Tuomarit näyttelyissä

Show me in the ring!

Terve kaikki rotikoiden omistajat ja handlerit!

Tahtoisin kuulla mielipiteitänne rotikka-tuomareista sekä suomalaisista että ulkomaalaisista?
Minkä tyylisistä rotikoista yleensäkin suomalaistuomarit pitävät? Entä ruotsalaiset? Muutamassa kansainvälisessä näyttelyssä tänä vuonna on rotikka kehään tulossa romanialainen tuomari. Onko näistä kokemusta? Entä vieläkö mahtaa päteä ajatus, että saksalaiset pitävät suurista koirista, suomalaiset vain läskeistä? Vai onko mielestänne omistajassa/kasvattajassa vika, kun ovat tuoneet läskejä koiria kehiin, jolloin arvosteltavana on vain läskejä koiria?

Kertokaa kokemuksianne näyttelyistä ja minkälaisilla tuomareilla olette koirianne käyttäneet (mainitkaa, että minkälaisia käyttö/näyttö?) ja millaisiin ihanteisiin olette törmänneet. Oletteko ärsyyntyneet jostain erityisestä tavasta näyttelyissä?

Itsestäni tuntuu näyttelyitä sivusta seuranneena, että nykyään tuo rotumääritelmä ei ainakaan kaikilta osin tunnu pätevän tuomareiden arvioidessa koiria. Silti kovia tuloksia tuntuu tulevan.

Kiitos asiallisista kommenteistanne jo etukäteen ja mukavaa kesän jatkoa!

2

240

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Omani nykyinen rotikkani on vahvasti käyttökoira. Ja siksi se on kokolailla sporttisessa eli timmissä kunnossa. Painoa noin 46-47 kiloa. "Läskimpänä" se ei jaksa hakumetsällä tai jäljellä ja esineruudussa.

      Ollaan me näytelmissäkin pyöritty. Hyvällä menestyksellä, mutta ei Erittäin Hyvällä tai ERInomaisella, vaan nimenomaan Hyvällä. Arvostelut ovat poikkeuksetta olleet mielestäni asialliset ja oikeudenmukaiset. Luonnetta ja liikettä (liikkuu vapaasti) sekä kulmauksia ja kroppaa on kehuttu, mutta värimerkit saisivat olla nokisemmat ja silmät tummemmat.

      Oma näkemykseni on se, että läski rotikka pärjää - ja se on kyllä tosi väärin. Rotikka, etenkin uros, saa toki olla lihaksikas, mutta minun silmiini moni kehissä kisaava koira on vain yksiselitteisesti ylilihava. Sen näkee jo ihan siitä, että koira-paran kunto ei riitä juoksutuksessa, vaan läähätetään voimakkaasti. Tämä "isojen" rotikoiden suosiminen on johtanut siihen, että osa lihottaa oman käyttökoiransa näyttelyä varten... Jokainen saa sitten miettiä onko se kuinka fiksua.

      Saksalaiset ja ylipäätään keski-Euroopasta saapuvat tuomarit arvostavat KOKOA. Mutta sitä vähemmän he sietävät pullikointia ja ärinää. Saksalainen tuomari heittää kyllä kehästä, jos koira pärisee tai ei näytä hampaitaan. Mm. erkkarissa tuli monta HYLättyä juuri siksi, että koira ei suostunut näyttämään legojaan.

      Näyttö on menossa saksanpaimenen suuntaan ja se on hurjaa! Siis koiraa seisotetaan niin, että selkä on luisu... Tämä on kurja kehityslinja. Tuomarithan ne viimekädessä omilla arvosteluillaan päättävät kuka on komea ja kuka ei. Ja tietenkin kun tulosten perässä mennään, niin näyttelyyn tuodaan koira, joka siellä pärjää. Miksi maksaa näyttelyyn osallistumisesta, jos koira kerta toisensa jälkeen saa HYLsyn?

      Näyttelyt ovat meidän osaltamme jääneet nyt vähemmälle, tuskinpa koiramme ikinä saa Hyvää parempaa (juuri esim. silmien värin vuoksi). Käyn kyllä silloin tällöin itse seuraamassa näyttelyitä ihan mielenkiinnosta. Jos joku haluaa näyttelyitä harrastaa, itse tykkää ja koira tykkää, eikä stressaa, niin siitä vaan!

      Itseäni ÄÄÄÄÄÄrsyttää vain se valtava sirkus joka siellä kehän laidalla on. Korostetaan sitä, että avustaminen kehän laidalla saa olla maltillista, mutta kyllähän se on valtava lelu- ja namisirkus... Koiran voisi kyllä minun mielestäni opettaa seisomaan kauniisti ja ryhdikkäästi ilman sitä sirkustouhuakin...

      • Rottweileristi

        Juu, ei mun mielestä läski koira ole kaunis saati sertin arvoinen! Oma roto on saanut näissä vähissä näyttelyissä lähinnä EH:sta ERIin ja ite suosin lähinnä ruotsalaisia ja suomalaisia tuomareita. Tietyt tuomarit kyllä skippaan heti!=)

        Mun mielestä tuomarit kyllä saisivat katsoa ja puuttua kärkkäämmin tuohon kehässä pörisemiseen, eli ottaa tosiaan mallia saksalaisilta.

        Toi ylikorostettu takapään asento on RUMA rotikoilla! Kamala suuntaus!
        Hyvää kesää ja juhannusta sinullekin rw-mami!=)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2860
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2135
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1003
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe