jopa (ihme)paranemisia. On autoimmuunisairaus jossa elimistön puolustusjärjestelmä rupeaa tuhomaan omia punasoluja ja lopulta romahtaa. Aiheuttajaa ei välttämättä tiedetä, minun kissan aiheuttajaa ei saatu selville. Toivoa ei annettu.

16

13976

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • kerdu

   voi jumankauta sentäs...otan syvästi osaa..! mä en ole koskaan kuullutkaan kissojen anemiasta, joten tosi hyvä että toit asian esille, ja vielä näin varhaisessa vaiheessa kissasi kuoleman jälkeen, ymmärrän kyllä että surettaa! mulla itselläni todettiin anemia 11-vuotiaana ja nyt 16-vuotiaana se onkin jo melkein hoidettu pois alta. tosi ikävää ettei kissas saanut mahdollisuutta parantua, niinku mä sain.

  • keskusteltu
  • kokemusta on

   Hei. Kissallani todettiin vastaava anemia pari vuotta sitten. Oireet olivat samoja: voimakas väsymys, ruokahaluttomuus, toisaalta lisääntynyt juominen ja hiekan syöminen. Limakalvot, polkuanturat aivan vaaleita.

   Vein lääkäriin, jossa poissuljettiin muita sairauksia ultralla, röntgenillä ja verikokein, ja jäljelle jäi anemia. Veriarvot olivat järkyttävän huonot, lääkäreiden mukaan kissan ei olisi pitänyt niillä arvoilla olla edes hengissä enää. :S aloitettiin sitten kortisonilääkitys kotihoidossa, mutta parin päivän ajan vointi vain huononi (oli niin voimaton ettei jaksanut kävellä edes hiekkalaatikolle asti) ja mentiin uudestaan lääkäriin. Siellä tehtiin verensiirto, aloitettiin antibiootit ja nostettiin kortisoniannosta. Tämä palautti kissalle voimia niin, että samana iltana jaksoi syödä hiukan jo itse. Siitä alkoi hidas toipuminen, käytiin verikontrollissa aluksi parin viikon välein ja pienennettiin kortisoniannostusta vähitellen.

   Vähitellen palasi elämänilo, turkista huolehtiminen, leikkiminen. Puolen vuoden kuluttua voitiin lääkitys lopettaa ja nyt kissa on ollut kunnossa kaksi vuotta.

   Toivoa parantumisesta siis on, vaikka lähtötilanne olisikin todella paha. Kissaa hoitanut (aivan mahtava, asiansa osaava ja sille omistautunut) lääkäri jaksoi valaa uskoa minuun niinä hetkinä, kun olin jo valmis luovuttamaan. Ilmeisesti osa kissoista vastaa hoitoon paremmin kuin toiset, tätä ei pysty etukäteen ennustaa joten mielestäni hoitoa kannattaa kokeilla jos kissa muuten on lähtökohtaisesti perusterve. Oma kissani oli sairastuessaan vasta 1v.

   Tuo kavala sairaus saattaa uusia, joten kissaa saa kyllä tarkkailla enemmän kuin normaalisti ja yrittää havaita merkit mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Pari kertaa kissa on ollut esim. mökkiviikonlopun jäljiltä väsyneempi ja aavistuksen kalpea, mutta saanut korjattua tilanteen itsekseen ilman lääkitystä ja lääkärikäyntejä vajaassa viikossa.

   • RAKKAUDESTA ELÄIMIIN

    OLIN TÄNÄÄN LÄÄKÄRISSÄ JA KAIKKIEN TULOSTEN JÄLKEEN KISSALLANI 7 V. TODETTIIN MYÖS HEMATOONINEN ANEMIA ELI ARVOT: PUNASOLUJA 15 KUN PITÄISI OLLA 26. SE OLI JÄRKYTYS, LÄÄKKEEKSI MÄÄRÄTTIIN KORTISOONIA JATKOHOIDOKSI JA KONTROLLIKÄYNTEJÄ ELÄINSAIRAALASSA. ELI KISSANI MYÖS ERITTÄIN VÄSYNYT JA HALUTON JA RUOKAHALU HUKASSA JA LAIHTUMISTA. SUOSITELTIIN VERENSIIRTOA, MUTTA EMME LÄHTENEET SIIHEN, NYT ODOTTELEMME MITÄ LÄÄKKEET AUTTAVAT JA SEURAAMME VOINTIA.
    JOS OLET HOITANUT VERENSIIRROLLA MITÄ KAIKKI HOIDOT ON TULLUT MAKSAMAAN? JA KUINKA KAUAN TOIPUMINEN KESTI. JOS JOLLAIN ON VIELÄ KOKEMUKSIA NIIN JAA SE KANSSANI, ETTEI TARVITSE YKSIN MUREHTIA KISSAN KOHTALOA.

    RAKAS JAMI TULE KUNTOON


   • tikru2005
    RAKKAUDESTA ELÄIMIIN kirjoitti:

    OLIN TÄNÄÄN LÄÄKÄRISSÄ JA KAIKKIEN TULOSTEN JÄLKEEN KISSALLANI 7 V. TODETTIIN MYÖS HEMATOONINEN ANEMIA ELI ARVOT: PUNASOLUJA 15 KUN PITÄISI OLLA 26. SE OLI JÄRKYTYS, LÄÄKKEEKSI MÄÄRÄTTIIN KORTISOONIA JATKOHOIDOKSI JA KONTROLLIKÄYNTEJÄ ELÄINSAIRAALASSA. ELI KISSANI MYÖS ERITTÄIN VÄSYNYT JA HALUTON JA RUOKAHALU HUKASSA JA LAIHTUMISTA. SUOSITELTIIN VERENSIIRTOA, MUTTA EMME LÄHTENEET SIIHEN, NYT ODOTTELEMME MITÄ LÄÄKKEET AUTTAVAT JA SEURAAMME VOINTIA.
    JOS OLET HOITANUT VERENSIIRROLLA MITÄ KAIKKI HOIDOT ON TULLUT MAKSAMAAN? JA KUINKA KAUAN TOIPUMINEN KESTI. JOS JOLLAIN ON VIELÄ KOKEMUKSIA NIIN JAA SE KANSSANI, ETTEI TARVITSE YKSIN MUREHTIA KISSAN KOHTALOA.

    RAKAS JAMI TULE KUNTOON

    Lukaisin kaikkien kokemukset anemiasta ja meillä on samanlaisia kokemuksia anemiasta, kissan kunto huononi yhtäkkiä-vkl:na vaikutti oudon väsyneeltä ja ruokahaluttomalta (ja nuoli muuten kissanhiekka sen potasta-taitaa olla yksi selkeä oire myö taudille), ja maanantaina kuitenkin tsemppasi...silti soitin ell ja pääsi ylimääräisenä asiakkaana loimaalle yksityiselle ell. Siellä todettiin että hemoglobiini on 22 kun normaali arvo on 90, kissa on hengenvaarassa! Selvää diagnoosia ei pystytty tekemään ja lähdimme kotiin. Ell hoiti kissan TODELLA hyvin ja koskaan emme ole saaneet niin hyvää palvelua-suosittelen ell ehdottomasti!!!Suurkiitos hänelle, koska hän soitti seuraavana päivänä lähetteen viikkiin pieneläinsairaalan teholle, ja seillä lähdettiin tutkimaan lisää. Mitään selvää syytä ei ole löytynyt ja ennuste huono. Eilen oli kyllä yksi kamalimmista päivistä elämässäno, päivällä mietimme eutanasiaa vakavasti mutta pientä toivoa verinäytteistä tuli joten lähdimme tekemään kissalle verensiirron. Kissa on edelleen teholla ja odotan kauhunsekaisin tuntein soittoa... Kyllä tilanne koskettaa aivan valtavasti, meidän kissa on myös vasta 2v., ja luopiminen siitä olisi ääreisvaikeaa-niinkuin kohtalotoverit tietää varmasti tunteen! Tutkimukset verensiirto ja yö teholla sekä ultra on kustantanut tähän mennessä n. 800-1000 euroa eli riippuen nyt jatkotoimenpiteistä! Pelkään ihan hirveästi puhelinsoittoa, joka kertoo kissan kohtalon...toivoa ei kuitenkaan ole annettua mitenkään liikaa, mutta edes hieman jotta ryhdyimme verensiirtoon! Kamala tauti, toivottavasti saamme lisätietoa pian ja kannattaa tosiaan lähteä kissan kanssa heti ell, jos se vaikuttaa epänormaalilta vähääkään! Mutta huippuhoitoa olemme tähän mennessä saaneet sekä ymmärrystä ja uskon että saamme sitä loppuun asti kävi miten kävi!Toivon parasta ja pelkään pahinta...


   • Kokemusta_on

    Tämä 1-vuotiaana sairastunut kissa täytti tänä vuonna 10-v ja voi hyvin, sairaus ei ole uusinut eikä lääkitystä ole tarvittu akuutin vaiheen jälkeen.


  • Rakkauskissa

   Hei,
   miten kissallenne kävi Tikru2005?? Minun 7v kissani kunto romahti täysin viime yönä, se hakeutui piiloon vaan nukkumaan, kylmeni ja kalpeni totaalisesti. Kiidätin kissan päivystykseen ja verikokeista todettiin anemia. Eläin oli tänään tiputuksessa melkein 7h ja piristyi hieman. Olen erittäin huolissani, ja harkitsen myös verensiirtoa, en voi mitenkään luovuttaa kesken juoksun. Kortisonihoidosta minulle ei puhuttu mitään, myöskään anemian syytä ei tiedetä, mutta luin että se on oire jostain pahemmasta sairaudesta. Haluaisin kuulla kokemuksianne ja tietää onko verensiirto auttanut? Ja onko kissan todella mahdollista saada hyvää elinaikaa jopa vuosia?

  • nannatin

   Meidän pienellä kissalla 3.5v juuri nuo oireet...vein tänään ell Viikkiin, todettiin maksa-arvot reilusti koholla ja hematokriitti joka kertoo anemiasta, 9 kun pitäisi olla 19-24. Jätin yöksi teholle, en voinut tehdä eutanasiaa...huomena tekevät lisätutkimuksia ja ilmoittavat sitten. Peukut pystyssä ja rukoukset ylöspäin, että vielä olisi toivoa...meidän pieni Siimis...

  • Anne

   Kissani nukutettiin viime yönä. Viimeisimmät oireet olivat niin kamalat; ei kestänyt enää omilla jaloillaan, kakat tulivat mihin sattuu ja pahinta oli seurata kun hengitys ei tahtonut enää kulkea vaan kissa huohotti lasittunut katse silmissään. Näytti siltä kuin se olisi ollut välillä ihan tajuton.

   Vilkkuluomet näkyivät tätä ennen muutaman päivän ajan, edellisenä päivänä söi pitkästä aikaa hyvin. Sitten tuli totaalinen shokki ja nuo yllämainitut oireet. Kissalla oli pari kuukautta aiemmin todettu vakava munuaissairaus, johon sillä oli lääkitys. Kissa oli kuihtunut ja koetinkin viimeisenä päivänä laittaa ruutalla vettä, mutta siitäkään ei ollut apua. Kaikista kauheinta oli että tämä sattui aivan yllättäen, juuri on kun oli viitteitä paremmasta (mm. söi ja joi edellisenä päivänä paremmin).

   Kissan punasoluarvo veressä oli enää 11 ja lääkäri sanoi että verenvaihto on ainoa keino ja kun kissa oli niin toivottomassa kunnossa, sekään ei olisi auttanut.

   Voi kunpa olisin vienyt tälle lääkärille aiemmin niin olisi tiennyt tehdä jotain. Aiempi lääkäri kertoi vain munuaisarvoista, ei punasoluista. Epäilenkin että munuaisvikaan oleva lääkitys pahensi kissan tilannetta.

   Toivottavasti tästä on muille apua ja käytätte kissanne vaikka useammalla lääkärillä ja kontrolleissa tarpeeksi usein. Minun kissani kävi kontrollissa vain pari viikkoa ennen ja kyseinen lääkäri sanoi että arvot olivat parantuneet vaikka itse olin eri mieltä....mietinkin että olisinko voinut pelastaa kesällä kuusi vuotta täyttävän ihanan luonteisen itäimaisen poikakissani...Minulla on niin ikävä sitä. Toinen kissa etsiskelee sitä ja ihmettelee mihin leikkikaveri joutui.

   Tsemppiä kaikille teille muille ja parempaa onnea

  • R.I.P. Riiviö

   Meidän 12-vuotias poikakissa pääsi ikiuneen viime yönä. Poika oli laihtunut muutaman viikon aikana merkittävästi, kunnes eilen yleiskunto romahti täysin. Kissa ei suostunut enää kunnolla syömään, joi normaalia enemmän ja vain makasi apaattisena/poissaolevana. Normaalisti ärhäkkä kissa antoi myös tutkia joka paikan ilman vastustelua. Soitin ensin kunnaneläinlääkärille, jonka mukaan voisimme hyvin odottaa aamuun. Onneksi soitin vielä Viikkiin, jossa oltiin aivan eri mieltä, ja annettiin minulle yksityisen päivystävän eläinlääkärin puhelinnumero. Eläinlääkäri sanoi jo perustutkimuksen jälkeen, että ennuste vaikuttaa todella huonolta. Kissan perna oli suurentunut tai siellä oli mahdollisesti kasvain, ja munuaiset olivat pienentyneet. Verikokeista selvisi, että munuaisarvot olivat pahasti koholla ja punasolut nollassa (kissalla siis vakava anemia). Olisi vaatinut vähintään kolmen päivän nesteytystä ja verensiirtoa, eikä krooniseksi epäilty munuaisvika olisi siltikään parantunut. Eläinlääkärin mukaan oli armollisempaa päästää kissa kärsimyksistään, ja niinpä saattelimme pojan ikiuneen. Ikävä on kova, mutta tämä oli varmasti ainoa oikea ratkaisu...

  • hiuhau

   Hei, meidän kolli kissa, viikon ollut ihan vaisu lopetti raksujen syömisen. narisee kun ottaa syliin ei juo laihtui. el lääkärissä 4 h nesteytyksessä oli hemolyyttinen anemia pari seuraavaa päivää ratkasee selviikö. rontti muru kun selviäisi.

  • kortisonista apua

   Omalla koirallani oli aikoinaan hemolyyttinen anemia joka hoidettiin kortisonilääkityksellä. Koira selvisi taudistaan eikä tauti ole uusinut.

  • Anonyymi

   Kissani lopetettiin kyseisen sairaiden takia. Eläinlääkäri ei antanut muuta vaihtoehtoa ja sanoi vaan että ei kannata edes yrittää. Sain vasta 6 kuukautta myöhemmin tietää että jotain olisi voitu kokeilla. En saanut edes tietoa kyseisestä sairaudesta. Kyseinen kissa oli vielä todella.

  • Anonyymi

   Olisi mukava ja toisaalta tärkeääkin tietää, miten näille kahdelle kissalle kävi joista tänne kirjoitettiin kun tilanne oli päällä.

   Oma puolivuotias kissanpentuni alkoi kutisemaan sietämättömästi, sai siihen kortisonipiikin ja loishäätölääkkeen. Ei auttanut kutinaan ja muutama päivä tästä se alkoi olla apaattinen eikä innostunut enää mistään. Vein sen uudelleen eläinlääkärille ja hematokriittiarvo oli 9. Lääkäri piti ennustetta niin huonona, kun oli sekä tämä aivan sietämätön kutina sekä näin vakava anemia (kissan suonetkin olivat jotenkin jo "hapertuneet") että päädyin eutanasiaan, en halunnut aiheuttaa yhtään enempää kärsimystä edes lisätutkimuksilla.

   Nyt kuitenkin kadun syvästi, etten edes yrittänyt pelastaa kissaani verensiirrolla. Eläinlääkäri epäili kissojen vaarallista felv-viruksen aiheuttamaa leukemiaa ja/tai iho-lymfoomaa ja ennuste on kuulemma tällaisissa tapauksissa hyvin lohduton.

   Rakastan sinua pienokaiseni, anna anteeksi etten tehnyt kaikkeani pelastaakseni sinut. En vaan halunnut että kärsisit yhtään enempää. Leiki rauhassa perhosten kanssa, siellä missä kaikkien kissojen on hyvä olla <3

  • Anonyymi

   Voi olen todella pahoillani ja tiedän tuon shokin kun kuulit .
   Lämmin osanottohali .
   Minä kuulin tänään että 13v kisullani on anemia ja olivat jo lopettamassa ,vaan en antanut . Pyysin B-12 ja Foolihappo lääkkeitä . Sain , ja nyt vaan lihaa ja kalaa .
   Simolla ollut n.2 v ibd sairaus saanut kortisonia ja vain kuivaruokaa .
   Heitin hemmettiin kuivaruoat ja alettiin syömään "kissamaisesti".
   Mitenkähän tpiset anemiakissat toimivat

  • Anonyymi

   Mitähän kissalle on syötetty tai mitä se on syönyt, usein autoimmuunisairauksien geenejä kantavillakin on joku taudin laukaiseva tekijä kuten infektio tai jotain ravitsemusperäistä. Juttu on vanha ja siihen sen enempiä. Kissoja tulee ja menee, luonto päättää joitain yksilöitä lukuunottamatta lähtöjärjestyksen. Leikkaamattomat kissat ei muutenkaan elä kuin keskimäärin 7 vuotta ja leikatut ehkä tuplat. Maailmassa on miljardeja kissoja ja potentiaalinen riskirymä vaikka mille taudeille luonnossa. Valtava populaatio on suurimpia pandemian riskitekiöijä. Kissoja voi olla 2 kertaa sen mitä ihmisiä .. Koiriakin on jo yli miljardi .. ja ihmiset vie lemmikkejä lopetettavaksi ja luovutettaviksi ihan vaan siksi ettei jaksa ja hallitus leikkaa tuloja ym. Sairauteen kuoleminen on hyväksyttävissä oleva kohtalo. Inhimillistä, ettei kärsimystä pitkitetä. Luonnossa pedot hoitaa heikot alta aikayksikön.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sähköpotkulautaonnettomuus

   Nyt sitten sattui ja pahasti! Uutisen mukaan 3 alle 15-vuotiasta olisi ollut samalla sähköpotkulaudalla liikkeellä. T
   Vantaa
   278
   3550
  2. Nainen, viime yönä ajattelin sinua ja itkin

   On vain niin ikävä, enkä tunteilleni mitään voi. Olisit minun iloni, olisit minun päiväni ja aurinkoni, mutta nyt olet p
   Ikävä
   73
   2290
  3. No nainen...

   Mitkä on fiilikset nykyään?
   Ikävä
   114
   1590
  4. Ole rohkeampi kuin koskaan

   ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
   Ikävä
   78
   1466
  5. Skuuttikakarat itse syypäitä onnettomuuteen - Yle syytti autolijaa

   Tulokulma uutisissa oli se että – vaikkakin peitellysti – autoilija olisi ollut jotenkin yksin syypää tapahtuneeseen onn
   Maailman menoa
   314
   1407
  6. Oulussa puukotettu lasta

   Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
   Perussuomalaiset
   364
   1287
  7. ABC Kuinka monta samaa kirjainta yhteensä

   ..yhteensä teillä on etu ja sukunimissänne? Uskallatko laittaa ne kirjaimet? Hyvä aika tunnistaa ja tavata se oma kaiva
   Ikävä
   99
   1279
  8. Mitä asiaa tai ominaisuutta kaipaat eniten

   Ikäväsi kohteessa?
   Ikävä
   66
   1278
  9. Mitä et sietäisi kumppaniltasi

   Onko jokin asia tai asioita joista et haluaisi joustaa tai riita tulee eli haluat tehdä sen itse tai omia
   Sinkut
   77
   1214
  10. Mitä tekisit jos

   täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
   Ikävä
   84
   1100
  Aihe