Minulla on edessä piakkoin lähtö nuorisopsykiatriselle osastolle ja haluaisin tietää nyt etukäteen sellaista, mitä osaatte kokemuksella kertoa.
Esim. mihin kannattaa varautua ja minkälaiset tunnelmat teille jäi osastohoidosta?
Ja sitten yleensäkin, miten siellä on järjestetty asiat (ruokailu, peseytyminen, huoneet).
Olen kuullut, että siellä karsitaan kaikkea mahdollista pois, kuten rasvat, sormukset, kaulakorut, suihkutettavat deodorantit, hiuslakat, riippuvat korvakorut, peilit, kännykän... (tietenkin lääkkeet, tulentekovälineet ja terät)
Onko jotain muuta, mitä viedään?
Suuri kiitos tähän vastaaville.
Osasto
5
923
Vastaukset
- paperthin elephant
Mulla on jäänyt osastolta mieleen sekä mukavia, että erittäin ikäviä muistoja. Itse en ollut osastolla varsinaisesti sh:n takia, mutta kerron nyt jotain perusjuttuja kuitenkin.
Tulet saamaan kaksi omahoitajaa, ykkösen ja kakkosen. Ei auta kuin toivoa, että saat omahoitajat, jotka saavat vietyä asioitasi eteenpäin tehokkaasti, tärkeintä on että pystyisit puhumaan erityisesti tälle ykköselle, jonka kanssa tulet viettämään mm. omahoitajatunteja. Itse sain parhaan mahdollisen omahoitajan, ja arvostan hänen työskentelyään hyvin paljon.
Yksi vaikuttavimmista tekijöistä tuleeko jaksosi onnistumaan, on siis omahoitajasi. Toinen erittäin tärkeä on oma asenteesi; anna ihmisten auttaa sinua. Mutta älä myöskään anna heidän tehdä sinulle mitään pahaa.
Tulet huomaamaan aika pian, ketkä hoitsuista haluavat sinua auttaa, ja ketkä eivät. Jälkimmäisistä kannattaa pysyä erossa mahd. paljon (kuulostaa typerältä, koska ajatushan on se, että kaikkien hoitajien tulisi hoitaa työnsä asianmukaisesti, mutta näin ei ikävä kyllä ollut ainakaan siellä, missä minä olin).
Osastolla, jossa olin, on vain yhdenhengenhuoneita, mutta tiedän että joissain osastoilla saattaa olla myös kahdenhengenhuoneita. Toivottavasti saat yhdenhengenhuoneen, ihan vain oman yksityisyytesi kannalta. Osastoilla esiintyy myös usein varastamista, kuten arvata saattaa kun eriongelmaisia nuoria on samassa mestassa. Oviin/kaappeihin ei saanut avainta. Hoitajilla oli yleisavain kaikkien huoneisiin.
Kun saavut, tavarasi tosiaan tarkastetaan. Tuosta listastasi (rasvat, sormukset, kaulakorut, suihkutettavat deodorantit, hiuslakat, riippuvat korvakorut, peilit, kännykän, lääkkeet, tulentekovälineet ja terät), vain nuo 5 viimeistä omasta kokemuksestani viedään, en tosin tiedä, mutta näin siellä missä minä olin. Saat kyllä käyttää kännykkää, mutta rajoitusten mukaan.
Ruokailu oli viidesti päivässä. Kaikkiin oli osallistuttava. Jos ei jostainsyystä joskus pystynyt syömään muiden joukossa, ateria tuotiin tarjottimella omaan kämppään. Syömishäiriöisten ruokailut vahdittiin vierestä, ja oksentamisriskin vuoksi piti istua sen jälkeen joku puolituntia yhteisissä tiloissa.
Syömishäiriöisillä myös liikunnan harrastamisen ja jumppaamisen mahdollisuus minimoidaan. Vapaakävelyä on sh:n varmasti vaikea saada, varsinkaan jos paino ei nouse halutulla tavalla. Punnituksia on säännöllisesti, mutta et itse ajankohtaa tule tietämään. Suljetusta osastosta kun on kyse, niin ovet ovat siis lukossa, ja pihalle on mahdollisuus päästä vain hoitajan kanssa, jollei sinulle sitten ole myönnetty tuota vapaakävelyä, esim. 2 X 30min. / päivä.
Suihkussa sain käydä ihan vapaasti ja yksin, mutta jos joudut tarkkailuun esim. itsetuhoisuuden takia, seurassasi on kokoajan hoitaja, myös siis suihkussa. Tässä tapauksessa hoitaja on siis samaa sukupuolta kanssasi. Osastoilla on myös olemassa erikseen tarkkailuhuone, johon saa sitten väkisin lepositeisiinkin tarkkailuun jos niin huonosti käy. Erityisesti tällaisista kokemuksista saattaa jäädä ihan elinikäiset traumat, joten kannattaa todella yrittää välttää. Samoin kuin letkuihin joutuminen.
Parasta osastolla oli muihin nuoriin tutustuminen, jos vointi sen salli. Sieltä voi ihan oikesti saada ystäviä ja vertaistukea.
Tsemppiä sulle, toivottavasti kertomastani on jotain hyötyä. Muista noudattaa sääntöjä! :)- Vielä kysymys
Kiitos todella paljon vaivannäöstäsi, siitä oli paljon hyötyä.
Vielä vähän kysymyksiä tuli mieleen: Ovatko suihkut/wc:t siis yleensä omien huoneiden yhteydessä? Ja minkälaisia nuo vapaakävelyt ovat?
Niin, ja entä kun ei varmastikaan sheiveriä saa ottaa viiltelyriskin takia, niin voiko sellaista käyttää jossain siellä osastolla? Ei olisi varmastikaan kamalan mukavaa kasvatella esim. kainalokarvoja jakson aikana. - ghghghghghgh
Vielä kysymys kirjoitti:
Kiitos todella paljon vaivannäöstäsi, siitä oli paljon hyötyä.
Vielä vähän kysymyksiä tuli mieleen: Ovatko suihkut/wc:t siis yleensä omien huoneiden yhteydessä? Ja minkälaisia nuo vapaakävelyt ovat?
Niin, ja entä kun ei varmastikaan sheiveriä saa ottaa viiltelyriskin takia, niin voiko sellaista käyttää jossain siellä osastolla? Ei olisi varmastikaan kamalan mukavaa kasvatella esim. kainalokarvoja jakson aikana.Monilla suljetuilla olet kyllä täysin eristyksissä, etkä saa siis edes käyttää kännykkääsi ja saatat joutua jakamaan huoneesi jonkun mielipuolen kanssa. :D
Eikö myös wc:t ole usein "yleisiä", eli ei siis missään omassa huoneessa, ellet sitten ole jollain avo-osastolla tai jotain vastaavaa.
Suljetulla vessoja ei myöskään saa lukkoon ja joskus joku hoitsu saattaa olla sun mukana vessassa ettet vaan hukuttais itteesi pyttyyn..
Nämä käytännöt siis riippuvat paljon sairaalasta, jos voit kertoa minne päin olisit menossa niin joku varmasti osaisi neuvoa paremmin kyseisestä paikasta.. - paperthin elephant
ghghghghghgh kirjoitti:
Monilla suljetuilla olet kyllä täysin eristyksissä, etkä saa siis edes käyttää kännykkääsi ja saatat joutua jakamaan huoneesi jonkun mielipuolen kanssa. :D
Eikö myös wc:t ole usein "yleisiä", eli ei siis missään omassa huoneessa, ellet sitten ole jollain avo-osastolla tai jotain vastaavaa.
Suljetulla vessoja ei myöskään saa lukkoon ja joskus joku hoitsu saattaa olla sun mukana vessassa ettet vaan hukuttais itteesi pyttyyn..
Nämä käytännöt siis riippuvat paljon sairaalasta, jos voit kertoa minne päin olisit menossa niin joku varmasti osaisi neuvoa paremmin kyseisestä paikasta..Vai yritätkö vain kenties pelotella aloittajaa?
Väittäisin kyllä, että nuorisopsykiatrinen on kuitenkin aina vähän erilainen paikka kuin jotkut muut suljetut. Eli eläminen nuorisolla on aika kodinomaisesti järjestetty. Paikka ei usein muistuta sairaalaa ollenkaan. Nuo kirjoittamasi asiat kuulostavat vähän stereotypisilta luuloilta suljetusta osastosta. Mulla ei ole kokemusta muista suljetuista osastoista, mutta nuorisopsykiatrisesta aika vahva käsitys ja kokemus.
Uskoisin että kaikilla nuorilla on oikeus käyttää kännykkäänsä, jollei siihen nyt sitten liity mitään nuorelle vaarallista tai vahingoittavaa. Mutta se, minkä unohdin mainita, nimittäin kamerakännykkä. Sen käyttö saattaa olla kiellettyä. Tai sitä saa käyttää vain valvotusti. Näin halutaan turvata potilaiden yksityisyyttä, mikä on kyllä ihan järkevää. Kännykkää, jossa ei ole kameraa, pitäisi saada kyllä käyttää. Yöksi puhelimet vaan kerätään pois, jotta "turvattaisiin rauhallinen yöuni". ;)
Aloittajalle,
Vessat eivät ole varmasti useimmillakaan osastoilla huoneiden yhteydessä. Eli ihan yleisiä vessoja (no hoitsuilla ja muilla työtekijöillä on sentään oma, ainakin siellä missä olin!). Ja vessat sai kyllä lukkoon, kuten samoin suihkutilankin oven. Lukot olivat vain "helpommin avattavissa olevia". Eli sellainen haka-sydeemi. Jos joku jäi epäilyttävästi vessaan jumittamaan, eikä suostunut tulemaan ulos, hoitsut tarvittaessa repäisivät oven auki. Turvallisuuden takia ei ihan normilukkoja. Mutta ei kai sillä lukolla nyt niin väliä, kunhan oven saa lukkoon. :)
Vapaakävelyt ovat loistava keksintö, muuten niin tarkkailtuun elämään osastolla! Pääset sovituksi aikaa yksin / muiden nuorten kanssa vähän "ulkoilemaan". Joillekkin tämä tarkoittaa armotonta tupakinpolttoa, jotkut taas kipaisevat vähän lähikaupassa ostamassa lisää teriä takavarikoitujen tilalle, ja sujauttavat ostoksensa mitä kummallisimpiin paikkoihin salakuljetuksessa onnistustuakseen. Pääset vain siis tietyksi aikaa pihalle, jossa voit tehdä mitä huvittaa. Varmaan osastosta vähän riippuu kuinka helposti VK:ta annetaan. Lääkäri sitä siis antaa neuvoteltuaan omahoitajan kanssa. Jos olet vaaraksi itsellesi, et tule saamaan vapaakävelyä. Jos esim. ylität sovitun VK-ajan, se saatetaan evätä sinulta rangaistukseksi kokonaan.
Osastolla karvasi ikävä kyllä kasvaa ihan vapaasti. :D Että ei ole olemassa mitään yleistä ryhmäkarvanpoistoa, se voisikin olla hassua. Helpotukseksesi voin kyllä kertoa, että kun saat ensimmäisen kotiloman, pääset sheivailemaan ihan vapaasti. Tilanteestasi riippuu, koska sen saat. Myöskin hiusten värjääminen tai esim. lävistysten teko on osastolla kiellettyä. Jos sitä ei sitten tee salaa. Tälläinen toiminta kun on kuitenkin aika yleistä nuorisopsykilla. Tiedän pojan, jolle osastokaveri teki tämän ensimmäisen lävistyksen naamaan, ja ei, hoitajat eivät tajunneet asiaa ollenkaan. Että voithan sinäkin sen sheiverin yrittää salakuljettaa mukaan, jos se on elämän ja kuoleman kysymys. Mutta kannattaa kuitenkin muistaa, että osasto on sairaala, jossa ollaan hoidattamassa itseään, joko vapaaehtoisesti, tai pakotetusti. Siellä on loppupeleissä ihan sama miltä näytät. - Kuulostaa paremmalta
paperthin elephant kirjoitti:
Vai yritätkö vain kenties pelotella aloittajaa?
Väittäisin kyllä, että nuorisopsykiatrinen on kuitenkin aina vähän erilainen paikka kuin jotkut muut suljetut. Eli eläminen nuorisolla on aika kodinomaisesti järjestetty. Paikka ei usein muistuta sairaalaa ollenkaan. Nuo kirjoittamasi asiat kuulostavat vähän stereotypisilta luuloilta suljetusta osastosta. Mulla ei ole kokemusta muista suljetuista osastoista, mutta nuorisopsykiatrisesta aika vahva käsitys ja kokemus.
Uskoisin että kaikilla nuorilla on oikeus käyttää kännykkäänsä, jollei siihen nyt sitten liity mitään nuorelle vaarallista tai vahingoittavaa. Mutta se, minkä unohdin mainita, nimittäin kamerakännykkä. Sen käyttö saattaa olla kiellettyä. Tai sitä saa käyttää vain valvotusti. Näin halutaan turvata potilaiden yksityisyyttä, mikä on kyllä ihan järkevää. Kännykkää, jossa ei ole kameraa, pitäisi saada kyllä käyttää. Yöksi puhelimet vaan kerätään pois, jotta "turvattaisiin rauhallinen yöuni". ;)
Aloittajalle,
Vessat eivät ole varmasti useimmillakaan osastoilla huoneiden yhteydessä. Eli ihan yleisiä vessoja (no hoitsuilla ja muilla työtekijöillä on sentään oma, ainakin siellä missä olin!). Ja vessat sai kyllä lukkoon, kuten samoin suihkutilankin oven. Lukot olivat vain "helpommin avattavissa olevia". Eli sellainen haka-sydeemi. Jos joku jäi epäilyttävästi vessaan jumittamaan, eikä suostunut tulemaan ulos, hoitsut tarvittaessa repäisivät oven auki. Turvallisuuden takia ei ihan normilukkoja. Mutta ei kai sillä lukolla nyt niin väliä, kunhan oven saa lukkoon. :)
Vapaakävelyt ovat loistava keksintö, muuten niin tarkkailtuun elämään osastolla! Pääset sovituksi aikaa yksin / muiden nuorten kanssa vähän "ulkoilemaan". Joillekkin tämä tarkoittaa armotonta tupakinpolttoa, jotkut taas kipaisevat vähän lähikaupassa ostamassa lisää teriä takavarikoitujen tilalle, ja sujauttavat ostoksensa mitä kummallisimpiin paikkoihin salakuljetuksessa onnistustuakseen. Pääset vain siis tietyksi aikaa pihalle, jossa voit tehdä mitä huvittaa. Varmaan osastosta vähän riippuu kuinka helposti VK:ta annetaan. Lääkäri sitä siis antaa neuvoteltuaan omahoitajan kanssa. Jos olet vaaraksi itsellesi, et tule saamaan vapaakävelyä. Jos esim. ylität sovitun VK-ajan, se saatetaan evätä sinulta rangaistukseksi kokonaan.
Osastolla karvasi ikävä kyllä kasvaa ihan vapaasti. :D Että ei ole olemassa mitään yleistä ryhmäkarvanpoistoa, se voisikin olla hassua. Helpotukseksesi voin kyllä kertoa, että kun saat ensimmäisen kotiloman, pääset sheivailemaan ihan vapaasti. Tilanteestasi riippuu, koska sen saat. Myöskin hiusten värjääminen tai esim. lävistysten teko on osastolla kiellettyä. Jos sitä ei sitten tee salaa. Tälläinen toiminta kun on kuitenkin aika yleistä nuorisopsykilla. Tiedän pojan, jolle osastokaveri teki tämän ensimmäisen lävistyksen naamaan, ja ei, hoitajat eivät tajunneet asiaa ollenkaan. Että voithan sinäkin sen sheiverin yrittää salakuljettaa mukaan, jos se on elämän ja kuoleman kysymys. Mutta kannattaa kuitenkin muistaa, että osasto on sairaala, jossa ollaan hoidattamassa itseään, joko vapaaehtoisesti, tai pakotetusti. Siellä on loppupeleissä ihan sama miltä näytät.Ei kuulosta ihan niin kamalalta kuin mitä olen kuvitellut.
Niin ja olen tehnyt nyt pienen varmuustoimenpiteen. Eli irrotin sheiveristä sen pään, jolla voi myös pelkiltään ajella, ja ompelin sen yhden paksun hupparini sisään. Sieltähän sen kätevästi saakin käyttöönsä. Hullua tai ei, mutta kuitenkin.
Ketjusta on poistettu 22 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työttömyys on kasvussa - Hallitus halusi kannustaa työttömät töihin leikkaamalla sosiaaliturvaa
Hallitus halusi kannustaa työttömät töihin leikkaamalla sosiaaliturvaa. Työttömyys on kuitenkin kasvussa. Mitä itse aja3462761Mikä piirre on kasvoissa tärkein?
Mikä piirre on kasvoissa tärkein kun valitset seuraa itsellesi?1201529Suurimman myrskyilyn jälkeen
vakiintuu tyynenpi tunne. Entistä vakaampi, entistä varmempi. Aina vaikealla hetkellä auttaa, kun ajattelen sinua. Minul481370Mikä häpeä Haapaveden kaupungille
Avin huomautuksen mukaa hoitoyksikkö on ollut monin osin lainvastainen. Huomautettavaa on monista asioista. Miten Haa57976Ruumis kanavassa
Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan15964Tojotamies törttöili taas auton eteen
Ja taas joku Tojotapappa vähät välitti liikennesäännöistä ja kääntyi viitostietä ajaneen auton eteen tänään, tällä kerta27924En sano tätä pahalla
Mutta olihan meillä aika reippaasti ikäeroa ja aivan erilaiset elämäntilanteetkin. En vaan jotenkin tajunnut sitä aiemm78889Ei mitään menetettävää
Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo149888- 80878
Tiedättekö miksi mies on olemassa?
Lisääntymistä varten. Ei mitään muuta hyötyä. Jos nainen voisi lisääntyä ilman miestä, luuletteko miehet että naiset tar205829